Ahojte, je tu prosim niekto, kto ma podobny problem ako ja, a ako to riesil?
S manzelom mame vystudovanu vysoku skolu a pracujeme v Bratislave, kam denne dochadzame (viac kilometrov) uz asi 15 rokov. Zarabame teda o cosi viac ako manzelovi rodicia, ktori pracuju len u nas v dedine. Svokor uz ide pomaly aj do dochodku, takze ten prijem bude teda este mensi ako bol doteraz. Uz sa stalo aj v minulosti, ze kvoli zdravotnym problemom bol dlhsie PN, a uz si od nas pytali peniaze, uz sme zaplatili aj vylet, kupili novu telku, darovali nase stare auto, dali im aj vacsi obnos penazi z predaja nehnutelnosti.
Bojim sa, ze po odchode do dochodku to bude horsie a budu pravidelne chodit pytat peniaze.
Nie sme na tom financne najhorsie, ale asi ako vacsina z nas ma hypoteky na krku, ktore budeme splacat este par desatroci, nedavno sme presli z bytu do maleho domu, kam musime investovat este tiez celkom vela penazi a samozrejme do vychovy deti ide tiez dost vela (ved to poznate 🙂 ).
A ked uz teda tolko pracujeme, rada by som si tie peniaze uzila sama, a chodila na dovolenky a pod.
To, ze od nich nebudeme mat ziadnu financnu pomoc, som vedela od zaciatku, a kedze som typ cloveka, ktory uz od 14tich brigadoval a zarabal na seba, investoval do vzdelania a je ochotny dochadzat denne viac hodin kvoli praci,len aby zarobil o cosi viac, som to ani neocakavala. Ale zacina mi trosku vadit, ze by som musela zivit dalsich dvoch dospelych ludi.
Boli ste niekto v podobnej situacii? Co ste robili?
dakujem za nazory
Manžel má na to aký názor? On je jedináčik?
Treba sa porozpravat s muzom a mozno aj svokrovcami ako to vidia v buducnosti.Je vysoka pravdepodobnost ze po nich casom zdedite dom, sice na dedine ale aj tie maju hodnotu statisic eur.
osobne si to neviem predstaviť aby som finančne podporovala dôchodcov... moji rodičia takéto nároky nemali ...
zaujímalo by ma čo za brigádu si robila od 14 r.
Mame rovnaky problem..muzova mama pobrala uvery pozicky (cca 10000e) peniaze prehajdakala vraj nevie kde....po zaplateni splatok jej z dochodku ostava skoro nic...od nas aj muzovho brata ona automaticky ocakava ze jej nie ze poziciame ale dame peniaze spravime nakup kupime cigarety...a ked nir je normalne urazena brat vyvola ze ako si to predstavujeme ze sak kolko penazi mama akoze minula led ich vychovavala a akoze sa mame spamatat mam z toho uplne nervy v riti...lebo to je mesiac co mesiac v zivote nikdy akoze pozicane nevratila...na vianoce "dostaneme" peniaze akoze darcek v obalke a o tyzden uz bedaka ze nema ofucana..tak sa jej vratia potom zas o tyxren ze nema co jest...nervy
manzel ma este brata, ale s nimi nie sme moc v kontakte a tiez moc na rozdavanie nemaju. A este pre uplnost, rodicia su citovo aj viac naviazani na nich, s nimi sa viac vidaju, tam si s nevestou aj viac sadli, tak neviem ci by sme sa aj neprekvapili pri dedicskom konani a nezistili, ze dostali oni vsetko 🙂 Ale teda dufam, ze toto nebudeme musiet riesit este velmi dlho.
