Financie v spoločnej domácnosti

lenka_90
3. júl 2023

Ahojte, myslite si, ze mam prehnane naroky na financie tykajuce sa vedenia spolocnej domacnosti? Uz som zufala z pristupu mojho manzela.
Ide o to, ze ja som aktualne na rodicovskej a staram sa o 1,5 rocnu dcerku. Manzel pracuje a zivi nas. Teda mal by a tu nastava kamen urazu.
Mali sme dohodu, ze rodicak zostava mne -
na moje vydavky (oblecenie, kozmetika a pod.) a z jeho platu sa financuje domacnost a dieta. Peniaze na domacnost posiela na spolocny ucet a z toho potom platim vydavky. Problem je, ze on tam posiela 700€ a ja nie som schopna zabezpecit bezny chod domacnosti za tuto sumu (tj naklady na bytovy fond, elektrina, plyn, internet, potraviny a drogera do domacnosti, mlieko a veci pre dieta).
Stale mi vyhadzuje na oci, ze vela minam 😞 a ja musim chybajuce peniaze uhradzat zo svojho. Bezne je to aj 300-400€.
Podotykam, ze on zaraba 4000€ v hrubom a rodicak je 500€. Byvame v Bratislave.

Fakt vela minam? Nemyslim si, ze mam prehnane naroky. Co by ste robili na mojom mieste?
PS: bezne mu ukazujem co som kupila, takze vie kolko chyba.

pribinak
3. júl 2023

Dieťa máte spoločne a peniaze nie? Hm, tak nech zostane on doma s dieťaťom a ty chod robiť a uvidi aké to bude keď ho budeš kritizovať

janai1
3. júl 2023

Jemu ostáva 2100€ mesačne a čo s nimi robí?

thereisabear
3. júl 2023

Nechala by som platiť jeho, proste keď to nevieš, nech ti ukáže, ako to robiť lepšie. Len by som mu napísala na lístok, čo treba.

mamina7070
3. júl 2023

pozri chlapovi nenaznacuj vezmi si jeden mesic tie peniaze zaplat povinne platby a potom plat v poradi mlieko plienky pre dieta jedlo pre dieta potom jedlo pre seba ak ostane tak muzovi a var tak ako ti vyjde toaletny na pridel atd atd
ak bude protestovat tak neni ukaz uctenky
svoj rodicak si odloz

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dskjhfdlkdjhl
3. júl 2023

Preco nemate spolocne peniaze?

tiezjedna
3. júl 2023

dokopy máte 4500 € a dohadujete sa o peniazoch?? Ty uvalíš za seba 500 € a on si s tým zvyškom tapetuje garáž?? Vy to máte celé hodené dosť divne teda...

diavant
3. júl 2023

Neminas vela, teda zavisi ci platite hypo. Chlapom niekedy preskakuje. Skus mu mozno povedat ze vdaka tebe zaraba tych 4tis, lebo keby sa mal starat o dieta ktovie kolko casu by mal. Ak sa da skus nacrtnut ako prispievas do domacnosti (suma za upratovacku, skolku a pod) a ze si to mozete teda vymenit. A ked nic nezaberie tak bud davaj rodicak slebo do prace.

abbey1
3. júl 2023

Spoločná domácnosť, spoločné dieťa, spoločné peniaze. Takto to u nás vždy fungovalo. Raz zarábal manžel viac, raz ja viac, peniaze boli a sú vždy spoločné.
Ešte takú nehrali, aby mi manžel vydeloval.

martinka13
3. júl 2023

My by sme mali 4500 na jednom spoločnom účte. Časť by sme dali na šetrenie a zbytok minuli....

