Mamicky,hlavne tie ktore poberate rodicovsky prispevok,kolko a za co platite v rodine?Respektive ako mate s muzom podelene financovanie rodineho rozpoctu apod.?
Pokiaľ je žena na rodičovskom a s mužom žijú v jednej domácnosti nerozumiem delenie kto co platí,peniaze a výdavky sú spolocne
Ahoj, mne čokoľvek príde na účet,preposielam mužovi. Z toho platíme všetko a keď na niečo potrebujem,buď mi pošle, vyberie alebo dá svoju kartu. Keď chodí na služobky,pošle mi na účet,koľko potrebujem. Máme tak väčší prehľad o peniazoch,keď sú pokope.
@nikaniky platí sa zo spoločného účtu všetko. Takto keď sme boli sami tak boli dve výplaty z ktorých sa platilo. Keď sme sa rozhodli mat deti bolo jasne že manžel bude chodiť do práce a ja budem doma s deťmi. Takže mam len rodicak ale aj to nie že mam ja. Sme manželia,rodina takže mame spoločné príjmy aj výdavky. Spolu rozhodujeme či si kúpime z extra peňazí niečo navyše alebo ich odložíme. A príde mi to normálne. Práve mi príde divná otázka. Nie v zlom. Písomne to znie niekedy ako rypanie,len mi to príde divne. Veď ako to dvom ľuďom v partnerstve vyhovuje tak by mali robiť.
@nikaniky ja už nie som na materskej nejaký ten rok, ale odjakživa sme mali s MM spoločný rozpočet. Nikdy sme ho nemali delený. Na MD som platila hlavne veci dennej spotreby + občas nejaké to oblečenie, väčšie nákupy platil MM. Teraz robím už aj ja a výdavky (hypo, bývanie, uver) platím ja, ale MM mi kazdy mesiac posiela sumu, ktorá pokryje takmer všetko - ja to platim preto, aby som mala vedenie účtu zdarma v banke, kde máme hypo. Inak nákupy rôzneho charakteru platíme podľa potreby a možností a podľa toho, kto má prístupnejšiu peňaženku 🙂
@nikaniky my teda deti zatial nemame,ale muz zarobi niekolkonasobne viac ako ja....ja mam svoj ucet a on svoj,kde ja som disponent...v podstate vsetky financie spravujem ja a vo vsetkom mam prehlad...on je odbremeneny...ak potrebuje peniaze,povie nech vyberiem alebo mu dam kartu....funguje to u nas takto este spred sobasa a obaja sme spokojni....ja v tom,ze mam uplny prehlad a on v tom,ze nemusi riesit 🤗
@nikaniky Ahoj
Tak u nas je to tak, ze ja skor platim vsetko (seky hlavne)a minam a manzel maka bo ja som doma s detmi (2r a 3r) 😂..
Ale zacinam makat na zivnosti tak uz nebude len on makat. Inak mame jeden ucet a vsetko ide z neho aj do neho. 🙂
Moje, manželove, všetko je naše,spoločne, čo platíme,ide z nášho, neexistuje moje - tvoje. Dom je spoločný, deti sú spoločné, peniaze tiež.
neviem , ale ja sa stale divim, ked vidim takuto otazku .. to fakt su muzi, kt. bez hanby pytaju peniaze od zeny , ktora je na rodicovskom?? ale k veci.. odpoved: moj manzel nikdy nedelil peniaze, ani ja.. vsetko je spolocne , aj ucet.. ked som robila, poplatila sA ucty z jedneho platu( hypo, najom, mt, poistky atd) a z druheho sa zilo.. aj teraz taha vsetko manzel, ja som doma , staram sa o deti, domacnost, varim , periem , zehlim.. akurat som citala muzovi tvoju otazku.. pozrel na mna a hovori : " to musi byt fajne je*nuty, ked nieci take chce". tot reakcia manzela- chlapa. Ak sa ta to dotklo , tak prepac.. len som odpovedala.
Jeden ucet a z toho ide vsetko. Niekde sme prisahali, ze v dobrom aj v zlom, zdravi aj chorobe, bohatstve aj chudobe
každý mame svoj účet, ale su to naše spoločne peniaze. Z jeho úctu sa platí nájom, účty,... ja kupujem jedlo, malému čo treba...Ešte kým sme nemali malého tak sme to mali tak, že raz platil on raz ja, začínali sme bez peňazí a bez dlhov.
Muz pracuje ja som so synom stále doma mame kazdý vlastné ucty ale aj jeho bankomatovú kartu vlastním ja. Vsetko co treba povyplacam ja nakupujem vsetko potrebne aj nepotrebne.
My máme každý svoj účet. Ja som doma - máme viac detí, jedno má obrovské zdr. problémy. Chlap pracuje v automobilke koľko presne zarobí ani neviem, ale dáva mi mesačne vraj všetky e. 900e. 13 aj 14 plat, stravné lístky. Ja dostávam len opatrovateľský.
