Ahojte dámy (možno aj páni), mám taký problém a neviem, ako z neho von.
Partner sa ku mne pred niekoľkými mesiacmi nasťahoval, čo by bolo ok, ľúbime sa, vyhovuje nám byť spolu. Lenže mi vadí, že na všetky platby účtov som ja sama. Byt je môj, platím naň hypotéku- sama, a chcem ju aj sama platiť, ale mne ide skôr o to, že sa za byt platí aj nájom (družstvo), voda, elektrika, poistka.. a na to mi neprispieva. Strava je ako-tak na 50%, ale odkedy sme spolu, vzrástli mi náklady na potraviny tak 3násobne.
Auto používa tiež moje- naň ešte splácam úver.. a on len sem-tam natankuje, hoci na ňom jazdí dosť.
Neviem už, čo ďalej robiť :(
Ako to máte podelené vy?
Čo robiť? Že by sa s ním porozprávať? Samého ho nenapadne, a asi mu to vyhovuje. Hypoteku si plať,ale na ostatné by ti mal prispievať. Veď aj on uziva elektinu, vodu, internet. A na stravu pol na pol to určite. Či bojis sa s ním o tom rozprávať? Očakávas, že sám od seba ti bude platiť? Nejak mu nedochádza
@nesa_ag Treba si s ním sadnúť a porozprávať sa. Že neplatí hypotéku, chápem, ale elektriku, vodu, plyn a podobne používa, čiže rozdeliť na polovicu. Rovnako nákupy. My sme si s priateľom odkladali bločky a na konci mesiaca doplatil ten, kt. za nákupy platil menej. Ináč je zvláštne, že tá iniciatíva musí prísť od Teba, malo by to byť aj na ňom a mal by s tým prísť sám, on sa prisťahoval.
Treba sa posadiť a otvorené povedať: Michal odkedy tu byvas mam výrazne vyššie náklady na bývanie, chcem tá požiadať aby di mi prišiel na náklady
To iste auto
Čo hovoríš ?
A čo tak to skusit rozhovor ak to sám nejak zvláštne prehliada…Alebo je to držgroš, ktorý ťa pekne využíva. Určite to takto nema fungovať ani vo vzťahoch nie to v manželstvách. Skúste čaro obyčajného rozhovoru 😉🙂
Rieste to este takto v zaciatku naber odvau a porozpravaj sa s nim, budes vediet na com si. Zrejme je ti taky rozhovor neprijemny, tak sa nam dopredu priprav, aby si nebola nervozna.
1. Vycisli si, kolko su ktore platby, ktore chces aby ste platili spolocne.
2. Spravte si dobru veceru, nech je kludnucky a nakloneny rozpravat sa 🙂
3. Povedz mu, ze ty mu povies svoju predstavu, on tebe svoju a ze sa skusite nejako dohodnut na tom, ako bude fungovat, aby ani jeden z vas nemal pocit nespravodlivosti.
Ak mu ustupis a nebudes spokojna, bude ta nespokojnost v tebe rast.
My sme byvali s muzom, este frajemrom pred 20 rokmi v podnajme a hned od zaciatku sme si to takto vycislili a kazdy dal z danej sumy polku. Mali sme taku spolocnu penazenku, kde sme kazdy mesiac naozaj fyzicky dali danu hotovost. Samozrejme ze som sem tam kupila aj mimo toho nieco alebo on pozval a tak. Ale podnajom aj velke nakupy do domacnosti sme robili za spolocne peniaze.
Dnes uz beznejsie vsetko platit elektronicky, ale tak mozete sa dohodnut, ze on ti dohodnute peniaze posle, lebo ved ty splacas vsetko vacsinou...
Prepáč, ale čo si blbá?! Alebo si na tom tak zle, že si potrebuješ vydržiavať chlapa? Nepýtaj sa nás, ako to máme, ale skôr sa porozprávaj s tým tvojim, ako si to predstavuje či mu nie je blbé nechať sa vydržiavať ženou.
@kakawah no moj sa tiez nastahoval ku mne a veru mu samemu okamzite napadlo, ze nesvietime zadarmo atd. A to bol mlade ucho, 23r… ale tak poznal to z domu, akonahle skoncil skolu, musel nastupit do prace a prispievat na chod domacnosti.