zuzkaa1991
3. júl 2023

@lenka_90 my od sobasu mame jeden ucet a tam chodi jeho vyplata.a moj rodicak ako citam fora obdivujem zeny ktore maju rozdelene ucty a ziju z rodicaku.....vsetky platby odchadzaju z uctu hypo.naklady na domacnost benzin atd ked som pocitala.minuly.mesiac kolko nas vyjdu pravidelne platby hroooza.....potraviny ani sa nevyjadrujem idem.do obchodu kazdy 2 3 den a bum.40 eur bezne....čisto strava 500eur nas vyjde pre 3os penaze v manželstve maju byt spolocne plus.mame aj sporiace ucty kde.si.odkladame a o vacsie vydaje(nakupy) sa vzdy rozpravame

o__o
3. júl 2023

Ano, dava ti malo a ano, ak minies na seba 500€ mesacne, tak vela minas

gejb
3. júl 2023

@lenka_90 700€ mesacne pre trojclennu rodinu v BA (alebo aj kdekolvek) ???! Tak to je veľmi málo. Kde prišiel na takú sumu?
My sme dvaja a len na stravu minieme 400-500€... začala by som mu variť wifonky...

elisebah91
3. júl 2023

Máte to teda zaujimave. U nas nás dom, naša rodina/deti, naše spoločné peniaze. Neviem ako to chodí v BA, ale myslím si že minas dosť veľa na všetko, seba i domacnost.

88koalka88
3. júl 2023

Píše 4000brutto, nie netto. Netto je to pri tom 1dieťati daŇ.bonuse naň 3000e + 500e jej rodičák. A presne ako píše @gejb dnes za stravu bežne 2ľudia minú 500e, nie to ešte deti navyše a pod. A náklady okolo bývania. V BA je už zdravotná starostlivosť pomaly nadštandard, za všetko sa dopláca. A to ešte 1,5r dieťa je zatiaľ malé, žiadna škôlka, neskôr škola, krúžky.
Za mňa je to tiež šialené, že spoločná domácnosť, spoločné dieťa a muž dáva peniaze na prídel. Môjmu mužovi sa dávnejšie tiež zdalo, že ako je možné, že sa vie mesačne minúť 500-600e na stravu, tak som mesiac odkladala bloky a proste po mesiaci to videl sám. On nerieši vôbec tieto bežné nákupy potravín, drogerie, veci do domácnosti, okolo detí oblečko, obuv, lieky a pod. Chlapi si veľakrát myslia, že veĎ z 1000e musí celá rodina vyžiť na mesiac a pokryť všetky náklady. A to nehovorím keĎ je hypotéka, poistky, autá, keď sa ide človek z času na čas najesť von, nejaká kultúra, výlety, dovolenky.
Treba mať prehľad vo výdavkoch a proste mu to ukázať. Tí čo nemajú prehľad míňajú veľakrát ešte viac ani netušia čo na čo míŇAJú.

lenka_90
autor
3. júl 2023

@o__o neminam 500€ na seba. Setrila by som ich, kebysom nemusela doplacat z toho potraviny. On setri 2000€ mesacne, ja tak cca 50-100€.

andrejka1974
3. júl 2023

@lenka_90 A na čo šetrí časom máte niečo z toho spoločne alebo len pre seba my máme spoločný účet už od prvého dňa manželstva a to väčšinou času som bola ja doma a žili sme len z jeho peňazí a o všetkých výdavkoch rozhodujeme spolu

st_277
3. júl 2023

@lenka_90 my to mame presne rovnako ako vy ale z tych 700€ neplatim ziadne byvanie su to cisto vydavky na domacnost + sem tam ked sa napr auto pokazi. a netankujem z toho, predtym sme sa z toho snazili aj tankovat ale uz to nevychadza..Kupujem jedlo drogeriu oblecenie hracky a pod. Vyjdeme z toho, ale je to na hrane, snazim sa setrit, ale aj si doprajeme…kupujeme len kvalitne potraviny… Manzel peniaze odklada, kedze chceme dalsiu nehnutelnost a potrebujeme velky kapital pri dnesnych hypotekach😅 mame niekolko uctov, kazdy si hospodarime sam, aspon si kazdy doprajeme a nic si nevycitame. Neviem co sa tu pohorsuju, ze treba mat spolocne peniaze, ved nech si robi kazdy ako uzna za vhodne.

