Ahojte prosím vás máte niekto investičné sporenie cez EIC? My si sporíme necelé tri mesiace po 200€ a ešte sme len začali a už sme v strate, prišli sme o 30€. (Účet máme bez vstupných poplatkov.)
Je to normálne alebo to mám začať riešiť so sprostredkovateľom? Ja sa tam už ozaj bojím aj poslať ďalšie peniaze, rozmýšľam či sme neurobili chybu a nemali si sporiť len na bežnom sporiacom účte.
Myslim, ze ked idete do niecoho investovat, treba si to nastudovat,a by si neprechadzala takymto stresom.
Tri mesiace je na akekolvek investovanie kratka doba, neviem na aky "horizont" ste si to dali, urcite nie krátkodobý, trhy klesaju stupaju tam nema vyznam sledovat vykyvy kazdy mesiac.
Kludne mozes oslovit aj toho svojho sprostredkovatela, a vysvetli ti to.
Všetko je v poriadku okrem jednej veci - ak ste konzervatívny investor, ktorý nemá rád výkyvy a poklesy svojej investície, tak v prípade že máte nastavenú agresívnu stratégiu to zo zákona nemusí byť úplne v poriadku. Každému by sa mali nastavovať fondy, s ktorými je stotožnený - hlavne s ich vlastnosťami a stratégiou. Konzervatívnemu investorovi sa nemajú nastavovať agresívne fondy, aj keď si sprostredkvoateľ myslí že to je pre vás najlepšie. Určite sa obráťte na svojho poradcu a odkonzultujte to s ním. Pri agresívnych/dynamických investíciách sú ale výkyvy v krátkodobom horizonte úplne bežné.
takto ..... akékoľvek fondy môžu ísť do straty....v akciových môžeš byť v strate aj 20-50% ale rovnako toľko môžeš zarobiť....v dlhopisových môžeš ísť tiež do straty pár %ale rovnako môžeš pár % zarobiť....platí - čím väčšie riziko straty, tým vyšší zisk môžeš získať....žiadny fond nie je garantovaný, teda že neprídeš o vklad....
Investujete na vrchole. Ocakava sa pad 40-50% ako v roku tech bubliny 2000 a hypo bubliny 2008. To len potom budete stracat nervy. Tak si dajte teraz pauzu, davajte peniaze nabok a zacnite tam investovat, az ked sa to zosype a zacnu vlady zase podporovat trhy smerom nahor.
No stress, fondy idú hore a dole..klesanie cien podielov je príležitosť na ďalšiu investíciu 😊 fondy sú dlhodobé investičné sporenie na par rokov, pokračujte 🙂
Bolo by dobré kontaktovať sprostredkovateľa a nechať si to celé riadne vysvetliť, pýtať sa. Ja toho svojho otravujem stále nejakými otázkami a vždy si to vysvetlíme. Investujem takmer 10 mesiacov a za ten čas boli výkyvy, je dobré to príliš často nesledovať (aj keď mi to nedá a skoro každý deň na to mrknem), držím sa v kľude a uvidím čo tam bude o pár rokov.
Úplne v pohode . Veď investujete na dlhé obdobie a nie na tri mesiace. Trhy od začiatku roka skáču hore dole takže pohodička 🙂 mne to od začiatku roka kleslo o 1000€ a som v klude lebo viem ako to funguje.