S manzelom mame oddelene financie - mame spolocny ucet, na spolocne vydavky, ale kazdy disponuje aj s nejakymi vlastnymi financiami na svoje uchylky 🙂
@deti95060810 doucovala som na strednej matiku nizsie rocniky, v lete mesiac brigadovala na kupalisku, predavala som kukuricu, ovocie, zmrzlinu ... vzdy co bolo volne.Ani moja mama nemala moc penazi, tak som aspon takto vypomahala.
vylet je ok, telka je ok, aj stare auto. Ale preco ste im davali obnos z predaja nehnutelnosti? Zacni bedakat pred nimi, ake je vsetko drahe a musia si vystacit sami. Kolko dochodcov zije samo a nevyjeda svoje deti a tito su dvaja. Nepoviem, ze budu bezvladni v 80tke, ale dovtedy sa musia postarat sami.
Tiez si myslim, ze ked im stale davate, nadobudnu pocit samozrejmosti a dedicstvo daju chudacikovi dalsiemu synovi. Jemu sa to zide a vam netreba. Ved vy mate dost, ked vladzete aj im davat. Ako sa hovori. Konovi, co najlepsie taha, najviac nalozia. Konom, co postavaju a tvaria sa ze nevladzu, tolko nenakladaju.
teraz je s brigádami dosť problém... dcéra 16 r a nezohnala žiadnu brigádu - ako aj jej spolužiačky... väčšinou chcú aby mal brigádnik 18r.
pred 25-30 rokmi s tym nastastie este problem nebol, vzdy sa nieco naslo, aj ked teda pocas strednej to bolo samozrejme ine ako potom pocas vysky
Tak ako tu radia ostatné, treba jednoznačne stanoviť limity. Staré auto darovať okej, ale keď vy sami nemáte dosť, peniaze pravidelne nedávať. Treba rodičom vysvetliť, že vy máte vlastný život. Takto to bolo aj s našimi. Žili v BA v starom meste v byte, kde som vyrástla. Postupne keď išli do dôchodku prestali mať dosť na to aby ten byt platili ale odísť nechceli a pýtali po nás peniaze. Mali sme veľmi nepríjemný rozhovor, no bohužiaľ inak sa nedalo. Ja som bola vtedy na materskej a sami sme ledva vyšli s peniazmi.
Aká je ich finančná situácia? Pôžičky? Aké? Na co? Ako bývajú? Aké maju náklady na bývanie?
Aky maju spolocny prijem a ake maju výdavky?
Pises ze zarabate o čosi viac... co je to o čosi? O 100€? 1.000€?
Pokial nemajú peniaze štýlom, ze po odpocitani základných nákladov im ostane 50€ na stravu, pomohla by som. Nie však vtedy, keď by boli nase sumáre výdavkov približne rovnaké.
Nie si povinná starať sa o nich, tobôž ich financovať...
Ano, všade sa hovorí iba o nízkych dôchodkoch, ale netreba zabúdať na to, ze dôchodcovia nemaju hypotéky a ani pôžičky. Ked maju tak preto ze ich pobrali pre synov, dcéry a pod. Nie pre seba. Mladé rodiny to maju oveľa ťažšie. Mna by hanba fackovala, keby ma mali dotovať moje deti.
treba sa zakrývať takou perinou, na akú mam.
A svokra pracuje?kolko cca maju spolu prijem ?
Tak vies okolo mna je vela ludi, ktori pravidelne posielaju rodicom dochodcom peniaze..platia dovolenky, kupuju pracku a pod...ty vies za aku dlhu dobu ste im dali to, co pises mozno to bolo za 5, 10 r.neviem preco ste im z nehnutelnosti dali hotovost potrebovali nieco prerobit, kupit?
Ale rozumiem aj tebe...moji rodicia by nikdy nepytali ja si ani neviem predstavit akym stylom pytali peniaze...mozno treba nadhodit svagrovi, ze rodicia asi nemaju a bude treba vypomoct..nech to nie je len na vasej hlave a penazenke
Ak to je opodstatnene , ze naozaj nemaju dala by som.Ale, ak svokor priklad prefajci 100 eur mesacne, pije pivo, nic nepestuju a cakaju co dostanu tak nie.
Ale z toho co pises ja nemam pocit, ze ocakavaju ze ich budete financovat?
