Fio banka sporaci účet

22. mar 2023

Kto ma Fio..mozem na sporiaci ucet prvu platbu dat hocikolko napr 4000eur a potom kazdy mesiac 50 eur ?

marseillefan
22. mar 2023

áno

vorkola
22. mar 2023

@marseillefan Prosim ta, ake su tam vyhody, myslim tie uroky? dakujem

elanor
22. mar 2023

@vorkola stranka banky, otazka 2 sekund, mozes studovat
https://www.fio.sk/bankove-sluzby/sporenie/spor...

zic
23. mar 2023

@vorkola urok je fajn, ze je prakticky bez obmedzeni 2% v hrubom p.a.... pripisuju mesacne... (pokial som si dobre vsimol, tak to pocitaju na baze denneho zostatku)... takze v tomto velmi fajn na rezervu

patrik_chrappa
23. mar 2023

Veľmi rozhoduje vás čas kedy peniaze chcete. Sporiaci účet maximálne tak na odkladanie rezervy ktorú viete okamžite použiť (cca 3x mesačný plat), pokazí sa pracka kúpime novu, oprava auta atd.

Ak však máte v pláne "sporiť" tak sporiaci účet je na dve veci. Ak mate ročný zisk 2% a inflácia je "optimálna" na 2% vaše peniaze sa zhodnotia o nič, v aktuálnej dobe pri 14% inflácii je to ešte menej ako nula. Na trhu je viacej možnosti ako to robiť správne. Ale ako vravím je to individuálne na vašich potrebách, cieľoch. AK chcete vedieť viac -> správa.

marseillefan
23. mar 2023

@vorkola úrok 2%, čo je pre takýto typ účtu momentálne jeden z najvyšších... ešte som sa stretol s tým, že Prvá Stavebná Sporiteľňa má tiež sporiaci účet bez poplatkov a tam je momentálne úrok 2,3%. Ale ak má človek bežný účet vo Fio, tak je pohodlnejšie a rýchlejšie použiť sporiaci účet Fio banky, peniaze si vieš v prípade potreby okamžite previesť na bežný účet.

autor
23. mar 2023

@patrik_chrappa sporaci je len cisto ako rezerva...ked sa nedaj boze nieco stane ,tak viem,ze mam na chlieb,na ucty atd ...nejde ani o zisk...

autor
23. mar 2023

vec je taka ,ze ludia investuju a potom nemaju na zaklad zivota,lebo to asi nevedia rozlozit ...ja mam z kazdeho nieco...

marseillefan
23. mar 2023

@patrik_chrappa lenže všetky tie "lepšie" možnosti nemajú štátnu garanciu ochrany vkladov, nesú so sebou riziko (pri niektorých môžeš byť aj v mínuse), horšiu likviditu (ak tie peniaze z ničoho nič potrebuješ) a tiež často aj veľké provízie pre sprostredkovateľov a správcovské spoločnosti. Rozumiem, čo sa snažíš naznačiť, ale rizikovejšie sporenie má význam pri dlhodobom investovaní, keď tie peniaze chceš užiť až počas dôchodku.

patrik_chrappa
23. mar 2023

@marseillefan Dovolím si nesúhlasiť, Fond ochrany vkladov je síce "papierovo/zákonne" daný ale v skutočnosti nemá dostatočný balík peňazí aby dokázal vykryť všetky pohľadávky ľudí ak banka "skrachuje" - takže na papieri krásne napísane ale pravda v realite je veľmi odlišná.

A sporenie/investovanie môže byť/ nemusí byť len na "užívanie počas dôchodku". Tak isto ako aj ten sporiaci účet je forma banky ako preinvestuje peniaze lebo predsa 2% p.a zisk si len tak nenakreslí. Vo finále ide len o to či dám zarobiť banke ešte na výše zato čo môžem mať na priamo

marseillefan
23. mar 2023

@patrik_chrappa povedz mi prosím ťa príklad, kedy v EU ľudia nedostali peniaze, ktoré im boli garantované fondom ochrany vkladov... v USA teraz padla SVB a ľudia dostanú späť svoje peniaze nad rámec zákonnej ochrany (250k), takže to sú len také tvoje rečičky, lebo z týchto vecí nemáš žiadnu províziu..žiadny štát nenechá padnúť banku, resp. ak to urobí, tak vie, že následky budú katastrofálne.
Zato ja ti poviem x príkladov, kedy ľudia pri investovaní prišli o takmer všetky peniaze... Arca, Madoff a podobne. A nerozprávaj mi prosím, že ideš robiť to isté, čo banka, len bez ich zisku, lebo banka určite neinvestuje peniaze na akciovom trhu. Banky z tých peňazí poskytujú pôžičky, poskytujú hypotéky, ukladajú ich v ECB, do akcií ide minimum (ak vôbec niečo). A normálny človek predsa nebude poskytovať hypotéku, ani požičiavať iným ľuďom/firmám, ani ukladať peniaze v ECB. Ty ponúkaš pravdepodobne investovanie do kadejakých fondov, kde obvykle:
- nemáš garantované nič, kľudne môže byť fond stratový
- platíš spávcovský poplatok minimálne 1 percento ročne
- často platíš vstupné alebo výstupné poplatky
O tri roky síce môžeš byť +20%, ale kľudne aj -20%. A ak tvoje peniaze niekto spreneverí a fond skrachuje, tak ich už neuvidíš (riziko síce malé pri etablovaných fondoch, ale nie vylúčené).

marseillefan
23. mar 2023

A ešte doplním.. aj ja investujem do akcií. Ale považovať ich za alternatívu sporiacemu účtu, je úplná blbosť. Tých peňazí v akciách sa neplánujem min. 10 rokov ani dotknúť. Zato peniaze na sporiacom účte viem využiť do 5 minút.

bobo777
23. mar 2023

O fond ochrany vkladov a krytie do 100 tis. EUR na jednotlivca sa báť netreba, na konci ja aj tak štat ktorý by to prípade nudze zatiahol....keďže robiť paniku v bank. sektore si nemôže dovoliť.....investovať do rizikovejsich aktív má význam v dlhšom časovom horizonte tj. aspoň 5, podľa mňa však radšej minimálne na 8-10 rokov, záleží od rizikovosti aktíva....tj. ak niekto vie že bude peniaze o niekoľko mesiacov, rok či dva potrebovat, tak takýto sporiaci účet je pre neho dobrý a do rizikovejsich investícií by som ho neposielal....