Hypotéka a zmena bývania z bytu na rodinný dom. Poradíte?

beatka86
25. feb 2015

Mám takú otázku, pred 2 rokmi som si zobrala hypotéku na bývanie a kúpila som si ja hlúpa 3 izbový byt. Neviem prečo byt, kedže som túžila po rodinnom dome. No ale už ma to súrilo vtedy, lebo som bola tehotná. Teraz by som chcela zmeniť. Teda moja otázka znie: či sa dá prepísať hypotéka na rodinný dom ktorý kúpim ak predám byt alebo či sa dá tam meniť byt za rodinný dom ak na byte je hypotéka. Alebo či má s takýmto niekto skúsenosti a ako by sa to dalo riešiť. Hypotéka je splácaná 2 roky a je založený byt. Ďakujem za odpovede.

katarina1984
25. feb 2015

Da sa preniest hypoteka na dom

mateson
25. feb 2015

dá, ale musia s tým súhlasiť jeho majitelia. V podstate založíš dom, ktorý ešte nie je tvoj.

katinkar
25. feb 2015

Je to možné. Keď si vyberiete dom a mojitel s tým bude súhlasiť, dáte žiadosť v banke o zmenu záložného práva. K tomu je potrebné, aby ste mali znalecký posudok na nehnuteľnosť. Ak Vám schvália zmenu, podpíšu sa záložné zmluvy a dom sa založí. Následne Vám banka vydá kvitanciu na byt. Byt môžete predať a vyplatiť majiteľa RD. Jednoduchšie je, ak by ste byt predali a úver vyplatili. Následne si zobrali nový na kúpu domu. Ak by ste mali otázky, napíšte mi cez IP.

bets
26. feb 2015

Preniesť záložne právo je najmenej. Ale ako predávajúci domu by som nikdy nesúhlasila so zriadením záložného práva co i len o deň skôr ako dostanem za dom peniaze. Tieto transakcie sa robia v jeden moment. Najčastejšie tak, že predá sa byt a z toho sa splatí úver na byt, následne sa berie nový úver na dom. Všetko sa to vybavuje naraz a treba zosúladiť viaceré banky, lebo aj kupujúci môžu brat úver na kúpu bytu. Toto s deje úplne bežne a náš realitak to celé zastrešil, cely postup s bankami aj pre predávajúceho aj kupujúceho a tak, aby nikto nešiel do rizika.