Hypotéka - áno/nie

simcucik
31. máj 2024

Ahoj idem si sem uz po radu nakoľko neviem sama čo mám robiť. Sme s priateľom spolu 2 roky aj pár mesiacov. Z toho vyše 8 mesiacov bývame spolu v podnájme. Mali sme neskôr keď nám dajú pôžičku kúpiť domček, starší a prerobiť si ho podla seba. Teraz nastala situacia že prednedávnom sme kúpili auto, nie nové to by sme si vôbec nemohli dovoliť. Odkedy ho kúpil mal ho dokopy 3 tyždne cca stále sa kazí už sme doňho vrazili veľa peňazí (pár tisícok) teda vrazil, on. Nakoľko mne nedovolil dotoho ani cent investovať. Teraz sme ho zas mali v oprave, tá bola taká menšia okolo 3 stoviek. Mal ho deň a zas sa dačo pokazilo nikto z nás nechápe prečo. Máme aj druhé auto staršie to by trebalo tiež dať dokopy nakoľko má tiež svoje chyby ale doňho sme peniaze už nedávali nakoľko sme si mysleli že ten nový ho predsa nahradí. Teraz máme možnosť že ho buď zas opravíme oprava cca od (700€) rátam, neviem opravár ho nevidel zas. Alebo ho predáme odporúčali mu za 1000€! Opakujem 1000! Dal doňho tak veľa peňazí že si to neviem už ani zrátať. A tak isto mu navrhli zobrať pôžičku a kúpiť čisto nové. Mení si prácu obaja budeme zarábať tak do 1000€ tipujem. Neviem si predstaviť že by sme teraz zobrali požičku na auto, potom na dom? Dve pôžičky v dnešnej dobe. K tomu keby sa nám o pár rokov podarilo dieťa/deti. Požička neni na pár mesiacov dobre vieme čiže si neviem predstaviť toto všetko spácať a žiť len pre pôžičky, viem že veľa ľudí takto funguje ale ja som sa do takéhoto dostať nechcela. Ak ste sa dočítali až sem dajte mi prosím váš názor.
Viem že on za nič nemôže je to úžasný chlap ktorý každému dopraje prvé posledné.

foxanda
31. máj 2024

Určite by som nebrala pôžičku na auto, to radšej už pôžičku na bývanie.
Chcela som napísať aj čosi viac... ale normálne neviem, čo napísať k tejto situácií. Pretože na jednej strane mi je to ľúto, že ste toľko peňazí dávali do auta, ktoré aj tak stále len opravujete a na druhej strane ma zaráža, že prečo ste vôbec do toho auta dávali toľko peňazí?

ms_green
31. máj 2024

Nenapísala si, kde bývate ale pokiaľ auto skutočne potrebujete a nedá sa do práce dochádzať autobusom tak sa bez neho asi nepohnete. Trošku nerozumiem prečo ste naliali toľko peňazí do auta, ktoré je stále v oprave. Po 2-3 takýchto opravách by som sa vážne zamyslela. Pokúsila by som sa pôžičke na auto vyhnúť, dosť vám to zníži šance na hypotéku na dom pri vašich príjmoch. To staršie auto, ktoré spomínaš má potenciál, že keď ho dáte opraviť vydrží dlhšie ako dva dni pojazdné?
Ak teda nie, určite by som nešla do úplne nového. Nemá manžel alebo ty nejakého kamaráta, ktorý sa do áut rozumie? Že by ste pozreli niečo jazdené ale dali si pozor na to, že sa to nerozpadne?

vikusjk
31. máj 2024

@simcucik Mimo temy poziciek, ale k predaju auta... Aj nam za nase stare auto ponukali, ze ho odkupia za 400 €, este bolo pojazdne. Ja som sa rozhodla dat ho bratovi, len tak na behanie, ale podarilo sa mi cestou tam na nom zadriet motor 🙈 a brat ho predal take nepojazdne za 700 😂 Cize nemusite brat prvu ponuku, ktoru vam na to daju. Skuste zmenit servis, dat ho pozriet nejakemu spolahlivemu technikovi, ktory ho pozrie cele a da vam nazor, ze co s nim.

