Dobrý deň, mám 2 roky po VŠ, prácu mám stabilnú, príjem na BA priemerný. Pomaly začínam uvažovať o malom byte a hypotéke. Bývam zatiaľ u rodičov, máme celkom dobrý vzťah. Moja predstava je, že by sa zatiaľ dal byt do prenájmu a zisk z neho by mi splácal hypoteku, aspoň jeho drvivú väčšinu. Ja by som zostala bývať u rodičov.
Len mam teraz taky dilemu, či zobrať 1 izbový byt alebo sa zaťažiť maximalnou výškou hypotéky a kúpiť 2 izbový byt?
@13uzivatelka11 mám našetrených 30-40%. Hypotéka mi vyjde aj na 2 izbový byt s tým, že sa vezme ten max, čo mi banka môže dať. Novostavba to ale nebude.
Aha, tak keď máš nasetrene, tak už by si mal zobrať dvojizbový.
do budúcna lepší 2izbový, na prenájom lepší 1izbak. Ja osobne by som radšej kúpila 1izbak novostavbu, ako 1-2 izbak starý byt. Novostavby si totiž budú ceny držať stále
Ak na prenájom podstatná je hlavne poloha. Prípadne si prezri skupiny na Facebooku ohľadom prenájmu či by si vedel 2 izbak prenajať niekomu normálnemu. Ono sám platiť 700e je dosť a dvaja si už často trošku priplatia a maju trojizbak, hlavne ak robia z domu. Hlavné 2 izbaky v novostavbách sa nedajú prenajimat po izbách čiže vylučujú akékoľvek iné dvojice okrem párov. Za mňa je preto na prenájom lepšia voľba 1 izbak a nájsť tam jedného normálneho človeka.
@sasa1310 lenže všetky tie "1 izbáky" sú reálne garzónky s výmerov od 23-27m2. To sa mi zdá strašne strašne malé. + lokalita je často krát nič moc a je na konci BA. Niekde ani to nájomné nie je až tak nízke.
pridaj m2. 1izbak novostavba je väčšinou okolo 30 - 45 m2. A nájomné je nízke. Mám taký na prenájom. A skúsenosť s jeho prenájmom mám tiež. 1 osoba, bez problémov, žiadne rodiny s deťmi alebo pár, ktorý čaká dieťa a pod. Si chcela rady, tak ti radím. Ja by som určite neivestovala peniaze do kúpy starého bytu
@sasa1310 môžeš dat konkrétny príklad. Lebo všetky novostavby na nehnutelnostiach, ktoré sú 1 izbové majú metráž ako som písala. 2 izbové začínajú od 42 m2. Neviem kde si zobrala také číslo. Ale žiadny projekt v BA takú metráž nemá. Viď Slnecnice, nový ruzinov, ovocné sady, galvanyho. Všetko tam sú malé kamerliky.
tak my máme konkrétne slnečnice 35 m2. Syn teraz kúpil 5 ročnú novostavbu 1izbak 44 m2. Veď nemusíš kupovať priamo od developera. Môžeš kúpiť aj 5-6 ročný byt. Len za mňa nie 40 ročný. To je krok dozadu
na Boroch su aj vacsie byty, pripadne pozri 1,5 izbak…
37 m2 rinok raca - 1 izb.
@lubka73 veľmi predražené, ďaleko od centra, za tú sumu sú 3-izbové prerobené byty v ďaleko lepších lokalitách. Síce starý panelák, ale na druhú stranu aj na novostavby sa stále nadáva, čo sa týka kvality.
Paneláky by som vôbec nezatracovala. Bývali sme v novostavbe, tehlovom dobe s 50tich rokoch aj v paneláku (a pôvodom som z domu). Nám vysiel najlepšie panelák. Nech si hovorí kto chce čo chce. V tehlovom aj novostavbe sme hrozne počuli susedov. Zároveň sa mi nepáči koncept kuchyne vramci obývačky. A bytovky na začiatku Petržalky majú skvelú dostupnosť do centra.
Akurát som v ba.s rodinou pri švagrine ona má 1izbak rozloha 44m2, novostavba, kupovala to za 150 000€
teraz pozeram ze cena isla riadne hore, my sme zajednavali ked sa islo este len stavat a byt + garazove statie + pivnica = cena 117 000 eur , prostredie je pekne blizko les a hned dole zastavka elektricky priamo do centra 20 min.
Veď si to prepočítaj, za koľko kúpiš a za koľko prenájmeš 1 iz. a za koľko 2 izbový. Ak to výjde tak, že takmer celú hypotéku ti zaplatí podnájomník aj pri 2 izbovom , treba ísť na maximum. Aj do budúcna bude mať 2 izbák lepšie využitie ako 1 izbový, môžeš tam neskôr sama bývať alebo o XY rokov podarovať potomkovi. Jednoizbák je vhodný fakt iba na ten podnájom, vlastné bývanie asi ťažko pokiaľ neplánuješ ostať sama. Ale pozeraj dobrú lokalitu a hlavne nepriechodné izby, tak to vieš prenajať aj po izbách študentom.
