Ahojte!
Prisla som si sem po nazory, pretoze citam, ze vela z vas ma problemy s "financnymi zlozvykmi", to znamena minanie na impulzivne nakupy (oblecenie, topanky, kabelky, atd., ktore vyzeraju krasne na obrazku alebo vo vyklade a musime ich mat, preto na ne nevahame minut peniaze, no v skutocnosti si ich oblecieme raz a potom na nich pada ürach v skrini), objednavanie jedla, ked si mozeme lacnejsie a zdravsie navarit, zlozvyky, s ktorymi chceme skoncovat, ako napriklad cigarety alebo alkohol. Kazda z nas uz niekedy urobila drahy nakup, ktory potom lutovala, no a niektore z nas (ako ja v minulosti) maju toto financne spravanie ako zlozvyk, s ktorym je tazke, prestat. Keby sme sa toho zlozvyku zbavili, dokazeme si mesacne usetrit vela penazi, na omnoho hodnotnejsie veci.
Preto som vyvinula prototyp aplikacie, ktora ma za ulohu, s tymto zlozvykom pomoct.
Tato aplikacia funguje na principe, ze vzdy, ked si chceme kupit nejaku blbost, navykovu latku, alebo kozmetiku, ktoru nikdy nevyuzijeme, sumu prevedieme do aplikacie a nie na realnu kupu tohto produktu.
Na konci mesiaca nam aplikacia ukaze, kolko penazi sme neminuli zbytocne, a mozeme si tieto peniaze, ktore by inak isli na zlozvyky, z aplikacie vytiahnut.
Aplikacia dalej zaznamenava dni/tyzdne/mesiace bez zlozvykov, co motivuje vydrzat vo financne (a zdravotne) zodpovednom spravani.
Moja otazka na vas je - vyuzivali by ste tuto aplikaciu?
Nie
naco vyvijas nieco co existuje? je xy sporiacich uctov, depozitnych kont, finax a podobne kde to uz funguje a kazdy vyuziva co mu vyhovuje. nevymyslela si nic nove
Aj keď týmito zlozvykmi nejak netrpím (jedlo z času na čas objednám, ale to nie sú peniaze, ktoré ľutujem), ale neviem si úplne predsatviť ako presne by to tento problém u niekoho riešilo... na "schovanie" peňazí stačí podúčet v banke, ktorému by som dôverovala určite viac ako prenášať peniaze do nejakej appky, "problém" je v hlave nakupujúceho
Nie, myslim, ze clovek co ma s tymto problem si ten nakup vnutorne zdovodni, a ze to bola bltost si uvedomi as neskor, alebo vobec. Tiez tvoja premisa, ze "vela" ludi ma s tymto problem mi nepride spravna. Urcite nejaki su, ale "vela"? Mas na to nejaky prieskum? Navyse nastava otazka monetizacie takejto aplikacie. Reklamu tam asi predavat nemozes ;)
za mna nevyuzitelne... nenakupujem vela, snazim sa fakt malo... hej, pre deti musim lebo rastu, pre seba ked sa uz rozhodnem, tak to uz fakt potrebujem... kupujem si kabelku uz asi pol roka... jednu som kupila v novembri (vacsiu nech aj jedlo si viem vziat do prace) a este jednu malu potrebujem.... ale nie je to tak ze bez nej umriem... ked sa ju ale rozhodnem kupit, to bude ten cas ze to uz lutovat nebudem.... to je len priklad.
Cize za mna nie...
A ti co nakupuju absolutne spontanne... ti to urobia tak ci tak...
Je to asi zbytocne zabity cas nahadzovanim udajov do aplikacie, ktora iba ukaze fiktivnu usporu. Ludia nemaju cas ani sledovat a zadavat si niekde skutocne realne vydaje a nieto tie fiktivne.
Nie
Nie casy kedy som takto nakupovala mam uz z sebou a nebolo treab ani specialnu appku
Nie, keď má niekto problém tak kúpi a nebude namiesto toho nahadzovať peniaze do nejakej appky.
