Hypotéka a nemanželské dieťa

angela5
24. aug 2016

Ahojte, je tu nejaka pravnicka alebo riesila niektora z vas podobnu situaciu?

Je zena a muz, nemaju spolocne deti, ani nie su zosobaseni. Muz ma 16 rocneho syna z predchadzajuceho manzelstva.
Chcu si vziat hypoteku na byvanie ako spoluziadatelia.
Co by sa stalo v pripade, ze sa muzovi nieco stane, v pripade jeho umrtia? Teda co bude s jeho podielom? Kedze nehnutelnost sa stale splaca a jeho najblizsim pribuznym v tom pripade je jeho syn.

dakujem

mamulka211
24. aug 2016

Po smrti otca dedi jeho syn. Pri nehnutelnosti zatazenej hypotekou,dedi syn celu jeho cast,ale aj so zatazenim,cize s dlhom. Cize by sa stal spoluvlastnikom vasej nehnutelnosti,keby dedicstvo neodmietol. Samozrejme, musel by dlh splacat.

angela5
autor
24. aug 2016

@mamulka211 a da sa s tym nieco robit, teda spisat nejaky dokument u pravnika, aby jeho cast dedila spoluziadatelka?

mamulka211
24. aug 2016

@angela5 Syna bezdovodne vydedit nemoze. Co mas za charakter? Uhnala si si chlapa so zavazkami,tak neber dietatu pravo dedit.

eeffka
24. aug 2016

@angela5 sa zosobaste a tak ti potom muz umrie tak mas polku jeho podielu a polku zdedi syn, cize na nehnutelnosti budes mat nakoniec podiel 3/4 a syn 1/4

sisaha
24. aug 2016

@angela5 dieta nemozno vydedit.. moze neskor, resp. moze napisat zavet. Ale to by mala potom aj ta spoluziadatelka, lebo aj jej ked sa nieco stane, tak po nej budu dedici - rodicia

veroremi22
24. aug 2016

Odpadavam 🙂

mamulka211
24. aug 2016

@sisaha aj zavet moze dieta napadnut, bezdovodne nemoze rodic dieta vydedit

sissy27
24. aug 2016

@angela5 ak sa chce vyhnúť tomu, aby dedil syn, tak nemôže vlastniť žiadny majetok... teda aj túto nehnuteľnosť nech si zaobstará len pani frajerka na svoje meno už teraz a je po probléme... akurát, že keď sa niečo stane jej, tak on nebude mať právo na nič, budú po nej dediť jej príbuzní...

liz_lemon
24. aug 2016

@sissy27 ale ona moze spisat zavet, v prospech partnera

angela5
autor
24. aug 2016

@mamulka211 tu nikto nehovori o vydedeni, ale ked ma zena cely zivot splacat hypoteku a nakoniec sa delit o nu v podstate s cudzou osobou, ktora aj tak zdedi jedneho dna dost velke majetky, tak to v pohode neni. A len sa pytam takze nenavistne prispevky si mozete odpustit...

angela5
autor
24. aug 2016

ked sa niekto pyta a zaujima, aby sa jedneho dna nedostal do problemov, hned kazdy utoci .. ale ked uz je problem a pyta sa, tak tiez kazdy utoci, ze si to mala zistit vopred a neplakat nad rozliatym liekom 😀 ach jaj

mima4
24. aug 2016

@angela5

v podstate s cudzou osobu?!!!

za za prve, je to majetok jej frajera - ta polka
za druhe, je to jeho VLASTNY SYN, kym frajerka nie je jeho rodinou
za tretie - frajerka ma vlastnu polku, ktoru splacala zo svojich penazi, teda splatku hypoteky....

gala79
24. aug 2016

tiez nevidim nic zle na tom racionlane porozmyslat o moznych alternativach ktore mozu v buducnosti nastat.. je to v kazdom pripade lepsie, alo plakat neskoro nad rozliatym mliekom.. ale nazvat syna svojho partnera " v podstate s cudzou osobou" mi pride neprimerane.... hold, mas partnera so "zavazkom"... treba to respektovat...

babulina
24. aug 2016

dedica v priamej linii sa neda vylucit z dedicstva (iba vo vynimocnych situaciach ale je to malo pravdebodobne), syn zdedi presne tu polovicku ktoru platil otec, takze aj moralne mi to pride spravne ze preco by spoludlznikovi hypteky mala pripadnu cela nehnutenolnost ak sa na nej podielal z polovice
ak by sa tebe nieco stalo tak po tebe by zdedili rodicia, tetky, ujcovia pokial vlastne deti nemas, tot nevyhody volnych zvazkov

penn
24. aug 2016

Ake nemanželské dieťa? Manželské dieťa. Ostatné už zodpovedali.

