Ahojte, tie, ktore mate doma vysokoskolakov, ako mate zadelene vydavky? Cca kolko mesacne paltite a v akom meste? Zvazujete aj narocnost odboru a ci ma dieta cas na brigadu? Platite im VS zivot a naklady s nim spojene vy alebo si to musia riesit cele sami, popr. nejaky kompromis? Len ma zaujima, ako to maju ini..
Nasi mi platia vsetko fakt ze vsetko brigadujem cez leto ( tábory). Byvam na byte s priatelom ktorí mi polku hradia naši…
Môj syn je tretiak na STU v Trnave. Platím mu mesačne 150€ + telefón+ poistku. Všetko ostatné si platí on. Celé leto bol v Holandsku na brigáde. Internát je cca 70€, doprava vlakom je zadarmo.
Mne naši dávali každý mesiac pevnú sumu, ktorá pokryla náklady na intrak a na stravu v pohode. Nebola to nejaká zavratna suma, ale vyšla som a tým v pohode. Keď som chodila na brigády, bolo to moje plus. Cez leto mi peniaze nedávali, to som si riesila sama z brigad.
Mam dvoch VS a oboch plne podporujeme (skola, cestovne, intrak, strava…), ale maju obaja aj brigady a z toho si hradia vylety, dovolenky a pod.
mne platil otec celu VS, aj ked som samozrejme brigadovala, ale ziadne extra € z toho neboli, skor na prilepsenie. manzelovi rodicia detto, uskromnovali sa sice, ale vsetkym trom synom financovali kvalitne VS. mame 2 dcery, bez debaty im budeme financovat aj 3 vysoke skoly nielen jednu, pre nas s manzelom je vzdelanie na prvom mieste a teda povedzme si uprimne, ze popri prave ci medicine sa inak brigaduje ako popri studiu socialnej prace alebo obdobne zbytocnej VS.
dcera zacala studovat na VS medicinu v Brne platime internat stravu vreckove ona si sama vari vacsinou v lete brigaduje setri si a potom cestuje po vyletoch atd
nechceme aby brigadovala pocas skoly a len aby sa mohla venovat studiu 😉 mesacne to vyjde na 500 eur
Ja som mala štipendium, ale naši mi finančne pomáhali, koľko som potrebovala. Peniaze som nemíňala na hlúposti. V jednom čase sme boli doma 4 vysokoškoláci. Rodičom to dalo riadne zabrať, ale som im vďačná a už teraz im veľa veci do domácnosti kupujem ....
Ja som študovala v tom istom meste ako bývam, takže som bývala doma - zadarmo, čo bola obrovská podpora, ktorú si vážim ... ďalšie pravidelné vreckové som nedostávala, podľa možností na sviatky...sama som si platila mobil, všetkú zábavu, oblečenie, drogériu, kaderníčku atď podobné výdavky, taktiež jedlo mimo domu napr. obedy s dotáciou v škole, občas som spravila domov menší nákup, ale väčšinou som si varila doma z toho čo v chladničke bolo ...štúdium som mala časovo náročné (som vďačná, že len kvôli finciám ma nikto nepresviedčal sa toho vzdať) a často som v škole trávila nadrámec povinného rozvrhu prácou navyše, čo sa mi vrátilo vo všemožných štipendiách, z ktorých som si vedela financovať všetko čo som potrebovala a v poslednom ročníku aj čiastočným uväzkom, vďaka ktorému sme sa ku koncu štúdia mohli s priateľom osamostatniť... popri štúdiu som si privyrábala doučovaním, keďže to je časovo veľmi flexibilné a za hodinu sa dá zarobiť veľmi dobre, takže z toho sa mi podarilo aj čo to pošetriť...
Hradili sme dcere vsetko. Cestovne, studijne naklady, stravu. Rovnako aj co potrebovala k beznemu zivotu. Chcela som, aby sa venovala prioritne studiu a to aby bolo na prvom mieste.
