Hypotéka na dom

3marhulka3
3. jan 2016

Ahojte🙂 v nedelu na rano taka skareda :-Ptema...ale chcem sa vas spytat ako to zvladate ak mate hypoteky pobrate...rozmyslame kupit s manzelom dom a hypoteku na 30 rokov...chcem vedet ake su vase skusenosti popripade naco sa mame pripravit:( dakujem za odpovede

siska53
3. jan 2016

@3marhulka3 no lahke to nie je...ale my to mame i.ak vyriesene.. Jeden byt co mame hypoteku,prenajimame (aj ked teda nasledne ta dan v marci,lebo my to normalne priznavame). Moj muz ma byt,kde nie je hypoteka,tam byvame... Ale bez toho,to by bolo sakra narocne... Ale inak to nejde... Treba si zvazit,co ked...my sle napr..teraz v takej situacii..

hradnapani
3. jan 2016

@3marhulka3 pripravte sa na dost podstatnu zmenu zivotneho stylu alebo urovne - v pripade, ze vam platenie hypoteky bude vychadzat len tak-tak. V pripade vypadku jedneho prijmu to bude velmi narocne. Ale na druhej strane- vsetko sa da! len je to vec zvyku, trpezlivosti a hlavne rozumneho hospodarenia, disciplinovanosti a utriedenia si priorit. Ak vsak mate dva plne platy (a v idealnom pripade vam z toho zostane aspon nieco na setrenie do rezervy pre pripad nejakej krizy), mali by ste to zvladat. Ale - je to bremeno a bude vam to limitovat mnoho vasich dalsich rozhodnuti, ci si mozete dovolit kupit to alebo ono a podobne.

dominika6
3. jan 2016

@3marhulka3
Jedine na co sa mas pripravit je dlhodoba schopnost ju splacat

limetka69
3. jan 2016

Aj my sme vzali pred rokom hypotéku. A v podstate sa nič nezmenilo výdavky sú cca také ako za podnájom . Ale pre istotu sme kúpili byt, na dobrom mieste, že keby náhodou sme nezvládli platiť tak nebude problém ho predať a vyplatiť hypo. Človek musí prekonať strach a predstavu 30 rokov. 😀 inak hypotéku nikdy nevezme. Ale lepšie splácať svoje ako celý život niekomu inému a nič nemať.

szaylent
3. jan 2016

Existuje na to celkom dobré odporúčanie - samozrejme REAL LIFE je vždy iná liga, ale si vypočítajte očakávanú mesačnú splátku - napr vyjde 500 Eur. Od tohto mesiaca na 6 mesiacov si to odkladajte, a uvidíte aký to bude mať dopad na Vaše financie, a či to zvládate s disciplínou. Ak to išlo celkom v pohode, tak nemali by ste sa o čo báť.
2. Ak teraz bývate v podnájme a platíte napr. 400 eur, tak stčí ak si odkladáte 100 eur + režiu a dá sa to podobne nasimulovať.
Život samozrejme môže priniesť rôzne situácie - strata zamestnania, úrazy a pod. - Na to sú zasa poistenia. Smile

mima4
3. jan 2016

@3marhulka3

zasada: splatky (vsetky pozicky vratane hypoteky) by nemali presiahnut 20 % vášho čistého príiju, takže ak ty a manžel máte 1800 eur mesačne v čistom (spolu), hypoteka, ak nemáte iné pozicky by mala byť do 360 eur mesačne.

čo je podstatné, zvážiť reálne moznosti, prikrývať sa takou perinou, na akú máte. Ak nemám na dom, idem do dvojizbáku a bodka...