Kolko z tych veci co pises, ste spravili z vlastnej iniciativy a co bolo take, ze vas vyslovne poprosili o pomoc?
My zas s muzom nemame problem pomoct nasim, ked treba, aj pozvat na obed, aj nieco kupit. Bereme to proste tak, ze sme rodina a peniaze maju sluzit, byt prospesne, a to nielen nam
Ak nebudú zvládať živiť samy seba, bolo by vhodné im povedať na rovinu, že ich nebudete financovať a ja osobne by som videla riešenie možno v predaji domu, ísť bývať do menšieho bytu. Poznám dôchodcov ktorí predali domy a v tej istej dedine si kúpili malý byt a ostala im rezerva na život... Zrejme aj mesačné náklady nižšie a hlavne aj väčšie pohodlie, aj okolo toho domu treba robiť niečo stále, nebudú vládať večne...
Asi by som rozlišovala dôvod nedostatku peňazí. Ak by ich míňali na, cigarety, alkohol, či neadekvátne úvery, nesponzorovala by som ich. To je cesta do pekla. Ak však finančne nevychádzajú z dôvodu nízkych dôchodkov, za čo bohužial mnohí terajší dôchodcu nemôžu, patrí sa im pomôcť. Samozrejme rozumne. Napr urobiť väčší nákup ci prispiet na pokazenú práčku, atď.
@marlent na citove vydieracky a skladanie telefonu - treba zacat pistat spat ako vsetko zdrazelo, ako vam nikto nepomoze. Ze inym rodicia co-to prispeju a vam nema kto. Nakup? Nemam peniaze, minula som, ale donesiem ti navarenu polievku a kolac. Ak je na tom dotycna financne ok, len nevie hospodarit, tymto obskakovanim jej nepomahas... ak sa doteraz nenaucila hospodarit, treba jej dat k tomu prilezitost. Tyzdnovy post este nikoho nezabil😉
baby, nemam prehlad o ich zarobkoch a vydavkoch. Ale pevne verim, ze ekonomka a programator v hlavnom meste zarobia viac ako predavacka a pracovnik na stavbach.
Ziju v byte, kt. pred 40 rokmi rozdaval statu a niekedy pred 15-20 rokmi odkupovali za symbolicke ceny, tak predpokladam, ze oni hypoteku neplatia, len bezne naklady na byvanie a stravu.
Oni mozmo teraz vidia, ze mame pekny domcek, ale to, ze ho budeme splacat este tak 25 rokov, si mozno neuvedomuju.
@lienka.7 toto si presne myslim aj ja, a tiez by som asi hladom umrela, ale od deti nepytala. Ani moja mama dochodkyna od nas nepyta, skor dava na sviatky peniaze, aj ked tiez nema toho vela.
@zmrzlinka2021 pytali hlavne v case, ked bol svokor PN a svokra to sama neutiahla. Potom sme im v lete zaplatili vylet, lebo dlhsiu dobu nikde neboli a to dlhodobe PN vtedy im trochu zahralo aj na psychiku. Ked sa pokazil televizor, tak sme kupili novy, auto uz bolo stare a dosluhovalo, to neboli vyslovene pytat, ale tak nenapadne spomenuli, ze by potrebovali nove. A teraz cez vikend spominali, ze svokor poziadal o predcasny dochodok, a ze budu mat menej financii ako doteraz, kym pracoval...zatial vyslovene nepytali, ale citila som v tom urcity naznak toho.
Preto sme im aj dali z predaja nehnutelnosti par tisic, aby si to odlozili ako rezervu, keby boli zasa nejake zdravotne problemy a vypadky prijmu
No musia sa len naucit hospodarit.
Podla mna vyslovene nepytaju, len sa obcas postazuju. Len ty prilis citlivo na ich reci reagujes. Mozes tie reci odignorovat, alebo spomenut, ze tiez splacate hypoteku, setrite detom atd. Ze aj vy pocitujete zvysujuce sa ceny a musite zacat setrit. Pokial nie su naozaj nudzni, tak ich zbytocne neucte na peniaze navyse. To nie je pomoc. Neexistuje, aby dvaja ludia bez hypoteky a poziciek nevyzili hoci z dochodku.
