Ahojte,
chcela by som sa opýtať, či ste niektorá neriešili nedávno podobnú situáciu - chceme brať s manželom hypotéku od banky. Ako môj príjem mi zarátajú len rodičovský príspevok, materská sa neakceptuje, tak nám bolo povedané. O úver však budeme žiadať úplne na začiatku mojej materskej, teda v tom čase na účte nebudem mať vyplatenú ešte ani jednu materskú...a ide o to, že už takto skoro by som mala banke doložiť doklady ani nie o tom, že mám nárok na materskú, ale už rovno doklad o výške môjho rodičovského príspevku. Neviete, aký je postup pri vybavovaní tohto dokladu o budúcom rodičovskom? Vydáva to Úrad práce? Podľa mňa budem musieť mať nakoniec predsa ešte aj potvrdenie o tej materskej najprv...to zasa vydáva Sociálna poisťovňa pokiaľ viem...Máte niektorá skúsenosť že ste do banky dokladali nejaký z týchto dokladov? Aký bol postup pri vybavovaní?
Ďakujem pekne 🙂
@majkagu banke podpisujes suhlas, ze si ta moze preklepnut v socialke.
Pokial nebudes uz mat RP, Urad prace ti nic dopredu nepotvrdi (preco logicky by aj mala kedze stale poberss matersku). Zo Socialnej poistovne dostanes rozhodnutie, kolko penazi ti priznaju na den, podla toho si to banka vie vypocitat nasledne aj sama. Kedze nebudes dostavat rovnaku sumu kazdy mesiac.
@majkagu popredu ti nic nedaju. Rp sa pobera z úradu prace, tam ti takýto doklad vystavia, mne tam taký minulý mesiac do banky dali. A v banke pri uvere vobec nespomínali ze materska sa neberie do uvahy lebo ja som sa najprv zle vyjadrila, povedala som ze stale beriem materskú a pani v banke mi hovorí, ze v poriadku len doneste o tom potvrdenie tak sa čudujem ze tebe povedali nieco ine.
@nikpa argumentovali tym ze materska je na kratsi cas a ze potom dlhsi cas bude nizsi prijem, rodicovsky prispevok, tak ze rovno rataju len ten..ze materska je len docasna. Nieco v tom zmysle...a na Urade prace ti to ale teda vystavili s tym ze uz ho poberas ten rodicak? Ved to ze dopredu nic...a nam to tak akurat vyslo ze potrebujeme ten uver riesit teraz, mne len o par dni zacina materska a ziadne potvrdenie este nemam, na soc. poistovni mi povedali ze mam cakat na rozhodnutie co mi poslu domov..ale ze na to maju 60 dni...ze aky iny doklad by som chcela..mne ide len o to ze dokazat ten narok na matersku, aj ked som len na uplnom zaciatku a este ziadne peniaze neprisli
@katulastraka no ved to, ze som volala do soc. poistovne a povedali mi, ze mam pockat na rozhodnutie, ktore mi poslu domov, ale ze to moze trvat aj 60 dni...nam sa tak zbehli okolnosti, ze ja za par dni nastupujem na matersku a potrebovali by sme ten uver riesit co najskor..lenze ked nebudem mat ziadny papier o tom ze na aku matersku mam narok, kedze som este len na zaciatku uplne, tak neviem ci nieco v banke poriesime teraz...
@majkagu podla mna pokial mas potvrdenie o schvaleni materskej, tak ti to staci, lebo vyssi rodicovsky dostanes iba v tom pripade ze ti bude schvalena materska...takze banky si vedia domysliet 🙂