Hypotéka, kríza, investícia do bytu

23. dec 2021

Ahoj. Zaujimal by ma vas nazor na moj problem. S manzelom sme spolu viac rokov. Brali sme hypo na byt, ktory bol uz jeho. Kupoval sa od rodicov. Pred casom sme mali krizu a vyzeralo to, ze pojdeme od seba... Nestalo sa... Hypo sme ale presunuli na manzela a byt je uz len jeho. Problem je v tom, ze nie je to medzi nami uplne ok... Moze sa stat, ze skratka pojdeme od seba. Uvazujem nad tym, ze sme spolu kopu rokov, investujem do bytu nemale peniaze, aj viac ako on. Raz si moze zmysliet a posle ma do prdele a ja budem musiet ist s jednou igelitkou. Uvazujem nad vlastnym bytom.,hypotekou.

sasa1310
23. dec 2021

počas manželstva nemôžeš kúpiť iba vlastný byt ani vlastnú hypotéku mať. Jedine, že by ste mali zúžené BSM resp. zrušené BSM
Ale rozmýšľaš správne, do prdele ťa môže poslať.

autor
23. dec 2021

@sasa1310 to ano, viem. Rozvadzat sa nechcem. Zatial. Ale chcela by som mat nejaku istotu aj ja.

21oktober
23. dec 2021

ak nemáš rozdelené BSM do bytu neinvestuješ ty alebo on viac ale úplne rovnako .

im709vf
23. dec 2021

Máš istotu. Byt je rovnako tvoj ako jeho. Je tam par výnimiek, ako vyššie spomínané BSM, alebo ak to nadobudol darovacou zmluvou. Inak mate všetko spoločne

autor
23. dec 2021

@21oktober to je pekna teoria, prax je trosku ina...

sasa1310
23. dec 2021

@im709vf nie je byt aj jej

sasa1310
23. dec 2021

tak jedine zrušiť BSM a potom kúpiť byt

21oktober
23. dec 2021

ale to nie je teória , to je prax rokmi overená . Pokiaľ nerobíš investície z darov alebo dedičstva platí to čo som povedala.

21oktober
23. dec 2021

ak spĺňaš zákonné podmienky na zrušenie BSM podaj návrh na súd o zrušenie . Zruší sa BSM a môžeš ísť do toho .

im709vf
23. dec 2021

@sasa1310 akoze nie? Byt nadobudol počas manželstva. Ak nemajú zriadené bezpodielove, podiel na ňom ma aj ona

sasa1310
23. dec 2021

@im709vf prvú vetu prečítaj. Iba brali hypo na byt, ktorý už bol jeho.

21oktober
23. dec 2021

@sasa1310 je to zmatočné , lebo brali hyp na byt ktorý už bol jeho , ale ho kupovali od rodičov. Taký mačkopes

sasa1310
23. dec 2021

@21oktober nie je zmatočné. On byt dostal darom od rodičov a potrebovali ho asi prerobiť, tak zobrali ako manželia hypotéku na prerábku.

petamich
23. dec 2021

ja ale nechapem, ked nemate zuzene BSM ako ste hypoteku presunuli len na neho? a byt je iba jeho = ty nie si na LV ale hypoteku si brala s nim? nechapem

petamich
23. dec 2021

@sasa1310 no dobre ale ak nemaju zuzene BSM, tak co znamena - hypoteku sme presunuli iba na neho

missdiva
23. dec 2021

Staci ist k notarovi a zuzit bsmko na byt, kt si kupis sama a bude LEN tvoj.

im709vf
23. dec 2021

@im709vf píše ze sa kupoval od rodičov. Nie úplne tiež rozumiem ako môžeš kúpiť nieco, čo vlastne vraj už jeho bolo.

21oktober
23. dec 2021

@sasa1310 ja to vnímam ako zmatočné . Ďalšia veta je hneď za tým , kupoval sa od rodičov.

21oktober
23. dec 2021

@missdiva no to nie je uplne pravda, byt bude jej ak zúži BSM , ale bude fianncovaný z prostriedkov BSM ak bude postupne splácaný z hypoteky . A priznám sa , neviem či dajú hypotéku len jej , ak BSM nebude zrušené .

missdiva
23. dec 2021

@21oktober treba spravit zapisnicu o zuzeni aj na hypo aj na nehnutelnost. Tuto zapisnicu da do banky a ak ma dostatocny prijem dostane hypo sama.

im709vf
23. dec 2021

Podľa mňa sa treba v prvom rade porozprávať s manželom. Nie robiť veci poza chrbát. Normálne mu povedať, že ak teda máš aj ty splácať hypo, chceš na byte podiel a mat to zaručene. V opačnom prípade sa zbaviť splácania. Teda neviem ci mate spoločne financie, alebo akým štýlom ty prispievas na hypo, respektíve ako investujes do bytu peniaze

21oktober
23. dec 2021

@missdiva OK, stačí však nesúhlas manžela a je tam kde je . Najlepšie je keby manžel mal živnosť, to by bolo ideálne. Tam sú potom zákonne dôvody na zrušenie BSM .

missdiva
23. dec 2021

@21oktober ano urcite o tom muz musi vediet lebo musi ist k notarovi s nou.
Ale kedze on ma takto svoj byt pride mi nefer aby svoj nemala aj autorka.

21oktober
23. dec 2021

@missdiva ako nie je zrejmé ako či ho má . To ako to napísala je to celé zmatočné, aby sa nakoniec nedospelo k tomu že je v BSM.

missdiva
23. dec 2021

@21oktober moze byt...
autorka dala malo udajov, bez datumu svadby, datumu kupy bytu, LVcka ti nikto zarucenu radu neda.