Ahojte, mate niekto skusenosti ako je to s hypotekou, ak vas napriklad prepustia v praci? Da sa dat nejaky odklad splacania?, alebo nieco take ?
normalne sa daju odlozit ked tak iba tie casti splatky, ktore su istinou. Uroky sa platia aj tak... V kazdom pripade urcite ist do banky a spytat sa tam. Mozno natiahnut cas splacania ak uz nieco mas splatene zase na 30 rokov, aby sa ti znizila mesacna splatka aj ked preplatis... a hlavne rezerva... alebo mat poistenie ...
Ak ta prepustia, tak pozri, ci nemozes vybrat peniaze z 3. piliera popripade a tak si pomoct...
Ako som trocha na to pripraveny, mam rezervu na nejake 3 mesiace zivota, plus viem ze dostanem z prace este odstupne 1 mesacny plat. A tiez ze potom mozem dostavat z uradu prace podporu v nezamestnanosti. Skor ma zaujima napriklad to ze co ked napriklad nebudem moct najst pracu aj 4-5 mesiacov v mojom obore a uz mi ostane len podpora z uradu nejakych 800eur a len 750 dam na byt a najom. Ci potom sa s tym bude dat nieco robit. Poistenie zivotne ani poistenie splacania nemam.
ano da sa poziadat o odklad splatok istiny (urok sa plati nadalej) ale znamena to automaticky negativny zaznam v uverovom registri = najblizsich 5 rokov to tam bude figurovat a teda ak by si chcel napr. refinancovat do inej banky alebo dalsi uver, tak ti ho neschvalia
poisti si uver...
Odklad standardny urcite nie je, kedze sa to riesilo pocas kovidu ako docasne urgentne riesenie pre ludi, ktori pre lockdowny nahle nevedeli splacat uvery.
a este taka otazka podpora v nezamestnanosti je uz v cistom ci v hrubom? Lebo podla vypoctu ukazuje ze napriklad 2000eur hrubeho je 1020eur podpora ak ma mesiac 31dni.
@vanilkovazmrzka odklad standardny urcite je 🙂 jedine co sa riesilo pocas covidu, ze klienti nedostali zaznam do uveroveho registra (lex corona), ktory inak dostavas automaticky
@petamich ano pravdu mas, zle som sa vyjadrila 🙂
@simca06022011
@simca06022011 neviete kolko to vychadza? pozeram rozne banky a poistovne a nikde sa skoro nic o sumach nepise.
@jt261 netusim
potom sú aj rôzne životné poistky v prípade straty práce by ti taká poistka vyplácala peniaze aby si mohol platiť hypotéku .
@puertorico presne o tom hovorim