@nesa_ag napisem to sproste - usta pouzivas na vselico ine, tak ich tentokrat pouzi na otvoreny rozhovor. Neviem ci on teraz vyliezol z jaskyne alebo zoskocil zo stromu, ked nemal ziadnu povinnost financovat chod domacnosti (vlastnej alebo zdielanej), ale teda ked ho mamicka nevychovala, tak budes musiet ty. Normalne mu napis na papier (alebo moderne do excelu ci sprav prezentaciu v powerpointe, podla toho co lepsie chape) co kolko stoji a kolko z toho bude platit on. Auto nech si zaobstara vlastne - to nie je len splatka uveru a palivo, to su aj poistky, servis, sezonne prezutie a hlavne opotrebenie. Majitela ma len jedneho a zubna kefka, zena a auto sa nepoziciavaju. Ak ma problem, tak mu ukaz kde si moze kupit listky na autobus.
koľko má partner rokov že nemá byt (to ešte chápem celkom ak bol sám) a ani auto (čo nechápem, kedže asi ak ho využíva, zišlo by sa mu a zase dá sa kúpiť jazdené za 1000 eur) ? Ja vidím len 3 varianty, prvá držgroš, čo nepustí cent na auto alebo byt alebo hypotéku, druhá opak držgroša, všetky zarobené peniaze prefláka alebo má aj nejaké exekúcie, prípadne sú v tom automaty. Tretia že väčšinu života nerobil a nemá mať skade peniaze?
@nesa_ag Toto ste si mali určiť hneď ako sa ku tebe nasťahoval,hypotéku by som neriešila,ale zvyšné náklady na bývanie nekompromisne dať na polovicu a nákupy potravín,drogérie a podobných veci tiež nech sú cca.vyrovnane..To jeho akože vôbec ani nenapadlo sa ťa spýtať,koľko ti ma prispievať na bývanie,keď sa k tebe nasťahoval? Proste si tam priniesol svoje veci,býva zadarmo a občas zaplatí nejaký nákup? Nehnevaj sa na mňa,ale buď je totálne vypočítavý a vyhovuje mu to,že si ho prakticky vydržiavaš alebo je totálne blbý a nejako "opomenul",že by sa mal podieľať na financovaní domácnosti aj on..Prípadne je to možno kombinácia oboch vecí..Každopádne hneď dnes by som si ho posadila a narovinu mu povedala,koľko ťa čo stojí - poplatky družstvu,elektrina,plyn,TV+internet a povedala by som mu,že by mal platiť polovicu,keďže tam už býva aj on..Veď aj poplatky družstvu máš predpokladám vyššie,keď už tam nebývaš sama,ale ste tam dvaja..
@nesa_ag veľmi veľa šťastia prajem pri rozhovore. Pozri ak sa s ním bude dať dohodnúť tak nekompromisne sa dohodni ze na konci mesiaca sa spočítajú výdavky na energie, jedlo a auto (+extra výdaje) a budete platiť každý polovicu.
Ak sa naozaj ľúbite a rešpektujete nebude to preňho žiaden problém.
Ak sa urazí, začne sa vyhovárať a hádať s tebou tak to je pre teba obrovska vystraha. V tom prípade ruky preč od takéhoto chlapa.
Píšem ti z vlastnej skúsenosti, kde som poznala chlapa ktorý má ľúbil ale keď prišlo na peniaze 99% všetkého som platila ja, prisahám. Vylety, jedlo, posedenie v kaviarni, on nemal ale ani uspory, nikam ma nikdy nepozval, žiadna dovolenka nebola možná, jedine ak som ja platila a on ešte veselo utracal na seba, čo si zmysel to si kupil az kým sa neminuli peniaze... Už s nim nie som a bol to hlavný dôvod pre mňa odísť
Finančne negramotny človek ťa stiahne dolu vodou a nechapem že mu to príde normálne... Ale sú takí a ver mi ti sa proste nezmenia zo dňa na deň
Držím palce. Daj vedieť ako reagoval keď si vyložila karty na stôl
@nesa_ag pred 18 rokmi sa ku mne môj nasťahoval,byť bol môj bez hypo. Po mesiaci sme si sadli,zrátali nájom,stravu cca, polovicu tejto sumy mi poslal na účet, po 2 mesiacoch sme si spojili účty v 1, po roku a 7 mesiacoch bola svadba,po 18 rokoch je byť už náš spoločný, účet máme stále 1 s tým, že každý má od neho vlastnú kartu. vyhovuje nám to obom.
Ale to si asi nechcela počuť, lebo teraz spoločný účet nie je in,lebo sloboda...
Sadnite si, vyčistite náklady a založte si spoločný účet, na ktorý bude každý posielať nejakú sumu, z ktorej budete všetko platiť, stravu, najom
Zapisuj si podrobne vydavky, ktore idu na domacnost, staci Ti jeden mesiac a potom si s nim normalne sadni a porozpravajte sa, ze ktore naklady si ako podelite. Je jasne, ze hypoteku Ti platit asi nebude, kedze to nie je jeho vydaj. Ale stravu, energie, najom, drogeriu a tieto bezne veci, co pouzivate obaja tak tam by mal podla mna prispievat. Zalozte si pripadne dalsi ucet, kde budete posielat obaja rovnaku sumu, co bude na tieto naklady. Ostatne Ti ostane a tam si uz platte kazdy podla uvazenia (ty mas navyse hypoteku). Ak pouziva aj tvoje auto pravidelne viackrat mesacne, mohol by myslim aj na benzin/naftu davat.
