Financovanie hypotéky - spoločné bývanie s priateľom

24. máj 2023

Uz viackrat sa tu rozoberala tema financovania domacnosti, ak jeden z partnerov u ktoreho sa byva ma hypoteku - zatial som si vzdy precitala 99% zhodu na tom, ze platiť partnerovi len polovicu nakladov a v ziadnom pripade hypoteku.

No a teda, ten moj aktualne byva u mamy a neplati jej nič, sem tam nieco nakupi. Ma byt, ktory dal do prenajmu lebo v nom byvat sam nechcel. Ja byvam sama vo svojom byte. Kazdy mame hypoteku. On by si to predstavoval tak, ze pojde byvat ku mne a:
- bude dostavat 400€ za prenajom svojho bytu, pricom naklady s nim spojene su 300€, stovku ušetrí,
- mne zaplatí polovicu nákladov mimo hypotéky - cca 70€

Mne to príde divné, 4 roky financujem svoje byvanie sama aj si viem odlozit, nepotrebujem spolubyvajuceho kvoli tomu aby znasal polovicu nakladov (tie mam inak so vsetkym necelych 400€). Ale pride mi divne, aby sa ku mne nastahoval dospely pracujuci chlap, byval za 70€ a este si usetril stovku z toho ze svoj byt prenajima. Blika mi kontrolka uz len preto ze nic dlhodobo neplati ani mame a je na to takto zvyknuty, a to mame obaja 30. Povedala som mu ako priklad, ze teda mozeme ist byvat aj k nemu, ze ja dam svoj byt do prenajmu, budem mat prijem a jemu dam polovicu nakladov na byvanie a tento variant sa mu nepozdaval, ale v opacnom pripade je to ok. Nezda sa vam to divne? Ja som byvala predtym v podnajmoch a teda menej ako 430€ ma nestal ziaden, preto si myslim ze dat 200€ na spolocne byvanie by nemal byt problem. Co myslite vy?

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
svokrinjazykmonika
24. máj 2023

Dobre tam šípiš nejakú beťárinu. Tam nech si žije u maminky, na čo by ti také niečo bolo doma...

dilino
24. máj 2023

Nikdy by som za takých podmienok nevzala bývať chlapa.Presne svoje si šetrí ON a TY budeš svoje mňať no takých by bolo ako je ON špekulantov.Nech býva tak ako býva TY bývaj vo svojom a ON nech býva u mami.

luccija
24. máj 2023

Prečo nechcel, aby si išla ty k nemu?
Zase bývať u teba nebude len za 70 eur ...plus strava...veď, ak by si ty prenajať byt a išla k nemu a zaplatila polku u neho bolo by to zase to isté čo bude mať teraz on nie?
Hlúpe je, že nič nedáva mame to nikdy nepochopím prečo to aj rodičia dovolia aj, keby mu tie peniaze potom dala, ale nemôže 30 r bývať zadarmo

autor
24. máj 2023

@dilino no on mi povedal, ze mi nebude splacat hypoteku, a ze sa mozno raz rozideme a on nebude mat z mojho bytu nic. tvari sa, ze nerozumie, co mu hovorim, a ze vlastne ja hladam splacača hypoteky, co naozaj nie je pravda lebo bez problemov svoju domacnost utiahnem. neviem, co robit.

autor
24. máj 2023

@luccija tak stravovat sa bude bez ohladu na to ci bude byvat so mnou alebo sam, mne stravovat nebude, cize to ja do nakladov na spolocne byvanie neratam.

oskorusa
24. máj 2023

Prenajmite si spoločne byt, všetko na polovicu a ty daj svoj tiež do prenájmu. Len toto mi príde spravodlivé. Pokiaľ bude cúvať aj z toho, vieš čo máš robiť.

domkakvet
24. máj 2023

Je mi divne, ze nechce aby si ty isla byvat k nemu, keby ides byvat ty k nemu, tak zarobis na prenajme ty a takto iba on, cize navrhni mu, ze ked ze ty nemozes dat svoj byt do prenajmu, ked ze chce byvat u teba, tak ti bude davat polovicu z toho co on zarobi na prenajme, cize 70 + 50 eur.

syslik81
24. máj 2023

tak chod ty byvat k nemu zaplat mu polovicu nakladov za byvanie a svoj daj do podnajmu ... btw k polovice nakladov treba zapocitat aj opotrebovanie zariadenia plus elektroonika em tam odide -to kto bude platit? sice pises ze jedlo sa nepocita ale pocita .. btw kolko si si ty predstavovala ze ti bude davat? hypo ti splacat fakt nemusi .. a ak ho volas ty k sebe a nie on tea k nemu hold ma to lacnejsie u teba

kitycat
24. máj 2023

Ale ved ty, ak by si bola u neho by si mu tiez dala tych 70 na energie. Zase nemaj dvojity meter.

