Financie v domácnosti

4. feb 2023

Ahojte, koľko € vám mesačne ostáva po zaplatení všetkých výdavkov (nepočítam stravu a drogériu, myslím hypo, elek.,plyn, poistky, úver,...)? A ako vám to mesačne vychádza? Dokážete niečo ušetriť? Robíte si nejaký rozpočet, koľko môžete minút denne alebo týždenne a ako sa vám to darí dodržiavať? Pýtam sa len tak zo zvedavosti, nakoľko rozmýšľam že by som si zaviedla obalkový systém a neviem presne odhadnúť koľko mesačne je taký priemer. Viem, že každý to má inak, niekto viac a niekto menej a preto ma to zaujíma, aby som si z toho vedela urobiť nejaký priemer. Nám zostáva mesačne cca 1600-2000 podľa odmien (bez stravy a sporení), sme 2+1dieťa. Vďaka za info.

viestta
4. feb 2023

Vsetky trvale prikazy odchadzaju do par dni po tom, co nabehneu vyplaty, vratane trvaleho prikazu na sporenie na zeleznu rezervu. Potom vidim kolko ostalo a s tym gazdujem tak, aby som pred vyplatou nemusela na zeleznu rezervu siahnut. A nezaujima kolko kto ma, minie, odlozi, pretoze vediet to mi tak ci tak nepomoze, musime vediet gazdovat s tym co mame.

buberova
4. feb 2023

Máme tabuľku kde si značíme všetky výdavky a príjmy. Tak máme prehľad kde sa peniaze rozkotúľali. Nikdy nejdeme na doraz, vždy sa nám podarí investovať aj ušetriť

autor
4. feb 2023

Poviem pravdu, že ja nie som extra na šetrenie. 🤦 Uviedla som sumu hlavne kôli tomu aby som sa vedela porovnať s ostatnými. Ide mi o to že mesačne nám ostane vždy minimálne 1600€ a to je vážne len pár krát do roka, inak je to viac, vždy do 2000€ a ja nie som schopná z toho ušetriť viac ako 300€, je to málo peňazí, alebo som ja totálna neschopáčka? 😭😭😭😭

autor
4. feb 2023

Preto rozmýšľam nad obalkovým systémom, že by som si peniaze rozložila na 5 týždňov (4,5tyzdna) a vyčlenila by som si sumu, ktorú môžem minút, ale neviem koľko je taký priemer pri rodine 2+1 kde dieťa je na UM a má ešte plienky.

buberova
4. feb 2023

Skús si mesiac značiť výdavky a daj si k tomu poznámku či to bolo nutné alebo len taký rozmar.. a uvidíš čo je reálny výdavok a čo je výsledok toho že nie si šetrná

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mistymay33
4. feb 2023

To, co chces usetrit si odloz na zaciatku mesiaca, hned po vyplate a nie na konci. Zaloz si ucet alebo poducet a tam si zaloz trvaly prikaz s hodnotou, ktoru chces mesacne odkladat. A to co ti potom zostane, to minaj.

sense
4. feb 2023

U mňa odchádza na šetrenie vždy ako prvé z účtu keď príde výplata a ak na konci mesiaca ešte niečo ostane ide tam tiež a vždy niečo ostane nie veľa ale aj stovecka dve sa rataju

zafir01
4. feb 2023

Obalový systém je super vec. Keď odídu trvalé príkazy (aj so sporeniami, investíciami do dôchodku, či deťom,) ostáva nám niečo menej ako tebe. No obalový systém používam prakticky od mojej 19tky. A je to fajn a prehľadné

Ale hlavne. Úsporenevsumy nám strha hneď na začiatku. Už roky rokuce. Potom pracujeme už len so sumou, ho nám ostane.

ropucha6
4. feb 2023

Trvaly prikaz hned po vyplate na setrenie a investovanie inak ti nepomoze nic. Ja osobne si neviem predstavit saskovat s obalkami, ved vidim stale v priebehu mesiaca, kolko mam na beznom ucte k dispozicii a aj tak platim vsade kartou.

