Fio banka - vytvorenie nového účtu

8. nov 2024

Ahojte, cez appku som si sama vytvorila novy účet v českej mene.
Teraz ho sice vidím medzi ostatnými účtami, má normálne pridelené číslo, ale bliká mi tam aj správa "nevykonáva platba" . Keď dám detail je tam nasledovne:
Tip platby : vytvorenie účtu
Stav: odmietnuty pri validacii.

Co to znamená? Môžem ten účet používať ci nie?
Infolinka už samozrejme teraz nefunguje....
Ďakujem

maranco
8. nov 2024

Skús si tam poslať nejaké drobné. Nedala si pri vytvorení účtu rovno tam aj niečo poslať?
Teraz už nie je povinné mať na bežnom účte minimálny zostatok ako kedysi takže sa dá založiť účet aj s nulou.

Alebo si vytvorila sporiaci v CZK mene? tam je minimálny zostatok.

autor
8. nov 2024

@maranco nie nie..je to bezny ucet...
Ale práve som zistila, ze to bolo cele zbytočné kedze je to stále slovensky účet aj ked je v českej mene....ja som potrebovala mať český účet. 🤦‍♀️ nič sa mi nevyriešilo 😆
Nevieš náhodou ci je možné nejako zriadiť cesky účet? Snáď v pondelok cez telefón? 🤞🤞

maranco
8. nov 2024

Veď máš účet v českej mene.
príklad ak je tvoj účet takýto
SK18 8330 0000 0000 2222 1111

a niekto z Česka ti chce poslať CZK peniaze okamžitou platbou, jemu uvedieš toto české číslo účtu
2222 1111/2010

tiež ho vieš uviesť aj ako IBAN vytvorený v Česku
CZ07 2010 0000 0000 2222 1111

ale oni bežne používajú krátke čísla účtov / kód banky, nepoužívajú IBAN

autor
8. nov 2024

@maranco naozaj? Takže len vymením kód banky a "Voilá český účet na svete?" 😆
Videla som tam IBAN s SK na zaciatku tak som nevedela ...
Wow. Ďakujem....

maranco
8. nov 2024

česká FIO a slovenská FIO sú navzájom prepojené, účty sú spoločné v oboch bankách a preto vieš poslať/prijať okamžité platby v CZK aj v EUR mene, podľa meny sa použije buď slovenská alebo česká banka

Zo slovenského IBAN zoberieš posledných 10 číslic dáš / 2010 (kód českej FIO) a máš český tvar tvojho účtu

rovnako ťa obslúžia ako zákazníka v českej pobočke, ja som si tak veľmi dávno vyberal hotovosť zo svojho SK účtu

Napíš tomu kto ti má poslať platbu nech ti pošle okamžitou platbou 1 korunu a keď to uvidíš že všetko prešlo v poriadku tak pošle zvyšok.