Hospodárenie v domácnosti a základné potraviny, ktoré u vás nemôžu chýbať

ronniekor
14. feb 2022

Ahojte žienky, som už pár mesiacov vydatá a stále hľadám systém hospodárenia v domácnosti. Ako to funguje u Vás varenie, pranie, peniaze, šetrenie peňazí. Aké základné potraviny u Vás nemôžu chýbať? Ako často nakupujete? 🙂

Budem sa tešiť na každý Váš lifehack.

ladycat2021
14. feb 2022

@ronniekor my nakupujeme raz za tyzden .. u mna nesmie chybat mlieko, maslo, koreniny, ktore casto pouzivam, syry, maso v mrazaku - respektive v chladnicke, ktore pouzijem v najblizsich dnoch .. ak sa nieco zabudne kupit, tak dodatocne sa pojde do obchodu a dokupi sa .. varim takmer kazdy den .. 1-2x za tyzden sa nieco objedna .. priatel si perie sam svoje oblecenie a uteraky a ja tiez svoje podla potreby - cca 2x za tyzden ..

dennynkoo13
14. feb 2022

@ronniekor u nás nesmú chýbať cestoviny, mäso, mlieko, maslo, šunka, syr ovocie a zeleninu si pestujeme pečivo dávam aj do mrazaku nakupujeme raz týždenne veľký nákup raz za čas sa stane ze objednáme cez víkend obed alebo cez týždeň na večeru pizzu inak varím skoro každý deň periem 3 krát do týždňa a mame spoločný sporiaci účet kde si odkladame z každej výplaty

simsalabim
14. feb 2022

Okrem spomenuteho aj strukoviny suche aj v konzerve, tortilly, biely jogurt.
A najlepsi hack je si naplanovat jedalnicek aj podla letaku, na nakup ist podla jedalnicka s nakupnym zoznamom a nie hladna.

zmrzlinka2021
14. feb 2022

@ronniekor
u nas je zaklad ovocie, zelenina, ovsene vlocky, jogurty, cestoviny, ryza, zemiaky - toto mame asi vzdy doma

elizabet173
14. feb 2022

@ronniekor vždy mám doma múku, ryžu, cestoviny, olej, cukor, soľ, kávu, čaj, ocot, koreniny, v mrazničke nejaké mäso a ryby, jedno nejaké vrecká mrazenej zeleniny a ovocia, džem, med, ovsené vločky, trvanlivé mlieko, horčicu, kečup, v chladničke maslo, pár druhov tvrdého syra, šunku, jogurty, trvanlivú šľahačku, čerstvú zeleninu a vajíčka. Vždy mám aj oriešky, nejakú sterilizovanú zeleninu - hrášok, kukuricu, uhorky, čalamádu, červenú repu.... kompóty nemáme radi, ale mávam broskyne, ananás, mandarínky (ak robím nejaký zákusok) a čokoládu na polevu. Mám aj zopár fliaš dobrého vína, minerálky, džús, pivo v plechovke, zopár fliaš rôzneho alkoholu, aj keď ho okrem vína takmer nepijeme, ale pre návštevu, tiež nejaké sladké a slané pochutiny. Na veľký nákup chodím tak raz za dva týždne, chlieb, jogurty, šunku, ovocie zeleninu a to, čo sa minie, dokupujem dva, tri krát týždenne. Nevarím denne, v sobotu sme sa boli najesť, v nedeľu som varila, dnes varil partner, zajtra niečo zase ja, ale nevarí sa u nás denne, je to podľa toho, kde sa stravujeme na obed, niekedy päť krát do týždňa, niekedy dva krát. Pranie nemám ani som nikdy nemala naplánované, podľa potreby. Čo sa týka hospodárenia, treba odkladať hneď, ako dostanete výplatu (ak teda máte pravidelný príjem), treba mať rezervu, ktorá pokryje vaše náklady na život na šesť mesiacov, teda financie, ktoré máš okamžite k dispozícii. Tiež na nepredvídané veci - oprava auta, kúpa novej chladničky a pod. Určite som kopu vecí zabudla, veď ma doplnia ostatní.

