Financovanie domácnosti ak nie ste svoji ale máte dieťa

mata391
15. jan 2019

Dievčatá, prosím vás ako to máte doma ohľadom financovania domácnosti, čo sa týka všetkých poplatkov, stravy atď s tým ze mate dieťa a nie ste ale zobrati? Ďakujem ☺️☺️☺️

nerya
15. jan 2019

Ja si zaplatím telefón a čo potrebujem z materskej a zvyšok posielam priateľovi, ktorý to dá dokopy s jeho výplatou a platí nájom, elektrinu, plyn, pôžičku, vodu a neviem čo všetko ešte...čo treba a na zvlášť účet dáme peniaze na jedlo, mesačne dávame okolo 350

ukulela
15. jan 2019

@mata391 pred MD sme vyuzivali spolocny ucet, na ktory sme prispievali obaja (z vyplaty sme si nechali dohodnute "vreckove" a zvysom siel na ucet a kupovalo sa zaradom. ked som bola na prvej MD na ucet posielal € len chlap. to, ze pocas MD sa bude musiet starat on sme mali prediskutovane a on to hned vravel a nemal s tym problem. aktualne j eto komplikovanejsie, lebo staviame, ja na druhej MD? z mojho uctu sa strhava stavebko, z jeho hypo, ja kupujem stravu, on plati najom (sme v podnajme) a veci okolo aut, material na stavbu, rezie na stavbe ... nikdy nevymyslal, ze nie sme svoji, peniaze maju byt oddelene. ked je v obchode, zaplati bez problemov. ja platim starvu najma preto, lebo do obchodu chodim takmer vylucne ja.

pininka
15. jan 2019

My sme síce svoji, ale každý má svoj účet, muž platí sipo hypotéku,auto, stravu v dome, ja platím všetko čo sa týka detí a to ich strava v škole, družina rodičovské poplatky a pod. Z rodicaku mi teda veľa neostane, ale muž nemá problém mi dať peniaze ak na niečo potrebujem a je to vacsia položka.

siska53
15. jan 2019

@mata391 my uz mame dlho spolocny ucet, asi 5 rokov, byvame.spoli necelych 9. Ale peniaze boli vzdy spolocne aj v case,ked sme mali dva ucty, lebo na mojom.bola.hypoteka,on platil.ostatne vydavky suvisiace s bytom a pod., ked somm.nemala na iné výdavky typu strava,drogiska,,oblecko,povedala som a dostala som.

zuzipolo
15. jan 2019

@mata391 my máme oddelené účty,z môjho sa platia účty a partner platí hypotéku a v podstate všetko,keďže ja som teraz RD..peniaze považujeme za spoločne a keď potrebujem tak mi dá koľko chcem 🙂

tyrkysova_kobyla
15. jan 2019

@mata391 osobne si myslim, ze by v tom nemal byt rozdiel, ci ste zobrati alebo nie, svadbu ste "preskocili", mate dieta, takze ste rodina, ktora ma hospodarit spolocne so spolocnymi financiami

lujza123
15. jan 2019

Spolocne

29simona29
15. jan 2019

@mata391 my síce sme zobratí, ale aj keď sme neboli, bolo to úplne rovnako. Obaja pošleme na spoločný účet polovicu na výdavky domácnosti- nájom, strava, malému plienky, oblecenie a všetky take bežne výdavky(našťastie viem stále posielať svoj podiel, lebo si zarábam aj popri MD) a potom mame každý svoj účet, z ktorého si platíme všetky veci pre seba. Mame to tak preto, lebo to obom vyhovuje, ja som to tak vždy chcela a keby manzel zarábal aj milióny, nevedela by som žiť tak, že by všetko ťahal, vždy som bola veľmi samostatná a bez toho pocitu že stále som by mi nebolo dobre...Zarábame obaja plus mínus rovnako, čo je ďalšie plus..Keď ideme napr na dovolenku, každý zaplatí polovicu a tam už závisí- velakrat ma manzel pozve, niekedy ja jeho, niekedy to platíme zo spoločných peňazí, často mi aj niečo kúpi, ale napr keď si chcem kupit niečo na seba, kozmetika, všetky tie ženské výdavky(čo je u mna dosť často), tak sa nikomu nemusim spovedať, kam odišli peniaze a na čo som ich minula..Tak asi takto😉

deti95060810
15. jan 2019

všetko zhrabnem ja...