petamich
3. júl 2023

my tiez nemame spolocny ucet a nikdy sme nemali, aktualne som na rodicovskej a manzel mi na moj ucet posiela sumu na ktorej sme sa dohodli - z nej ale nefinancujem nic okrem seba, dietata, maleho potrieb a kruzkov, mensich nakupov do domacnosti, hypoteku, reziu, velke nakupy, tankovanie, ...to vsetko plati manzel zo zvysku jeho vyplaty

a ano ja vela minam a som si toho vedoma, zaroven ale si nemyslim, ze by som mala samu seba ukracovat alebo sa nejako dramaticky uskromnovat a zamyslat sa ci si tu kavu a kolac dam a to len preto, lebo ja som ta, co prisla o plat, lebo som doma s nasim dietatom, kazdopadne manzel ide od septembra na matersku, tak si to otestuje sam, kde sa tie peniaze minaju 🙂 a teda uprimne pride mi maximalne cudne pri jeho prijme, ze od teba chce, aby si tahala vsetko z takej sumy a on odklada 🤷‍♀️

vamajka
3. júl 2023

@lenka_90 A preco nemate spolocny ucet?

januska12323
3. júl 2023

A on s tým zvyškom robí čo?

hopsadobrandejsa
3. júl 2023

Vy nemate vobec nastaveny budget??? To muz ti proste hodi 700e na ucet s tym, ze to ti ma stacit? 🧐🧐🧐

Ocakaval by som, ze ohladom tohto by sa medzi partnermi viedla racionalna debata kde by sa zratali zivotne naklady ( hypo, energie, poistky, strava atd. ) a na zaklade toho by sa stanovil budget aby bola rodina v pohode.

Co tvoj priatel robi so zvyskom penazi? To akoze setri na vlastnom dietati ci ako tomu mam rozumiet??? Nechapem celkom....

ninusa221
3. júl 2023

Prečo nemáte spoločný účet kde mu chodí celá výplata ?

shinebright
4. júl 2023

Ja nezastávam spoločný účet, a zatiaľ nám to tak obom vyhovuje, ale máme to férovo podelené. Hypotéka, účty za domácnosť a náklady na (čoskoro) dve deti to sme 50:50. Ja ešte mesačne dám okolo 300 za potraviny & drogériu, on okolo 200 + platí poistku za auto/dom & benzín. Zvyšok sa sporí na horšie časy alebo dofču, dá deťom na účet alebo raz za čas si kúpime niečo pre seba. Keď ideme von tak raz platí on, raz ja…to je aj tak jedno.
Zárobkovo sme si kvit, boli časy keď som robila v Londýne a zarábala 2x viac ale aj platila komplet za dve domácnosti, on zo svojej výplaty prerobil zvnútra takmer celý dom…takže aj tak sa dá bez spoločného účtu.
Keď som na materskej tak on zaplatí hypotéku, nechá si nejaké 2-3 stovky a zvyšok ide mne- z toho platím všetko ostatné. Takže súhlasím že ti dáva žalostne málo ale pri všetkej úcte byť na materskej a míňať 500 na seba každý mesiac?! Toľko ani ja neminiem keď nie som na materskej a zarábam tak ako tvoj muž.

goodidea
4. júl 2023

@lenka_90 ja platím všetko hypo,energie,stravu,výlety vsetko

andreakotesova
4. júl 2023

@ninusa221 prečo by mali mať spoločný účet...?

vlado818
4. júl 2023

1200€ minut je dost ( nebola pisana hypo )
Takze odpoved za mna Ano vela minate.

hellwant
4. júl 2023

Znovu chora domacnost, ohladom penazí

PROSIM PRE VSETKYCH, CO CHCETE RODINU, UZ STE DVAJA, NIE JEDEN, FINANCIAMI, STAROSTAMI, RADOSTAMI ATD... BUD SI TO ZAPAMÄTAJTE ALEBO OSTANTE STARÍ MLADENCI/DEVY.

ninusa221
4. júl 2023

@andreakotesova lebo keby ho majú tak sa takto nedelia peniaze.