Financie v domácnosti

30. aug 2023

Ako mate podelené financie v domácnosti s partnerom? My sme to mali tak, že keď sme sa presťahovali ku sebe, kym som bola na RD, takmer všetko platil partner (s tým že rodicak chodil na jeho ucet). Ja som obcas urobila nakup. Teraz chodím do prace už aj ja a väčšinu výdavkov platím ja. Domacnost atd pochopím ale sú to Aj take výdavky ktoré idu zväčša do partnera. Ano, viem, nemala by som to vycitat, ale trochu mi zacina vadiť že zacina “zneuzivat” moje financie. Napríklad tankovanie si nepamatam kedy platil on, pritom cestuje autom vacsinou on, keďže ja mam pracu v mieste bydliska, on každý deň dochádza autom no tankujem ja. Snažila som sa mu to nejak podat že už by mohol aj on platiť aspoň ten benzin no nic sa nezmenilo… (ja to auto takmer vobec nevyužívam, ani nemam vodicak, takze len obcas ho poprosim aby ma zaviezol ale to je tak 1x za mesiac.)povedal že on ma iné výdavky a zdal sa mi urazeny. Trochu ma to mrzi. Neviem ako to vyriešiť bez toho aby to nebral že mu to vycitam alebo som neochotna atd.

wishes
30. aug 2023

zarabas viac? je velky rozdiel medzi tvojim a jeho platom?

autor
30. aug 2023

@wishes nie, on zarába viac cca o 300€. A Prídavky sú tiež na neho.

sima234
30. aug 2023

A tie tvoje peniaze chodia stále na jeho účet?

autor
30. aug 2023

@sima234 nie moja výplata už ide na moj ucet. Ale buď platím mojou kartou alebo mu posielam peniaze na jeho ucet

katkaseiner
30. aug 2023

my nerozdeľuje financie na moje a tvoje ale mame nase. Ak treba natankovať tak sa natankuje .. ak potrebuje muz viac parov topánok, tak sa kupia - neriesim kto priniesol viac peňazí do vztahu za dany mesiac. Apropo doteraz som ja viac zarabala cca o 400€, teraz zarabam asi o 300€ menej...napriek tomu sa nepytam ci si mizem nieco kupit

wishes
30. aug 2023

ja zarobim zopar stoviek, takze nakup potravin, drogerie atd robim ja, tankujem ai vlastne auto… moj priatel zarobi zopar tisic, takze vsetko ostatne plati on, ako napr hypoteku, vybavenie domu, stara sa o svoje auto, a opravu auta zaplati aj mne… myslim si ze to mame dobre podelene hlavne kvoli tomu, ze u nas v prijme je velmi velky rozdiel 🙂 ale u vas je ten rozdiel kvazi minimalny, takze si myslim, ze to nie je fer zo strany tvojho partnera….

anjelicek26
30. aug 2023

Bolo tu strasne vela diskusii a cos a tyka delenia penazi, je tolko modelov, kazdy iny a aj tak pre danu rodinu ci partnerov funkcny. My mame v nemecku rozdielne danove triedy a aj ked robim full time a mam “na papieri” skvely plat, tak pod ciarou vypadne polovica tej sumy… je to frustrujuce, ale manzel zaraba viac, oplati sa proste to takto mat, ze on lepsia danova trieda a ja ta horsia… plati vsetky bezne vydavky (mam kartu k jeho uctu, platim nakupy potravin s nou, nech mame prehlad), hypoteku uz dlho nemame, takze energie, poistenie a auta (mame sluzobne, platime len pausalnu polozku)… ja platim detom mobily, kruzky (co je fakt vysoka polozka u nas), oblecenie, veci do skoly, darceky a proste reziu takychto veci mam u seba… ostava dost na setrenie a na hobby pre manzela a aj pre mna… keby to tak nebolo, tak si sadneme, spiseme si vydavky a prijmy a nejako to vyriesime… ucty mame oddelene, mne to co sa tyka sukromia fakt takto vyhovuje viac, nie, ze by clovek nieco zatajoval samozrejme, ale proste na co vidiet vo vypise kazdu blbost… porozpravaj sa s partnerom, ze xy% tvojich vydavkov ide na vasu reziu, ze to musite zjednotit a lepsie podelit.. bez vycitiek, ale ze rovnako ako on, aj ty by si rada zo svojho platu nieco usetrila…

luliu
30. aug 2023

Načo mu potom dávaš kartu na tankovanie resp. posielaš na účet? To si od teba pýta, keď ide tankovať?

sima234
30. aug 2023

A on nepracuje, či prečo mu posielaš peniaze?

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sima234
30. aug 2023

A ty vrámci domácnosti platíš čo?

autor
30. aug 2023

@sima234 oblečenie, drogériu, sem tam nakup potravin

sima234
30. aug 2023

Tak potom sa mu nečudujem, keď všetky náklady platí on. Mali by si podeliť náklady na bývanie.

sima234
30. aug 2023

A inak v úvodnom príspevku píšeš, že platíš väčšinu výdavkov ty a teraz si napísala, že oblečenie, predpokladám sebe a dieťaťu, drogériu a sem tam nákup, tak ako vlastne to je?