Priatela nemala, prispievanie na naklady v tomto smere ( podielat sa na najomnom, stravovani, naklady na domacnost) tym padom nemala, ak by ano, to by sme nepodporovali, musela by si to vyriesit brigadovanim. Inak neminala v podstate na nic, ak isla von s kamoskami ( malokedy, raz- dva krat mesacne, vsetky studentky a ucenia mali vela) , tak minula akurat za zakusok a limonadu.
Nadstandart ( napr. par dnovy pobyt s kamoskami , doma na Slovensku alebo v zahranici si platila sama, usetrene financne dary zo sviatkov, koncom tretieho rocnika brigada).
Rovnako to budeme riesit aj v pripade druheho dietata, tam je este stredna skola.
Tak ja som zas.na.VS po SS nemohla, lebo sme na to nemali a my už teraz šetríme deťom na účet,.aby mali neskôr na štúdium a mohli študovať ak budú chcieť.
Nie všetko si syn musel platiť sám aj si platil u nás je pravidlo od 16 brigádujú vysokú ak ju chces plat si sám na vysokú išiel len najstarší mladší si zvolili prácu
@andrejka1974 Dakujem za odpoved, ale akoze… nic v zlom, ale prislo mi to strasne smutne…
@matkahelka "povedzme si uprimne, ze popri prave ci medicine sa inak brigaduje ako popri studiu socialnej prace alebo obdobne zbytocnej VS"....to ma byt vtip? si azda myslis ze na tych tvojich spominanych "zbytocnych" vs to je azda lazo plazo prechadzka ruzovou zahradou ked su rozvrhy casto na cely tyzden rozhadzane este ktomu aj s hodinami do vecera alebo take nepriamo nadpajajuce mgr studium na zbytocnych vs kde treba popri normalnemu rozvrhy vo volnom case este ktomu treba dohanat casto aj 3-4-5 hlavnych predmetov z bc stupna?.....nie vsetko sa toci okolo mediciny a prava a toho ake su to tazke skoly
@andrejka1974 predpokladam ze sama vysoku nemas... chore toto.
Moja dcera ma brigadu , ma 17 ale to ma aby pochopila kolko treba robit na 100e. VS jej samozrejme budeme platit (ubytkvanie,strava,doprava)
Dcera studuje v zahranici. Na zaciatok sme jej zaplatili inernat na prvy semester a odvtedy si vsetko hradi sama. Ale popri skole pracuje. Je to sice cele skola a praca a dookola, ale zvlada to vyborne. Peniaze by uz od nas nevzala. Vedela, ze v zahranici sa bude musiet o financie aj sama postarat a kedze sa hned od zaciatku podarila najst fajn praca, prevzala cele financovanie na seba. Studium ma sice narocne, ale ked sa chce, musi sa dat. Nastastie I s vybornymi vysledkami.
@eeffka pozri sa je to na vás a dokedy chces dotovať vlastné dieťa ja vysokú nemám a nikdy som ju nechcela a teraz čo získaš s vysokou aj tak ťa nikto bez praxe nezamestná mam jedného vysokoškoláka a prácu si hľadá už rok a pol a jediné kde ho vzali je rozvoz jedla vysoká je teraz naozaj strata času a keď ju chce študovať tak nech si privyrobi
@andrejka1974 nuz... ludom ktorym na vzdelani nezalezi tazko vysvetlit jeho vyhodu.
Som rada ze moja mama nebola z takeho prostredia aj ked sama vs nemala.
Nepodporovali ma ani popri strednej tak som sa odsťahoval už v maturitnom ročníku :D ale dalo mi to viac ako vzalo
@andrejka1974 „dotovat vlastne dieta” - to vazne? Pises, akoby sa to dieta chcelo len flakat - nepracovat, nestudovat, byt tzv. povolnie syn/dcera, ale tu sa bavime o jeho vzdelani, buducnosti. To je predsa nieco uplne ine.
„vysoka je teraz naozaj strata casu” - vzdelanie nikdy nebolo, nie je a ani nebude stratou casu. Navyse, je vela profesii, kde treba VS a bez nej by ste ju vykonavat nemohli..