szaylent
3. jan 2016

@mima4
Prepáčte, ale to sú nefungujúce poučky. Nechcem kritizovať ale, je rozdiel ak niekto zarába 800 eur, a ak niekto zarába 1800 eur. Dôležité je vedieť aj ich životné náklady. Človek ktorý zarába 800 a druhý ktorý zarába 1800 môže mať také isté životné náklady - dajme tomu 600-600. Tak ak tí čo zarábajú 1800 - zostáva im 1200 na ,,hocičo,,. Kludne si môžu dovoliť aj 500-600 eurovú splátku.
2. Ak niekto zarába 3000 eur, snáď si môž dovoliť aj 1000 eurovú splátku - ja viem že je to odporúčanie, ale je to veľmi individuálne. Zarábam podobnú sumu ako ste spomínali v príklade a bez problémov zvládam 700 eurovú hypotéku - je to skôr o Našich prioritách. No Offense - smile 🙂

mima4
3. jan 2016

@szaylent
ja s tebou nesúhlasím, pretoze človek, ktorý zarába viacej a má financie, obvykle má vacsí priestor na sporenie si a na rôzne nepredvídavé situácie, preto by nemal ísť na doraz, či na maximum a nechať sa zmanipulovať marketingom bánk, či developerov.
My napr. vdaka šporeniu už hypoteku nemáme.
Taktiež treba brať ohlad aj na rozne situácie, ako dlhodobá PN, invalidita, strata zamestnania... problémy v rodine... a dalsich tisíc vecí, ktoré sa prihodia.
20 % hranica odráža zdravú hranicu, aby človek aj nejako žil (nie živoril) a zároveň aj niečo ušporil, vytváral si rezervu.

jana_eyre
3. jan 2016

My mame hypoteku od roku 2008, dost vysoku, proste okolnosti sa nam vyvinuli tak, ze sme si postavali dom.. Zaciatky tazke, peniaze takmer ziadne, vsetky uspory isli do byvania, zili sme z vyplaty do vyplaty.. Casom sa nam fin. Situacia zlepsovala, plat rastol, hypo sme si prefinancovali, prisli deti, strata jedneho plnohodnotneho, aj ked nizsieho prijmu, stale sa to da zvladat, ale treba si zvyknut na zmenu..

Ze nemozes len tak na dovolenku, ze nemozes len tak kupit cizmy navyse..

Ja by som v mojom zivote zmenila len to, ze by som si postavila mensi dom (u nas bola sit. taka, ze moj brat so svagrom stavali dvojdom, my sme sa pridali k stavaniu a jeden dom sme odkupili, oni tu druhu polovicu predali, preto sme si nevyberali projekt) a tym padom by sme mali mensiu hypo..

Ale cloveka to nauci vyborne hospodarit, aj ked stale sa pohravane s myslienkou, ze by sme isli do bytu a uvolnili trocha fin.napatie..

Tym vsetkym chcem povedat, ze zvladat sa to da, ale je dolezite kde si dom stavias, kolko na to mas, aky mas prijem a podobne.. Je to vsetko individualne.. Dom ma velmi vela vyhod, ale aj nevyhod..

bosoriak
3. jan 2016

@3marhulka3
Spravit si rozpocet na mesiac. Ten sa ziska tak, ze si par mesiacov po sebe spisujes vsetky vydavky (pre tieto potreby je super platit co najviac kartou). Na konci mesiaca si ich rozdelis na zakladne kategorie (napr. potraviny, drogeria, naklady na cestovne, naklady na byvanie, oblecenie, lekaren...) a zistis, kolko kde minas.

Takto sa da potom jednak planovat zakladny rozpocet a jednak zistis, ci na to vlastne mate. V zavislosti od banky sa da potom kalkulovat napr. s tym, ze si vezmete hypo na 30 rokov s nizkou splatkou a kedykolvek ma clovek volny cash, vrazat ho do predcasnych splatok. Niektore banky umoznuju platit predcasne splatky kedykolvek, odporucam vyberat podla toho. 30 rokov je dlha doba a je velka pravdepodobnost, ze vam prijem porastie. A uprimne, malokomu sa podari rok setrit na inom ucte a potom to raz za rok dat do hypoteky.

Inak sa toho netreba tak velmi bat, ked sa na to pozries racionalne, je to v principe jediny sposob ako byvat. Druhy je podnajom, ak sa neplanujete casto stahovat, velmi sa to neoplati. My sme tiez brali hypoteku na dom, ale snazili sme sa vzdy na co najkratsiu dobu a davat co najviac predcasnych splatok.

