Financovanie nového bývania predajom starého bývania

26. jún 2022

Ako sa riesi, ked chce niekto kupit novy dom, ale potrebuje ho zaplatit z predaja stareho domu?
Mame 3 psy, takze prenajom asi neprichadza na ten cas do uvahy. Neviem kto by nam povolil tolko psov v byte. Navyse vsetky tie veci neviem ci by sme do bytu zmestili.
Riesili ste niekto taku situaciu? Navyse novy dom bude mozno k dispozicii hned, ale stary mozme predavat aj niekolko mesiacov. Cize peniaze na kupu noveho nebudu hned.

elizabet173
26. jún 2022

my sme prenajímali rodinný dom, bola tam rodina aj so psíkom, možno sa ti pošťastí

sasa1310
26. jún 2022

po dohode s kupujúcim predsa aj s predávajúcim. Úplne bežné, že sa dohaduje kedy sa bude preberať nehnuteľnosť
Preto najskôr treba predávať a počas predaja už hladať nový dom

hopsadobrandejsa
26. jún 2022

Je to vec dohody....

Kamos kupil starsi dom a predal byt, ale nakolko robia kompletnu rekonstrukciu noveho byvania tak sa dohodol s kupujucim, ze vystahovat sa moze az ku koncu roka aby mohol dat dom do obyvatelneho stavu. Momentalne zije vo svojom povodnom byvani s tym rozdielom, ze byt je uz prepisany na noveho majitela kedze z predaja bytu financoval kupu domu.

Nemusis sa nevyhnutne vystahovat niekam do podnajmu ak najdes kupca ktory je ochotny pockat s nastahovanim sa.

lejusinka
26. jún 2022

Ked sme kupovali byt tak povodny majitel tiez potreboval peniaze z predaja na kupu noveho domu. Pri kupe sme sa dohodli ze mozu ostat este tri mesiace kym si “zariadia” dom. Bolo to aj v zmluve. Dovtedy si este platili este naklady a energie a to sme prepisali na seba az ked sme “prebrali” byt. Ale majitelmi sme boli uz od zaciatku.

autor
26. jún 2022

@elizabet173
@sasa1310 len bohuzial moznost najprv predat potom hladat novy moze byt aj na rok a viac. ja pozeram nehnutelnosti uz rok ak nie viac, ze aby som mala predstavu. a za ten rok nebolo nic take ze wow. boli domy za 450 000 kde som si povedala ze vyzeraju fajn, ale to je daleko nad nas rozpocet. preto sa bojim ze sa stane, ze nam realitka ponukne super dom ale padne to na tom, ze nebudeme mat rychlo kupca na stary dom. a ist do podnajmu teraz, mozno aj na rok. a sice predat stary dom, ale rok platit podnajom s tym ze sme mohli kludne byvat v starom. no neviem...

zuzanaete
26. jún 2022

Zalezi, ako kupcovi suri stahovanie. Ja som kupila byt s tym, ze rok som ho chcela najprv prenajimat. A zrovna byt, ktory som kupovala, tak predavajuci potrebovali peniaze na dostavbu domu a potrebovali niekdr este byvat. Tak prebehla kupa a potom sme to riesili cez najom, kedze odhad dostavania bol cca 9 mesiacov. Proste stastie, ze sme sa zrovna takto nasli. Drzim palce.

autor
26. jún 2022

@hopsadobrandejsa
@lejusinka tak jedine dufat, ze nam novi majitelia podrzia dom s tym, ze zaplatime mozno aj o 3 mesiace. budu moct byvat vo svojom starom a stahovanie spravime ked sa nam podari predat stary dom. ale neviem, pri tom ako sa dobre ponuky minaju ako teple rozky alebo sa ani nedostanu na web je toto asi skor nerealna predstava. ze nam niekto zarezervuje dom aj na 3 mesiace ked by ho vedel predat hned.

autor
26. jún 2022

@zuzanaete aha, toto by sa dalo. navrhnut novym majitelom, ze ak sa maju kam odstahovat, tak mi budeme najprv u nich v podnajme a vyplatime dom potom, co predame nas. ale ak oni zase budu potrebovat peniaze na novy dom, tak asi nie.

mikadooo
26. jún 2022

Hmm a nedá sa spraviť zmluva o budúcej zmluve s nejakou vyššou zálohou?