matta308
21. jan 2019

volakedy sme mali spolocny ucet. Teraz mame kazdy svoj aj spolocny.. platime ale stale rovnako. Proste je nejaky rozpocet a z toho sa platia potrebne veci, nedelime kto kolko na co dava.(aj tak zadavam vsetky prevody ja, aj z muzovho 😀 ) Ak si chcem kupit nieco pre seba, dohodnem sa s manzelom, takisto aj opacne. 🙂 Proste nezarabame tisice a musime mat pevne stanovene hranice, kolko mozme minat na blbosti. Aj preto sa vzdy dohodneme 🙂

dzina007
21. jan 2019

@29simona29 my to mame ale ze uuuuplne navlas rovnako... 😁😁😁

soldi
21. jan 2019

Pisem mesacne vsetky vydavky co mame na vedenie domacnosti a na konci si to s muzom dorovname na polovicu.
Vsetky velke vydavky ako auto, dovolenky, prerabky domu vsak uz plati on.
Ja sa ale staram o deti a dom, takze ani nemam prilezitost tolko zarabat ako on.
Akceptuje to a ja som zas taka, ze mam rada financnu nezavislost takze popri rd vzdy aj pracujem

sense
21. jan 2019

Mali sme kazdy svoj ucet a mame tak aj doteraz...a platili sme veci na polovicu a ribime tak aj doteraz...moj chlap plati najom a koncesionarske poplatky ja zvysok ,vyjde to zhrubq na rovnako...kef ale ten druhy potrebuje nie je problem a kazdy ma aj svoje na minanie...

Nam to tak vyhovuje obom...

maximkoalex
21. jan 2019

U nás je to od začiatku tak, že vsetko plati manžel. Ja platím len maleho škôlku. Mam karty od jeho účtov a ked nakupujem, vsetko z karty. Na moj ucet ide výplata(od manzela), takze len presúvame peniaze. Moj ucet mame v zasade ako šetrenie, čiže to je jedno. Vsetko ide tak ci tak z jedného vrecka.

nikiki29
21. jan 2019

My ešte dieťa nemáme ale o pár týždňov rodím, výbavičku sme kupovali z mužových peňazí, lebo mňa v 2.mesiaci vyhodili. Kým sme ale ešte fungovali s dvomi platmi tak každý mal svoj účet, ale nikdy sme neriešili kto čo platí, ja som platila pravidelné platby lebo som mala lepší IB a častejšie som účet aj využívala. Muž využíva iba hotovosť. Ostatne nákupy a výdavky okrem pravidelných platieb väčšinou muž ale fakt sme si to nikdy nesledovali kto čo platí... jedny peniaze došli, míňali sa ďalšie... teraz muž zrušil účet, bol mu vraj zbytočný a výplatu má na ruku a fungujeme v podstate rovnako...

simca06022011
21. jan 2019

Všetko riadim ja, odjakživa. Nevie koľko mám peňazí, nevie koľko zarábam ( resp.len zhruba). Minulý rok som ho už Cyrila pod krk lebo netušil koľko minieme iba na pravidelné platby s mal pocit že veľa míňame 😏. Boli pokusy pred rokmi, aby platil niečo on, tie skrachovali ( vypnutá elektrina, exe na jeho telefón, nervózna domovnocka atď🤣) som ho z tohto vyradila. Teraz sme si zriadili spoločný účet, ale je mi to zbytočné. . Musím sledovať dva, aby som mala dosť peňazí na nich vždy 🤨 trvalé príkazy, inkasá idú automaticky, niečo extra vyplatím ak treba jednorázovo. Hotovosť máme každý. Ak dôjdu mne peniaze, pošlem si z jeho účtu... ( Okrem toho, ale som poistená voči nepriaznivému osudu, keďže by mohol niekto mať pocit, že ja miniem všetko svoje na naše bývanie atď a on ma niekde majland, ale okrem toho čo uhrádzané, cast peňazí mi roky odteká na úspory 😂 z tade ťahám iba výnimočne)

nevludna
21. jan 2019

@mata391 my to neriesime, ze kazdy musime zaplatit polovicu😄 vsak sme rodina, kazdy platime cokolvek sa nam dostane pod ruku (ucty, nakup potravin atd). Ak jeden nemoze zaplatit najvacsiu polozku hypo (vzdy kvoli tomu, ze uz mu pri ostatnych vydavkov nevyslo), tak to zaplati druhy.

