Hypotéka, keď nemáme dlhy

kuriatkocervene
18. mar 2023

Ahojte prosím o radu ľudí, ktorí pracujú v banke alebo riešili momentálne podobnú situáciu...
Chceli by sme si s priateľom vziať hypotéku, priateľ má plat 1700 až 1800 v čistom, ja som momentálne na RD a dostávam okolo tých 400 eur od štátu... syn má 16 mesiacov. Bývame u mojich rodičov momentálne a už by sme sa chceli osamostatniť.
Nemáme žiadne dlhy ani úvery...
Viete koľko by sme si priblizne mohli od banky požičať?
Ďakujem za rady

zmrzlinka2021
18. mar 2023

@kuriatkocervene
To zavisi od viacerých vecí - bude si hypo brat iba priatel alebo s tebou spolocne? Kolko chcete financovat (alebo on chce financovat) z vlastnych zdrojov?

kuriatkocervene
autor
18. mar 2023

@zmrzlinka2021 no podľa toho, ako by nám dali viac financií, či spoločne alebo len keby to bolo naňho ... mame už dohodnutý aj byt ako záloh ale neviem ci to ovplyvňuje výšku hypoteky

petra7797
18. mar 2023

@kuriatkocervene približne tak isto sme aj my na tom len čakáme uz druhe dieťa a úplne pohode nám dali ale pred pol rokov 180 000€ cca Ale úrok bol o dosť nižší ako je teraz , a samozrejme ze sme spolu brali .

sasa1310
18. mar 2023

@kuriatkocervene takto sa to nerobí, že máš najskôr dohodnutý byt a ani nevieš koľko vám dajú hypotéku. Musíš približne vedieť ešte predtým, lebo dáte zálohu, hypotéku vám nedajú v požadovanej výške a prídete o zálohu. A áno závisí to aj od ceny bytu, nakoľko dostanete len max. 80 % na jeho kúpu

kuriatkocervene
autor
18. mar 2023

@sasa1310 my mame záloh dohodnutý zatiaľ len v rámci dohody s rodinou, ešte sme to s bankou vôbec neriešili. Je to byt priateľovho otca, nie nehnuteľnosť ktorú chceme kúpiť.

zmrzlinka2021
18. mar 2023

@kuriatkocervene Prosim ta, bez ohladu, ci uver si bude brat len frajer alebo spolocne, urcite dohliadni aby ste na liste vlastnictva boli OBAJA.
Zatial ste len priatelia, preto maj nejaku poistku. Nieze si on bude zveladovat majetok, platit hypoteku a ked sa rozidete pojdes s holou ritou.

kuriatkocervene
autor
18. mar 2023

Chcela by som sa este spýtať, aký je rozdiel vybavenia hypoteky keby sme napríklad chceli kúpiť hotový byt a keby sme si mali postaviť dom a kúpiť pozemok.

gabika8855
19. mar 2023

@kuriatkocervene na pozemok nedavaju hypoteku cize pozemok kupit z vlastneho postavit tam uz nejake cast neviem presne kolko a az tak daju hypoteku ...aspon ja mam taketo info

jakubvojcik
19. mar 2023

@kuriatkocervene

Môžete približne brať hypotéku vo výške 155 000 (ak rátam, že priateľ má 1750€ v čistom, vy vyšší rodičovský a úrok pri hypotéke 4,5% na 30 rokov).

Hypotéka sa dá brať aj na pozemok a následnú výstavbu. Ide hlavne o to, že pri kúpe skolaudovanej nehnuteľnosti riešite iba hypotéku + dofinancovanie (buď vlastné zdroje, založenie ďalšej nehnuteľnosti alebo úver na dofinancovanie). Banka vám dá naraz všetky peniaze, vyplatíte predávajúceho a prepíšete nehnuteľnosť na vás.

Odporúčam si prečítať môj článok o hypotéke na byt: https://relyon.sk/blog/vsetko-o-hypoteke-na-byt/

Ak by ste chceli stavať, potrebujete mať určite nejaké peniaze na začiatok (buď na kúpu pozemku alebo aspoň na postavenie základov a dofinancovania pozemku). Potom vám banka bude dávať postupne peniaze, väčšinou do výšky 80% z aktuálnej hodnoty pozemku + rozostavaného domu.

Odporúčam si pri tejto variante prečítať článok na mojej webstránke o hypotéke na výstavbu domu, kde je spomenutá aj možnosť riešenia hypotéky aj keď ešte nemáte kúpený pozemok: https://relyon.sk/blog/hypoteka-na-stavbu-domu/

janulikt84
19. mar 2023

@kuriatkocervene dnes zalezi aj od veku...ak mate uz po 40tke inak sa prepocitava Dti..cize max co Vam pozicaju
Da sa aj na pozemok - komplikovanejsie ale da sa ;)