0silvia0
30. aug 2023

Ved mu neposielaj na ucet, ked mate kazdy svoj ucet. Rozratajte kto co plati aby ste platili cca rovnako. Ked nechces platit jeho benzin, tak si zober platit nspr. plyn alebo elektrinu.
My mame jeden spolocny ucet, my toto neriesime.

misana84
30. aug 2023

Tak keď on platí účty tak je zjavne, že čaká, že ty aspoň natankujes.lebo oblecenie a drogérii to je nič… nemusis každý mesiac- aspoň to onblecko

anjelicek26
30. aug 2023

Tak nemozete to mat podelene tak, ako ked si nezarabala, to je jasne... sadnut, pozriet, kolko mate prijmov, vydavkov a skusit to zrovnat, aby kazdemu ostavalo s platu priblizne rovnako... nie, ze on plati byvanie, reziu, drvivu vacsinu vydavkov a ty ides riesit, ze platis "jeho" tankovanie...

sense
30. aug 2023

A čo platí on? Keď všetko financujes ty a ešte aj pridavky chodia na jeho účet? Vieš aké výdavky ma on?

zenulkaaa
30. aug 2023

Ja nerozumiem akym sposobom mu platis tankovanie ked na tom aute nejazdis. Ved ak jazdi hlavne on, tak predsa snad mu niekedy vyjde ze si musi natankovat?
Co zijete spolu 2 dni ?
Normalne mu povedz, ze nech si zaplati sam, ze ty na tom aute nejazdis. Ci sa urazi alebo nie. Alebo teda nech ti on potom plati nieco co on nevyuziva, iba ty 😄 napr navstevu kadernika.
My si tankovanie kazdy platime sam, kedze mame kazdy svoje auto.

aceris
30. aug 2023

Nema pocit, ze si teraz vybera naspat co si ty bola na materskej? Rozpravali ste sa o tom?

petamich
30. aug 2023

pred rodicovskou sme si posielali na bocny ucet kazdy dohodnutu sumu a z nej sa financovala vacsina vydavkov domacnosti vratane benzinu, drogerie..., cez rodicovsku samozrejme vacsinu taha manzel a po rodicovskej sa vratime k modelu, ktory sme mali pred tym

a je uplne jedno ako to mame my 🙂 evidentne ti nevyhovuje ako to mate vy a to treba riesit

maranco
30. aug 2023

Založte si tretí účet na spoločné výdavky.
Tam si mesačne posielajte dohodnutú sumu a z toho účtu nastaviť trvalé príkazy.
K tomu účtu vydať 2 platobné karty (vo FIO máte bezplatne) a tou kartou bude každý platiť spoločné nákupy.
Osobné veci si bude každý platiť zo svojho účtu.

lienka.7
30. aug 2023

@autotka uz len to ze rodicak a pridavky chodia jemu je choré. Tie peniaze sú pre teba! Aj kocikovne bolo vyplatene jemu? Co si bola nesvojpravna?
Daňový bonus chodi tiež jemu, vsak?
Zaraba viac a ty mu ešte posielaš peniaze??? Prepac, ale si normálna??? Benzín nech si panko laskavo platí sám, ty si kúp veci pre seba a dieta.

dskjhfdlkdjhl
30. aug 2023

My mame spolocne deti, spolocny dom, spolocne auto a spolocne aj financie. Takze absolutne neriesime co kto plati, lebo mame vsetko spolocne😉

dusankomoj
30. aug 2023

@dskjhfdlkdjhl presne!. Sme MY, nie ja a muž.

petamich
30. aug 2023

@dusankomoj my sme tiez MY to ale neznamena, ze musime mat spolocne financie 🙂 to ze to mate inak este neznamena, ze ostatni nie su my alebo ze maju horsi vztah

chodec15
30. aug 2023

Pary, co sa nevedia instinktivne, bez zbytocnych debat dohodnut na skutocne spravodlivom deleni financii a povinnosti doma s kuskom velkodusnosti od oboch stran, ze sa ani jeden nebude ulievat, ani vyuzivat druheho, tak vacsina vztahov na tom aj zahuci a skonci. Potom su sami a zistia, ze samota, naklady a povinnosti zahrnujuce dve domacnosti ich vyjdu este na viac ako to, na com sa nevedeli dohodnut.

mogaa
30. aug 2023

no kým počas manželstva je všetko spoločné(teda aj príjmy) , u vás to tak nie je....treba sa dohodnúť kto bude čo platiť.... ak nemáte hypotéku tak výdavky(strava, bývanie, drogéria, deti) by mali ísť 50:50

zmrzlinka2021
30. aug 2023

A ten partner je kto realne?

Tvoj manzel alebo frajer?

Lebo ak ste manzelia a teda rodina, tak je uplne jedno, kto co plati, peniaze su vase spolocne, len su na dvoch uctoch. Ja to s muzom absolutne neriesim, kto co plati, divame sa na to, ze su to NASE peniaze, kedze sme rodina.

Ak ste zatial iba frajeri a kazdy ide "za seba" v tom zivote, tak normalne si k tomu sadnite, dajte dohromady prijmy, vydavky a pomerom si ich financujte. Cize ak tvoj druh zaraba viac, mal by aj viacej vydavkov platit. Hlavne ak mate dieta. Takto pri pripadnom rozchode sa nikto z vas nebude citit ukrivdeny.

dusankomoj
30. aug 2023

@petamich ja nehovorím,že iný majú horší vzťah. Ale pokiaľ niesu peniaze vyriešené HNEĎ na začiatku,tak vznikajú situácie,ako v tejto diskusii a vždy je niekto ukrivdený.