A vobec, lepsie on u teba lebo ty si svoj byt vazis viac ako daky najomca, co ti to moze ponicit a tak... a pokial vam to nebude klapat, tak ho posles k mame.

Ved pises, ze financne si hypo uplatis tak kde je problem?

luccija
24. máj 2023

Ja som dnes málo spala asi mi to nemyslí...
Tebe ide o čo, že bude bývať za bagatel?
Áno, hypo by Ti nemal splácať má pravdu budete spolu 6 r rozidete sa...nikdy nebude financovanie úplne rozdelené a spravodlivé.
Keď chcel dal byt do podnajmu nepýtal sa kde chces bývať, na tvoj názor čo ďalej?
Zvláštne je, že chlap v 30 tke nechce bývať sám v byte tak utečie k mame.
Každý zostaňte kde ste...lebo sú to malichernosti.

sense
24. máj 2023

Keď sa neviete dohodnúť tak spolu nezite, alebo daj aj ty byt do prenájmu a nájdite si spoločný podnájom. Ja tiež žijem u partnera v jeho byte a teda nebude splácať niečo čo mi. Nikdy patriť nebude. Samozrejme na výdavky na stravu, výlety atď mame jeden účet kam každý posiela rovnakú sumu

autor
24. máj 2023

@kitycat ja ak by som isla k nemu, mala by som svoj byt v prenajme, tak by mi ani nenapadlo mu nedat polovicu celych nakladov, ved by to bolo 150€. ano utiahnem bez problemov, ale myslienka toho ze ma u mna chlap byvat za 70€ ale ked som uviedla priklad ze by to bolo opacne nepripada do uvahy, sa mi velmi nepaci

autor
24. máj 2023

@luccija ano, o to ze z byvania zadarmo chce ist do byvania za 70€ a este sa mu to zda ako velkorysa ponuka. Byt dal do podnajmu predtym nez sme sa spoznali, nepytal sa ma na nazor a ano, rovnako mi pride divne ze 30r chlap argumentuje tym, ze ked je mama sama, on sam, tak preco by byvali oddelene 🤷‍♀️

kitycat
24. máj 2023

Mozno ma nizsie naklady tak preto povedal 70?
Ja predpokladam, ze by ste si skratka uhradili polovicu energii a hypo jej majitel

olimuc
24. máj 2023

Nie na tvoju hypo nema preco prispievat, ale ty ho mozes vystahovat kedykolvek. Osobne by som nezobrale peniaze za byvanie iba za naklady. Ale ak by sa nieco pokazilo ta by som chcela aby prispel. Najlepsie riesenie je prenajat si nieco spolu ak to nevyjde tak kazdy k sebe domov. Do vztahu sa € medzi nim a jeho mamou sa nestaraj, to nie je tvoja zalezitost. Uprimne …myslim, ze s nim stracas cas a byvanie asi nebude jediny problem.

mandzula
24. máj 2023

@autor ked nebudem brat do uvahy financie, tak ma zaraza fakt, ze v 30 byva s mamou, hoci nemusi. Ja tento typ chlapov velmi neuznavam, pre mna by bolo stopkou prave toto.

marca12
24. máj 2023

Co je toto za dobu. Tak naco ide k tebe byvat,ked uz kalkuluje,ze sa mozno rozidete. Ak idem s niekym byvat,myslim to s nim vazne,chcem zit ako rodina a tak sa aj spravat. Toto je ake spravanie,ze dam 70€ a budem si zit ako kral. Tiez by sa mi to nepacilo takyto pristup. Bud to so mnou mysli vazne alebo nech si hlada inu charitu.

luccija
24. máj 2023

Práve preto, že mama býva sama má jej platiť nakúpiť...nechcela by som s ním bývať

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nikinikiniki8
24. máj 2023

Keď sme sa dali s priateľom dokopy ja som už mala byt teda hypotéku sama na seba. Hneď prišiel on sám s tým že bude platiť aspoň polovicu toho všetkého teda hypo, nájom, tv atd… mne prišlo zo začiatku strašne blbe že by mi ako keby mal platiť moju hypotéku… ale veľmi rýchlo som s tým nakoniec bola ok lebo to proste beriem už že je to aj jeho.. a proste ja osobne viem že budeme spolu a že aj tak pôjdeme za chvíľu spolu do väčšieho a budeme mať asi spolu hypo… ja sa teraz nezamýšľam nadtym či je tvoj priateľ teda ok alebo nie, mne skôr svieti v hlave otázka že prečo vôbec teda si s niekým s kým si neni evidentne úplne stotožnena, lebo keby si bola tak určite toto neriešia na modromkoniku ale viete sa o tom normalne pobaviť a teda nájsť nejaké riešenie ktoré vám vyhovuje všetkým takže ja by som ani nesla do spoločného bývania v takomto prípade asi, každopádne držím palce 🙂

amelie2017
24. máj 2023

A ako chce poriesit stravu? Ako na intraku alebo v zdielanom byte? Ty si kupis svoje jogurty a on svoje? Sebe uvaris svoju ryzu a on sebe zas svoju?

