Financie vo vzťahoch

10. sep 2022

Podme trochu debatovať o takej dosť dôležitej teme zo života...Stretla som sa s názorom,že ľudia by si mali hľadať partnera na približne rovnakej finančnej úrovni akej su oni sami ..Vraj neje dobre ak sa napríklad žena nasťahuje k mužovi do jeho domu/bytu a ona nema nič..Taká žena by si teda mala hľadať niekoho kto je tiež podobne natom ako ona..Alebo muž to je jedno..Pišem to sem hlavne preto,lebo som ešte mladá a vážny vzťah som nemala ešte,tak by som rada vedela akych chyb sa vyvarovať.. Takže pointa tejto diskusie.. Proste rozmýšľam tak,že si budem hladat partnera podobného mne..Keďže pracujem vo fabrike asi bude najlepšie keď si nájdem tiež robotníka však?Aby mi potom chlap nič nevyčítal ...Ako vnímate peniaze vo vzťahoch vy,ako su pre vás dôležité?

zuzkaa1991
10. sep 2022

Moj nazor je nepozerat na financie ale na lasku ;)
Ja neviem posúdiť pred svadbou sme jasne ze.mali svoje financie rozdelene ked sme isli niekde sme sa striedali s platbami aj ked som zarobila o 1/3 menej.
Po svadbe sa zmenilo aj vdaka svokre 🤣🤣kedze niekedy mi nevychádzalo (pred svadbou) tak mi zvykol pozicat kedze som tak ziadala....a raz som medzi recou spomenula uz manzelovi ze mi požičaj na nejaku platbu svokra to pocula a ze jake pozicanie uz mate spolocne.a aj tak bolo aj ked sme mali rozdelene ucty rok na to sme zacali stavat dom tak hypotéku sme museli otvárat nový účet;) stare sme zrusili a uz 8r. Fungujeme.s jednym uctom a z toho som 5r na MD ale zas vazim si penaze a nerozhodzujem financie an zbytočnosti ktore ine zeny možno robili poznam aj take a manžel dost veľa zarobi na dnešnú dobu ale.odplata ze je nonstop v práci.
Takze neriesit financie ale vztah navzájom a hlavne co chyba vo vzťahoch uctu medzi sebou tolerancia a dôvernosti
🙂

petamich
10. sep 2022

nechce sa mi zbytocne rozpisovat, tak iba v skratke - neviem kto ti takyto blud povedal, nie je to o peniazoch ale o charaktere, mozes si najst robotnika, ktory ti aj tak bude vycitat kazde euro, ktore ti da napr. pocas materskej, hladaj takeho, ktoremu je jasne, ze kazdu chvilku iny taha pilku a moze byt on na PN, ty na rodicovskej atd. a nikto si nic nebude vycitat 🤷‍♀️

kabba
10. sep 2022

To nie je o peniazoch, to je o povahe. Moj muz zaraba 3-4nasobok mojho platu a nikdy mi nic nevycital. Vsetko, co mame je spolocne a on je stastny, ze nas moze zabezpecit a mame sa dobre. A boli aj obdobia, kedy som ja zarabala viac ako on a tiez neboli ziadne vycitky. Takze najdi si rovnakehomuza, ako si ty, ale charakterovo - povahovo 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
miroslava2710
10. sep 2022

