Hospodárite spoločne?

naikilaura
28. sep 2015

Ahojte žienky, rada by som vedela, ako sa dnes hospodári v mladých rodinách. Moji rodičia hospodarili tak, že sa spoločne dohodli, čo kúpia, mali spoločnú VK, dôverovali si. Ja ani presne neviem, koľko manžel zarába, každý si svoje peniaze nechávame, na stravu dávame spoločne, aj na bývanie atd. Ostatné si každý nechávame. Teraz som na rodičáku no a príjem nízky. Vôbec neviem, koľko máme ušetrené. Je to v poriadku? Mne sa nezdá.

moni244
28. sep 2015

@naikilaura odvtedy ako sme brali spoločne hypotéku, jeden účet, dve karty, ja platím účty, mám prehľad, čo kde ide, manžel sa do toho nerozumie, veľké nákupy konzultujeme spolu, menšie si režíruje každý sám, obaja vieme, kde idú financie a koľko nám na čo treba

lolonka
28. sep 2015

@naikilaura ....my máme jeden spoločný účet, tam nám chodia výplaty....každý má kartu...na veľké nákupy chodíme spolu.....každému ako vyhovuje....mne by nevyhovovalo keby sme mali každý svoj účet......však sme manželia...a načo zbytočne platiť 2X poplatky banke...

guinevre
28. sep 2015

@naikilaura Vieme kolko kto zaraba, vieme kolko mame penazi dokopy, hypo splacame spolu, ja vacisnou minam na jedlo/dom, manzel viac mina na material na dom, robotu, nakolko nemame stale doknceny dom, on viac mina na palivo atd, ale obcas aj na jedlo. Nieco si mesacne odlozim, obaja mame velmi dobry prijem, ale on zaraba trosku viac, ale aj mina viac na dom, tak si neusetri nic. Zatial nemame spolocny ucet, ale ked budeme mat mimco, dohodli sme sa, ze budeme mat jeden spolocny ucet, ale zaroven aj kazdy svoj z ktorych si kazdy bude minat na konicky, oblecenie a pod.

sorciera24
28. sep 2015

hospodarime spolocne...tak a ko tvoji rodicia....podla mna je to uplne nromalne.....ved sme manzelia a vsetko ej spolocne, nakolko mame spolocny byt, spolocne deti a vlastne vsetky dolezite vydavky su spolocne, tak si neviem inak ani predstavit fungovat.......alebo envediet muzov pijem...ak chceme dobre hospodarit...tak musime vediet nase prijmy.....(spolocne hospodarenie ale neznamena, ze teraz si ten druhy nemoze kupit nieco pre seba alebo ist na kavu 🙂 )...popravde,a le o vsetkych prijmoch i vydavkoch vieme....podla mna(Aspon pre nas) je to dolezity krok k tomu, aby rodina fungovala aj ako ekonomicka jednotka......a dobre tak fungovala (potom by nikoho neprekvapili nejake exekucie, ci pozicky neznamemu)....moj nazor na spolocne hospodarenie 🙂
P:S: pre mna teda je dolezite vediet, kolko mame usporene....aby sme vedeli rozdelit ine vydavky....co usetrit detom, prip. tak sme usetrili na auto, ci splatili hypo.....inak by to bolo asi v prd...

slniecko192
28. sep 2015

Máme jeden účet a jednu kartu. Všetko riešime spoločne, či účty či iné menšie alebo vačšie výdavky v domácnosti. Vždy sa vyberie vačší obsnos peňazí nechá sa doma a každý si zoberie podľa potreby, je jasné že teda manžel má väčšiu výplatu tak viac prispieva a teda míňam aj jeho peniaze, tak ako on. Nikdy mi ani slovom nenaznačil, že som niečo nemala kúpiť. Domácnosť je zabespečená, podľa potreby. Obaja sme finančne zdravo rozmýšľajúci, tak aj obaja spokojný, priebežne sa stane, že si jeden alebo druhý kúpi niečo len pre seba, ale žiaden problém. V tomto u nás absolútna harmónia, manžel nemal nikdy dôvod zatrhnúť mi prístup aj k jeho výplate. Veľké nákupy robíme spolu, a menšie podľa dennej potreby, vždy niektorý z nás zavolá tomu druhému čo treba dokúpiť a tak sa dokúpi. Nevedela by som sa zmieriť s tým, ak by mi manžel zatrhol, alebo nedovolil prístup k jeho peniazom hlavne v čase rodičovskej dovolenky. Veď ak je dôvera vo vzťahu tak aj v tomto, jedna rodina, jedna spoločná kasa, z ktorej sa financuje každodenný život rodiny, a výlety a dovolenky. Inak si to neviem ani predstaviť.

