Ahojte prosim Vas o radu čo by ste urobili na mojom mieste. Vo februari nam konci fixacia hypoteky a v banke povedali nech pockame lebo neplatili by sme pokutu za zrusenie fixacie a neprisli by sme o uroky co dostavame pri danovom z hypoteky Ale je tu to ALE sledujem denne rast urokov a proste bez oznamenia tie uroky idu hore vcera bol urok 4.09 dnes je uz 4.25 :( vub a slovenska uz maju 4.99 co myslite čakat ustali sa to alebo proste risknut tie peniazky a pokutu a dat uz teraz prefinancovat aby sme nemali potom 27 rokov vysoku splatku poradte prosim
@cubo2 hm, tentokrat s tebou nesuhlasim, urokove sadzby predsa stanovuje ECB, ktora ich kontinualne zvysuje a reflektuje situaciu na trhu (europskom, nie slovenskom), investor (ale mozno sa mylim) nema ako ovplyvnovat urokove sadzby stanovene ECB a nasledne komercnou bankou a beznym obcanom predsa "poziciava" komercna banka a je uplne jedno, ci si kupujes nehnutelnost volne dostupnu na trhu alebo prostrednictvom developera, ktory je financovany nejakou bankou (aj) a ta potom financuje teba
Cesi napr. mali urokove sadzby vysoke uz dlhsie, aj za to moze Fico a vlada na Slovensku? 🙂
ale mozno len nesledujem situaciu na trhu dostatocne a nieco mi uslo a v tom pripade sa ti ospravedlnujem
@petamich ano, ale pozor, ECB stanovuje ZAKLADNU urokovu sadzbu, to este neznamena, ze banka beznym obcanom pozicia za rovnaku. Za vacsiu ano, za mensiu ale uz nie. Tu je viac info:
"Ako štátne dlhopisy ovplyvňujú hypotéky: Ak rastie riziková prirážka štátnych dlhopisov, stúpa aj riziková prirážka bánk. Tie si tak musia prefinancovať nové hypotéky drahšie, hovorí Lörincz.
Druhý dôvod je ten, že banky zároveň do štátnych dlhopisov investujú. Je to pre ne alternatíva k poskytovaniu hypoték, takže keď sa zvyšuje úročenie štátneho dlhu, to isté sa deje s bežnými úvermi pre obyvateľstvo."
riziková prirážka štátnych dlhopisov: čítaj ako o niečo vyšší úrok
„Naozaj sa môže stať, že príbeh sadzieb na hypotékach môže mať na Slovensku a vo zvyšku EÚ rozdielnu dynamiku vývoja,“ hovorí analytik Tatra banky Tibor Lörincz. V EÚ už možno budú sadzby klesať, no u nás budú stagnovať alebo dokonca rásť pod vplyvom stavu verejných financií, hovorí.
@katkamarcinova môžete refinancovať v inej banke, s tým, že úver načerpáte keď vám skončí fix. Tak si zabezpečíte úroky z dneška, ktoré začnete platiť po fixe.
@janka_266 dakujem pozrieme na to
@katkamarcinova Včera šéfka ECB oznámila, že základná úroková miera ostáva rovnaká, napriek tomu, že inflácia klesla. Niektorí čakali znižovanie. ECB počká na ďalší pokles inflácie a možno už tohto roku príde k zníženiu základného úroku. Vzhľadom na to, že európske aj iné hospodárstva sú na pokraji recesie, ba dokonca niektoré ukazovatele naznačujú, že v recesii sme, tak ECB nebude základný úrok zvyšovať. Najhoršie, čo môže byť, že sa ešte nezníži. Čo tým chcem povedať? Úroky hypoték závisia sčasti od tej základnej úrokovej miery. To znamená, že nezvyšovanie základnej spôsobí ustálenie súčasných úrokov, možno mierne zvýšenie , nie výrazné. Ak by základná šla hore (málo pravdepodobné), tak aj hypo úroky by šli nahor. Ak ECB do konca roka základnú sadzbu zníži, na hypo úrokoch sa to prejaví oneskorene - podľa mňa ostanú ešte asi rok na týchto úrovniach a klesať začne v roku 2025.
Čiže nepanikárila by som teraz, nechala by som dobehnúť súčasnú fixáciu, nechala si urobiť ponuky na refinanc s rovnakou dobou splatnosti. Ak by som nebola schopná splácať zvýšenú splátku, natiahla by som dobu splácania. Fix krátky, keďže o rok-dva sa očakáva pokles úrokových sadzieb. Tie však už nebudú na úrovniach pod 1%. To bol nezdravý jav v ekonomike a prirovnala by som to k užívaniu drog - tak silnú závislosť ľudí aj firiem to vytvorilo. Pamätám si hypo s úrokom 9%, potom dlhý čas bol okolo 5%. Úrok pod 1% pri inflácii 2% znamenal, že dlžník na hypotéke zarobil a veriteľ stratil. To je ako keby ste niekomu požičali auto a dali mu aj na benzín 🙂
@jarka_black a este by som dodala, ze nizucke uroky boli paradoxne to najhorsie co sa mohlo stat, pretoze si hypoteky zrazu nabrali aj ludia, ktori by na ne inak nikdy nemali ale uz nedomysleli, ako ich budu splacat po zvyseni urokov, lebo 30-35 rokov je dlha doba a uroky sa menia…a zrazu bum - problem. Vyssie uroky su teda (zial) aj taka akasi prirodzena “ochrana” tych menej rozmyslajucich, lebo nebudu vyskakovat prilis vysoko nad svoje pomery.
@lelelienka Presne tak.
