Finančná situácia v partnerstve

20. mar 2024

Ahojte. Zamýšľam sa nad takou vecou. S priateľom som skoro 4roky, mame +-30. Nebývame spolu. Nemáme spoločné peniaze. Od začiatku si všetky výdavky delíme na polovicu. Moja fin. situácia je taká ustálená. On mával výkyvy. Teraz je v tom lepšom období. Či ideme na večeru, kávu, do kina, na výlet, pobyt, dovolenku všetko ide napolovicu. Alebo systémom raz Ty raz ja. Nákupy v obchode platí každý svoje alebo keď napríklad varíme spoločný obed rozdelíme si kto čo kúpi. Aby som bola spravodlivá už sa stalo že zaplatil dvakrát po sebe kávu alebo niečo. Boli obdobia kedy bol natom on zle, potiahla som to ja. Alebo ho pozvem doma a uvarim alebo on. Ale … proste zamýšľam sa nadtym že či by napríklad on mňa niekedy ako muž nemohol pozvať na dovolenku/pobyt. Alebo kúpiť mi nejaký hodnotnejší darček (parfém napr.) Alebo proste zachovať sa tak “chlapsky” bez toho, aby ja som mala výčitky že som nedala polovicu. Chýba mi to. Rozprávali sme sa otom a on mi povedal, že on ani nevie, že také dačo tak funguje. Žeby on “mal” mňa pozvať napríklad na víkend niekde. Že veď to riešime stále takto. A že čo ja potom budem platiť a vyslovene robiť s peniazmi. On vlastne stále rozmýšľa iba do tej výšky svojej polovice a je spokojný. Jemu to stačí. Na dve polovice - aj pre mňa by ani nemal. A ani nič preto nerobí, aby mal, pretože nemal dôvod nadtym uvažovať takto. Chápete čo tým chcem povedať? Chcela by som ten pocit keď mi povie, pozývam Ťa a všetko platím. A ani nečaká, že nabudúce budem ja. Samozrejme nakonci toho som ešte ja tá zlá lebo som majetnícka a mám vysoké nároky a dobre že nie zlatokopka, čo sa nechá vydrziavat. Tiež to tak vnímate?
Prosím mamičky, ktoré sú šťastné, že ich muž aspoň po sebe odprace tanier a uspí na ich narodeniny dieťa si nechajte názor pre seba. Ja sa pýtam na štandardne nejaký normálny a zdravý vzťah. Ďakujem.

pribinak
20. mar 2024

Hm, tak trochen zgrlos

martinkatinka
20. mar 2024

Zrejme takto by to vyzeralo aj v manzelstve... Takze by som usudzovala, ze by v pripade mojho vypadku prijmu sa o mna dobrovolne nepostaral.

barbora0308
20. mar 2024

Tak za mna to nie je uplne standardne...ale ak vam to takto klape pokial spolu iba chodite, tak na tom nevidim nic hrozostrasne. ALE planujete spolu buducnost? Ako to vidi s vydavkami pri detoch a rodine? Tiez vsetko na polovicu? 🤔

macekovam
20. mar 2024

unho si na zlej adrese ..

jaskolka
20. mar 2024

Spýtať sa ho, ako si to predstavuje, keď by ste sa neskôr v budúcnosti vzali a ty si ostala s dieťaťom na materskej, rodičovskej. A podľa odpovede uvidíš...

pribinak
20. mar 2024

Keď budete mat spolu dieťa, tak ako chce fungovať? Tiež vserko na polovicu?

autor
20. mar 2024

@barbora0308 no práveže zisťujem, že mi to az tak nevyhovuje. A nie preto, že by som si to NEVEDELA zaplatit sama, ale presne kvôli tým návykom. Žiadna snaha to zmeniť zlepšiť pretože vždy si tu polovicu možno nebudem môcť zaplatit. A tým padom čo? nepôjdeme? pôjde sám lebo ja nato nemám? Úprimne ma to mrzí, že mi to povie takto. Že čo potom by som platila ja …

autor
20. mar 2024

@jaskolka na take veci mi zvykne povedať že to bude riešiť keď to nastane … nemá plán. Čiže proste nepáli ho nič kým ja dám svoju polovicu. Potom asi tomu môžem iba veriť ..

martinkatinka
20. mar 2024

Ja mam pocit, ze o buducnosti s tebou nerozmysla... Ma co potrebuje a nemusi za to nic navyse zaplatit. Zrejme ani radost ti casto nerobi, pretoze pises, ze darceky tiez podobne ako vydavky. Nema snahu investovat do buducnosti.

letfenixa
20. mar 2024

@autorka chlapi majú obvykle na otázky čo bude, keď..., odpoveď, že uvidíme.

koniarova
20. mar 2024

Veľmi dobre si rozmysli, či je toto človek na celý život.

pribinak
20. mar 2024

Takze ti blikajú kontrolky a blikajú veľmi správne

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
20. mar 2024

@letfenixa to určite nie. On predstavu má, len ju ešte nepovedal nahlas

barbora0308
20. mar 2024

@autorka Rozmyslas podla mna spravne a tvoje pocity su opodstatnene. Ja osobne by som na tvojom mieste porozmyslala, ci ma perspektivu zotrvat vo vztahu s clovekom, ktory uz teraz nema zaujem "obcas potiahnut za oboch" nie to potom neskor tahat za celu rodinu, ak bude treba.

