ahojte, je tu taka vec, nas ktorou si lamem hlavu. chceli by sme si s priatelom kupit pozemok a nasledne na nom zacat stavat dom. cize 50000€ pozemok cca a dom cca 100000€.
moja otazka znie, viem, ze sa musi niecim rucit, no cim by sme museli rucit my ked pozemok este len ideme kupovat a dom cca do pol roka by sme chceli zacat stavat?
da sa rucit kupenim pozemkom? alebo dokonca trepa rucit aj za samotny kupeny pozemok ci ako to je prosim vas? nakolko teraz byvame len v podnajme a nase neni v podstate nic.
Aby si dostala hypo musis niecim rucit + mat nasporenych aspon 20% z vlastnych zdrojov z hodnoty nehnutenosti.....100% hypo ti nikto neda. Samotnym pozemkom sa rucit neda- myslim, ze uz v ziadnej banke. Nemusis rucit vlastnou nehnutelnostou...mozete zalozit cudziu (napr. rodicov) a neskor hypo preniest na svoj.
@alenah31 a co mi zostava ak by rodicia nechceli rucit? banka mi tu hypo neda na stavanie?
@cocolino234 no super 😩
to uz by asi bola len varianta kupit hotovy dom s pozemkom ktory si nemozeme dovolit lebo taky plat vzhladom na cenu domu nemame 😂
@cocolino234 no mohla som to napisat aj zrozumitelnejsie🙂 my sme riesili hypo v 2016, ale pozemok bol moj + rozostavany poschodovy dom uz bol pod strechou ked sme o nu ziadali.
Ja len ze, ta cena domu je dosť optimisticka, jedine zeby to bol len holodom alebo nejaky mini dom.. pri tych cenach co teraz su a ktovie ake ešte budu, tak aby ste sa nepreratali (vzhladom na to, ze pises, ze na hotovy dom nemate) sialena doba je
@enoula no obaja zarobime cca 740€ v cistom.. cize hypo nam viac ako 135000€ nedaju… 😞
Tvoje jedine riesenie je ist na to krok za krokom. Zobrat psi malu hypo, na ktoru momentalne mate. Nie na dom, ale hoc nech to je aj maly jedno alebo dvojizbovy byt. Par rokov v nom byvat, popritom si nieco odkladat a o 5+ rokov byt predat so ziskom. To co ti osta e po predaji bytu a nasproene peniaze budu vas zaklad na dalsi drahsi dom. Takto sa to robi. Pri vasom prijme jednoducho momentalne na stavbu domu nemate.
@lucilaines no to je pravda no u nas jednoizbaky stoja 100000€ a som z toho zufala
No ja by som začala bytom. To načo v realy mám. A neskôr by som išla riešiť dom. Dom je super no zadlžiť sa v dnešnej dobe úplne nie je práve rozumná vec.
Fúha, takze dokopy mate cca 1500€. To je velmi malo na to, aby ste sa pustali do kupy pozemku a stavby domu. Este by sa to nejak dalo s odretymi usami keby ste vlastny pozemok uz mali. Ale ked nemate cim rucit, nemate aspon 30 000 nasporene, tak vlastne nemate vobec nic.
Tiez sa priklanam k moznosti riesit byt a po par rokoch ked tak riesit dom.
Navyse ta predstava 100 000 za dom je dnes skor nerealna. Materialy su drahe, vsetko sa predrazuje. Ak sa nechystate stavat miniaturnu chalupku, tak sa to zrejme vysplha na vyssiu sumu.
Aky velky chcete ten dom? Lebo realita dnesnych dni je 2000za meter stvorcovy (a je jedno kde) plus dostupnost materialov je katastrofalna (caka sa aj pol roka a viac) tych 100000 je len tak od buka stretlena ciastka (kolko ste ochotni investovat do domu?) aj my sme tak mali a velmi rychlo nas vyviedli z omylu. Plus narast ceny domu oproti navrhu je asi 25% ano stvrtina!!!🤦♀️😭
Nooo neľahká situácia....ja by som nikdy nezalozila ,,cudziu'' nehnuteľnosť, napr rodičov....ani by s tým nesúhlasili....keď nemáte ani pozemok....je to naozaj ťažké....prešli sme si tým....tiež sme nemali nič....keď stojí napr pozemok 50000 máte niečo našetrené....banka založí pozemok....ale ten má hodnotu nie predajnu ,ale berie sa znalecká hodnota povedzme 40....tak banka Vám dá len tých 40....aj to musíte mať 20% z hodnoty,takže ani nie 40....viac nedostanete...dostanete len do hodnoty nehnuteľností.....len pri pozemkoch je problém väčšinou ten....že predajná cena býva o dosť vyššia ako ta znalecká....keď založíte len kúpený pozemok z toho dom nepostavíte.....Preto ľudia kupujú radšej "staršie domy" a potom prerábajú lebo jednoducho nemajú čo založiť....prerábka stojí tak ako nový dom to je pravda....ale nemajú inú možnosť lebo tam je ten problém že nemajú čím ručiť....tiež sme to museli riešiť podobne....mi sme aj pozemok mali....platy o dosť vyssie....ale banka na stavbu nedala toľko koľko sme potrebovali ,lebo cena pozemku jednoducho nestačila....rataj s tým že dom v dnešných cenách za 100 tis nepostavis.....keď nemáš do 200 tis ani sa do toho nepúšťajte....
Naco potrebujete dom, ked na to nemate a este mate aj nizke prijmy? Si kupte byt. A za 100 000 postavite mozno tak zahradnu chatku… 🤦♀️
No ja byvam v krajskom meste a u nas jednoizbaky stoja cca 100tis. Tak predpokladam, ze tiez byvas v podobnom meste. Staci sa presunut o dedinu dalej a uz je cena nizsia. Takze proste zlavte z narokov, kup to a tam,kde na to mate. Hlavne nieco kupte a necakajte a nevymyslajte.
Dom za 100tisic dnes nepostavíte. Hľadajte radšej inú alternatívu.
rozmyslam, ze je v ponuku novostavba dvojdomu, 130000€, posledny, cize hypo nam daju a rucili by sme nim. energie do 100€ (nizkoenerg.) cize to by bola posledna varianta
Pises ze jednoizbaky u vas stoja 100 litrov a nasla si dom za 130? To je holodom? ci je to niekde mimo a dochadzali by ste?
130? To bude asi holodom, ktorý ešte treba zariadiť, že? A treba sa pozerať nie len na výšku hypo, ale aj na výšku samotnej splátky ci to budete zvládať splácať + živobytie + nečakane výdavky + PN alebo niečo podobné co sa môže prihodiť
20% nasetrene mate aspon? 🙂
@a_andrejka4 priatelovi rodicia maju dom na kluc za 70000€ teojizbak, preto sme najskor takto uvazovali ze pozemok a stavba domu, ale to by bolo narocnejsie
Nemate prijmy na novy dom skor poziadajte o najomne byvanie v obci
Rucite s pozemkom. Ktory kupujete ale banka vam.da len 80% z hodnoty takze 40tis zvyšok mat hotovosť alebomsa dohodnúť ze do kupnopredajnej zmluvy napisat vyssiu co.je pri cudzích ľuďoch nerealne ;) ale tych 100tis nieco inym rucit pokial dom resp.stavba nebude mat hodnotu danej vysky úveru