Do budúcna budú nehnuteľnosti zas len rásť, ak to berieš ako investíciu, na väčšom byte zarobíš viac.
snáď nemyslíš vážne, že ideš porovnávať starý panelák s kvalitou stavby novostavby. Lebo paneláky sa už len stavali kvalitne 😀 Za mňa je novostavba a starý byt neporovnateľný rozdiel. To nie je len o byte, ale aj o parkovaní, celkovom vzhľade bytového domu, novšie modernejšie kúrenie, výťahy, pivnice a všetko už na inej úrovni.
@jaroslav81 čo sa týka iba investície do nehnuteľnosti a následnom zarobení na byte, tak vždy sa najviac zarobí na tom najmenšom. Čím väčší byt, tým sa aj ťažšie predá, tým sa musí spustiť cena dole a hlavne pri týchto úrokoch aké sú.
@sasa1310 asi ti chýbajú základy matematiky. Ak byt v hodnote 120 000€ vzrastie na hodnote za 10 rokov o 100%, jeho hodnota bude 240 000 a zisk 120 000€. Ak byt za 200 000 vzrastie na hodnote o 100%, jeho hodnota bude 400 000 a zisk 200 000€. Všetky byty rastú na hodnote približne rovnako, pozri si grafy za posledných 10 rokov.
@jaroslav81 to nie je pravda. Nie každý byt vzrastie na hodnote o 100 %. Väčšinou iba tie menšie. Za posledných 5-6 som predávala pár bytov aj kupovala. Moja skúsenosť je, že najviac na hodnote stúpajú tie najmenšie byty a je na nich aj najvyšší dopyt logicky. Nie každý má na byt za 400 000 eur. 4 izbak som kupovala novostavbu pred covidom a nevzrástol mi o 100 % ani v čase najvyšších cien počas covidu. Naopak náš 1izbový (tiež kupený v rovnakom čase) stúpol o viac ako 120 %. A teraz nehovoriac. 4izbaku klesla hodnota viac ako 1izbak, ktorý si ako tak cenu drží aj v kríze, nakoľko vysoké % ľudí dostane hypo max. v jeho hodnote
@sasa1310 áno ale teraz pri 5% úrokoch išli tie väčšie byty dosť dole, takže sa dajú kúpiť aj so zľavou 30 000€ než pred rokom. Do budúcna tieto sadzby pôjdu na 100% dolu a o pár rokov zas budú 1-2% hypotéky, vtedy tie veľké byty zas poriadne zdražia... Ale nech si každý kupuje čo chce. Ja by som zobral maximum čo mi dá banka a kúpil čo najväčší byt...
@jaroslav81 sám si teraz potvrdil, to čom písala...tie väčšie byty išli dosť dole. To znamená, že o akej investícii pri väčších bytoch sa bavíme. Veľké byty už tak nezdražia, nakoľko väčšie percento ľudí bude mať ledva na 1-2izbové byty. A kto bude mať na to, tak si určite nekúpi veľký 40-ročný byt. To radšej vezme menší priestrannejší nový, trebárs s terasou alebo veľkou loggiou.
Áno ideálne je kúpiť čo najväčší byt, ktorý jej vyjde, ale nie na úkor kvality. Starý 2izbak jej hodnotou klesne skôr ako 1izbak novostavba. Autorke odporúčam sa ísť pozrieť aj do nových aj do starých a sama zistí ten rozdiel hneď.
https://regiony.zoznam.sk/panelakom-hrozi-masiv...
Aj kvôli tomuto by som ja starý byt už nekupovala a neinvestovala doňho
@sasa1310 aj si si prečítala ten článok celý ? Ideálne aj druhú stranu. Lebo znie to ako keby si čítala len názov článku a koniec.
Ono v hre je panelakovy byt 50 m2 vs 25-35 m2 novostavba na konci mesta. Cena bude teraz rovnaká, o 10 rokov neskôr porastie hodnota obidvoch bytov a podľa mňa rovnako. Akurát si neviem predstaviť, kto by vysolil za jednu miestnosť také peniaze.
@sasa1310 toto sú mýty... po zatepleni životnosť min.
120 rokov... A takisto môže kúpiť aj starý tehlový kde je životnosť stovky rokov...kupovať novostavbu 30m2 za 150 0000€ je choré
hodnota starého panelového bytu ti hore nepôjde. Nebavím sa o starom tehlovom byte.
Už len na tej cene tých dvoch čo si dala do porovnania vidíš ten cenový rozdiel.
@sasa1310 hodnota panelákoveho bytu nepôjde hore? Preto už rastú na hodnote 25 rokov? A ďalších 30 rokov budú rásť...
@jaroslav81 no nepôjdu už tak markantne (ak vôbec pôjdu) ako išli v rokoch 2017-2020. Určite pôjdu v spomalenejšom tempe ako novostavby. V roku 2019 som predala 40ročný panelák za viac, ako by som ho predala teraz.
Pozri, stale mozes teraz kupit mensi a neskor ho predat a kupit vacsi. Hodnota bytov bude rast stale, hlavne vo vacsich mestach. Ak si v BA, tak myslim, ze az tak velmi nehra rolu to, ci je byt v novostavbe alebo v starsej bytovke, skor ide o lokalitu a o to, ci je byt prerobeny.
A myslíš že ti s priemerným platom dajú toľko, aby si si mohol kúpiť dvojizbak v Bratislave? 🤷♀️ ci máš nasetrenych 20%?