Takže doma som manažér ja. Nakupujem, platím šeky, oblečenie pre deti, schvaľujem aj veľké nákupy - napr. notebook, televízor, bicykel.... Podľa toho môjho vraj viem lepšie hospodáriť s peniazmi ako on...
Aj teraz, aj keď som poberala rodičovský príspevok sme vždy riešili financie spoločne.Nikdy u nás nepadlo slovo "moje" ani narážky, že niekto dáva viac.Inak aj tak všetko ohľadne platieb a podobne riešim ja a manželovi to tak vyhovuje, tým myslím, že mám prehľad čo kde strhnú a čo kde treba zaplatiť.Máme síce dva účty, ale prístup máme k nim spoločný.Aj keď sme kúpili starší dom, tak sme do neho investovali vždy v podstate spoločne,proste ten kto mal zaplatil.Nikdy sme teda ani neriešili kto dal viac alebo menej.
My mame peniaze spolocne, odkedy spolu chodime.. Skuste to aj vy, po case si mozno zvyknete a spolu aj viac usetrite.. Take vydelovanie sposobuje zbytocne hadky..
Peniaze su nase a pre poriadok to funguje tak ze muzova vyplata sa mina cela a moj Rodicak sa odklada+vylety/chata. Doteraz som odkladala celu matersku aby bolo na chatu - tu uz teda kupujeme prave 🙂
My mame kazdy vlastny ucet lebo u nas by nam vyplatu na cuzi ucet neposlali. od kazdeho uctu mame 2karty,jednu ja a jednu manzel.
Vyplatime seky a kazdemu ostane cosi na ucte.Manzel pouziva svoj na nakupy a ked mu dojdu ide na moj.Ja na jeho nechodim vobec lebo ja mam vyssi plat cize nikdy neminiem vsetko. My sme dost sporonliny,sice ideme do kina ci si kupim bundu alebo topanky ked sa mi pacia ale nechodime na zurky ci po restikach cize tam u nas nejde nic
Ja mam rodicovsky, muz vyplatu.. Kazdy mame vlastny ucet, ja mam ale kartu k jeho uctu tiez.. Plati sa takmer vsetko z jeho uctu, obcas zaplatim nieco svojou kartou.. Peniaze su spolocne, ucty plati on, iba ja nakupujem potraviny, ci drogeriu a ine potrebne veci.. O nebeznych vydavkoch sa dohodneme spolocne o ich kupe.. Fungovali sme takto aj pred detmi, s tym rozdielom, ze moja vyplata bola vyssia a jeho vtedy trocha nizsia..😃
vsetko ide na jeden ucet (moj 😀) Manzel ma svoj poducet a kartu, tam mu posielam jeho "tajne" peniaze (co v preklade znamena, ze ten ucet nechodim kontrolovat), inak vsetko platim a spravujem ja. Chlap sice zaraba niekolkonasobok toho co ja, ale je schopny oplieskat akukolvek sumu, ktora je na ucte a to v rekordne kratkom case, takze k hlavnemu uctu pristup nema (na vlastnu ziadost). Ale fakt je, ze spolocne hospodarime od sameho pociatku, nedelili sme nikdy peniaze na moje a tvoje, vzdy boli nase, aj v casoch pred manzelstvom (a boli aj casy, ked som zarabala ja niekolkonasobok toho co chlap)
kym som chodila do roboty, tak moja vyplata isla na prerabku domu a z manzelovej sme zili...teraz ked som na rodicaku, tak skoro cely ide na energie a z manzelovej vyplaty sa robia nakupy a ked sa podari nieco usetrit, tak to ide na ucet.
No je uplne jedno kde sa da rodicak a kde muzova vyplata.vsetko tak ci onak treba mat uhradene jest treba tak isto a aj dom pyta takze naozaj je uplne jedno z coho sa co plati.ale ako si to clovek zariadi tak ma.
Kým sme neboli manželia a tak každý mal svoj účet 🙂 ja som bola študent a on pracoval..nemali sme spoločne výdavky. Ako sa nám narodil malý a sme manželia tak sa účty platili spoločne. Nedelili sme kto co. Proste sa zaplatilo. Aj teraz. Účet mame spolocny... občas ho musím krotit lebo tiež by minul aj to co netreba 🙂
Ako toto fakt nechapem...kto co plati?To ako takto dokazete fungovat,zeny?Ved mame jednu domacnost,zijeme spolu,spavame spolu,mame spolu deti a delime si kto co kedy?OMG!Vsetko ide na jeden ucet,a fungujeme spolocne zo spolocneho ...nie je moje tvoje...
Inak ako to tu citam,vacsinou sa vravi,ze zeny minaju kopec penazi a kupuju sprostosti...ale vidim zeny,ze aj chlapi vasi su niektori ako otrhnuti z retaze 🤣🤣 ja som mala to iste doma,teraz je to uz ok,ked na vsetko ohladom penazi dohliadam 😉 ja som to jrho minanie volala "naco mi je perie"😅
@exupery no ono je to fajn, kym to funguje.
