Hypotéka na byt, keď je manžel konateľ

gabiiqa
30. nov 2015

Ahojte,

s polovičkou by sme si chceli za dva tri roky zobrať hypoteku na byt. On však nieje zamestnaný na trvaly pracovny pomer, je konatelom svojej sro, nieje zamestnancom tejto sro a nevyplaca si mzdu, mesačne platí iba zdravotnu poistovnu ale do socialnej positovne nič. Sro má od augusta 2014 teraz bude podavať druhe daňove priznanie, to prve bolo robené tak aby neplatil daň, iba danovu licenciu, čiže zaklad dane minimalny. Príjem má cca 1000 eur mesačne. Snad som sa vyjadrila vo všetkom jasne 😀
A teraz moja otazka, máme vôbec šancu dostať niekedy hypoteku ? Ak ano ake podmienky potrebujeme splniť ? Ako by malo vyzerať daňove priznanie ? resp. je potrebne už to najbližšie danove priznanie v roku 2016 zostaviť tak aby bol preukazany dostatočny prijem ? ide o to že potom vychádza daň na dosť vysoku sumu tak či to ma vobec zmysel ?

ďakujem

bosoriak
30. nov 2015

@gabiiqa Na vsetky tieto otazky ti odpovei bud financny poradca alebo este lepsie, priamo banka. Ale ak sa nemylim, myslim ze banky uz v sucasnosti posudzuju rocny obrat firmy, nie danove priznanie.

gabiiqa
autor
30. nov 2015

@bosoriak v banke niesu velmi ochotní, priam až odmeraný ak povieme ze má sro.. financneho poradcu neviem nijako najsť.. myslela som ci tu nebude nejaky a rovno si prečita naš pripad

oceliarka
30. nov 2015

no, zeby nepriznavanie prijmov a neodvadzanie dani bolo aspon trochu trestane? 🙂

mirkapsnupydog
30. nov 2015

Konateľovi sro, ak je ako jediný konateľ a berie hypo ako súkromná osoba, príjem sa zväčša počíta z obratu, zisku spoločnosti ( zadávajú sa do výpočtu údaje z daňových priznaní) alebo z príjmu z rozdelenia zisku . V každej banke, ktorá vie poskytnúť hypo konatelovi ti urobia prepočet, ci to pôjde.
Pripadne sa da zobrať aj hypotéka bez dokladovania príjmu

mirka17
30. nov 2015

môj muž má s.r.o, presne váš prípad, a dostali sme už 2 hypotéky, rátalo sa to z obratu firmy, nevidím problém prečo by sa to nemalo dať, cez banky by som nešla, ako fyz. osoba ťažko niečo vydobije, skôr cez finančného sprostredkovatela, avšak skúseného a s praxou, ktorý ma kontakty, s ním sa banky budú baviť skôr.

gabiiqa
autor
30. nov 2015

@mirka17 a váš muž si platí mesačne odvody ?

mirka17
30. nov 2015

@gabiiqa áno

szaylent
3. jan 2016

Zdravím, je tu priestor na rôzne riešenia, samozrejme bez detailných informácií nedá sa k tomu bližšie vyjadriť.
1. Váš muž sa zamestná na 3 mesiace vo vlastnej s.r.o - a je to vyriešené, po schválení úverú sa môžete vrátiť do starých kolají.
2. Pre špecifické predemty podnikania Vám banka akceptuje percento z ročného obratu - k tomu by trebalo vedieť presne predmet podnikania + banku kde máte vedený účet
3. Asi najťažšia cesta - nájsť si ručiteľa
V prípade ďalších otázok rád odpoviem.