lusyke
28. sep 2015

@naikilaura U nas sa vsetky spolocne naklady pisu do kalendara (potraviny, naklady na byvanie, veci pre malu), potom sa to spocita a polovicu z nakladov mi priatel posle na ucet, kedze vacsinov nakupujem ja. To co si kupujem pre seba je moja vec a tak isto aj to co si kupuje priatel pre seba je tiez jeho vec. Kazdy si setrime na svojom ucte.

vevesh
28. sep 2015

@naikilaura no ekonomicke hospodarenie sa riesi pred manzelstvom a pred dietatom... 🙂 A nie, nemyslim, ze ako to mate zriadene, je v poriadku - co ked budes ty /manzel nezamestnany, pn a pod? Alebo necakane vydavky na operaciu/skolu /nove auto - zakazdym kto komu kolko preco zaco?
My mame jeden ucet, kazdy ma na starosti ine vydavky, ale obaja vieme cca.co a kde a kolko sa plati, takistoobaja pristup na sporenia, ulozene peniaze - ked som bez prijmu bud mm oznamim, ze beriem si xy na nieco alebo mi da, vacsie vydavky odkomunikujeme ano/nie a kedy.... Zakladom dobreho fungovania je vzdy komunikacia a dovera... Mm nemusi vediet o vsetkom, kde a naco minam, ale zasa tiez to ma ostat v ramci normy a moznosti (a tie su u kazdej dvojice ine...)

zabina27
28. sep 2015

my mame spolocny ucet, odkedy dostavam rodicak, dovtedy sme to neriesili, lebo som mala este studentsky ucet, ale zhodou okolnosti nam to takto vyslo. ja som svoj zrusila a ostal muzov, aby sme zbytocne neplatili poplatok za ucet, kam bude chodit iba rodicak. ked zacnem robit, tak uvidime.
prehlad mame obaja, hypo ide z uctu, ja platim ucty cez IB, seky, nakupy, jemu chodia sms, takze aj on vie, ja zase na IB vidim jeho obraty (vacsinou nafta). bezne denne nakupy s nim ani neriesim, ako ani on so mnou to tankovanie, ani veci pre maleho, spolu riesime vacsie (drahsie) nakupy. ale tym, ze viem, ake mame prijmy spolu, tak viem, kolko mozem cca minut.
este mame setriaci ucet, ten je na moje meno, tam idu, ak su, nejake peniaze navyse

dai
28. sep 2015

@naikilaura ono asi zalezi aj od toho aka ekonomicka situacia je v rodine - ak maju ludia 2 nizke prijmy potom je normalne dat to dokopy a hospodarit spolocne... teda asi... neviem - my nemame🙂

My sme vzdy zarabali viac menej rovnako - ked sme spolu chodili byvali sme v podnajme - kazdy platil svoje naklady... a toto nam nejak dalej zostalo - cize u nas ma kazdy svoj vlastny ucet , manzel ma este firemny a mame jeden spolocny na spolocne vydavky ( hypo, skolka, skola, najom, poistky etc. ) - tu kazdy odvadza cast podla svojho prijmu... - na tomto som sa napr. nepodielala v case materskych , zaroven mi manzel prevadzal vopred dohodnutu ciastku na moj ucet - nikdy sa nepytal naco som to minula, velke vydavky riesil on...
Odkedy pracujem som opaet v pohode, muz zaraba momentalne viac, velke vydavky plati on, normalny zivot kazdy financuje ako pride - nejak to neriesime ( teraz napr. malemu som kruzky platila ja, malej zaplati on, nakupy cez tyzden financujem ja, cez vikend on, restauracie podla toho kto ma pri sebe peniaze ) - nejak toto neriesime, ale myslim ze to suvisi hlavne s faktom ze mame obaja dost a nikto sa neciti ukrivdeny

iza29
28. sep 2015

Aj jeden aj druhý model hospodárenia v manželstve je v poriadku- pokiaľ to vyhovuje obom. Kedže píšeš sem, zjavne Ti to nevyhovuje, tak mu to povedz a normálnou komunikáciou medzi dvoma dospelými ľuďmi to vyriešite, dohodnete sa, ako ďalej.
My sme mali spoločný účet už pred manželstvom a máme ho doteraz, obaja máme prístup k všetkému a nie je problém. Samozrejme, veľké výdavky ako auto či nejakú drahšiu elektroniku si ani jeden z nás nedovolí kúpiť bez porady s tým druhým.

