Dobry den,vobec neviem s kym sa poradit. Mam v plane si zobrar hypotekarny uver na byt,kedze vztah je v troskach a nechcem takto zit. Chcem sa osamostatnit,len mam strach,cena bytu je cca 95 000-100 000€s tym,ze vlastne zdroje mam cca 20 000€. Plat 1000€ v cistom,ano niekedy je to viac,ked su nadcasy ale radsej sa drzme tej najnizsej sumy. Splatka hypoteky cca 400€ energie v byte 200€ ostane nam na zivobytie s dcerou 400€ na mesiac,da sa z toho vyzit,mate niekto podobne prijmy a hypo ? Dakujem za odpoved
Chod do toho. Inflacia bude pracovat pre teba ( zrat prachy ktore dlzis) a byt bude rast na cene. A ak to fakt nedas tak to proste predas a si tam kde si plus minus teraz, cize nic neriskujes. A dcera sa ti podakuje ked bude dedit- to v prenajatom nemas
Podla mna ti vyjde max. 70tis. pri tvojom prijme + dieta. Skus si to hodit do nejakej hypokalkulacky.
Neviem koľko by ti výška hypo vzhľadom na tvoj zárobok a to že máš dieťa,ale treba brať v úvahu to,že ak je trhová hodnota bytu 100.000...tak znalecký posudok banky bude nižší..dajme tomu 85.000 -90.000 a z toho ti dá banka 80per...čiže myslím si,že ti to nevyjde..ale treba sa ísť určite informovat
@haluska20 pytas sa, ci vyzijes zo 4 stovak, no to vies aj sama uz teraz, pozri do internet bankingu, ake si mala zostatky jednotlive mesiace na ucte, ak bol rozdiel 600 a viac do plusu, vies, ze to zvladnes, pretoze to je akoby ta splatka a energie, neviem, aky mas vek, no uroky pojdu len hore, preto sa mozno oplati pouvazovat aj nad sfrb + vziat zvysok co ti nebude stacit z banky, ale ak si vravela, ze vztah je v troskach, no a mas dieta, tipujem, ze este cosi bude prispievat aj muz, cize ti to v kombinacii s tym sfrb a tym, co mas usetrene asi vyjde ;)
https://www.sfrb.sk/ziadatel/byvajte-vo-svojom/
Zasla by som za financnym poradcom, nic za to neplatis /su plateni z provizii, ktore im platia priamo banky/ a on ti to rovno nahodi do kalkulaciek. Co sa tyka cistej mzdy, vypocitaj si priemer cistej mzdy za poslednych 6 mesiacov /vratane nadcasov, bonusov, odmien, atd. - jednoducho vsetko, co ti prislo v cistom na ucet okrem stravneho/ a toto je suma, s ktorou banka kalkuluje.
ak by ste sa uskromnili tak teoreticky sa z toho vyzit da ALE otazka je, ci mas aj nejaku financnu rezervu (nad ramec toho, co musis zlozit ty pri kupe), lebo pri takto nizkom rozpocte, ta zaskoci kazda jedna neocakavana vec alebo zvyseny vydavok - vianoce, priprava do skoly, spotrebic a druha vec je napr. zariadenie domacnosti
@deginko prečo by mal byť znalecký posudok banky nižší než ten od znalca? to sa zase vraciame spred 20 rokov kedy sa takto pofidérne riešili hypotéky? 🙈 ak to nie je v hornej dolnej ale byt v meste, tak nie je dôvod....
@haluska20 určite chod do toho 🙃
Predpokladám, ze máš alebo budeš mat aj nejaké výživné... máš aj dobru prácu, lebo taky plat na ženu je O.k.
Bud odvážna, teraz to možno nebude ružové a budete sa musiet uskromniť, no naucit sa takto zit tiez nie je skodu......ale o pár rokov budeš HRDA NA TO, ZE SI TO ZVLADLA ✊️✊️✊️
@zuzanka.zuzu prepáč,ale nemam šajnu o čom hovoríš?trhová cena bytu je imaginárna kúpna cena,za ktoru sa byt predáva...banka si predsa nechá vyhotoviť znalecký posudok a ten je vždy nižší ako kúpna cena.o Akom inom znalcovi to hovoríš?ja fakt nechápem
@leniel urokove sadzby pojdu hore ale cena neostane rovnaka. Uz teraz vidno znizenie cien! A pokles zaujmu zo strany kupujucich. Ja by som momentalne nekupovala.