V prvom rade super ze takto rozmyslas, akurat zdielas na zlej stranke lebo tu dostanes len davku hejtu od frustrovanych zien, aj keby si vynasla liek na rakovinu, tak by si bola za kravu 🙂
A asi nie, appku by som nevyuzivala, lebo v momente ked chcem tu/tie zbytocnu kavu, cigarety, topanky atd. tak mam z niecoho stres, som smutna… a potrebujem dopamin z tej „neresti“ a nie previest si peniaze do aplikacie.😅
@cinamood_ Zaujimali ma presne aj taketo nazory, ze ked nie, tak preco nie 🙂 Neprisla som si tu po potlesk ze aky genialny napad, lebo tak MVP a market research nefunguje. Ale mas pravdu, skoda, ze neprislo nic konstruktivne, ale iba komenty typu "vacsiu p*covinu som nevidela". Je to uplne v pohode, lebo ja kodujem ako freelance popri PhD a takychto appiek viem dat von 1-2 na mesacnej baze, zatial zadarmo. Momentalne hladam nieco rentabilne, na com si nielen zlepsujem skilly, ale hodi to aj daky peniaz, lebo prezit cely produktivny zivot v IT korporate sa mi zrovna nechce.
Nie, nevyužila. Nevyužívam žiadnu aplikáciu. Nechcem, aby môj život ovládali stroje. To budem radšej nedokonalý človek, ktorý občas prepískne nejaký nákup.
Ak vies programovat appky, klobúk dole pred tebou, budeš šikovnejšia ako všetky dámy ktoré tu pravidelne píšu “poraďte prácu na doma”. Tuto konkrétnu by som však nevyužívala z nasledujúcich dôvodov (boli vy ich viac ale toto ma narýchlo napadá). (1) bezpečnosť takýchto úspor; (2) čo s peniazmi? Príde mi zbytočne tam prevádzať a držať peniaze, ak ich potom musím previesť spat na účet z ktorého ich viem raz minúť; (3) predpokladam, že nulové zhodnotenie, (4) podobne riešenia už dnes existujú - takéto poducty si viem spraviť v internetbankingu, v revolute, atd atd., ešte na tom aj zarobím ak som šikovná. (5) toto súvisí s 1 - čo s peniazmi ak sa mi niečo stane? Aj keby to bolo len niekoľko 100eur..
@zuzitko74 hlavne neprestat pouzivat vlastnu hlavu, aby sme fakt neotupeli
@mirkam3 Bezpecnost penazi sa da osetrit enkryptovanim a ukladanim dat na serveroch podobne, ako to robia internet bankingove appky, takze tohto by som sa nebala. Ja som napriklad toto chcela riesit poductom, ale moja banka ponuka len jeden zadrmo a ten vyuzivam ako sporiaci ucet, a ked ich chces viac, tak je to dost drahe. Islo by o mensie sumy, na ktore ani v klasickej banke nemas nejake ohromne zhodnotenie, inymi slovami na vklady do par 100 eur nevies zarabat viac, nez par centov, na druhej strane vo vela bankach ako v mojej platis ovela viac za vedenie viacerych uctov. Napad na tuto appku prisiel po tom, ako som si ja tieto "vydavky", ktore som realne neurobila, zapisovala do excelu a potom som mala na konci mesiaca z toho radost 🙂
Za mna takisto nie. Emotívne nakupovanie mam vysporiadané, ale aj tak sa rada odmením knihou, kávou s kamoskou a podobne. Jasne, keď na konci mesiaca vidím na úcte menšiu sumu, než som očakávala, tak si spätne uvedomím, že veď tuto som mohla ušetriť, toto si nekúpiť. Ale nie sú to stovky eur a preto to beriem tak, že si občas treba aj dopriať.
Nemyslím si, že ľudia, ktorí majú seriózny problém s emotívnym nakupovaním, by len tak zahodili dopamin, ktorý im nákupy či závislosti spôsobujú za virtuálny účet. Na druhu stranu si ale viem predstaviť, že by to mohlo fungovať na iné publikum (pozri si napríklad habit tracker od autora knihy atómové návyky, apka sa vola Atoms a za mna je to úplná blbosť, ale na anglofonnom publiku funguje dobre).
No ale teda mam typ na appku, ktorú by som teda určite potrebovala. Viem o existujúcej alternatíve, ale veľmi sa mi nepáči. Takze, ak si takáto šikovná a generujes dve appky mesačne, napis mi správu a posuniem ti nápad 🙂
Inak na to by si ani nepohla používať účet vo svojej banke, ak to myslíš tak že na tvoj účet by poslali/odložili peniaze a ty by im ich vrátila na konci mesiaca.
