Hypotéka a navýšenie mzdy

patressko
18. apr 2021

Zdravím. Plánujem kúpiť byt. Pracujem v gastronómii. Moje čisté prijmy sú cca 1200-1500€. Verejné tajomstvo že v gastre je minimum na páske a zvyšok na ruku platí aj u mňa. Prosím nereagovať poznámkami typu “zmeň prácu, budeš mať všetko na páske”. Moja praca ma baví a napĺňa. Mám dobrého šéfa ktorý mi je ochotný “fiktívne” navýšiť mzdu na požadovanú sumu na schválenie hypotéky. Moja otázka znie. Má niekto podobnú skúsenosť ? Je veľké riziko neschválenia hypotéky ak uvidia že som predtým toľko nezarábal ? Nikdy som nebol zaťažený žiadnym úverom. Bonitu mám teda asi nízku. A mám teda obavu z neschválenia hypotéky. Za každú radu vopred ďakujem.

ivana11155
18. apr 2021

@patressko banka sleduje plat za posledných 6mesiacov a zisťujú priamo zo soc.poistovne. To ze ti teraz dá zamestnávateľ na zmluvu "pravý" plat, ti je nanič ak v soc.poistovni tie údaje nemajú. V banke nepotrebuješ ukazovať zmluvu, oni hneď povedia, že si ťa preveria cez soc.poistovnu.

andrea2019
18. apr 2021

@patressko Ak zmenis zamestnavatela na papieri, tak nie je problem u bank. Avsak nemoze ti zdvihnut na povodnej fy, kde si zamestnany/á, to neakceptuju.

patressko
autor
18. apr 2021

@ivana11155 prečo by tie údaje v SP nemali mať keď budem normálne prihlásený a tie peniaze mi budú cinkať na účet ?

janai1
18. apr 2021

@patressko potrebuješ oficiálny plat aspoň 6 mesiacov a nie je problém v banke 🙂

patressko
autor
18. apr 2021

@andrea2019 moja pracovná zmluva sa kompletne prerobí, ostanem na pozícii na ktorej som s tým že sa mi zvýši plat. To banka teda nebude akceptovať ? Ako si to teda overia v SP, keď SP bude evidovať môj “nový” plat ?

patressko
autor
18. apr 2021

@janai1 áno toho som si vedomý že budem čakať polroka. Mám skôr len obavy či sa nebude nejakou náhodou brať do úvahy aj ten plat z viac než pred 6 mesiacov, ktorý nebude dostatočný na hypo.

janai1
18. apr 2021

@patressko to nie... Banka overuje iba určitý čas... Niektore 3 mesiace, iné 6 mesiacov...
Ja to mám rovnako 🙂 zamestnávateľ mi priznal určitý čas na zmluvu všetko a v banke to prešlo

patressko
autor
18. apr 2021

@janai1 toto som potreboval vedieť, ďakujem pekne 🙂 Rozmýšľam nad hypo v SLSP, kedže oni potrebujú plat zdokladovaný 3 mesiace, aby to teda bol menší čas a teda aj odvodová záťaž na zamestnalvateľa.

mattkapd
18. apr 2021

@patressko ja som hypotéku tiež riešila navýšením na zmluve.. Tiež som pracovala v gastre plat 1400 a zmluva na 4 hodiny čiže by som ju nezískala.. Brala som zo SLSP chceli len za 3 mesiace mala som ale 4 pokiaľ im to prešlo.. Rozdiel odvodov som si doplatila u šéfa.. Mala som ale aj finančnú poradkynu.. Ta mi aj povedala aký plat musím mať v čistom aby mi to prešlo..

janai1
18. apr 2021

@patressko za málo 🙂 tie zvýšené odvody som musela zaplatiť zamestnávateľovi ja 😂 ale tak to už je na dohode medzi vami 😁

patressko
autor
18. apr 2021

@janai1 Áno áno, už som sa s ním o tom bavil a povedal že zaleží od toho koľko budem potrebovať navýšiť. Ale na odvody už mám nejaké tie peniažky našetrene kedže počítam s tým že minimálne polovicu budem doplácať ja, takže som s tým stotožnený. 🙂

patressko
autor
18. apr 2021

@janai1 @mattkapd ešte otázka. Kupovali ste byt v developerskom projekte alebo už hotový na nasťahovanie. Ja kupujem byt vo výstavbe, postavený bude až o rok a pol. Hypo však chcem riešiť na predschválenie už teraz. Je to v poriadku alebo mám radšej ešte čakať. Chcel by som si uchytiť dobrý úrok kým sú ešte také nizké...