To by ti nebolo luto, keby tvoje dieta nevystuduje, lebo si nevie zladit studium s nejakou brigadou, ktora by mu pokryla zivobytie?
Naozaj smutne, mat takyto postoj k buducnosti svojej vlastnej krvi…
@andrejka1974
Uz som parkrat od teba citala, ze mas 5 deticiek, z toho asi 2 dospele, prijem rodiny cca 1300 (velmi okolo) a vlastne ze dobre vychadzate, ze vam to staci.
A teraz sem bachnes, ze ingorujes vzdelanie vlastnych deti a ak si vyberu vysoku skolu, nech sa trapia same. Ako keby vysoka skola bol nejaky "ulet".
Vysoka skola cloveku nič nezaručuje ale vyznamne otvara dvere a ak je niekto sikovny a flexibilny, na trhu prace sa o neho pobiju, cize asi problem u syna bude v niečom inom.
Ako fakt tvoj pristup je velmi, velmi smutny. Ide tu o tvoje deti, ich vzdelanie. Na novy mobil, vylety atd...nech si brigaduju, ale ako rodic mas povinnost sa o ne starat, kym sa pripravuju na buduce povolanie.
@andrejka1974 ved nemusi mat kazdy syn VS mozno ten druhy sa nasiel v niecom inom dobry ucnovkar co ma remeslo sa moze mat lepsie ako ten s VS.Ale je hlupost napisat, ze VS je k nicomu...mozno si vybral zly odbor, mozno je iny problem.Napisala si to velmi surovo.
@andrejka1974 prax si casto robia uz na VS byvate v dobrom kraji vidis to strasne jednostranne.
Mne rodičia prispeli, iba keď som potrebovala 20-50€ občas, internát, cestu, stravu... Platila som si sama vďaka brigádam. Postupne som si našla brigádu v svojom odbore, robila aj počas školy a vďaka tomu mám skutočne skvelú prácu a čakajú ma tam aj po MD. Ak v dnešnej dobe dieťa nerobí popri VŠ alebo nehľadá kontakty v odbore skrz výskum má malú šancu ...
Platime uplne vsetko-skolne, prenajom bytu, stravu, volny cas, letenky. Dcera v lete brigadovala, ale to su drobne v porovnani s nakladmi, ktore ma za mesiac, a brigadovat cez skolsky rok pri jej studijnom odbore neprichadza do uvahy. Studuje v Madride.
@zmrzlinka2021 pozri to je môj názor v rodine máme viacej vysokoškolákov a je im to na nič môj muž nemá vysokú a je stolár a vermi je šikovný vie urobiť všetko ja ju tiež nemám a nepotrebujem ju teraz sú potrebnejsi su ľudia s remeslom čo vedia niečo spraviť a preto môj názor na vysokú
@andrejka1974 jedna vec je nemat peniazky a nepodporovat, druha prehaňať to s podporou, ale napisat hlúposť, ze VŠ je na nic, tak to je sila. Zato, ze maš v rodine niekoho, komu VS nepomohla- možno zly odbor- neznamena, ze je na nič.
Kolkí studovali ucňovku a remesla a su im na nic, su v zavode za linkou. To mam teraz napisat, ze remesla sú na nič?
Ja nemam výšku(prijimacky som urobil, ale bol som pod ciarou neprijali ma) zena má, dufam, ze syn bude po nej a zvladne ju, mame pre neho zalozeny investičný účet spred pár rokov, mesacne vkladame, aj ked je teraz iba siestak, ak by siel na vyšku, uz tam je cez 6000 €, snad mu to potom pomôže.
Nas je sice este len na strednej, ale mame v plane ho pocas VS plne podporovat. Hovorim o dennom studiu samozrejme. Ak bude stihat brigadu, bude to mat na prilepsenie. Ono, nie popri kazdej skole sa da brigadovat a snad go nenechame ohlade a na ulici.