Ahojte.v jednej téme sa okrajovo spomenula téma.preto sa chcem spýtať ,či vy ako rodičia detí ,ktoré študujú na VŠ alebo už pracujú.ako to máte ,prispievajú vám deti do domacnosti nejakú čiastku , z brigád, z výplaty z práce.alebo máte nejaký vek,že odvtedy budete prispievať?
Alebo touto cestou nejdete a od detí bývajú bez prispievania?
Ja ti odpoviem ako dieťa čo študovalo na VŠ, prvý ročník má rodičia podporovali kým som sa naučila ako to na škole funguje a ako ju zvládnuť, potom som si našla brigádu a už som od nich peniaze nepotrebovala čiže síce som im neprispievala doma ale nemuseli ma živiť a podporovať (internát/privát, doprava, skriptá, oblečenie, kozmetika atď). Pol roka po VŠ som sa odsťahovala a zarábala si na život sama
hned ako som skoncila skolu som muslea prispievat ... aj ked som bola na urade a samozrejme hned ako som si nasla pracu -ciastka sa zvysila ..
U nás v rodine bolo vždy pravidlo, že kým študuješ, rodičia sa o teba postarajú.
Neštuduješ, tak prispievaš do domácnosti alebo tam sú dvere.
Nie som matka, no prispievanie do domácnosti by som si vyžadovala po ukončení štúdia.Podľa môjho názoru majú rodičia zabezpečiť základné veci a brigáda má slúžiť ako nejaký bonus na prkotiny ktoré si dieťa chce kúpiť a ja ich nepovažujem za dôležité.
kym studuje nema co prispievat, ale my podporujeme ju aby mohla studovat (aj bez brigady
@pe_mi V tomto prípade veľmi záleží aj od typu štúdia. Ak študuje napríklad medicínu, právo, strojarinu a pod, tak je veľmi ťažké vôbec nájsť si čas na niečo iné ako štúdium. Minimálne tie prvé 3 roky ... Napríklad Všetci kamarat medici boli vôbec radi, že sa stíhajú učiť nie to ešte myslieť na prácu ... Ale samozrejme sú aj jednoduché odbory, kde je viac priestoru aj na brigádu ... Napríklad manažment a pod ... No každopádne ak je ešte študent, tak to prispievame by podľa mňa veľmi byť nemalo. Ale napríklad ak je to 20 ročný chlapec, ktorý je po strednej a nie je na vysokej, tak sup nájsť si prácu a prispievať. To isté aj keď je po VS normálne pracujúci, tak prispievať na domácnosť.
Moje dcéry sa odsťahovali z domu skôr ako začali pracovať.alw nikdy nám nič neplatili a nechcela by som od nich peniaze ani keby s nami bývali doteraz.Nech si sporia pre svoj život.my s mužom si zarobíme dosť na to.aby sme od detí pýtať nemuseli.
Ked som studovala na vs, tak som ihned zacala brigadovat - celych 5 rokov minimalne 1 brigada niekedy viac. V podstate mi rodicia prestali davat peniaze (mimo sviatkov) a zivila som sa sama, nakupovala som si, platila vsetky vydavky. Asi by som to uplne neutiahla keby mam doma este aj prispievat pokial by to nebolo par desiatok eur (v tej dobe)
Nikdy som od deti nepytala prispievat ked brigadovali, ani ked pracovali. Pracujeme obaja s muzom, prispievat sme nepotrebovali. A vyucovat tymto sposobom nase deti netreba, vedia co kolko stoji a co je za tym, ja povazujem nase deti za rozumne a uvedomele.
@pe_mi student je rad ze si z brigad poplati svoje potreby (knihy,cestovanie,konicky,drogeriu,obuv,oblecko...). Pracujuci by mohol platit nejaku sumu,predsa len jedlo a ucty sa same nezaplatia.
Kym som studovala nie, ale od strednej som v lete vzdy pracovala a cez rok iba malo brigadovala, na VS som sa “vyparila” na par mesiacov do zahranicia, takze vsetko vo vlastnej rezii. Odisla som z domu pred dokoncenim VS. Ak by moj syn studoval podporim ho, ale cez prazdniny ide makat. Po VS dostane byt, tak sa bude starat sam o seba. Nic viac mu nedam a zivit ho tiez dlhsie nebudem.
Tak ja by som počas štúdia na vysokej mamahotel neuctovala a ak by mal brigádu, uz logicky nemam toľko výdavkov ja a niekedy počas VŠ sa neda brigádovať, sesternica študuje medicinu a ten priestor na brigády nie je a rodicia jej platia od prenájmu až po stravu. Je rada ak stihne sem tam mne prísť syna niečo doučiť. A to jej najom platia polovicu 350e mesačne
Od studujuceho dieťaťa by som peniaze nepýtala, ešte je mojou psou povinnosťou živiť ho. Od pracujúceho nejakú symbolickú sumu.