janai1
18. apr 2021

@patressko Fuha toto ti neporadím... Ja som kupovala už hotový
Ale pokiaľ viem pri developerskych projektoch si nemôžeš vyberať banku.... Musíš brať hypo z tej banky ktorá financuje projekt

patressko
autor
18. apr 2021

@janai1 áno majú zazmluvnené 4 banky. Našťastie všetky tie v ktorých by som to riešil aj ja samostatne. Každopádne ďakujem za rady. Snáď to klapne 🙂

ivana11155
18. apr 2021

@patressko ale až o pol roka môžeš žiadať o úver, nie teraz hneď keď ti pre robia zmluvu

janai1
18. apr 2021

@patressko Jaaj, tak to potom nie je problém... To predschvalia hypo keď je to ich v podstate, teda čo sa týka projektu

patressko
autor
18. apr 2021

@ivana11155 s tým samozrejme rátam ;)

milanm_
18. apr 2021

@patressko Nuž kolega to urobil rovnako, popri tom si už bol taký istý, že dal výpoveď z nájmu, dáko sa mu ta hypo naťahovala a nakoniec mu z banky zavolali, že hypotéka je stopnutá, spočítali mu priemer a to, že má posledné 3 mesiace zvýšené považujú za špekuláciu a poslali ho do prdele, resp. boli mu ochotný dať hypotéku, ale mu ju zkresali o 1/3. Chudák chlap za ďalšie dva týždne kým požičal tú zrazu chýbajúcu 1/3 po celej rodine zostarol o 2 roky. (mal tehotnú ženu vo vysokom mesiaci a 2r syna).

patressko
autor
18. apr 2021

@milanm_ toto je presne situácia z ktorej mám obavy. Ale tak inú možnosť ako skúsiť to zjavne nemám

mattkapd
18. apr 2021

@patressko to ti neporadím tiež som kupovala už hotový dom

luccia74
18. apr 2021

@patressko treba najst dobreho fin.poradcu,ak je developerom bytu banka v ktorej mas ucet,tak super a este zalezi,aky pohyb na ucte robis,napr.ci si vlozis e na ucet co zarobis,ak chces byt v ba kupit,tak pohoda a odporucam prima banku

patressko
autor
18. apr 2021

@luccia74 hypotetkárnu poradkyňu budem mať priamo od developera. Zazmluvnenú majú aj Tatra Banku v ktorej mám už dlhoročný účet. Mesačné pohyby mám vždy minimálne nad 1200€. Byt kupujem v BA.

mameha7
4. feb 2024

@patressko ahoj, ako to nakoniec dopadlo? Dali ti hypotéku? Riešim niečo podobné.

gabrm
4. feb 2024

@patressko
@mameha7
Ano robilo a robí sa to bežne napr v kamiónových firmách,kde tiež šoféri majú minimum na páske,ostatné má ruku a plus ešte diéty. Čo na hypo vždy bolo málo,aj keď sumárne mali viac ako dosť. Ešte boli dokonca majitelia takí vychcaní,že vo veľa firmách si dali ten rozdiel na dani zaplatiť od šoféra. A nebol s tým problém, veľa šoférov tie hypotéky má.
Teraz poznám dokonca opačný prípad,keď zamestnanec býva v obecnej bytovke,kde musí spĺňať nejaké podmienky vrátené príjmu a keďže manželka začala pracovať,tak manžel si dal umelo znížiť mzdu,aby tie podmienky spĺňali. 🤣

patressko
autor
4. feb 2024

@mameha7 ahoj. Hypo som nakoniec z odretými ušami dostal v požadovanej výške. Ale boli to nervy. O hypo som žiadal 4 mesiace od navýšenia mzdy. ČSOB ma uplne zrušila, nebol som bonitný. Tak to potom vyšlo vo VUBke.