Ahojte ženy aky mate nazor na hypo,ak sa chcu mlady osamostatniť?🙂
z núdze cnosť... nemyslím, že 99% ľudí má na to kúpiť si bývanie bez hypo
Štastny ten,čo ju nemá.
Nemajú na výber pravdepodobne. Bývať sa musí. Akurát tak, aby dokázali v pohode splácať.
Že 1000x radšej budem platiť hypo ako sa tlačiť v so svokrou či rodičmi v jednom dome a potom plakať, že “ mi vychovávajú dieťa” , starajú sa mi do vzťahu s muzom, zasahujú do konfliktov, ….kontorluju čo robím, …
Pokial sa dá splácať, tak je to stále lepšie rieisenie ako sa držať mamkinej sukne
Moja vlastná skúsenosť a rada: výška splátky musí byt taká, aby bol schopný všetko zvládnuť jeden z páru. Teda výpadok príjmu u druhej osoby nie je stresujúci. A predčasne splácať, keď maju príjem obaja.
My sme brali na 20r s týmto modelom, splatili sme ju po 10r.
Úplná blbosť, alebo veľmi dobrý nápad. Málo informácii, aby sa dalo na to správne pozrieť. Ak mladí na to nemajú, tak ísť do hypotéky “len aby sme sa osamostatnili” je zlý nápad. Ak sú si mladí vedomí, o aký záväzok ide, vedia hospodáriť, majú to poriadne premyslené (aj ostatné veci s tým súvisiace) a vychádza im to, hurá do toho.
Buď bývať u rodičov a šetriť na byt, neskôr zobrať hypotéku, alebo platiť podnájom a neušetrit nič. Prípadne skúsiť zarobiť do zahraničia. Viac možností nieje
Hypotéka moze predstavovať “slučku na krku” alebo aj “úplnú slobodu a súkromie”. Pre mňa prestavuje neobmedzenú slobodu a súkromie. Čo i len predstava spoločnej domácnosti s mamou alebo svokrou ma prichádza do šialenstva…. Treba si zavážiť čo ta to síce bude stať, ale aj to, čo ti prinesie …
Pokial maju na to prijem tak je to ok, cim skor zacnu, tym lepsie ... ja som brala 1.hypo kratko po skonceni vysky bo najom platit mi prislo zbytocne
Isla by som do toho. Urcite by som nebyvala ani s nasimi ani so svokrou aby som popritom setrila. Rovno hypo a svoje ak by to neslo tak podnajom.
Rodinny pokoj a harmonia sa totizto da kupit - na tu hypo alebo za ten najom 😉
Poznam len velmi male % ludi, ktory aj po rokoch maju dobre vzahy v dvojgeneracnych domoch so samostatnymi vchodmi. Rodicia sa proste budu miesat, aj ked tvrdia, ze nie... potom pridu deti a dobre cielene rady a navstevovanie v nevhodne chvile... podpali to vatru, ktora bude sice najprv tliet ale o 5-10 rokov vybuchne...
@banalu no ale ked teraz uz potrebujes cca. 20% tazko môzes urobit hop do noveho ako kedysi. Ak zoberies na tych 20% spotrebak, no tak to ta zderie z koze este viac. Musis cakat kym nestupne tvoja nehnutelnost aby si to refinancovala vsetko jednou hypo.
Cize ak ste dvaja( vtedy je to lahsie) treba nasetrit - ak vam rodicia nedali 20-40 tisic v zavislosti od lokality a velkosti bytu- bud pri rodicoch, alebo v podnajme.
@hellwant je to rozhodne náročnejšie ako “kedysi”. Ešte cca 6 rokov dozadu som sama ako priemerne zarábajúca osoba dostala 100%nú hypoteku na byt v okresnom meste … nepotrebovala som ani cent z vlastného…
Že bez toho to nejde