Nuž...pokiaľ ho to doteraz samého od seba nenapadlo ti navrhnúť delenie si spoločných nákladov... neveští to nič dobré.
Veď čo si myslí...že tebe padajú peniaze na účet rovno z neba???
Jemu ako mužovi to nieje trochu trápne?
Odporúčam si podobné záležitosti vydiskutovať a určiť pravidlá spoločného života hneď na začiatku, inak to bude veľmi ťažké.
Možno teraz budem znieť ako "stará životom skúsená ženská"...ale treba si uvedomiť, že láska je jedna vec a praktický život druhá vec.
Ideálne bude ak tieto dve veci sa dokážu zharmonizovať a nájsť si svoj stred.
Prajem veľa úspechov v spoločnom živote.
Vy ste sa nebavili o financovaní predtým ako ste spolu začali žiť?
Najvyšší čas sa o tom porozprávať a kľudne si to dajte aj na papier
Par mesiacov byva zadarmo, aky super zivot 😀 ak mu samemu nenapadne, ze treba platit (stahoval sa k tebe od rodicov, kde zil tiez zadarmo?), tak mu to samozrejme musis povedat.. ale toto ste mali poriesit este pred stahovanim
@nesa_ag priamo povedať, lebo náhodou budete mať dieťa a potom sa bude čudovať aké je všetko drahé.Ved ty platíš všetko plus navyše stravu, ktorá Ti vzrástla.Blbo povedané sama by si mala nižšie náklady.Ale je trkvas, že asi neopýta plus vyúčtovanie za byt a pod..on má v podstate bývanie, auto, vzťah za tú trochu čo Ti zaplatí za stravu asi prešiel z mamahotelu k tebe.
Samozrejme hypo, auto pôžičku si plat sama, ale mal by sa revanšovať aspoň tou stravou, výletom, niečím...a nie, že ty minies veľa a on si bude setrit
Naozaj by ho to malo napadnut, o kolko lepsie by to vyzeralo keby iniciativa vysla od neho. Nielen 50% energii, poistiek a prispevkov bytovemu druzstvu, mal by platit 50% trhoveho najomneho (co v sebe zahrna aj opotrebenie nehnutelnosti a vybavenia) pretoze si vlastnik nehnutelnosti
A preco to s nim nekomunikujes?
neviem, ci by som chcela byt vo vztahu s niekym, komu ani nenapadne, ze by sa mal podielat na platbach, ked s niekym byva, to je jasny signal, ze to nebude ten spravny partner do zivota
spis si naklady na papier vratane stravy a auta a sadni si s nim ze treba daco dolezite prebrat a polozit to pred neho s tym ze same sa to nezaplati a treba prispiet minimalne polovicou
Pár mesiacov sme sa len tak stretávali, chodil aj ku mne ale asi od druhej - tretej návštevy niečo doniesol , že pekne ho pohostím a on ma predsa nebude vyjedať.
Po pár mesiacoch sa nasťahoval, hlavne najskôr kvôli práci, a hneď sa pýtal ako a koľko má prispievať. Takže 50% na všetky náklady. Stravu nakupuje viac aj platí viac lebo zje viac.
A ty si s ním hneď pohovor, hádam nemáš strach či trému, lebo netuším prečo ti nevadí že máš doma protivníka.
A auto ? Zoberiem kľúče a hotovo, keď ich bude hľadať, nech ide svojim. Ty platíš úver, ešte aj všetky poplatky okolo neho, dokonca aj tankujes viac ako on a to ho neuzivas toľko ako on.
Budhova noha, žena preber sa , ty mu hádam aj oprdene trenky perieš aj prací gél kupuješ.....
@nesa_ag Ďalšia hviezda, čo založí diskusiu a vôbec nereaguje...
Ja sa len veľmi čudujem že to chlapcovi nepríde ani trochu divné že žije zadarmo jazdí zadarmo, každému normálnemu chlapovi by to prišlo automaticky že bude prispievať a nieto ešte aby mu to musela žena vysvetľovať. Asi je v tom že si našiel druhu "mamu"
@nesa_ag my sme manzelia, my mame vsetko spolocne.
U vas by bol potrebny asi priamy rozhovor. Ved mu to vysvetli, ked zrazu byvate dvaja, naklady sa samozrejme zvysuju. Ze nie si na taketo naklady zvyknuta, tak by bolo vhodne ti ich vyrovnat.