Hlavne treba o financiach diskutovať s partnerom. Každému vyhovuje niečo iné a každý má iný prístup k financiam. Výška platov je podla mna nepodstatná ale dôležitá je finančná gramotnosť. Niekomu vyhovuje v manželstve spoločný účet a niekto má radšej oddelené účty + spoločný. Ja osobne by som si ani s manželom všetky moje financie nikdy nespojila. Prečo? Pretože vela žien tak už prišlo o všetky svoje peniaze a úspory. Samozrejme to funguje aj naopak. Keď žena mína všetky peniaze partnerovi. Všetko si treba ale vopred vydiskutovať. A aj keď sú peniaze spoločné tak treba mať len svoju rezervu. Aj najlepším manželom pod slnkom už v minulosti preplo vybielili účty a zľahla sa pod nimi zem. A žiadna žena nechce ostať s deťmi bez penazí 🙂 Čomu sa ešte ako žena vyhnúť? Neinvestovať ani nebrať pôžičky na veci do partnerovej nehnutelnosti, nebrat pôžičky na tvoje meno ak je kúpená vec pre partnera, nespoliehať sa iba na jeho príjem, neplatit jeho hypotéku ani dlhy a nepožičiavať velkú čiastku penazí 🙂 To sú podla mna najvačšie finančné chyby čo robia zamilované ženy 🙂

lindous
10. sep 2022

Čo sa týka financií, tak podľa mňa je dôležitejšie ako suma na konte, aby mali obaja k tejto téme podobný postoj... ale teda súhlasím s tým, že treba myslieť aj na niečo vlastné, vlastnú istotu, poistku ... nikdy nevieš čo sa stane ... a k otázke ako to máme my, donedávna sme boli obaja študenti, teraz sme v podstate kolegovia, takže my sme na tom rovnako, ale nebola to "podmienka" pri výbere partnera ani u jedného ... ja mám teda omnoho lepšie rodinné zázemie a môžem sa na nich spoľahnúť aj finančne, toto proateľ nemôže povedať, skôr naopak, takže počas tých študentských čias boli obdobia, kedy som to viac ťahala ja, ale nemala som s tým žiadny problém

denden77
10. sep 2022

vyrastala som v na oko normalnej rodine, v ktorej som od puberty pocuvala "keby sme mali viac prachov, uz by sme boli rozvedeni".. povedala som si, ze mne sa to nestane.. byt mam svoj, dieta bolo planovane a teda som sa nan pripravila aj financne, vsetky vydavky platim tak, ako by som bola momentalne normalne zamestnana.. tak som si to nastavila ja, tak mi to vyhovuje a tak mi to funguje, hoci vacsine sa to zda chore 😁
keby aj prislo k rozchodu, nebudem odchadzat s jendou igelitkou k mame, hladat si podnajom, ci si vyhadzovat na oci blocky a faktury
partner ma tiez svoj byt.. a k tomu, ze si mas hladat "rovnakeho".. ja mam vyssie vzdelanie, vyssi prijem a normalne fungujeme 🤷‍♀️😊

hopsadobrandejsa
10. sep 2022

Mas velmi skresleny nazor co sa tyka financii. Ano, rovny rovneho si hlada, to plati, ale to je skor o hodnotach nez o materialnych veciach.

Boli tu pisane pribehy o muzoch ktori nezarabali vela, ale vzorne sa starali o rodiny a potom tu boli pribehy o IT-ckaroch s nadstandardnymi platmi ktori boli take skurky, ze by boli ochotni vziat si aj cukor z kaviarne len aby usetrili par centov.

Treba hladat spravne hodnoty v partnerovi. Len samotny prijem je len jeden z mala ukazovatelov urcujuci kvalitu partnera.

zmrzlinka2021
11. sep 2022

Viac ako o peniazoch a vyplate je to o spolocnych hodotach a mentalnom vybaveni, nastaveni, aj vyske IQ. Je prirodzene ze vzdelany clovek, co rad chodi na kulturu, miluje ucenie sa novych veci, ma vztah k prirode, k sportu si nebude hladat jednoduchu osobu, co pozera akurat turecke telenovely, farmu a nemoze s nou komunikovat, lebo proste ta druha strana realne "nechape".

Ale nemusi to byt nevyhnutne o peniazoch, kedze napr v manzelstve su peniaze spolocne, a je uplne jedno, ze ty zarobis len 1200 eur a manzel 5 tisic, mate spolocnych 7200 prijem