mamatroch
20. mar 2024

Tak kym ste len priatelia / kamarati, pride mi to uplne ok. Avsak ked by uz vztah zacinal byt vazny a smerovat k manzelstvu, je urcite potrebne si spolu sadnut a prediskutovat aj financne predstavy. Okrem ineho aj preto, ze jeden z vas bude mat pravdepodobne nizsi prijem:
a) pocas materskej a rodicaku
b) neskor kvoli praci na skrateny uvazok ci menej ohodnotenej praci (z dovodu kompatibility s rodinnym zivotom). Pri OCR detto, ten, co ju cerpa, straca cast prijmu...

...ako budete potom riesit vydavky? Lebo napoly to nebude spravodlive aj pri detoch, tych vydavkov je milion... Jedine, ze by ste si dvojicky poriesili a kazdy bude kupovat veci jednemu 🤭

autor
20. mar 2024

@mamatroch tak 4 roky už niesme len kamaráti. Je čas sa rozhodnúť ..

minka201
20. mar 2024

@autorka Podľa mňa to máte vo vzťahu dosť zvláštne. Keby spolu chodíte 4 mesiace a nie 4 roky, dalo by sa to skôr pochopiť. Asi by bolo dobré prebrať vašu spoločnú budúcnosť. Prečo spolu ešte nebyvate? Plánujete niekedy spolu bývať? Plánujete sa stať manželmi? Mať deti? Presne takto, ako to popisuješ, som 5 rokov fungovala s mojou spolubývajúcu na internáte s plným vedomím, že po ukončení štúdia sa naše cesty rozídu.
Odpoveď, že situáciu (manželstvo, deti) budete riešiť až keď nastane, je dosť hlúpe zamietnutie problému pod koberec.
Odpovedz si aj ty na otázku: Vidíš v tomto mužovi potenciálneho manžela a otca tvojich detí? Lebo ak jeden z vás zostane doma s maličkým bábätkom alebo sa mu stane vážny úraz, kvôli ktorému nebude môcť zabezpečovať domácnosť na polovicu, nebude vám zaužívaný systém fungovať.

katica06
20. mar 2024

A to ste sa za štyri vášho roky vzťahu nikam neposunuli dopredu? Ja by som s takýmto chlapom budúcnosť neplanovala

lenkahvh
20. mar 2024

prečo spolu nebyvate?

jaroslav81
20. mar 2024

Už len to že máte okolo 30 a nebývate ešte spolu je divné. Kde bývate ? Obaja ešte s rodičmi? Čakáte, kým budú byty ešte drahšie?

alickapusinka
20. mar 2024

Pozri už aj ak uvažuješ tak tak vieš že to v poriadku nie je. Ja si myslím že ak by si bola na materskej a už ako píšeš vyčerpáš za mesiac svoje peniaze tak čo dobre jedlo dajme tomu kúpi a čo potom. S takým ja by som nebola čo by mi nič nedal. Však mu povedz ak by sme mali dieťa ja chcem na dieťa výživné čo povie a podľa toho sa zariadiš. Tak mu vyhovuje za 4 roky nechcel s tebou bývať divné. Za mňa nie. Ak nebudeš mať tu svoju polku na bývanie nastane čo. Hádky si myslím držgroš.

tttbb
20. mar 2024

Cim viac citam o tom ako ludia ziju, tak prichadzam na to ze som vynimocny :D

ivangeline
20. mar 2024

Tieto šťastne mamičky však majú manželov,ktori za nich ťahaju,keď sú na materskej a s deťmi doma..

crazy_cat_lady
20. mar 2024

a preco spolu nebyvate? tak aj cloveka lepsie spoznas... toto delenie na polovicu mi nepride uplne v poriadku. myslim, ze vo vztahu by nemalo byt neustale taketo vydelovanie napolovicu, ja tiez manzelovi sem tam nieco kupim (vylet, listky do divadla, vecera atd..), niekedy zase on mna a nevycitame si, ze ja som minule ti zaplatil, tak teraz musis ty. neviem si s takym clovekom ako opisujes predstavit manzelstvo, lebo s velkou pravdepodobnostou by to pokracovalo aj dalej. a ked pridu deti a budes mat len matersku, tak potom co?

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
20. mar 2024

@ivangeline isto? z diskusii tu to tak vôbec nevyzerá
K bývaniu sa vyjadrím tak, že pracujeme natom. Je to trosku komplikovanejšie. Zatiaľ mame každý svoj byt. Navštevujem sa.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
veroniq85
20. mar 2024

Planujete sa aj vziat? lebo v manzelstve su peniaze spolocne. Cize ak by si mala aj vypadok (kvoli RD) alebo zarabala o polku menej, tak peniaze su spolocne. Tak nechapem ako by to argumentoval resp. pytal tvoju "polovicu".

pribinak
20. mar 2024

Ste spolu 4 roky a on sa takto správa? No neciem, asi by som som hľadala niekoho iného
Tu blikajú kontrolky o 106