tinka_1807
14. feb 2022

@ronniekor Doma máme vždy nejaké zásoby mlieka, cestovín, múky, ryže, v mrazaku mäso a zeleninu, v chladničke jogurtov, džem, syr, maslo. Na zeleninu chodíme približne raz týždenne, na pečivo dvakrát do tyzdna. Vyššie spomínané zásobove potraviny kupujeme vo väčšom množstve v zľavách 🙂 Rovnako skoro vždy čakáme na zľavu toaletného papiera, prípadne nejakej obľúbenej drogérie. 🙂 Výborný lifehack ak chces viac šetriť je urobiť si na pred nákupom zoznam podľa receptov, čo budeš variť cez týždeň a na základe toho dokúpiť žiadané potraviny.
Úcty máme síce dva, ale navzájom vieme o našich výdavkoch aj príjmoch a peniaz berieme ako spoločne.
Po výplate hneď pošleme nejakú časť na sporiace účty a z toho, čo nám ostane žijeme. Ak nám ostane na konci mesiaca niečo naviac, čo je skoro vždy, tak si to odkladáme.
Perieme podľa potreby - keď sa nazbiera Dana farba oblečenia, prípadne spodné prádlo + uteráky, podateľne prádlo a pod.
Čo sa týka domácnosti, mnoho veci robím ja, ale muž má vie vo všetkom takmer plnohodnotné zastúpiť, ak potrebujem. 🙂

elizabet173
14. feb 2022

@ronniekor zabudla som na strukoviny a určite ešte niečo

domireb
14. feb 2022

Čo nesmie chýbať,máš v komentoch veľa,za mňa nesmie chýbať to, čo nám chutí a čo varievame. Ale, čo môže byť rada - na barovom pulte máme papierik, pero,čo spotrebujem, hneď napíšem do zoznamu na nákup. Do obchodu sme chodili obaja a vždy sme dohadzovali do košíka,kopu hovadín, sladkosti. Odkedy máme malú, na nákup chodí muž a donesie to, čo má na zozname, max. sladkosť naviac.

elizabet173
14. feb 2022

@ronniekor ešte by som dodala, že ako si to v domácnosti zaužívate teraz, tak to budete mať., Nemyslím teraz to, ši budete prať vždy v sobotu, alebo variť na dva dni, ale ako si podelíte povinnosti v domácnosti. Píšem to preto, lebo veľa mladých žien sa snaží na začiatku spolužitia dokázať partnerovi, ako výborne si vybral, ako všetko zvládajú od varenia, cez pečenie, pranie, upratovanie až po nákupy. Veľmi ľahko si na to muž zvyká a potom keď príde dieťa je prekvapený, že partnerka od neho niečo chce, keď príde ďalšie a žena nastúpi do práce, začne cirkus. Na toto si daj pozor, jasné, že je rozdiel, či muž chodí denne v prijateľnom čase domov, alebo chodí na týždňovky a pod.

babylove77
14. feb 2022

@elizabet173 si dala riadny zoznam ☺️☺️

elizabet173
14. feb 2022

@babylove77 normálne som sa sama sebe divila, ale nerada behám pre každú sprostosť do obchodu 😉

babylove77
14. feb 2022

@elizabet173 ja tiež ,som ako škrečok ,nech mám v zásobe a nemusím bežať kvôli maličkosti do obchodu ,kvôli ktorej tam nechám 30 euro 😁😁

euka210
14. feb 2022

@ronniekor plny spajz mam doma...cestoviny, muka, ryza, cukor, strukoviny, konzervy, domace dzemy a kompoty, kecup, zemiaky, mrkva, mrazena zelenina a maso, vajicka, mlieko, olej. Co ma kratku trvanlivost kupujem 1-2xT, trvanlive v akcii ci mrazene vo vacsom mnozstve, tzn.10x olej, 10xmuka, 6xcestoviny...ale sme 5 plus svokra.
Najdes si.system, kazdemu vyhovuje nieco trochu ine. Niekto mrazi rozky, ja nie, len chlieb pre p.ze dojde cez vikend. Kravske maslo v akcii a do mrazaku.
Varim skoro kazdy den. Nevarit je sviatok.
V lete periem skoro kazdy den, aj 2xdenne. V zime 3xtyzden po 2prania...aj to by sa zisla susicka zistujem.
Nakupujem vacsinou ja, aj veci okolo deti riesim ja, skolu, pripravu, manzel ma fyzicku pracu a okolo domu a zvierat stale pracu. On riesi dom, auta ked nieco treba.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
emilka_1
14. feb 2022