autor
26. jún 2022

@mikadooo asi by sa dala, len ako pisem musi byt ochota u predavajucich. ak by mali kupcu co vie zaplatit hned, resp. si maximalne vybavi uver, tak neverim ze neuprednostnia takeho.

benit
26. jún 2022

My sme predavali dom a kupovali novy od developera cez realitku. Ta predavala aj nas . Kupujuci predavali svoj byt. Dali sa zalohy a dohoda bola, ze sa caka lebo vsetci potrebujeme predat a nove kupit. Vsetko sa da, je to vec dohody.

alexka89
26. jún 2022

@hopsadobrandejsa
@lejusinka nikdy by som tak nesúhlasila že zaplatím za byt prepisu na mňa oni budú mať už aj peniaze a budú tam predošlý majitelia bývať ešte nejaké mesiace....aj keď zaplatia nájom a elek. Ale i tak nie ...ako je to môj názor ale neviete čo sa môže stať a pár mesiacov je dlhá doba

lejusinka
26. jún 2022

@alexka89 tak si vela bytov nenakupila lebo je to celkom bezna prax 😅 ono to je chranene cize aj keby podpalili byt tak to musia prelatit

alexka89
26. jún 2022

@lejusinka musia a nemusia ako im to dokážeš ????...a keď to dáš na súd bude sa to ťahať niekoľko rokov...nie je nenakupila veľa bytov nesom rokefelorova dcera...ale rozmýšľam reálne a svoje peniaze si vážim ...preto ísť do niečoho čo ty postavia a ja som prvý majiteľ ako byt a budú tam obchendovat starý majitelia

lejusinka
26. jún 2022

@alexka89 nevyznas sa do toho tak tu nemudruj 🙃

alexka89
26. jún 2022

@lejusinka som napísala ako by som to ja riesila

lejusinka
26. jún 2022

@alexka89 a ja ti pisem ze veci nefunguju tak 🤷🏻‍♀️

noami12
26. jún 2022

Ak chceš napíš mi správu 🙂

hopsadobrandejsa
27. jún 2022

@alexka89 taketo veci byvaju osetrene v zmluve.

To nie je, ze teraz na teba prepisem krasny byt a po 3 mesiacoch odomna dostanes zdevastovany barak.

Je to uplne bezna prax a stav nehnutelnosti musi odpovedat stavu v ktorom sa nachadzal pri podpise zmluv. Ak by doslo k poskodeniu rozvodov alebo comusi inemu, povodny majitel je povinny uviest to do stavu v akom bol dohodnuty predaj na vlastne naklady.

Po podpise kupno-predajnej zmluvy nemozes robit ziadne zmeny v nehutelnosti bez vedomia kupujuceho. Povazuje sa to za porusenie zmluvnych podmienok ktora moze viest k zruseniu zmluvy zo strany kupujuceho. V takychto pripadoch sa bezne robi aj fotodokumentacia ak si to kupujuci vyziada.

Lejushinka ma v tomto pripade pravdu. Vytvaras paniku tam kde na to nie je ziaden dovod.

Fakty zohravaju hlavnu rolu, nie akesi polemizovanie ci konspiracne teorie.

zuzib21
27. jún 2022

Kupit novy dom na hypoteku prestahovat sa a potom z predaja stareho bytu ju vyplatit 😏

autor
27. jún 2022

@zuzib21 no neviem. my tym ze mame dom nemame ziadnu vacsiu sumu na dalsi dom. neviem ci banky nedavaju uz len nejake % z ceny nehnutelnosti a zvysok musi mat clovek vlastne uspory. a tiez neviem, ci by nam dali hypo na povedzme 350 000€ aj ked by sme to z casti mali pokryte tym domom.

hopsadobrandejsa
28. jún 2022

@autor

Uplne bezna vec....

Ja som predal byt a kupil dom. Predajcovia boli upovedomeni, ze ku kupe dojde az po predaji bytu kedze vlastne zdroje som na cenu nehnutelnosti nemal.

Banka mi dofinancovala zvysok formou hypoteky ( cca 35% z ceny nehnutelnosti ).

Ak mas dostatocnu bonitu, do 80% ti banka v pohode schvali hypo. Ja v tvojom pripade nevidim ziadnu prekazku. Jedine ak mas na sucasnu nehnutelnost hypo a refinanc ti uz nevychadza....