Takze pripravit sa treba najma matematicky. Rozhodne neodporucam najprv zobrat hypoteku a potom uvazovat, ako to zvladneme.
Drzim paste.

bosoriak
3. jan 2016

@mima4 Uznavam to racionalno, aby clovek nemal uverov nad hlavu. Na druhej strane mlady par bez deti si dokaze naozaj odlozit viac, nez rodina s malymi detmi s jednym prijmom. Aj tie rizika a naklady su uplne niekde inde. Tych 20% znie rozumne, ale napr. pre nas by to bolo nepouzitelne. Zo zaciatku sme mali hypoteku vo vyske 50% spolocnych prijmov. Kedze sme boli slobodni a bezdetni, uplne v klude sme si to mohli dovolit. Postupne ako nam rastli prijmy, sa to percento zmensovalo, az sme to ukocirovali na 30%, kym prisli deti. To uz sme zvladali platit uplne v pohode aj s predcasnymi splatkami.
Ono je to velmi individualne a na com zalezi najviac je financna gramotnost a najma disciplina.

mima4
3. jan 2016

@bosoriak urcite, neda sa vsetko unifikovat na kazdeho. Len treba ratat s x moznymi vydavkami... staci ked clovek ide do lekarne a bum 30 eur necha pomaly na obycajnu anginu,... zrazu sa pokazi pračka..zrazu toto a hento.. potom treba platit poistku za auto... potom zas iny vydavok.

tinqua
3. jan 2016

Ako pisu vyssie je to o tom ako si nastavite zivot, my sme sa uz naucili zit bez tych penazi co utekaju na splatku...ale samostatne byvanie na nezaplatenie 🙂 dobre je si hypoteku poistit, proti platobnej neschopnosti aj proti umrtiu jedneho z vas, su to peniaze navyse, ale kusok lepsie sa v noci spi

bosoriak
3. jan 2016

@mima4 Ano, s tym suhlasim. Neda sa ist natesno, kym clovek nema nejaku rezervu alebo aspon rodicov, ktori v pripade nudze pomozu.

emilia25
3. jan 2016

Aj mi máme hypo na dom.byt sme nechceli lebo ked sme videli co svokra platila 200eur a to bol jej byt plus hypo su to pálky.u nás je leb hypo takže je to úplne v pohode.popri tom stale muzik prersbs robi si to sam po práci.

veltraud
3. jan 2016

Ja akurat riesim hypo, sama. Co ma upozornovali, ze od tohto roku bude tazsie ziskat 100% prefinancovanie hodnoty. Ale ze na vynimky sa este da. Vraveli mi vsak, ze na dom uz 100% nedostanem. Tiez zavisi od lokality. Takze idealne je mat nejake uspory. Tie zial ja nemam, resp co mam, by som chcela pouzit na zariadenie. Ale kedze uz niekolko rokov platim okolo 500 e prenajom, az tak sa toho nebojim.

wheelsonthebus
3. jan 2016

@3marhulka3 urcite by som si dala skusobne obdobie, par mesiacov a jednoducho odkladala sumy vo cca vyske mesacnej hypo. Nepises, ci mate uz vlastny byt, to by bolo lahsie nakolko by ste si mohli zobrat hypo na ten byt a dat ho do najmu. Ak ste v najme, tak je podla mna vzdy lepsie pre rodinu platit hypo. Samozrejme nepodcenovat aj poistenie, vzdy treba ratat s tym, ze sa moze nieco stat. Bohuzial.

lili2015
3. jan 2016

My sme si s priatelom brali hypoteku pred rokom a pol. Celkom dost sme sa poponahlali, ja som bola iba 3 mesiace po skonceni skoly, on mal zmluvu v praci iba na rok. Chceli sme rovno dom, ale nakoniec sme si vzali hypo iba na dvojizbovy byt, lebo by to bolo u nas na doraz. Co sa tyka rozhodnutia, urcite to nelutujeme. Predtym sme platili najom za garzonku 300 eur, teraz mame celkove naklady hypo + byt nejakych 350 eur a komfort je neporovnatelny. Okrem toho vysku hypoteky mame taku, aby sme ju vedeli bez problemov zaplatit z jedneho prijmu. Este u nas bola jedna velka vyhoda, ze sme posledny rok mohli zobrat statny prispevok pre mladych. Ako uz radili vyssie, urcite si treba vypocitat celkove naklady, aby cloveku ostavali peniaze do rezervy, keby sa nieco stane neocakavane