tiezjedna
31. máj 2024

a vy ste to auto kupovali kde? Existuje niečo ako záruka, aj keď to kupujete v bazare... Akože pardon, ale s takýmto prístupom k financiám a výhliadkami nič moc príjmu na hypotéku rovno zabudnite

tundra
31. máj 2024

Ake to je auto,znacka,model?

simcucik
autor
31. máj 2024

@ms_green neviem uplne ci to starsie auto ma potencional, ono je skor take pracovné, vyzorovo vyzera ze sa hned rozpadne a motor neviem nevyznam sa, mame znameho opravara od ktoreho sme kupovali to starsie auto a predtym tiez jedno, toto nove kupil priateľ sam. Jeho rodicia mu nanenavrhuju kupit zas nove auto teda pouzite ja sa toho popravde tiež bojím. A veľmi ma sere že teoreticky teraz akoby tak 3 mesiace on pracoval zadarmo. Sere to aj jeho ze vsetky peniaze isli do toho auta, stastie nam asi nepraje

simcucik
autor
31. máj 2024

@vikusjk servis máme známeho, ktory opravuje aj jeho rodicom auta a nebol problém, a toto auto bolo uz asi v 3 servisoch 🤣 najprv kde mu zastalo niekde pre LV kde mu pravdepodobne vymenili všetky dobré súčiastky za pouzite, cize vtedy ho oj3bali a preto sme platili tolko za opravu potom u jeho otca a teraz u toho znameho zas

ms_green
31. máj 2024

@simcucik Nechcem byť zlá ale toto nie je o šťastí. Kupovať ojazdené auto je vždy risk. Keď už, určite by som nekupovala "od známeho" ale z nejakého bazáru, ktorý mi poskytne aspoň na nejaký čas záruku, že sa to auto nerozpadne.
Ak teda dobre rozumiem, tak to "staršie" auto reálne funguje a dá sa v ňom jazdiť. Necpite už peniaze do toho "nového" a dúfajte, že to staré ešte niečo vydrží. Akékoľvek iné auto by som vo vašom prípade riešila až keď nebudete mať auto.

simcucik
autor
31. máj 2024

@tiezjedna kupili sme ho od jedneho pána nie z bazáru žiadna záruka, na zmluve neni nič písané. On slovne povedal že ak sa niečo pokazí s motorom kludne mu zavolajme, lenže nás poslal hlboko do p… na papieri to neni nemože sa snim ani hádať ani nič bolo to len slovne bohužiaľ

tiezjedna
31. máj 2024

@simcucik a chápeš, že to je vaša blbosť, že? A za blbosť sa platí... Prepáč, ale toto ide len a len za vami. Snáď sa z toho do budúcna poučíte

simcucik
autor
31. máj 2024

@tundra ford mondeo mk4 ak dobre viem ja sa dotoho moc nevyznám :D

marsmykkok
31. máj 2024

@simcucik Prečo ste si kupovali auto ak bývate v podnájme predpokladám že v mieste kde pracujete? A vieš čo znamená starší domček? Robiť všetko dvakrát a drahšie. Plus budete potrebovať 2 autá-aj ty a muž, teda zase výdavok na nové 35 000 eur, jazdené v normálnom stave nejakých 15000-20000 eur alebo kúpite dalšie vraky a do nich vrazíte aj ty aj muž po 500 eur mesačne. Plus stovky eur na benzín, cesta do práce a z práce cca 25 krát, občas na nákup a pohonné hmota sa míňajú rýchlosťou blesku. Prídete mi ako typickí mladí ľudia čo chcú mať hned všetko, auto, dom. Treba sa zakrývať perinou na akú máte a na začiatok by stačil menši byt v meste bez auta.

januska12323
31. máj 2024

No bohužiaľ platíte za vlastnú blbosť. Toho pokazeného sa zbavte a používajte to druhé. Musíte mať dve autá? Ak nie zatiaľ si našetrite na nové a kupujte z overeného zdroja a nie len tak od hocikoho a s poriadnou zmluvou.