Aj u nás fungovalo,pokiaľ študujem otec nezobral ani cent. Potom ak som sa zamestnala po škole, som prispievala.
@zuzinka888 aj tak je to malo ale čo mamy neurobia pre svoje deti .Myslím to zo srandy.
@pe_mi ja mám 21 rokov a bývam ešte s rodičmi. Mám riadne zamestnanie. Prispievam 100€ mesačne + každý mesiac platím jeden veľký nakúpiť, takze to je okolo tých 180€ mesačne. Podielam sa z veľkej časti na chode domacnosti. Každý druhy týždeň varim, žehlím a periem doma iba ja, mama vôbec a aj upratovanie domu mame na polovicu. Keď idem z prace domov tak ak si spomeniem, že niečo doma chyba tak kúpim po ceste.
Odpoviem tiež z druhej strany. Keď som študovala na VŠ, tak rodičia nechceli, aby som pracovala, či brigadovala ale aby som sa venovala na 100% štúdiu, čiže vtedy som neprispievala nič. Keď som doštudovala, tak som túto tému načala s tým, že chcem prispievať, no to rázne odmietli s tým, že si mám šetriť na budúcnosť. Finančne som teda neprispievala priamo, no hľadala som cesty ako pomôcť. Tj robila som nákupy atď (a aj to frflali). Spätne si uvedomujem, že mám naozaj tých najlepších rodičov na svete (a nie, nie sú bohatí). Naozaj sa mi dalo pekne šetriť a teraz už s manželom sme si kúpili byt a vedeli sme si vziať o dosť nižšiu hypotéku práve vďaka tomu, že sme mali možnosť odkladať si veľkú časť výplaty na budúce bývanie. Toľko pohľad z opačnej strany. A vďaka tejto skúsenosti viem, že ani ja raz od dcéry nebudem brať žiadne peniaze, práve naopak, šetrím jej, aby mala neskôr na štart.
Keď som skončila školu a pracovala som ale byvala ešte s našimi (väčšinou len vikendy) tak som im peniaze nedávala ale robila som nákupy, keď sme tam boli na víkend ešte vtedy s priateľom tak sme napr v nedeľu navarili, v sobotu pomáhali s drevom, upratať a pod.
@alickapusinka tak jasne, ale je to moj syn, nie podnajomnik. Je " doma" len cez vikendy- a to este deli cas - frajerka, kamosi, rybacka....Takze to robim iba preto, aby vedel ze nik nie je povinny mu zadarmo prat, ani jeho mama,ani frajerka ci do buducna manzelka.🙂
@zuzinka888 hej ved to je správne chápem ťa presne tak aby si vážil určite si myslí že všetko stoji veľa peňazí a nič zadarmo. Ale podľa mňa ON vie asi že tých 100 eur je symbolických lebo fakt určite ceny pozná a vie že ta 100 eur je len symbolických.
Mne sa velmi paci, ako to urobila moja kolegyna. Ked deti dostudovali, no este byvali doma, prispievali na domacnost, cize mali motivaciu snazit sa pracovat, zaroven neplytvat napriklad vodou, elektrinou, potravinami, a ked sa rozhodli osamostatnit, takto "nasetrene" peniaze im dala ako mini start do samostatneho zivota.
tak ako vacsina tu som pocas skoly neplatila nic, ze az ked sa zamestnam, no este pocas skoly som zacala byvat s frajerom a odvtedy som sa domov nevratila. Ale tiez mam podozrenie ze by mi tie peniaze potom mamca venovala pri kupe vlastneho byvania.
dcéra študuje, má brigádu ale neberiem od nej nič. Keď bude pracovať - uvidím podľa situácie
Takto napíšem. Požadovať od dieťaťa príspevok na energie doma ak na neho poberám prídavok, daňový bonus a študuje je cez. Ak škola umožní (napriklad prvý ročník býva časovo náročnejší a veľa prednášok, ale od druheho je to lepšie) a dieťa vie brigádovať aj cez týždeň a pravidelne a financií v rodine je menej mohlo by si platiť dobrovoľne svoje oblečenie, svoju kozmetiku, jedlo na internáte ak mu vyjde a tak. Ale brať príspevok na domácnosť je cez určite. Pýtaš sa v pozícii rodiča alebo študenta?
Pokial som studovala, financovali ma rodicia. Hned po skole som sa osamostatnila, v pripade potreby mi pomohli aj neskor ako mlademu dospelemu. Viem, ze nie kazda rodina ma na to financne prostriedky, ale za seba poviem, ze je prijemne zit a citit sa bezpecne, ze ta ma kto podporit, ak by bolo najhorsie. Sestra, ktora zije doma, prispieva na domacnost cez 200 eur, mama jej to odklada.
@alickapusinka ono to je moj plat za prane 🤣
Kym studoval+ pracoval nechcela som nic. Teraz si nechavam platit za svoje sluzby mamahotel 100.