Ahojte. Ja by som sa chcela opýtať či bral niekto hypotéku na byt po novom kedy je potrebné spĺňať DTI. To znamená že výška hypotéky nemôže byť vyššia ako 8 násobok ročného platu. Ide totiž o to že mám v pláne brať si hypotéku ,cca o dva mesiace to budem riešiť s hypotekárnym, no rada by som vedela aké ste mali skúsenosti. Mám nasetrene aj tých 20% z ceny nehnuteľností, hypotéku by som brala sama, všetko v podstate spĺňam okrem toho ukazovateľa DTI. Ma s tým niekto skúsenosť? Dostal niekto nejakým spôsobom hypotéku a tiež nespĺňal toto kritérium? Da sa s tým niečo robiť? Budem vďačná za vaše skúsenosti
@janka2691 no podla kalkulacky slsp mi vychadza, ze max 80000 by ti dali, oznacim ti niekoho, kto urcite viac sa vyzna 🙂
@ivkazba
@jakubvojcik
@sisa_s akurát som už rozpisoval odpoveď :D
@janka2691 viete ešte doplniť dosiahnuté vzdelanie, odkedy pracujete v poslednom zamestnaní, či máte manžela/partnera a či máte nejakú úverovú históriu za sebou? Hocijakú, aj menšie úvery, kreditky atď..
@jakubvojcik vzdelanie vysokoškolské. Ing titul. V poslednom zamestnaní pracujem krátko, ešte len 4 mesiace preto plánujem až po odpracovanom polroku žiadať o hypotéku. Nemám manžela/partnera..hypo by som brala sama. A žiadne hypotéky úvery ani pôžičky nemám ani som nikdy nemala. Auto kúpené taktiež v hotovosti.
@janka2691 v zásade, dá sa žiadať aj o výnimku DTI (momentálne ju banky vedia poskytnúť 5% klientov, t.z. každý 20 úver podľa objemu - zo 100 miliónov na 5 miliónov vedia dať túto výnimku). Avšak je tu jeden problém, a to že výnimku poskytujú bonitným klientom pre banku.
Najčastejšie ukazovatele bonity sú príjem, vzdelanie, dĺžka a typ práce/zamestnania (to môžete tiež doplniť), či ste v manželskom vzťahu alebo nie a koľkí budete o úver žiadať, do určitej miery ovlyvňujú bonitu aj deti a teda aj úverový register a vek žiadateľa.
Takže ak to zhrniem, niektoré ukazovatele hrajú vo váš prospech a niektoré nie. Netreba sa teda vôbec spoliehať na to že by vám to schválili a buď si zvýšiť príjem, alebo znížiť potrebu výšky hypotéky (resp. zobrať niekoho do úveru so sebou).
@janka2691
@draik ďalšia dôležitá vec, a to už pripnem aj vás čo ste reagoval na udržateľnosť splácania je druhý ukazovateľ ktorý sa sleduje.. a to je DSTI.. čiže aj keby vám bola schválená výnimka DTI, tak by vám úver zamietli lebo by vám nevychádzala maximálna mesačná splátka na úveroch (jedine že by vám dali výnimku aj na to - ale to je čistá lotéria)
Maximálna výška úveru podľa ukazovateľa DSTI je vo vašom prípade okolo 90.000€, to by vám dali keby vám prešla výnimka na DTI 9.
Takže jednoznačne sa treba spojiť s finančníkom, prebrať možnosti doplnenia príjmu a pripraviť sa na to pár mesiacov. Neviem, možno budete mať nejaký 13. plat alebo niečo čo vám zvýši limity.. záleží ako by sa to vymyslelo ale určite by som niekoho oslovil a nastavil si to. Máte ešte trošku času sa na to pripraviť.
@jakubvojcik jasné rozumiem. Tak ja sa určite spojím s nejakým finančným poradcom lebo vidím že je tam toho veľa 😁 a uvidím ako mi bude poradene. Problém však je že aj keby som si teoreticky našla prácu lepšie platenú tak ceny nehnuteľností idú tak raketovou rýchlosťou hore že o polroka či rok budem potrebovať hypotéku vo výške 200 000 🤦 preto som to chcela skúsiť čo najskôr ..ďakujem pekne za vyčerpávajuce odpovede 😊
@janka2691 Ano nie je za čo 🙂 tak aspoň máte predstavu. Radšej vedieť vopred nie je veľmi pozitivne správy a zariadiť sa ako to potom zistiť po negatívne posúdenej žiadosti v bankách.
@janka2691
Tu veľa nevyšpekulujete, bez ohľadu na výnimky. Ja by som teda išiel do menej nákladného bývania. Si predstavte splátku úveru čo i len 320 eur (k tomu energie a spol.). Asi nechcete žiť ako dôchodca už teraz. Môže to skončiť aj horšie.
Ak sa nemýlim, @jakubvojcik je úplne od fachu, čiže veľké čary a kúzla od niekoho iného nečakajte.
@jakubvojcik Z ktorej sumy prijmu to banky pocitaju? Z cisteho prijmu alebo cistej mzdy? Na vyplatnej paske mam totizto cistu mzdu vyssiu ako to co mi pride na ucet cisty prijem, lebo sa odpocitavaju gastrolistky a multisport karta.
@bartekil banky rátajú to čo je na výplatnej páske 🙂
@draik presne. Clovek keď berie hypo na knap, ci "cez knap" je to cesta- podľa mňa- do neskoršej insolventnosti a problemov( neschopnosť investovat na dôchodok, pridu deti vypadok prace 1 rodica, štúdium a koníčky detí, nebodaj choroba,..hrozí dlhova spirála ako vyšitá). A to ešte ECB nezdvihla úrok, ak niekedy zdvihne ďalší problem.Teda ak nepatrí ku cloveku, co na sebe TVRDO pracuje, zvysuje si vzdelanie, ci sa fakt vyzna v obore a zvysi si neskor mzdu vďaka lepsej kvalifikacii.
@janka2691 ak plánuješ osloviť finančného sprostredkovateľa, odporučím ešte to, opýtať sa ho na to isté, čo si sa pýtala tu a očakávať od neho odpoveď, akú napísal Jakub. Aby si vedela, že budeš situáciu riešiť so sprostredkovateľom, ktorý vie riešiť aj takéto situácie, že rozumie problematike. Pretože žiaľ, obrovské množstvo sprostredkovateľov by ti info ako napísal Jakub nedala, lebo tomu nerozumejú, vedia vyriešiť bežnú úverovú žiadosť a pri nejednoduchom prípade môžu skôr uškodiť.
Napis, kolko ziadas a kolko mas plat, su tu ludia, ktori sa tomu venuju a urcite poradia, ci ti to vyjde 🙂