Úmysel pekný, ale ten kto s tým má problém tak pri nákupe to nevyhodnotí ako nepotrebnú vec aby dal tie peniaze bokom.
Na impulzívne nákupy je dobré daný nákup/košík odložiť a vrátiť sa k tomu o pár dní, potom už inak zmýšľa či to naozaj potrebuje.
Ak potrebuješ viac bezplatných účtov pozri FIO, zakladáš ich a rušíš online a bez poplatku.
@zuzkatel Po precitani tej knihy som appku stiahla, ale podla mna stoji strasne vela na to, co ponuka, tak som to hned aj vymazala. Vies si tam dat nejake 3 "zvyky" a viac nie, a aj to ked zaplatis dakych 15€ mesacne.
ja fandim akymkolvek napadom 🙂 ved neskusis-nevies. Ja minam celkom dost, aj na tie cigarety, kavicky, jedlo, aj impulzivne viem kupovat, ale nie nic pravidelne ani katastroficke 🙂. ale, do taketo appky by som nesla. peniaze mam proste v banke. Ani investovat neviem 🙂. Ked som (raz 🙂) prestavala fajcit, ratalo mi to, kolko som usetrila tym, ze som nekupila cigy. Ale realne som tam tie peniaze neprevadzala. Takze za mna skor takymto "fiktivnym" sposobom. realne prachy by som nepreviedla. drzim palce
@veltraud Dakujem za feedback 🙂
Nie, keďže si nemyslím že kupujem impulzívne. Vždy si rozmyslím či vec potrebujem, využijem. Ak váham lebo je to drahšie nechávam si čas na rozmyslenie, aj 2 týždne. Ak to už nechcem tak to nekupim a ak stale to chcem predstavuje si ako to využivam tak si to kúpim a nikdy ma to nesklamalo.
Mozno zo zvedavosti by som si ju stiahla, aby som si spravila nejaky svoj vnutorny prieskum, na ake zbytocnosti mesacne dokazem minut peniazky, ale dlhodobejsie by som ju asi nevyuzivala.
Ale fandim ti a je dobre uvazovat inovativne. Tiez si niekedy len tak sadnem a kukam do steny a rozmyslam, co este nikto nevymyslel, ale pritom by to bol velky zlepsovak. Ked dokazal niekto prijst s tym, ze na pradlo mame pracku, na spojenie telefony a internet, na vyrovnanie oblecenia zehlicku, isto musi byt vela veci, ktore jedneho dna budu v sekcii must have, len este cakaju na svoje objavenie. 🙂
My slovaci sme uz aj tak nauceny asi zit velmi skromne z nasich vyplat a dlhsie rozmyslat pred kupou obcas aj zakladnych veci, tak sa obavam, ze tu by si s takymto niecim velmi neuspela.
Mna skor napadlo,ze by pri nakupovani cez internet,mohol pred otvorenim danej stranky naskocit nejaky obrazok alebo text suviaci so setrenim,nieco ako ked si zeny pisu na chladnicku listocek s napisom Nezer! a dufaju ze ich to odradi tu chladnicku otvarat 😀 tak by som si zadala nejake stranky kde viem,ze vela minam,dajme tomu H&M,a pri jej otvoreni mi naskoci obrazok nejakej cinskej fabriky,alebo africkeho odevneho smetiska aby ma presla chut nakupovat..
@dorothee Zaujimavy napad na Chrome extension :D
Napriklad na knihkupectva-co je moja slaba stranka, by mohla ist fotka preplnenej kniznice,alebo vyrubu lesov..
dalo by sa s tym pohrat,treba brnknut na citlive struny,u mna by nefungovalo napriklad poukazovat na minute peniaze ale prave na tu ekologiu,tam by som sa realne viac zamyslela,ci naozaj potrebujem nieco nove,hlavne ak by dana fotka bola ako niektore reklamy,hned nevypnutelna,ale az po par sekundach 😀 a menila by sa kazdym otvorenim stranky,aby si na ten obraz clovek moc nezvykol..nieco ako na krabickach cigariet 😂
Nie