sense
28. sep 2015

v poriadku je to vtedy ak to vam obom vyhovuje, ak vam to nevyhovuje trteba sa o tom porozpravat...inak taketo veci by som ja osobne riesila al. diskutovala pred tym akoby som bola v situacii ako si ty...resp pred manzelstvom a dietatom...

ako je to u nas? Kazdy mame svoj vlastny ucet a kadzy hradi plus minus rovnaky podiel a co si urobi zo zvyskom je jeho vec...ja platim viac pretoze zarabam viac...o vacsich nakupoch ale rozhodujeme spolocne...muz plati najjom na byt, svoju zdravotnu poistku a svoje auto,a koncesionarske poplatky ja platim stravu stylom ze vylozim urcitu sumu a na nakupy chodi vacsinou muz lebo nakupuje rozumnejsie spravi zoznam a kupi co maa na zozname, malej jasle, svoje auto a zdravotnu poistku pre mna a dceru plus plavanie( rodinne pridavky beriem ja), a ucty stylu poistka za byt, elektrika, internet.

takto sme to mali este v case ked sme spolu chodili a po sobasi sme to nejak extra nemenili...pre niekoho mozno divne v manzelstve ale nam to vyhovuje... ale viem kolko zaraba a aj on vie zhruba kolko zarabam, lebo u mna sa to meni kazdy mesiac ale nemam pproblem mu to povedat alebo mu ukazat vyplatnu pasku asporpo to si moze pozriet aj sam

stellamaris
28. sep 2015

@naikilaura my mame dva ucty( dovod neuvediem,jednoducho to tak musi byt),inak hospodarime spolocne.Manzel mi dava urcitu sumu na jedlo a setri nasmu synovi na ucet,viem,kolko zarobi a co vsetko plati.Ja zarabam menej a beriem pridavky na syna.O velkych vydavkoch diskutujeme .Toto sa nam osvedcilo,tak to takto mame.

nyusika
28. sep 2015

tak ja som asi stara skola, ale mna by toto straaaaasne urazilo.

ked chcel mat SVOJE peniaze, nemal sa zenit a narobit si deti.
Ja sa vam, baby, strasne cudujem.
A take, ze neviem, kolko moj muz zaraba ?? to uz co je ?
A vsetko napolovicu, napriek tomu, ze muz ma niekolkonasobne vyssi prijem ?
tak to pardon, to by sa mne potom oplatilo ostat slobodnou. Vztah nie je kalkulacka,
vsetko na polovicu, ved to je trapne.

viera27
28. sep 2015

Ja som u nasich videla v praxi, ako vyzeraju oddelene kasy po rokoch. Dakujem, neprosim. Aj so sestrami sme nezavazne este pred manzelstvom toto odkomunikovali so svojimi nastavajucimi - spolocny ucet, alebo nic. Mne je divne mat oddelene kasy, aj ked podla zakona je majetok spolocny, vsetko je spolocne (pokial teda nemate oddelene BSM), vratane dlhov. Zena sa castejsie dostane do situacie, kedy nie je zarobkovo cinna a castokrat je prave toto jednou z moznosti manipulacie, ked chlapovi "hrabne".
Ale ako citam, funguje aj oddeleny model viacerym parom, takze asi sa veci menia k lepsiemu. Aj ked nekric hop, kym roky v manzelstve a krizy nepreskaces :D.
U nas je to nasledovne. Mame "oddelene" ucty so vzajomnymi pristupmi a cerpame z nich krizom-krazom ako nas napadne 😀 . Velke vydavky (zariadenie do domacnosti, dovolenka atd) konzultujeme. Mensie kazdy podla svojho uvazenia.

hanka_april
28. sep 2015

@naikilaura podla mna nie je podstatne ako to kto doma ma, ale ako to (ne)vyhovuje tebe/vam....

kazda z nas ma za sebou inu minulost, ine skusenosti, mame ine prijmy, ine vydavky, preto je jedno, co si niekto mysli....ak ta to stve, tak si s nim o tom pohovor a podla odpovede si to ries.....