@0silvia0 jej ide velka cast na splatky uveru (10000) kdr nam tvrdi ze nevie kam dala tych 10000...
Ja by som ako sama z toho zvysku vyzila...ona nie...cugarety alkohol...sama som fajciarka takze chapem ale ak pri tom nemam na zradlo tak logicky prestanem fajcit...
Byva v nasom byte...my mame jeden ona druhy ked spravi nedoplatok tak arguement a co? To neni moj byt..ked mala preplatok tak si mala vidiet co dorabala pomaly kazdu hodinu volala kde ma preplatok a su to jej peniaze.
Ako hovoris ja by som jej nekupovala..svagrova jej zaplatila obedy v dome dochodcov co ma par m od domu...nechodila lrbo vraj ona si chce...
Nedas? Ofuci sa ledva sa s muzom roxprava a potom este aj jeho brat vyvolava ze preco mame akoze nic nekupi a co je to za cloveka muza to vtedy zlomi a ide na nakup....
Ale ty len predpokladas a bojis sa ze to tak bude...to neznamena ze to tak naozaj bude
@marlent mate cudne vztahy v rodine. Vy jej davate dost, davate jej ubytovanie. Tak brat nech ju stravuje, vy ju ubytovavate. Ale evidentne brat je cely po nej. Vie kde mate citlive miesto a manipuluje tak isto ako matka. To je na vas, ked vam prestanu vadit odute xichty, tak to na vas prestanu skusat.
Toto chcete mat na krku dalsich 20, 30 rokov? Narobila dlzoby, tak nech ide do prace, je tato osoba uz starobna dochodkyna?
Boli sme vo velmi podobnej situacii...
Treba si s nimi sadnut ked si vypytaju peniaze. Na jednej strane ich treba ubezpecit ze si ako rodina pomozete, ale samozrejme ak je tam aj dalsi brat, tak ocakavate rovnaku pomoc z oboch stran. Povedat im ze sice chodite na dovolenky, ale mate aj hypoteku a vydavky (ci deti to som sa nedocitala) a ze aj vas zivot kazdy mesiac vela vyjde, cize neviete im prispievat mesacne nejakou fixnou sumou, cize by bolo fajn keby si v pripade ze sa da, odlozili nejake peniaze ako rezervu a zo zbytku gazdovali a v pripade ze treba, siahli na rezervu. Moji svokrovci ani pohrebne nemali odlozene, cize my sme museli zatiahnut celkom dost....ale knih mali tolko ze ked sme to davali do bedni ani sme to na 1-2x nevedeli doniest domov.
Na druhej strane chapem aj ich ze z mala je velmi tazke zit, ale tak nech nekupuju zbytocnosti, darceky, len nech si uziju ten zbytok zivota.
Jaj a este jedna vec... na cigarety by som ja teda skutocne nikomu neprispievala...
tak vravis ze davas na vydavky a zvysok je tvoj ... manzel nech sa vydavkov nedotkne a ak im chce dat nech dava zo svojho pluys este jedna kasicka kde budete spolocne davat na dovolenku .. muzovi nnemozes zakazat im pomahat ak chce-jeho rodicia-ale nesmie ohrozit chod vasej domacnosti ... si sadnite a spolu to preberte vysvetli mu aj to ze co ak by dosli aj tvoji rodiacia ze potrebuju pomoct ci by aj im posielal.. ak nie tak sa hold musi s nimi od porozpravat a zatrhnut to
Tak nejaku aspon stovku mesacne alebo urobit im poriadny nakup k tym mizernym dochodkom, z ktorych vacsina pomaly nevyzije bez rodinnej pomoci sa ti protivi ale ked sa bude dedit po nich tak to hned budete stat v rade 🤦
A čo na to tvoj manžel?