Hypotéka a predaj domu

26. aug 2020

Ahojte, predával už niekto dom/ byť s hypotékou a následne kupoval ďalší ? Dom mame za 41300€ (to je aj výška hypotéky) chceli by sme ho predať za trošku drahšie. Neviem či potom preniesť hypotéku na nový byt alebo vyplatiť a podnájom alebo aké možnosti vlastne mám. Lenže som sa dočítala že treba banku informovať o každom kroku, prešiel si tým niekto? Ako to prebiehalo? Musela banka schváliť predaj domu? Alebo ako to funguje? Viem, že to asi nie je jednoduché ale aj tak by sme to chceli tak.

janka2501
26. aug 2020

ja som riesila predaj bytu na hypo, s banky som potrebovala len vycislenie zostatku hypo. chcela som preniest na dom, len dost dlho to trvalo, a povedali mi v banke, ze jednoduchsie je vyplatit staru hypo a vziat novu na dom. a tak sme urobili.

vikss1
26. aug 2020

pockaj ako myslis o kazdom kroku, ak vyplatis hypo tak ich podla mna potom nema co dalsieho zaujimat

autor
26. aug 2020

@janka2501 nám by asi nová nevyšla...:/

@vikss1 len či potrebujem nejaký ich súhlas ..alebo čo..lebo chceli by sme ju vyplatiť asi alebo preniesť na nový byt

autor
26. aug 2020

A musím predať dom v hodnote hypotéky?

janka2501
26. aug 2020

nemusis, ja som predala vo vyssej sume byt....zvysok hypo isla na spatenie, a zostatok mne na ososbny ucet....kupujúcich banka to poslala tak, ako mali vo vycisleni...a na prenos musis mat (aspon myslim) hodnotu nehnutelnosti vyssiu ako bola doteraz, a trva to asi 3 mesiace - ten prenos hypo

gabrielapatrik
26. aug 2020

Za akú sumu predas dom je na Tebe. Keď už bude všetko v procese riešenia, navštívis banku a požiadas o predčasné splatenie HU nakoľko predavas nehnuteľnost. Oni Ti dajú vyčíslenie, akú sumu musíš a do akého dátumu uhradiť. V každej banke je to inak, niekde 30dni, niekde k splatke hypotéky, treba si to overiť skôr. Kupujúci Ti uhradia kúpnu cenu na účet napríklad ..... a banka Ti stiahne len to aký tam máš zostatok plus 1 % zo zákona ak to nie je v refixacii.
Ak chces kúpiť nový byt, dom....záložné právo nejde prehodiť. Je to nová hypotéka s overovanimbpríjmu, dokladovanim výdavkov a znaleckým posudkom.

staleja
26. aug 2020

Ahoj. My sme riešili toto práve teraz v posledných dňoch. Na starom byte hypotéka vo VUB, a kupovali sme nový. Na ten sme si vzali novú hypotéku v inej banke. Zároveň sme hľadali kupcu na starý byt. Keď sme ho našli, požiadali sme VUB o vyčíslenie zostatku a stanovenie dátumu kedy môžme hypotéku vyplatiť predčasne + tam je pokuta do 1 percenta zo zostatkovej sumy hypotéky. Také majú podmienky vo VUB, neviem ako je to vo vašej banke, treba sa informovať. Nám ho poslali do 1 týždňa na mail. Túto sumu nový kupujúci uhradil na hypotekárny účet a zostatok na môj účet. Všetko do termínu aký nám banka určila. Tým pádom mám novú hypotéku na nový byt v banke akú chcem. Želám vám, nech sa vám to čím skôr podarí, ja osobne neznášam tieto vybavovačky... +

luccija
26. aug 2020

Banka musí vedieť o všetkom veď to je dom banky😉predať môžeš za koľko chces.Hypo sa vyplatí a berieš novú na nový dom plus príjmy a celý postup od začiatku.Je to jednoduché banka chce len svoje peniaze nemá prečo robiť obstrukcie

lienocka2808
26. aug 2020

@vikss1 ano, to by platilo vtedy ak by hypoteku nevyplacali z predaja nehnutelnosti, ktoru vlastni stale banka. Takze ano, banku zaujima predaj nehnutelnosti, ktora je zalozena.

neera_jm
26. aug 2020

Najdite si financneho sprostredkovatela. Ten vam poradi a vybavi vacsinu veci za vas.

qetka
26. aug 2020

Rucis tym domom? Ak ano, tak ti ho nikto nekupi s tym, ze tam zostane tarcha. V tom pripadne samozrejmie riesit cez banku, lebo ta musi na zaklade vyplatenych penazi dat vymazat zalozne pravo v ich prospech. Ci myslis ze niekto bude rucit svojim domom tvoju hypoteku? Ak rucis niecim inym, tak im to je v principe jedno.