angela5
autor
24. aug 2016

ano uznavam, ze slovo cudzia osoba bol asi nevhodny. No kedze sa s nim nestretavam, ani nie sme v pribuzenskom vztahu, nenasla som lepsie slovo. To ale neznamena, ze k nemu mam nejaky negativny vztah alebo pocity. Holt doba je taka,ze ked sa neiformujes vopred, mas smolu, preto sa pytam. Ja nikoho vydedit nemam v plane, ale neznesiem pocit ze by niekedy v buducnosti mohol niekto len tak disponovat s nehnutelostou v ktorej budem byvat. Aj ked len teoreticky. Chcem sa len vyhnut zbytocnym problemom co si myslim ze je pochopitelne 😒

angela5
autor
24. aug 2016

@penn pardon myslela som manzelske z predosleho vztahu

zooeynka
24. aug 2016

@angela5 vezmi si hypoteku iba ty sama, natahovat sa potom s jeho synom bude nahouby...nie je nad to mat nieco"svoje"

sissy27
24. aug 2016

@liz_lemon ale takisto nemôže len tak vydediť svoje deti napr. ...

liz_lemon
24. aug 2016

@sissy27 ale nespomina, ze by mala deti

veroremi22
24. aug 2016

@angela5 ale žena ju nebude splacať cely život,bude splacať svoju polku a druhu polku bude platiť muž,ved preto si to berie s nim napoly nie? takže je logicke že žene bude patriť iba polka a mužovym deťom alebo dieťaťu druha.an čo ak sa stane niečo žene?

hiro
24. aug 2016

Vsetci bohaci maju nehnutelnosti vyriesene tak ze ich vlastni nejake ostrovna spolocnost s tajnym pozadim ktoru vlastnia cez podobne zahmlene spolocnosti. Takze ze nieco vlastnia sa nikto nedostane.
Zalozte si tiez nejaku spolocnost, (alebo rovno Litovska sa da spravit lahko cez internet) a prepisne vlastnictvo na nu, nie? A bude vyriesene dedenie 🙂

sissy27
24. aug 2016

@liz_lemon ak nemá deti, tak v tom prípade áno, bude platiť závet...

loginexistuje
24. aug 2016

Vydedit potomka sa da zakon to umoznuje su tri skupiny dovodov napise zavet a listinu o vydedeni v niektorych pripadoch staci sikovny notar a pravnik a rodic vydedil vsetky deti a vsetko dedil druhy rodic dovod sa da vymysliet pokial to deti nenapadnu na sudetak tl bude platit

zacik
24. aug 2016

vydedit dedica v priamej linii je velmi problematicke a mozne len v presne zakonom definovanych pripadoch: odsudenie za umyselny trestny cin, neposkytnutie pomoci v chorobe/starobe, neprejavovanie zaujmu a vedenie neusporiadaneho zivota. Dovody 2/3/4 su velmi subjektivne, tazko preukazatelne a vzdy na posudeni sudcu. Netusim u koho bude v tomto pripade dokazne bremeno...

Najjednoduchsie je zobrat sa, vtedy ty zdedis 3/4 a syn 1/4 co je vyrazne lepsie ako 50na50.

Zaroven tu padla dobra poznamka....kto bude dedit po tebe? Nie je to rovnaky problem len z druhej strany?

angela5
autor
24. aug 2016

@liz_lemon nie, nemame deti spolu ani ja ziadne dieta nemam

angela5
autor
24. aug 2016

@zacik po mne nema kto iny dedit ako moji rodicia

angela5
autor
24. aug 2016

a tiez sa chcem spytat, ze to dedicstvo po partnerovi sa pocita len z dlznej sumy, cize zo sumy z ktorej sa splaca hypoteka alebo celej nehnutelnosti? Kedze pozemok som uz vlastnila takisto dost znacnu sumu mi darovali rodicia... doklady o tom ale ziadne nemam len list vlastnictva pozemku

veroremi22
24. aug 2016

@angela5 a partner tiež rieši ?tebe sa niečo stane a tvoji rodičia budu rozhodovať o nehnutelnosti kde on byva a splaca?Najlepšie spraviš ak si to vezmeš sama na seba,priatel Ti može prispievať nakolko tam bude byvať,ale nemože si na nič narokovať a ani jeho syn. A ked si sama bezdetna a maš vlastny pozemok aj nejaku hotovosť hypo ti vyjde v pohode.

angela5
autor
24. aug 2016

@veroremi22 tak ja mozem spisat papier, kde po moje smrti to zdedi on..
Mne samej hypo neuznaju to viem uz teraz..