prego81
28. sep 2015

@naikilaura
a podla coho hospodarite ked neviete kolko zaraba ten druhy? (alebo aspon ty nevies kolko zaraba on). Podla coho vyberate dovolenku, vylety, jedlo ked nevies kolko mas v kase???
Podla mna to v poriadku nie je.
My mame spolocny ucet z ktoreho platime vydaje na domacnost, hypo, dovolenky, vylety, nakupy potravin, veci pre deti. Zaroven mame aj vlastne ucty s ktorymi narabame podla seba, konicky, a pod. Ako na peniaze sa nemozem stazovat ale keby sme si museli utiahnut opasok tak by som chcela vediet o kazdom manzelovom cente, a aj aby sa on zaujimal o to na co miniem ja...
Hlavne sa musite zosuladit vy. Ak vam to obom vyhovuje takto tak ok. Ak nie tak sa treba porozpravat.

lejlla
28. sep 2015

my mame peniaze spolu,jeden ucet...manzelovi pride vyplata ja poplatim mesacne vydavky (kedze on je vacsinou dna v praci)....
na vacsie nakupy chodime spolu,vlastne asi vsade vzdy ideme spolu akurat take pecivo,salama...kupujem v blizkych potravinach denne.uprimne,neviem si predstavit ze by som musela este navic kazdy mesiac rozpocitavat na stravu tolko,na elektriku,plyn tolko a este pripocitavat k tomu manzelove peniaze....😕
vzdy viem co si ide kupit on a on zasa vie ked potrebujem nieco ja....

vroni
28. sep 2015

Hospodarime spolocne, od prveho dna v spolocnej domacnosti sme jedna financna jednotka. Nikdy nebol najmensi problem. Moj muz vie peniaze zarobit ale bytostne neznasa sa o financie starat. Ja zdaleka nezarobim tolko, co on, ale viem sa postarat o spravny financny tok. Takze sa idealne doplnane, spolu mame hojno, kazdy sam by sme mali to druhe 😀

nair
28. sep 2015

My máme každý svoj účet, resp. máme po 2 účty (muž osobný a podnikateľský, ja osobný a bývalý podnikateľský - je zadarmo, tam si odkladám, čo zostane po mesiaci navyše, aby ma to nelákalo minúť 😀 ) Hypo platím ja, iné mesačné poplatky, naftu a väčšie nákupy prevažne mm, ostatné drobné a príležitostné nákupy a veci do domácnosti prevažne ja.. Navzájom vieme, koľko zarábame, aj koľko máme kde odložené. Zatiaľ nám to takto vyhovuje, keď pôjdem na materskú, budeme to samozrejme riešiť inak.
Moji rodičia mali každý svoj účet a taktiež mali cca podelené mesačné platby. Myslím, že vždy keď z účtu vybrali väčšiu sumu, bola doma v spoločnej kase (nemajú v dedine bankomat), z ktorej si každý zobral do peňaženky koľko bolo treba.
Mm rodičia mali každý svoj účet, svokor z lepšieho platu platil mesačné platby a šetril si vždy na nové auto, svokra z toho menšieho platila nákupy a živila deti 😠 Ergo.. @naikilaura nie, nie je to v poriadku, musíš predsa vedieť, či, a v akých cenách si môžete čo dovoliť..

horana
28. sep 2015

@naikilaura Spime spolu, hospodarime spolu.
Zdielame dom, deti, pracu, financie, lozko, myslienky, nazory, sny...

kaculda2
28. sep 2015

Od zaciatku mame s priatelom slolocne peniaze, priatel plati vecsinou vsetko, kedze ja som na RD, ale hospodarime spolocne viem kam vsetky peniaze idu( hypo, inkaso, dom, auta..) ja z mojej RD mam na starosti stravu a samozrejme na dcerku davame spolocne raz on raz ja. Otehotnela som na zaciatku vztahu a od vtedy hospodarime spolocne.

dai
28. sep 2015

@horana hospodarit sa da spolu aj bez spolocneho uctu🙂 tie zvysne veci nekomentujem - to je len o funkcnosti vztahu - ten bud funguje alebo nie - so spolocnym ci oddelenym uctom...
uprimne sama som presvedcena ze kde su problemy kvoli peniazom pri oddelenych uctoch by boli take iste aj pri spolocnom ucte - kedze tu je problem vo vztahu ako takom, mozno v nedostatku penazi - tazko sudit... ale neverim ze tuto situaciu by spolocny ucet zachranil😉

emilia25
28. sep 2015

No mi hospodarime spoločne od kedy spolu zijeme.a to som bola rok bez prace zivil má a dával celú výplatu mne do ruky vzdy som vedela kolko doniesol a kolko má výplatu.ja mám teraz predlzeny platený rodicsk plus som na pn.ked potrebujem vytiahnem ked muz vytiahne.hovorime si o tom navzájom.moj muz to bral proste normalne nie tvoje moje ale naše.nechápem ako moze niekto takto hospodáriť jak dvaja spolubyvsjuci nie rodina.

