Čaute, prosím viete mi poradiť, či je správna voľba prefinancovať úver z TP do Prima banky. Pričom sa zmení doba splácania na 35 rokov, s úrokom 2.9%. Alebo radšej zostať v TP s úrokom 3.3 a doba splácania 25 rokov. Fixácia pri oboch prípadoch je 5 rokov. Ďakujem krásne za rady
Jasne ze radšej na 25r ako na 35r...veď oveľa menej preplatíš a o dosť skôr splatíš.... Teda pokiaľ tam nieje výrazne nižšia splátka a chceš to refinancovat preto, lebo nezvládaš platiť.
Ja by som si pozrela ešte ročnú percentuálnu mieru nákladov pri oboch. RPMN. A až potom sa rozhodla.
@selwadza22 ak sa výrazne líšia preplatíš viac aj keby si mala neviem aký super úrok
V niektorých prípadoch je práve vhodne natiahnuť splácanie hypo na čo najviac rokov , to vám zníži mesačne splátky . Pripadne čo ja vždy klientom navrhujem je aby to čo ušetria na mesačnej splátke nech investujú napr do fondov (peniaze budú generovať peniaze) a tým si v podstate môžu splatiť hypo oveľa skôr ! Resp si môžu tvoriť finančnú rezervu ,.. sú rôzne spôsoby !
Ostať v TB, radšej mať kratšiu dobu splatnosti a byť v banke, ktorá mi môže po skončení fixu ponúknuť lepšiu sadzbu. Prima banka ťa po fixe pošle preč ak budeš chcieť znížiť sadzbu
Dobu splacania nemusite menit ak mate prijem a ostatne parametre...ak sa refinancuje -konsoliduje tak nemusite menit dobu splacania -je to na klientovi -ak teda nechcete mensie splatky a podobne...kludne napiste pre blizsie info...
Treba kontaktovat fibancaka co vam porovna vsetky banky a vysvetli kde co. Kludne piste
Určite zostať pokiaľ nepotrebuješ znižovať splátku
Záleží aký dôvod je na refinancovanie a treba sa skor pozerať na RPMN ako už bolo spomenuté. Či ten rozdiel v splátke je významný teda aká je úspora a oplatí sa podstúpiť celý proces a poplatky.
Odporúča sa dávať HU na najdlhšiu dobu z dôvodu nižšej splátky a nastaviť radšej predčasne splatenie, čím sa minimalizuje preplatenie a teda mate úver "zadarmo".
Určite by som odporúčala si urobiť aj prehľad ostatných bánk.
(Free online konzultácia na @zdravefinancie)
Ostat v tatrabanke, V priklade ked mate hypoteku napriklad 100tisic eur s urokom 2,9 na 35 rokov zaplatite za urok 101tisic eur cca, v tatrabanke za 25 rokov a urokom 3,3 len 82tisic eur.