Hypotéka a osobný bankrot

7. jún 2022

Manžel je cudzinec a momentálne je v osobnom bankrote. Manžel mal dlhy ešte spred manželstva. Obaja pracujeme, máme úspory, mám 20% z ceny nehnuteľnosti. Na Slovensku nežijeme. Bývame v zahraničí, v prenájme. Chcem sa spýtať, či by som dostala hypotéku na byt na Slovensku (som slovenka s trvalým pobytom na Slovensku), keď je manžel v osobnom bankrote?
Ďakujem za každú pomoc.

lindusss2016
7. jún 2022

Skor nie ako ano. Ale nestaci ti 20% z ceny nehnutelnosti, musis zalozit aj nrhnutelnost a taktiez asi ani prijem nemas na SVK, takze zahranicne zmluvy sa posudzuju trochu inak. Ale ked je manzel v bankrote, moc sanci tomu nedavam 🤷

autor
7. jún 2022

@lindusss2016 Ani keď máme oddelené BSM? Respektíve ani nevzniklo.

97tomi
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
8. jún 2022

@97tomi Mňa by zaujímalo, či budú posudzovať aj manžela. Nám spoločné BSM vôbec nevzniklo, máme oddelené BSM.

97tomi
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
8. jún 2022

@97tomi ďakujem pekne 🙂

loginexistuje
8. jún 2022

a tie dlhy ma muz na slovensku a voci komu?

autor
8. jún 2022

@loginexistuje Nie, má ich vo svojej krajine.

jakubvojcik
8. jún 2022

Jedine cez zúženie BSM - v tom prípade ho niektoré banky nebudú skúmať (z hľadiska úverových registrov a bankrotu či iných pozdĺžností), no všetky ho budú rátať do výdavok domácnosti pri výpočte maximálnej mesačnej splátky.

Napríklad Prima banka neakceptuje zúženie BSM vôbec, Tatra banka aj Unicredit overuje aj manžela, SLSP overuje manžela na vyžiadanie a ostatné ho neskúmajú.

Ďalším bodom je to, aký príjem máte (z ktorej krajiny, v akej mene, v akej výške, pri akej profesii a pri akom type práce - či TPP alebo szčo a podobne). Treba zistiť, ktoré banky vám v prvom rade budú vedieť akceptovať príjem, potom zistiť ako dané banky pozerajú pri zúžení BSM na manžela a nájsť takú, kde bude najnižšie riziko zamietnutia.

autor
8. jún 2022

@jakubvojcik Žijeme v Česku (manžel je Čech), máme oddelené BSM. Pracujeme obaja, mám tpp, slušné úspory.

jakubvojcik
8. jún 2022

Ešte čo sa týka typu práce, máte manuálnu alebo tzv. duševnú prácu? No a ako dlho ste na TPP v poslednom zamestnaní?

autor
8. jún 2022

@jakubvojcik Pracujem v Zentive, pri výrobe liekov. Pracujem tu 14 mesiacov.

jakubvojcik
8. jún 2022

V tom prípade to budete vedieť vyriešiť vo VÚB (ak máte nemanuálnu prácu vo svojej pracovnej zmluve) a v ČSOB (český príjem vedia pekne brať pri TPP). 365banka aj mBank akceptuje hlavne príjem v mene Euro a ostatné banky viac overujú manžela aj pri zúžení BSM - teoreticky ešte SLSP by sa dala možno riešiť.