@ronniekor záleží, ako sa stravujete, kde bývate a či si dopestujete/chovate.
My bývame v meste v paneláku, takže chodíme nakúpiť každý 2 deň podľa toho, čo chýba. Máme 0 odpadu v zmysle, že vyhradzujeme niečo po záruke alebo plesnive. Kúpime iba toľko, čo minieme, takže žiadne litre oleja či kilá múk, ani to nemám kam dat a ani to toľko neminam.
Dopredu si spravím zoznam podľa toho, čo idem variť a nakúpim.
Vždy ale máme doma kopec ovocia a zeleniny, mlieko, jogurty, cottage, tofu, vajíčka, sunku, plátkové syry, tvrdé Syry, tvaroh, parmezan. Do zásoby rôzne cestoviny, ryža, múka, obilniny, strukoviny, krupica, mak, mleté orechy, konzervy pasirovanych paradajok, ciceru ci fazule na rýchle šaláty alebo nátierky. Potom pochutiny typu lekvare, horčica, Kečup, arašidové maslo, chren, sušené paradajky v oleji, medvedí cesnak, sójovku.
Nesmie chýbať pečivo, sušené ovocia, rôzne orechy, semienka do kaší, musli, med, kakao, vločky.
V mrazaku vývar, nejaké mäso, kosti na vývar, mrazene ovocie zelenina, maslo, párky..
Mám 2 deti, varím každý až každý druhý deň, nechodíme do reštaurácie ani si neobjednávame jedlo. Periem raz do týždňa, v lete aj 2x.
Cielene si neodkladame nič akože na šetrenie, ale vieme hospodáriť natoľko, že nám každý mesiac na účte rastie rezerva.
Necestujeme veľmi autom, ak to nieje nevyhnutné, po meste iba MHD, v lete bicykel.

duratlicka
15. feb 2022

@ronniekor U nás mám financie na starosť ja. Manžel si vypýta peniaze tak akurát na autobus. Mám problém čokoľvek nasporiť, lebo máme veľmi nízky príjem, dve deti a aj keď si urobím rozpočet, stále niečo navyše sa vyskytne. Asi naozaj tie peniaze treba poslať hneď po výplate niekam, kde ich človek nemôže vybrať.
Keď sme kupovali chladničku, tak s veľkým mrazákom. Máme v nej vždy rôzne druhy mäsa, ryby, drobné ovocie zo záhrady, mrazeny hrach a kukuricu, huby a 1 chlieb nakrájaný.
Vždy máme doma múku, olej, cestoviny, fazulu a sosovicu, mlieko, maslo, slaninu, syr, vajíčka, šľahačku.
V lete zaváram to, čo naozaj lúbime.
Z drogérie kupujem len toaleťák, brezovy sampon a nejake sprchace.
Na nákup raz do hypermarketu a raz po chlieb a par veci do malej samoobsluhy.
Nekupujem vela sladkosti typu keksy a cipsy, lebo su velmi drahe, radsej upeciem volaky rychly kolac alebo puding s tym mrazenym ovocim.Mame doma popcornovac, tak len kukuricu do toho.
Velmi sa mi, ked som sa vydala osvedcil tlakovy hrniec a indukcna varna doska. Rychlo navarene a v kuchyni cisto.

elizabet173
15. feb 2022

@evamarek77 bože, som rada, že existuje ešte žena, ktorá neznáša nakupovanie. Pre mňa to nie je stres, ale strata času. Objednala by som najradšej všetko od chleba až po auto 😎, A keď už idem, zoznam, rýchla jazda s vozíkom, naládovať do kufra a domov, Ideálne nebrať partnera, ten je opakom, on sa po obchode fláka.

kamatopo
15. feb 2022

@ronniekor ja sa snažím robiť jeden veľký nákup raz za týždeň a malé keď treba ako pečivo , mäso či ovocie so zeleninou. U mňa nesmie chýbať maslo, múka, mlieko, ryža,kvasnice,cestoviny a dáke mäso v mraziaku. Čo sa týka drogérie tu kupujem v akcii do zásoby.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
16. feb 2022

@evamarek77 my sme len dvaja, na Vianoce to nejako nepreháňame, Veľkú noc neriešime, oslavy väčšinou presúvame do reštaurácie, takže toto mám vyriešené.