@andrejkap123 vojna vedla, obrovska energeticka kriza, podniky skrachuju, urcite budu ludia pod cenu predavat. Takze tak….
@surama Trhová cena je vždy vyššia ako na znaleckom posudku,teda nikdy som sa nestretla s tým,že by bola rovná.To by sa staré domy nemohli predsa predávať za také neskutočne pálky lebo tu hodnotu ani nemajú,za akú sa predávajú.Riesili sme teraz v banke,navýšenie hypotéky na nás byt.Trhova hodnota 160.000,znalecký len orientačné buchli 135.000...to bola suma len,od oka akú cca by znalec dal,a po schválení žiadosti by sa reálne dal znalecký vyhotoviť.Takusto,keď sme boli na obhliadke starého domu,kúpna cena 200.000 ,rovno maklér povedal až rátame s tým,že banka dá znalecký na sumu len okolo 160.000.Proste trhová cena sa nerovná cene zo znaleckého.Cize keď ona bude mať na kúpnej zmluve sumu 100.000 neznamená,že jej banka izba plnu sumu
@andrejkap123 presne tak,tiež sa prikláňam k tomuto názoru,ceny nehnuteľností neskutočne vystrelili za rok 2021 a aj 2022.avsak aj úroky tak vystrelili,že objem peňazí,ktorí si ľudia mohli dovoliť požičať ešte v roku 2021 sa nedá porovnať s tým čo dostanú teraz,veľmi sa zníži suma,ktorú človek dostane a ešte aj s vysokou splátkou.proste dopyt klesá,resp kúpna sila klesla veľmi a tým pádom,aj keď ceny sú na vrchole,koniec koncov ak niekto chce predať silou mocou tak sa podriadi kupujúcim a musí ísť s cenou dolu..inak nepredaju
@deginko uz 3 ti tu piseme ze znalecky sa moze rovnat kupnej cene 🙈 prosim ta prestan sa tu strapnovat a furt opakovat ten nezmysel ze cena je vzdy nizsia... to ze ty mas jednu skusenost kedy polorozpadnuty dom majitelia nadhodnotili a banka cenu znizila neznamena ze v BA ti byt neocenia na 100% trhovej ceny preboha🙏
@zuzanka.zuzu no keď to povieš ty,tak je to určite pravda.Teda v centre Žiliny to funguje asi inak ako v Bratislave,preto sa ceny nehnuteľností v Žiline takmer rovnajú s Ba.Stare rozpadnuté domy sa tu predávajú cez 200.000 a to su 15km od centra a v živote nikdy by znalecký posudok nevyšiel na takú sumu,a není to moja jedna skúsenost ale xy ľudí.A takisto je to tu aj s nehnuteľnosťami v úplnom centre mesta a ptie trhové ceny sú proste vyššie ako znalecký.Ale dobre tak u vás to je možno inak
Počkaj do nového roka, ceny poklesnú ešte viac. Úrok by sa mal budúci rok podľa analytikov (sledujem len tých top) zastabilizovať na 3,5 percent. Tých 400eur mesačne na dvoch je strašne málo, takže byť tebou, šla by som do toho vtedy, ak by ti ostalo min 500eur a viac. Pro inflácii 22 percent budúci rok to budeš veľmi potrebovať.
Držím palce ✊
@ropucha6 asi sa nerozumieme,ja viem,že znalecký posudok je reálna hodnota nehnuteľností a na koľko banka ohodnotí,to je akceptovane.O Tom predsa nehovorím...povedala som ,že u nás v Žiline sú predajné ceny nadnesene a tým pádom sa cena za ktorú kupuješ nerovná cene na znaleckom...ale vy máte iné skúsenosti,tak sa nejdem s Vami hádať.Od júna do teraz sme boli na x obhliadkach domov v Žiline,lebo chceme kúpiť nejaký a pri vybavovaní hypo v banke nám hneď povedali,že kúpna cena nebude rovná so znalecký a aj tak bolo...nejdem sa hádať,máte tu i e skúsenosti tak ok
@ropucha6 áno to máš pravdu,my pozeráme iba staré domy na rekonštrukciu a tam tie ceny sú proste strašne nadnesene,snažia sa vyrovnať tejto dobe, ale nehrozí ,aby sa tie ceny rovnali s posudkom.S novostavbami to je určite iné,ale tie sme neriešili na to nemáme rozpočet.Ale určite pri novostavbách budú tie rozdiely o dosť menšie ako pri tych starých
urokove sadzby pôjdu prudko hore, neváhala by som a šla do toho. Skús si to dať vypočítať, malo by sa to dať ...