Hypotéka

simka512
20. okt 2024

Ahojte! Mám 26 rokov a už cítim, že by som chcela ísť do niečoho vlastného. V minulosti som bývala v prenájmov, momentálne som u rodičov, ale budúci rok by som už rada išla do hypotéky (predsa len mám najvyšší vek 😃). Môj problém však je, že mám 2 polovične príjmy, ktoré sú inak veľmi pekne platené, ale viem, že mi z toho hypotéku nikto nedá. Preto sa chcem dohodnúť so zamestnávateľom, že by ma zamestnal na TPP a platila by som si vlastne odvody. Stretol sa prosím s týmto niekto? Zamestnávateľ s tým nemá problém, len by som rada vedela ako to v praxi funguje, koľko musím byt takto zamestnaná atd. Ďakujem všetkým za rady 🙂

sweet20
20. okt 2024

@simka512 v kazdej banke mas ine podmienky, niekde tri mesiace , niekde 6.. daj si do googlu porovnavac ak nechces financnika,tam sa vsetko docitas na kalkulackach

simka512
autor
20. okt 2024

@sweet20 ja som chcela Skorej vediet konkrétny prípad toho, ak niekto mal takúto dohodu so zamestnávateľom, ako mu platili odvody atd. Ale vďaka.

sweet20
20. okt 2024

@simka512 ved to je v poriadku..

zic
20. okt 2024

A zistovala si si u nejakeho financaka, ci je problem 2 polovicne prijmy? Ak su oficialne... je to problem? Neviem, pytam sa...

nelca84
20. okt 2024

@zic skor si myslim, ze ma cierny prijem, mimo odvodov...

ekira1
20. okt 2024

@simka512 I mňa zaujíma, prečo by ti nemali dat hypo kvôli dvom polovičným príjmom. Dôležitá je výška platu, nie či je prijem ( úväzok ?) polovičný, trištvrťový a pod.

kitycat
20. okt 2024

@simka512 dalsia dolezita vec je, ze kolio mas vlastne zdroje?

simka512
autor
20. okt 2024

@ekira1 pretože jeden mám na dobu určitú. A viem, že s tým býva problém, keď som sa v banke na to pýtala.

ekira1
20. okt 2024

@simka512 ale záleží na výške príjmu. Možno by ti to vyšlo, podľa toho aký máš príjem, či máš ďalšie pohľadávky, koľko chceš brať hypo... v banke ti to vypočítajú a podľa toho sa zariaď.

lindus_esterka
20. okt 2024

@simka512 len na okraj - ano, zmluva na dobu urcitu je problém, vtedy hypo na 99% zamietnu. Pories si plat v tej druhej praci a ak by sa ti podarilo aj tu dobu urcitu zmenit na neurcito tak ti to pomôže. Vysku uvazku nemusis riesit, ide o to, aka suma chodi na účet

stlienka1979
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janulienockanr
21. okt 2024

Ahoj pred tým je vždy s a lepšie poradiť s nejaký človekom ktorý vybavuje takéto úvery a venuje sa tomu už nejaký čas ...aby ti on poradil čo je pre teba najvýhodnejšie a hlavne aj to aký by si mala mať aspoň za posledných 6 mesiacov príjem aby ti schválili pôžičku ....a hlavne na akú sumu by si chcela brat nehnuteľnosť ....napríklad ja som chcela brat na 150 tisíc nehnuteľnosť podotýkam sama a musela by som mať na papieri okolo 1500 eur ....a ak by som nemala toľko čo teda nemám tak musím mať ešte nejakého ručiteľa čo by mi rucil ....a svoje naskriabanenpeniaze musím mať okolo 40 tisíc potom mi možno banka dá aj úver ....a ak ti majiteľ nedochádza celú sumu na účet ale len nejakú časť a pri dohode že by ti odvádzal všetky sumu na tých 6 mesiacov tak by si musela zaplatiť tu daň či čo to je ktorú za teba navyše odvádza a to sa tie vyšplhá na nie malú sumu ....

kris_tin257
21. okt 2024

Nie je problém ani polovičný úväzok ani doba určitá, záleží od banky, pri dobe určitej stačí ak nebude končiť doba určitá skôr ako za 3 mesiace či donesieš potvrdenie o zamestnávateľa že ti ju predĺži, všetko ale závisí od konkrétnej banky.... Podstatné sú odvody ktoré za teba zamestnávatelia odvádzajú 👍

nelka93
22. okt 2024

Doba určitá nie je problém, problémom je skúšobná doba. Robila som v banke a veľa hypoték boli na dobu určitú. Pokiaľ nie si v skúšobnej a výpovednej tak pohode

simka512
autor
22. okt 2024

@kris_tin257 super ďakujem. Ja som si práve myslela, že to vôbec neprejde, preto som sa aj tu chcela spýtať v diskusii. Už som sa dohodla aj s jednou známou, ktorá sa tomuto venuje, tak verím, že to vyjde. Ďakujem 🙂

ivanavin
27. okt 2024

My sme brali hypotéku pred 5rokmi takže to nie je úplne aktuálne, ale mala som len dobu určitú, ktorá o tri mesiace končila. V banke s tým nemal nikto žiaden problém. Ja sama pre svoj kľud som sa akurát v práci spýtala, či mi to plánujú predĺžiť keďže chceme ísť do hypotéky a to bolo celé...

lucia248
27. okt 2024

@simka512 ahoj, ako bankár ti poviem, že u nás sa požaduje byť minimálne pol roka zamestnaná na TPP u jedného zamestnávateľa a ideálne na dobu neurčitú a potom sa samozrejme pozerá na výšku príjmu, mal by ti byť k tomu zarátaný aj príjem z druhej práce, ale to už závisí od konkrétnej banky. Ak ti môžem poradiť, najlepšie úroky má na hypotéku už dlhodobo primabanka. A to nerobím reklamu zamestnávateľovi, pracujem v inej banke a hypo mám v prime.

kris_tin257
27. okt 2024

@lucia248 nemá momentálne lepšie úroky 365ka?