mirkam3
31. máj 2024

@simcucik v danej situácii hypo na dom? Za mna nie. V prvom rade upracte situáciu s autami, postavte sa trocha na nohy, a potom keď tak zvážte nejaké štartovacie bývanie (malý bytík blízko prace) ak nechcete byt v najme. Každý druhy mladý pár tuto na MK dnes chce ísť do domu, ale keď kúpiš starý dom na postupnú prerabku, bude to ako so starým autom, budeš do toho nalievať veľké peniaze dlhé roky a bedákať nad životnou úrovňou (zvlast keď prídu deti a prídete o časť 1 príjmu). Treba sa reálne zamyslieť, čo chcem, čo reálne potrebujem a čo si viem dovoliť. Prepáč, nemyslím to nijako v zlom, ale z toho čo píšeš, mi neprídete ako pár, ktorý si momentalne môže dovoliť žiť vo vlastnom dome s 2 autami.

gas1201
31. máj 2024

stále by som radšej platil hypo než si zobral 35 000eur pôžičku na auto a býval v podnájme.
čo sa týka jazdených aut - stále je to o šťastí. ak si zoberiete so sebou nejakého mechanika ktorý pozrie to čo je dostupné tak si len zmenšíte pravdepodobnosť že bude treba do neho veľa vrážať. ale stále to nie je záruka toho že kúpim auto za 3000€ a najbližšie roky budem len meniť olej a raz za čas ho umyjem. nehovorím že sa to nemôže stať, ale pravdepodobnosť je malá

really8
31. máj 2024

@simcucik nie potencional ale potencial. Kazdopadne to str museli kupit dobru hrcu ked vam ponukaju 1000e.
Do pol roka vas ale nemoze poslat do p..nie? Prepac ale nebudete vy tako trosku naivni dobrosrdecni trubkosi?

simcucik
autor
31. máj 2024

@gas1201 tiez mam rovnaky nazor asi

really8
31. máj 2024

@simcucik Ale k tvojej otazke. Ak auti nepotrebujete oredajte ho. Al ano kupte si nove v zmysle ine. Take kde ti budu stacit peniaze z predaja tohto, vasa uspora a nejaka mozno drobna pozicka na rok dva. Idealne keby auto vydrzalo dlhsie ako pozicka. A potom ak budete mat dostatok nasporeneho by ste mali dobre rozmyslat nad hypotekou.nemyslim si ze ste v situacii kedy si budete moct dovolit prerabat starsi domcek.

tundra
31. máj 2024

@simcucik asi ste urobili chybu pri kupe.Musi to byt vylietana vrana,ktorej sa predchadzajuci majitel rad zbavil a na vas sa to zosypalo.Ford nie je znacka,ktora si ako jazdenka drzi cenu.O servisoch,radsej nepisem,mam velmi zle skusenosti a je jedno ci je to na Slovensku alebo vo Švajciarsku.Kazdy ta chce oholit o posledne €.
Treba realne zhodnotit stav auta a ci prachy,ktore ste do neho vrazili stoja za to,aby ste vrazali do neho dalsie.Niekedy je lepsie vratit sa z kratsej cesty,ale ci je to aj tento pripad neviem posudit.
Drzim palce,ak sa rozhodnete ho predat,kupte si toyotu-benzin,kludne aj starsiu a bude vam sluzit roky k spokojnosti.Samozrejme,nie kupovat,ked bude mat 500k km😂.

sasa1310
31. máj 2024

A koľko máte našetrené, keď chcete stavať dom a zobrat hypo?

sasa1310
31. máj 2024

@simcucik na auto z druhej ruky máš zo zákona záruku 6 mesiacov. Na skryté vady. Stačí ti kúpna zmluva

gas1201
31. máj 2024

@sasa1310 to sú ale skryté vady, nie servis na bežné mechanické časti ktoré sa opotrebujú. ťažšie je to následne aj dokázať že tá vada tam bola už 4 mesiace predtým a objavili sme ju až teraz.
zároveň nezabúdajme že pri nájdení takejto chyby nie stále má kupujúci na odstúpenie od zmluvy prípadne výmenu dielu, ale len na "primeranú" zľavu. čo teda nemusí byť vôbec ani suma čo nechajú v servise.
túto záruku by som teda nebral úplne ako nejakú záchrannú brzdu

sasa1310
31. máj 2024

@gas1201 Mne nemusíš nič vysvetľovať. Nezaujíma ma to, akurát som jej napísala, že majú 6 mesiacov záruku. A načo majú nárok alebo nemajú si musia oni zistiť. Aspoň bude vedieť do budúcna