zeriempizzu
28. sep 2015

@naikilaura samozrejme ze to nie je v poriadku. To ste aka jednotka / rodina ked neviete o tom ako ste na tom a financiami? Ved to je jeden z najdolezitejsich faktorov na spolocne fungovanie, planovanie buducnosti.

zeriempizzu
28. sep 2015

@dai preco len ludia s nizkim prijmom by podla teba dokazali ocenit spolocny ucet? My mame obaja viac ako dost, raz ma jeden viac, inokedy druhy, nikdy nepochopim pocit ukrivdenia jedneho manzela voci druhemu kvoli peniazom, NIKDY.

katka708
28. sep 2015

ako sme začali spolu bývať a máme hypotéku tak su financie spoločné. Manžel dostával výplatu v hotovosti a celú ju prinesie domov. ako som na rodičáku tak polovicu z toho vložím na môj účet aby bolo na splátky, sama vyplácam šeky, elektrinu, poistky a zvyšok máme doma na mínanie, potraviny a pod..... neexistuje aby on mal peniaze zvlášť o ktorých neviem a mne bude chodiť len rodičák. veď sme predsa rodina

horana
28. sep 2015

@dai ja len suhlasim, nikde nevravim ze nie, my tiez mame napr. oddelene ucty, ze mame na ne vzajomne prava, mozme si ich vidiet a manipulovat s nimi je ina vec. Vacsinou sa ani nepotrebujem pozerat a sledovat muzov aj keby som mohla. Jasne vztah bud funguje alebo nie. Ale prijde mi divne zdielat spolu postel a telesne stavy, ale prachy si oddelovat sposobom ze nestaraj sa, to mam svoje, neukazem a kazdy za seba...Viem ze su aj take pary co su takto a akoze im to klape, ale to by nebolo nic pre mna. 😠

dai
28. sep 2015

@zeriempizzu tak podla mna ten pocit ukrivdenosti vznika ked partnerstvo nefunguje ... A preco len ludia s nizkym prijmom to ocenia ? ja neviem... ja som napr. nenasla ziaden dovod pre spolocne peniaze kedze mam na vsetko co potrebujem dost - tak dost ze v konecnom dosledku by som vedela drzat domacnost sama, detto moj muz - preco by sme teda mali riesit spolocny ucet? ved aj tak vsetko co mame je v BSM, kolko zarabame a kde je nas standart obaja vieme, velke vydavky spolu konzultujeme ale zaroven mame dostatocnu financnu slobodu - ja neskladam ucty muzovi a ani on mne - niekedy si kupime sami sebe ci detom, niekedy navzajom drahu blbost - ale len preto ze chceme - tesime sa ze sa navzajom prekvapime... niekedy si kupim aj nieco s cim by muz nesuhlasil keby sa ho nato spytam, ale kedze viem ze cena tej veci je vramci tej financnej slobody ktoru mame v poriadku tak si to kupim - lebo ja chcem... lebo stale mam aj nejake vlastne JA🙂
Moj muz napr. miluje prekvapenia - neviem si predstavit ako by som mu ho spravila keby vie o kazdom pohybe na ucte ( vaecsinou tie jeho darceky nestoja 20 euro zeby som to vedela schovat do nejakeho nakupu🙂 ) a prekvapenia milujem aj ja 😅

Co ocenujes ty na spolocnom ucte?

dai
28. sep 2015

@horana suhlasim s tebou - to nestaraj sa a zatajovanie je blbost a do vztahu nepatri... ja viem ake ma moj muz prijmy a on vie o mojich... detto v momente kedy sa situacia meni ( MD, RD ) prechadzame na spolocny ucet, pripadne kvoli mne muz prevadza peniaze na ucet moj ( som nato zvyknuta od studetskych cias mat vlastne peniaze a vyhovuje mi pocit ze mi do minania nikto nehovori... )

zeriempizzu
28. sep 2015

@dai to ze rodinne financie mozeme riadit cez jeden ucet. Kazda firma ma len jedno uctovnictvo, tak naco rodine x uctov? Lebo milujes prekvapenia? Na to my mame kazdy svoje kreditky, ktore bez toho any sme videli mesacne vyuctovania zo spolocneho uctu vyplatime. Otazky sa kladu len ked je vypis z kreditky v neprimeranej vyske. Ked chces byt financne slobodna, nemala si sa vydavat je moj nazor.