mondicka
21. jan 2019

Všetko hradí samozrejme muž ...

karmen118
21. jan 2019

My máme spoločný účet, karty od neho máme obaja, máme približne rozpočítané koľko peňazí sa minie na týždeň - potraviny, plienky pre malú atď. - tie bežné výdavky. Niečo si odkladáme bokom - na nečakané výdavky. Ale neriešime moje/tvoje peniaze, sú proste spoločné.

radka2010
21. jan 2019

jeden účet dve karty, plus sporiaci účet, trvale prikazy hotovo...

nada89
21. jan 2019

Každý si platíme svoje, či už autá, drogériu alebo telefóny atd. + on poplatky okolo bytu a ja zase stravu.. úplne 50 / 50

29simona29
21. jan 2019

@dzina007 a vyhovuje Ti to tak?Lebo mne(vlastne nám obom)úplne ☺️

adusik8
21. jan 2019

kým se mali dva účty tak z jeho šlo všetko dôležité ako hypo,sipo,poistky,internet,...a keď sa.minulo na jeho kupovali sme z môjho samozrejˇe ak som šla sama.do obchodu alebo som niečo šla kúpiť ja len tak to šlo z môjho ...po svadbe máme jeden a je to prehľadnejšie vieme presne koľko máme a nemusíme pozerať na ktorom je koľko

dzina007
21. jan 2019

@29simona29 no jasne... my to berieme ze aj ked su to tri ucty peniaze su nase spolocne ak by bolo potrebne pre rodinu.. ale inak proste moj ucet je moj manzelov manzelov... neviem... ja by som toto nedala ze stresovat sa pri kazdom mojom nakupe ze mu pipne sms a musela by som nedajboze vysvetlovat co a preco som kupovala.. alebo hlasit ze idem vybrat peniaze na to a na to...
ja potrebujem aj kusok volnosti... vediet ze mam vlastne peniaze ktore bez opytania ale prekrucania oci mozem proste minut na seba hned a teraz.... lebo moj muz sice nieje drzgros.. ma od neho daleko... 😀 ale staci ked pozera na baliky ktore mi kurieri nosia.. nemusi este aj vediet kolko to stalo.. 😀

petravas
21. jan 2019

U nas nikdy neexistovalo moje alebo tvoje, vzdy bolo len NASE. To je jedno, ci som nakupovala vela pre seba, alebo deti. Boli to nase peniaze a nemusela som vysvetlovat, kolko som nechala v obchode ci kadernicky, kozmeticky. Muz tak isto co chce, to si kupi. Este sa mi nestalo, ze by si musel on alebo ja pytat povolenie 🤦‍♀️ Ale v nasom pripade sme nemuseli pozerat na ceny a prepocitavat kazdu korunu. Keby sme vsak mali menej, urcite by sme podla toho zili a nerozhadzovali krizom krazom, no nikdy by sme nerobili rozdiely.

petravas
21. jan 2019

Rozdielne ucty by som chcela asi len v pripade, ze by som mala poflakujuceho nezodpovedneho muza, ktory by si peniaze nevazil a napr. by stavkoval.

marion09
21. jan 2019

@deti95060810 aj u nás to tak je

sashenocka007
21. jan 2019

Mame jeden ucet s ktoreho sa plati co treba aj si kupujeme co treba. Kazdy ma svoju kartu a uplne nam to takto vyhovuje. Mne tam chodi materska a opatrovatelsky a priateľovi vyplata. Pokial ide o nejake vacsie polozky, ci prkotinky pre radost tak sa vzdy dohodneme ci kupime alebo nie.

miriamka24
22. jan 2019

@29simona29 pozdravujem, ako by si mna opisala 🙂

laska201
22. jan 2019

Od kedy sme zacali spolu zit peniaze mi daval vzdy do ruky.dnes kartu od jeho uctu mam ja.aj vsetky sms chodia mne.a na nakupy chodime vzdy spolu ja platim muz uklada do vozika.akurat v piatok sa chystame zrusit ucty v tatre nevyuzivame ich.iba v csob a tam chodi aj rp aj moja vyplata.Zbytocne clovek vyhadzuje peniaze von oknom ked je v domacnosti tolko uctov.