Ahojte, plánujeme brať hypo na kúpu bytu, doba splácania 20 rokov, suma do 60000. Má význam fix na 10 rokov s vyšším úrokom/splátkou, alebo lepšie/výhodnejšie dať fix na kratšie, s nižším úrokom/splátkou? Viem že ťažko predpovedať ako sa budú meniť úrokové sadzby... v každom prípade za postrehy ďakujem
dakujem velmi pekne za reakciu
Súhlas s @vanilkovazmrzka. Budúci rok sa očakáva znizovanie základnej úrokovej sadzby v USA a potom aj v EÚ. Následne na to zareagujú hypotéky. Tipujem, že takto o rok budú hypotéky aj u nás o nejakú desatinu lacnejšie. Lenže u nás do toho vstupuje aj 30% bankový odvod, ktorý teraz vláda zaviedla. Čiže slovenské banky nebudú môcť preniesť zníženie základnej sadzby do hypoték tak ako inde vo svete.
Ťažko povedať, či fix na 1-2 roky...? Ale isto nie na 10.
ja by som tiez dala teraz kratsi fix (rok, dva, max.tri) ....ocakava sa znizenie buduci rok ....aj ked tazko predpokladat presne o kolko
pozrite si pripade FB tejto pani, ona je financna poradkyna a dava obcas velmi dobre postrehy, rady😉
pripadne jej napiste spravu s vasim konkretnym pripadom
V Nemecku napriklad davaju uz aj 3.4, taky naznak zlepsenia
Je blbosť v dnešnej dobe fixovať, to trebalo pred 2 rokmi.. Dal by som najkratší možný
velmi pekne dakujem vsetkym za postrehy, urcite to prehodnotime 🙂 velmi ste mi pomohli
Teraz by som dala 3, maximálne 5 rokov. Viac určite nie. Za rok zníženie úrokov u nás tak ružovo nevidím.
Dnes by som si nedavala fix na 10 rokov… pred dvoma rokmi sa to oplatilo