Ja by som v tomto pripade isla do spolocneho byvania len v tom pripade, ze si napriklad povieme, ze dame obaja do banku napr. 400€, z tych sa budu hradit energie, voda, smeti, net..veci za byt okrem hypo, plus strava, cistiace a pracie prostriedky. Ak zvysi, tak to bude setrenie a dovolenku, predlzeny vikend..

Ale asi by som do toho vobec nesla. Vela kontroliek by mi blikalo. Musela by som byt velmi zamilovana, aby som ich prehliadla.

ruzasipova
25. máj 2023

Mne sa zda, ze chce byvat len za tych 70€, stravu tam nerata. Ked mu nebude maminka vyvarat, vyjde ho to viac (snad si nechce spravit sluzku z teba). Kazdopadne, pri 2 ludoch sa zvysi spotreba energii a tym padom aj mesacna platba ta ne. A neviem ako sa bude tvarit, ked v marci budu chodit nedoplatky.

katkine_terapie
25. máj 2023

Autorka: Ja mam pocit, ze obaja ste v tejto veci podobni... Neviem ako ste prisli na sumu 70€, ale ak je to polovica tvojich mesacnych nakladov na byt (voda, elektrina, internet, smeti, poplatky spravcovi...atd.) na dvoch ludi, tak je to ok. Samozrejme, bez hypoteky. Tu si mas platit sama. Drogeria tiez na polovicu (prasky, jar, cistic na podlahu, tablety do umyvacky, toaletny papier a kopec ineho, co pouzivas). Strava ako sa dohodnete, ale ja si neviem predstavit rozdelene policky v chladnicke a potravinovej skrinke, ale zas ako komu vyhovuje. Staci si vsetky naklady za mesiac/dva (mimo hypo) zapisovat a rozdelit na polovicu. Ale takisto nie je ok, aby si navrhla sumu napriklad 150€ a on bude vediet iba, ze 70 su naklady na byt a vsetko ostatne nevie kam ide. Pekne to treba rozpisat.

riamia91
25. máj 2023

Ani by dom neuvazovala o spolocnym byvanim s takym clovekom. Ty si financne nezavisla. To v dnesnej dobe nemoze 2 ludia spolu iba chodit? To musia hned spolu byvat? Neviem teda kolko ste spolu. Ale vsak nech pride na vikend k tebe alebo kedy mas volno ako pracujes... na 1-2 noci do tyzdna. Inak sa spolu stretavajte, randite, chodte do kina, na kupalisko, na dovcu. Uvidis ci ti aj v restike povie, ze zaplati iba svoje jedlo, ak ano, tak by som mu povedala nech mu maminka nabali, ked pride k tebe. Ale teda to hy som uz zutekala. Proste spolu nebyvajte. Ak mate byt spolu budete, casom.

azzflo
25. máj 2023

Tie co hovoria, ze hypoteku platit partnerovi v ziadnom pripade, iba polovicu nakladov, podla mna byt nikdy same nevlastnili a hovoria to preto, lebo zvacsa sa riesi opacny problem - aby chudatko zena nahodou neplatila muzovi viac ako musi.
Sama vidis ze to je hlupost a nefer. Nehovorim, ze ten druhy "nemajitel" musi platit polovicu tvojej hypoteky, ale byvat v cudzom za 70€ je hanba. Podla toho, v akom meste ste, by som mu dala nejaky navrh - nieco medzi tvojimi nakladmi a komercnymi cenami. Aj keby to malo byt len 50-100€. Ak s nicim takym nesuhlasi, tak je to fakt idiot, povedala by som mu ze moze teda aj nadalej byvat u matky a poslala by som ho kade lahsie.

zmrzlinka2021
25. máj 2023

Pokiaľ sa idete hrať na vzťah, tak sa rovno rozidte. Načo spoločné bývanie, keď rátate už teraz s rozchodom?

zmrzlinka2021
25. máj 2023

@azzflo to nie je cudzom, sú partneri, onedlho manželia a teda rodina.

katkine_terapie
25. máj 2023

@azzflo a to nieco medzi jej nakladmi a konercnym prenájmom bude ona aj zdanovat?

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz