Viete mi niekto vysvetliť finstat? Keď má firma tržby 100 000e, zisk v mínuse 20 000e a celkové výnosy 105 000€. Napríklad. Nejak tomu nerozumiem.
Tržby - to je to, čo prijmem od klientov/zákazníkov.
Výnosy - to je to, čo som zarobila spolu s tržbami.
Náklady - to je to, čo miniem - nájom, energie, kúpa tovaru, mzdy zamestnancom, atď.
Zisk - výnosy mínus náklady, čiže ak je zisk mínusový, tak viac som minula ako zarobila.
no ak mali naklady vyssie ako vynosy tak je predsa logicke, ze nebude ziadny zisk 🙂
Takže to vlastne moze byť už po odpočítaní mzdy (odmeny) pre majiteľa firmy, že vlastne firma je v mínuse.
áno. aj odmeny konatela idu do nakladov
To moze byt rozne, nemusi to byt prave mzda odmena majitela... ;) Z takychto utrzkovych udajov nevies co presne tie cisla obsahuju, ani ci je to zle, alebo dobre. Z kompletnych dat, sa da vidiet, preco je firma v strate, ake boli naklady/vynosy, za co a z coho. Finstat je informacny, cize pre beznych ludi sa sleduju DLHY. Ostatne informacie treba vediet analyzovat.
Jediné podstatné pre teba ako laika môže byť to, či má dlhy. Ostatné údaje ako píše simca sú na analýzu. Firma v mínuse ešte nemusí byť nič tragické. A firma v pluse nemusí byť automaticky dobrá.
Autor napis konkretne o co ti ide, preco analyzujes danu firmu. Firma moze mat obrat aj v milionoch eur a pritom byt v strate. Na www.registeructovnychzavierok.sk mas komplet zavierku, da ti lepsi prehlad.
Je rozdiel aj "normalna" strata a účtovná strata.
nakúpim tovar za 70 000, prirátam maržu/ zisk 30 000 a tržba podľa finstatu je 100 000. Počas roka predám staré firemné auto za 5000, takže výnos je 105 000. No kúpim si nejaký stroj, technológiu, vybavím kancelárie a miniem na to 55 000, tak som účtovne v strate 20 000. Neznamená, že firme sa nedarí, len v tom roku viac investovala ako zarobila.
@insed super, ďakujem za objasnenie 😊
@insed len keď už to takto píšeš, tak napíš že je to jeden zo scenárov možných(" zjednodusenych"). Nemusel investovať nič do ničoho a peniaze išli na "réžiu" preto je v strate, rovnako môže mať nakúpené zásoby atď... A každé hovorí o niečom inom. A z týchto ukazovateľov to určite nezistis. Treba celu uzávierku otvoriť.
no, mala by sa na nich pozriet fin. sprava 😀 😀 je tazke uverit, ze pri trzbach 100tis moze mat niekto stratu 20tis. daj IČO, skusim sa na nich pozriet 🙂