Hypotéka

22. okt 2022

Čaute, prosím viete mi poradiť, či je správna voľba prefinancovať úver z TP do Prima banky. Pričom sa zmení doba splácania na 35 rokov, s úrokom 2.9%. Alebo radšej zostať v TP s úrokom 3.3 a doba splácania 25 rokov. Fixácia pri oboch prípadoch je 5 rokov. Ďakujem krásne za rady

jt261
22. okt 2022

Ostat v tatrabanke, V priklade ked mate hypoteku napriklad 100tisic eur s urokom 2,9 na 35 rokov zaplatite za urok 101tisic eur cca, v tatrabanke za 25 rokov a urokom 3,3 len 82tisic eur.

jaroslav81
22. okt 2022

Jasne ze radšej na 25r ako na 35r...veď oveľa menej preplatíš a o dosť skôr splatíš.... Teda pokiaľ tam nieje výrazne nižšia splátka a chceš to refinancovat preto, lebo nezvládaš platiť.

selwadza22
22. okt 2022

Ja by som si pozrela ešte ročnú percentuálnu mieru nákladov pri oboch. RPMN. A až potom sa rozhodla.

selwadza22
22. okt 2022

@selwadza22 ak sa výrazne líšia preplatíš viac aj keby si mala neviem aký super úrok

harsesis
22. okt 2022

V niektorých prípadoch je práve vhodne natiahnuť splácanie hypo na čo najviac rokov , to vám zníži mesačne splátky . Pripadne čo ja vždy klientom navrhujem je aby to čo ušetria na mesačnej splátke nech investujú napr do fondov (peniaze budú generovať peniaze) a tým si v podstate môžu splatiť hypo oveľa skôr ! Resp si môžu tvoriť finančnú rezervu ,.. sú rôzne spôsoby !

anthtony1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anthtony1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
harsesis
22. okt 2022

@anthtony1 dovolím si nesúhlasiť .

nelka93
22. okt 2022

Ostať v TB, radšej mať kratšiu dobu splatnosti a byť v banke, ktorá mi môže po skončení fixu ponúknuť lepšiu sadzbu. Prima banka ťa po fixe pošle preč ak budeš chcieť znížiť sadzbu

janulikt84
23. okt 2022

Dobu splacania nemusite menit ak mate prijem a ostatne parametre...ak sa refinancuje -konsoliduje tak nemusite menit dobu splacania -je to na klientovi -ak teda nechcete mensie splatky a podobne...kludne napiste pre blizsie info...

kotulicek
23. okt 2022

Treba kontaktovat fibancaka co vam porovna vsetky banky a vysvetli kde co. Kludne piste

labelo
24. okt 2022

Určite zostať pokiaľ nepotrebuješ znižovať splátku

zuzanadi
24. okt 2022

Záleží aký dôvod je na refinancovanie a treba sa skor pozerať na RPMN ako už bolo spomenuté. Či ten rozdiel v splátke je významný teda aká je úspora a oplatí sa podstúpiť celý proces a poplatky.
Odporúča sa dávať HU na najdlhšiu dobu z dôvodu nižšej splátky a nastaviť radšej predčasne splatenie, čím sa minimalizuje preplatenie a teda mate úver "zadarmo".
Určite by som odporúčala si urobiť aj prehľad ostatných bánk.
(Free online konzultácia na @zdravefinancie)

anthtony1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz