Hypotéka - áno/nie

jurmi
3. aug 2024

Dobrý večer, chcem sa spýtať mam našetrené asi polovicu na byt. Mam prijem, ako sa zorientovať na trhu ?

Plati to dnes alebo su ine podmienky 6mesacny 9 mesacny alebo viac?

Ako dlho trva schvalenie uveru ake su podmienky? Na kolko odporucate fix? Ak nehnutelnost neobsahuje posudok kolko cca naklad?

Poistenie uveru, nehnutelnosti riesit cez hypo alebo sa to da aj individualne? Nejake rady napady dakujem za radu , nie odporucania na inych.

colsami
3. aug 2024

Ahoj, lenze to su ozaj celkom specificke otazky, na to je najlepsie keby Ti odpovedal nejaky specialista ktory bude poznat presme Tvoju situaciu, lokalitu kde chces kupit, pripadne cca nehnutelnost o aku sa ma jednat. Niektore veci sa nedaju pausalizovat.

A podmienky a doby schvalovania atd atd vsetko zas individualne, v zavislosti od banky.

thirstymonk
3. aug 2024

Ty si asi z toho uplne mimo toho celeho? Tak najprv si porovnaj hypoteky napr. na financnykompas.sk. Tam ti po zadani uvodnych onych vyhodí najlelšpei ponuky. SLSP vychadza aktualne najhoršie.

Neviem čo mysliš podmienky 6mesacny, 9mesacny...? V podstate potrebuješ dokázať nejako svoj príjem (pri TPP si banka kontroluje cez soc.poisťovňu), živnostník dodáva DPčko za posledný rok, alebo dva, posudzuje sa vrátane možných spoluvlastníkov - manžela/ky, počet nezaopatrených detí, bla bla bla a to všetko tak, že ti požičajú maximálne toľko, aby tvoja mesačná splátka + životné minimum teba a všetkých okolo teba bolo rovné tvojmu mesačnému prijmu. Čiže ak maš jedno dieťa, tvoje životne minimum je 200€, detske životne minimum je 120€ (neviem presne čísla, je to len príklad), Zarobíš liter. Tak 1000 - 320€ = 680€ a taka môže byť tvoja maximalna mesačna splatka, viac ti nikto neda.

Schvalenie uveru mne v SLSP trvalo pred dvoma rokmi krásnych 22 hodín. Znalecky posudok si napr. SLSP robí sama, ale dával som robiť aj ja a stál ma nejakých 250€ (200€ za robotu znalca + opravnene naklady).

Poiustenie som nikdy neriešil, nechal som si od baňky, ale určite sa to dá riešiť aj vo vlastnej réžií.

ekira1
3. aug 2024

@jurmi taktiež výška hypo nesmie presiahnuť 8 násobok tvojho ročného príjmu, záleží I od všetkých tvojich finančných záväzkov, musíš prejsť stress testom- banka zisťuje tvoju schopnosť splácať v prípade zvýšenia úroku.. poistenie som nechala na banke ako nehnuteľnosť, taktiež moju poistku ako žiadateľa. Hypo sme brali dávnejšie, odhadcu sme mali len z banky, brali sme hypo na 1/3 hodnoty nehnuteľnosti, takže nám nezáležalo na odhade. Vtedy to trvalo skoro mesiac. A 6 a 9 mesiacov neviem na čo sa pýtaš. Dĺžka fixácie, no zatiaľ to vyzerá, že úroky budú klesať, ale v tom by ti vedeli druhý určite poradiť lepšie ako ja.

jurmi
autor
4. aug 2024

Porovnavače som prešla, slsp nevychadza najhoršie ani najlepšie je to zrejme individualne ci ide o refinanc alebo kupu, rovanko sa meni poradie pri fixacii a sume. Mne zatial vychadza Prima a Fio.
6 a 9 mesačný príjem alebo ako sa to dnes posudzuje pri TPP. Dakujem za tip vsetkym.

drharleyquinn
4. aug 2024

@jurmi Dobrý deň napísal som Vám súkromnú správu.