Súhlasím aj s @cubo2. Politika ECB je jedna časť, stav verejných financií v SR druhá časť problému.
@jarka_black v žiadnom prípade ECB tohto roku sadzby nezníži....odhadujú to najskôr na september 2024...A to že zníži ECB, neznamená, že hneď budú znižovať aj banky na Slovensku. V USA im začala inflácia znovu stúpať a to majú sadzby 5.25%, FED už rozmýšľa, že 31. októbra znovu zvýšia...EÚ asi čaká to isté...
NBS odhaduje sadzby v SK bankách na úrovni 4.5% do konca roka 2025..
@lelelienka my sme premyslali a brali tak aby sme zvladali platit len niekedy naozaj xa 5 alebo 10 rokov neviete ci budete mat 5 deti alebo ziadne, ze pride vojna a vsetko zdrazia to je take tazko povedat ale dakujem za info budeme premyslat ci pockat alebo nie :(
@katkamarcinova Bez tých ponúk sa ťažko premýšľa, ťažko variť z vody. Dajte si ich urobiť už teraz, aby ste zafixovali súčasný úrok, ak by náhodou šli hore budúci rok.
Ešte jedna vec je na Slovensku ako faktor: extra zdanenie bánk. To môže spôsobiť zvýšenie úrokových sadzieb.
Počet detí vieme do veľkej miery ovplyvniť. Vojnu nie, ale to budeme mať potom iné problémy šeci.
osobne by som asi necakala, treba si najst nejakeho poradcu, zistit si aka by bola a pokuta a podla toho sa zariadit. no ak by to nebolo nejak vela, riskla by som to uz teraz, neverim, ze nas na buduci rok caka nieco lepsie
Neprišiel vam už list z banky ohľadom úroku po fixacii? Mne prišiel cca 3 mesiace pred. A podla toho som sa zariadila. Ja osobne si myslím, že pokuta bude vyššia ako ušetrené úrok za PAR rokov. Aj tak sa neodporúča fixovat na dlhé obdobie. My sme to preratavali a vykašľali sme sa na to. Všetko záleží od výšky hypo a doby do konca úveru samozrejme. Čiže zisti aká bude pokuta... v tb som pred rokmi mala pokutu cca 1200eur keď dom prechádzala do inej banky. Pre príklad.
A hlavne 27 rokov nebudete mať vysokú splátku, nevýhoda je ze ste na začiatku a mate v podstate najvyššiu istinu..
My sme isli 6mes pred skoncenim fixacie a vtedy sme mohli mat 1,5% a nas zenska odbila,ze radsej pockajte ,budete platit pokutu 150eur atd ...co bola nasa chyba,ze sme sa dali odbit a potom nam len poslali papier ,ze urok bude 2,6%...isla som ich tam roztrhnut ....
A inak % nehrá rolu, ale suma ktorú preplatis. Jasne ak pokuta bude nízka nemusíš na nič čakať.
@simca06022011 200 eur je pokuta
@katkamarcinova skúste si tiež zistiť, či sa vo vašej banke nedá urobiť tzv. reštart hypotéky. To znamená, že teraz si necháte už dobehnúť fixáciu,. ktorú máte, pri refinancovaní si dáte najdlhšiu dobu fixácie, aby ste mali čo najnižšie splátky, a keď klesne úrok v budúcnosti, napr za tri roky, dáte si spraviť za poplatok 100€ reštart hypo,.čo znamená že vám dajú za poplatok 100€ aktuálny úrok. Nie je to refinanc, je to reštart. Nerobí to každá banka, ale niektoré áno. Je to dobrá možnosť, aby ste potom naozaj neplatili súčasný úrok dlhé roky.
Videjko s Jurajom Karpišom:
https://www.linkedin.com/posts/juraj-karpis-5a8...
@katkamarcinova tak si porataj koľko preplatis uroky ak dostaneš +1%. Podľa mňa viac ako 200eur. Takže je to smiešna suma. My sme naozaj mali vyššie poplatky s prenosom do inej banky.do februára úroky nižšie nebudú...
Napríklad Prima banka prepláca pokutu v plnej výške, + má stále najnižší úrok. Viem, aká je o Prime všeobecná mienka, ale za ten úrok sa to ešte oplatí.
@katkamarcinova uz to bolo spomenute ale ideal teraz sa obzriet po najvyhodnejsom uroku - podat ziadost a cerpat az pride Vas fix. Cize bez pokuty - a stale moxnost zobrat aj z Vasej banky ponuku ak by bola lepsia ...ak mate otazku kludne napiste - poslem Vam aktualne uroky a podmienky
Tu je rada ako na to: https://www.instagram.com/reel/CyVk-CgqNhH/?igs...
necitam komentare ale kontaktovala by som banku s tym ze by sme dohodli urok a do februara (mozno trochu skor) by ste presli na novy urok. Ak ma pamat neklame, tak na istu dobu dopredu uz si vies fixnut urok na splacanie od februara (neviem ake dlhe je to obdobie). My sme teraz (pred 2 tyzdnami) fixli 4.49% vo vub s tym ze platit zacneme az v januari
Myslím, že za tie tri mesiace už neušetríš takú sumu, aby to pokrylo pokutu za zrušenie fixácie. Takže nerobiť nič a pomaly sa pripravovať na vyššiu splátku.
Mimochodom, aj toto súvisí s politikou - dnes písali, že tie vysoké úroky sú ešte vyššie ako by museli byť kvôli tomu, lebo investori, čo nám požičiavajú, neveria, že Ficova vláda bude šetriť a konsolidovať financie. Preto nám budú požičiavať s vyšším úrokom, čo je len inak povedané s vyšším rizikom.