Honoráre a úrad práce

26. apr 2024

Ahojte prosím vás ako to je - som vedená v marci na úrade práce. Popritom viem že môžem istú sumu nejakých 260 eur zarobiť. Na účet mi práve cinkol nejaký honorár, ale v nižšej sume ako tých 260 eur, mali to poslat neskôr, nie teraz keď som evidovaná. Čo s tym...dá sa to riešiť? Prídem o podporu za tento mesiac? A honoráre sú už zdanené? Ďakujem za info.

thirstymonk
26. apr 2024

JAky to je honorar od koho? Na jaky učet išiel? Šak sa s tym nechvastaj, nikomu nepovedz a vystarane. Povieš, že si predala dačo cez bazoš, kdyby neco. Jaky problem?

melanta
26. apr 2024

Honorár za akú činnosť? Na základe akej zmluvy? Nejde iba o maximálnu sumu, ktorú môžeš zarobiť mesačne, ak si v evidencii uchádzačov o zamestnanie. Ide aj o to, že ak máš nejakú zmluvu, tak si ju povinná oznámiť na úrade práce ešte pred jej začiatkom. Ak by si nesplnila povinnosť, tak nie že prídeš o podporu ten jeden mesiac. Vylúčia ťa z evidencie a prihlásiť sa budeš môcť najskôr po 6 mesiacoch. Evidentne si nečítala podmienky a povinnosti, s ktorými si podpisom pri evidencii súhlasila. Reakciu vyššie uvedeného ignoruj.

autor
26. apr 2024

@melanta zmluvu práveže nemám žiadnu išlo o honorár za písanie poviedok, bolo to na dobré slovo, že ja napíšem a oni zaplatia keď mi skončí evidencia, ale poslali to teraz na môj účet a je jasné že ide o vydavateľstvo je to tam uvedené

nela01
26. apr 2024

Ak nemas zmluvu tak mas peniaze vlastne na cierno.

matullienka
26. apr 2024

Ale veď upsvar nemá prístup na tvoj bankový účet aby ti tam kontrolovali obraty. Tak ako by sa to mali dozvedieť?

melanta
26. apr 2024

Čiže práca na čierno. To úrad práce nemá ako zistiť a keďže sú to peniaze na čierno, tak z toho neplatíš ani žiadnu daň ani odvody. Úrad práce by to zistil iba v prípade, že by to boli oficiálne peniaze a odosielať by z neho zaplatil odvody do sociálnej poisťovne. Čo sa deje na tvojom účte úrad práce nevie.

januska12323
26. apr 2024

Bez zmluvy nerieš nič, úrady to nemajú ako vedieť.

kvadrinkaaa
26. apr 2024

Nerieš.

autor
26. apr 2024

Ďakujem všetkým za rady, vážim si to.

jaskolka
26. apr 2024

Autorka, zaujalo ma veľmi, tak na okraj, aké poviedky kde si písala? Dá sa niečo také vyhľadať niekde cez internet, alebo ako si sa s k tomu dostala?