Mala som to tak v prvom manzelstve.....a podotykam, ze som zarabala dvakrat tolko. Skoda len, ze drahy ex, ked konecne "povysil" v praci, k svojmu novemu statusu potreboval aj "arm candy", cize novu frajerku. A pokym som bola ja mesiac v nemocnici (a nezarabala) on stihol rozflakat co bolo na spolocnom ucte a dokonca si previedol peniaze na svoj sukromny, ktory si zrazu otvoril. A ked som nemohla pracovat (choroba) tak mi to veselo vyhadzoval na oci, lebo ON ZARABA!!!! Ale ze som ho ja zivila cez tri roky, to uz zabudol.
Teraz mame oddelene ucty s manzelom, on plati hypoteku, vsetko okolo auta a internet. Ja ucty (vodu, ele, plyn, council tax) a potraviny. Cize aj on aj ja mame peniaze, co ten druhy k nim nema pristup......ale zase ak potrebuje jeden na nieco, a nevychadza, samozrejme komunikujeme a viem aj, kolko zaraba (co vela zien tu na koni pise, ze nema sajn). Ale ucet chcem mat svoj. 😉
Moja známa aj jej muž dosť radi míňajú na rôzne svoje veci, okrem toho majú dosť rôzne záľuby. Oni mali dohodu (keď obaja pracovali), že mali kasičku, a každý tam dal pomernú časť z výplaty. Neviem koľko zarábali a aké mali náklady, ale poviem na príklade, keď ona zarobila 500 a on 1000, tak dali trebárs každý polovicu, čiže ona 250, on 500. Keď sa minulo, obaja doložili zas pomernú časť, ako sa dohodli a mali na účte :D. Časom samozrejme zistili optimálnu hranicu a potom už od začiatku vložili obaja správnu sumu, aby to plus mínus vyšlo a aby neminuli peniaze skôr 🙂. Z toho platili všetko nutné. Zvyšok mohli minúť na svoje záľuby, alebo oplieskať na čo len chcú. Napríklad aj veci ako šatstvo pre seba, ale aj darček keď išli jeden druhému kúpiť, atď, toto šlo z ich vlastných peňazí. Keď ostala na materskej, pokračovali rovnakým systémom, s tým že z kasičky sa platili aj náklady na deti - oblečenie, plienky atď. Proste všetky spoločné výdavky. Keď sa plánovala dovolenka, takisto si náklady pomerne rozdelili a snažili sa na to do leta každý našetriť podľa potreby. Obom im to príde takto fér a vyhovuje im to. My máme spoločný účet, nakoľko sme obaja povahy šetrivé, ani jeden nemá s výdavkami toho druhého problém a nikdy sme sa kvôli peniazom nehádali. Podľa mňa je problém ak dvaja ľudia majú rôzne hranice toho, čo je normálne míňanie a čo je rozhadzovanie. Treba sa hlavne dohodnúť tak, aby ste boli obaja spokojní, alebo aspoň dokázali akceptovať nastavené pravidlá. Ináč budú stále vznikať hádky a napätie. Držím palce.
Ja mám známu čo jej muž roky sa priživoval a chlastal potom začal pracovať v nórsku tak si zrazu povedal že on ju financovať nebude a pekne čo zarobil si nechal...zaplatil akurát najomné..a to majú dve dospievajuce deti..ešte sa s tym chválil po krčmách koľko on má lebo žena platí a stará sa o všetko...on si za to kupuje auto motorku drahé handry..žena mu začala potajme piť keď bol preč tiež spolu s antidepresivami je to dobrý mix.. fakt záleží asi od povahy či sú ochotní sa deliť...niesu takí len chlapi...jedna kamaratka zaraba velmi veľa a tiež nedáva do domácnosti necháva si na svojom že ona sa nemieni deliť sú to jej peniaze .. ja som za spoločný úcet vidím od mala ako to takto funguje aj s našimi..keď jeden nemal staral sa druhý a opačne..
@obsadenemeno hej pokialbto funguke,zalezi na aakych zakladoch je vztah postaveny...hovori sa nildy nehovor nikdy,ale dufam,ze tie nase vydrzia...
Ide o to ze sice mame spolocny ucet, ale já platim najom 189€+6€ za vedenie uctu a z 30€ co mi zostanie kupujem synovi oblecenie,hracky apod.Na seba minam minimalne(najnutnejsie veci,hygiena,kosmetika)a aj to zo svojich peniazi,lebo muz mi vycita ze ma musi zivit a ze nedavam peniaze na jedlo.On platí hypo 210€+10€ internet+ nákupy+ si kupuje oblecenie,obuv,kosmetiku,zaraba 670€.Casto utraca za zbytocnosti,setrit nevie,takze pak kazdy mesiac huci ze je v minuse a neustale pocuvam vycitky ze on musi platit viac ako ja.
Ahoj my to máme tak že moje aj jeho peniaze sú naše ja mám rodičovsky prispevok on výplatu a máme to spoločne