lenkakravcova
4. feb 2023

Akože minúť na jedlo a drogériu 1600-2000€ no to mi príde kus veľa. Tak do 800€ by si sa normálne mohla zmestiť pri 3 ľuďoch. To co si kupuješ každý mesiac šaty pre vás 3 za 1200€??.lebo jedno dieta viac než 200€ na oblečenie je veľa. A to ešte deti rastú. Dospelí nie.

slavomira236
4. feb 2023

@lenkakravcova tiež nechápem že nevedia ušetriť keď im toľko ostane ja mám s 2 deťmi 1000eur na všetko aj poplatky a vyjdem

autor
4. feb 2023

@lenkakravcova ja fakt ani neviem kam, pár krát do mesiaca ideme na výlet, pár krát sa ideme najesť, kúpim niečo malému, nám do domácnosti stále nejakú blbovinku, sebe niečo, mužovi niečo. Viem že míňame zbytočne a viem že to musím zmeniť a trošku sa musíme obmedziť. Preto som chcela vedieť koľko si kto týždenne dáva do rozpočtu, že by som sa to snažila neprekročiť, lebo keď si dám mesačný plán tak na konci mesiaca vezmem peniaze zo sporenia, takže som si to chcela nastaviť týždenne aspoň to skúsiť.

anjelok
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
viera27
4. feb 2023

Ja to poznam,tiez vela minam a nie som schopna usetrit. Kolko mam,tolko miniem 😅. Ale co mne pomaha,tak hned po vyplate nahadzem nejake peniaze do investicii,fondov,akcii. Na to sa tazko saha a vytesujem sa,ked to rastie. Klasicke sporenia su na nic

ropucha6
4. feb 2023

@autorka, tak dolezite aj je, ci mate zeleznu rezervu, ci sporite dajme tomu na dochodok, na nejake ocakavane/neocakavane vacsie vydavky a pod. Ak ste zabezpeceni, tak sa nemusis az tak stresovat

autor
4. feb 2023

@ropucha6 máme rezervu, ale nie je to nejaká extra suma, vykryli by sme tým len pár mesiacov bez príjmu a na dôchodok si sporíme v 3.pilieri aj ja aj muž ale to odchádza automaticky z výplaty.

siska53
4. feb 2023

Keby nam ostalo tolko penazi, som stastna!

hederamonstera
4. feb 2023

Skus zacat aplikovat minimalizmus a este aj zarobis, co sa budes chciet pozbavovat tej kopy veci ;)
Holt, materializmus je svina

marca12
4. feb 2023

Keby mi ostavalo mesacne 1600-2000€ absolutne by ma nezaujimalo,kolko ostane inym ludom. Vlastne ostava mi podstatne menej a aj tak ma nezaujima ako to maju ini ludia,nerobim si statistiky.

autor
4. feb 2023

@marca12 Vidíš, teba to nezaujíma a mňa áno, ty možno vieš šetriť a ja nie (bohužiaľ), chcem šetriť a skúšala som už pár veci ale nejde mi to, tak ma zaujíma aký rozpočet ľudia majú na týždeň, na mesiac. Možno som sa zle vyjadrila a možno to niekto zle pochopil, moja vina. Jasné že každý míňa inak ale na základe toho kto má aký týždenný rozpočet by som sa skúsila do neho vopchať aj ja a možno by som niečo ušetrila. Možno to nie je najšťastnejšia voľba, ale je v tom aspoň štipka snahy.

autor
4. feb 2023

@hederamonstera je, vždy kúpim sprostosť a uvedomím si to až keď to mám doma a potom mi to príde ľúto a rozdám to, rodičom svokrovcom alebo súrodencom, lebo mi to zbytočne stojí. Proste musím niečo zmeniť ozaj.

tana85
4. feb 2023

tiez to mame tak nejak, ale dari sa nam aj odkladat, ako rodina sme 2+skolacka a skolkar bez plienok ;) ale zaklad je odlozit nabok to, co chces usetrit a za mesiac vystacit s tym, co ostane. mame sporiaci ucet a len vynimocne sa stalo, ze sme si z neho este presunuli na zvysene vydaje (oprava auta, a pod.). dolezita je ale motivacia lebo niekto to proste nepottebuje ak ma fin.zabezpecnych rodicov alebo nema ziadnu hypoteku, to sa potom tazsie donutis menit svoj standard

nerko
4. feb 2023

Keby mi ostane cca 2000€ po zaplateni poplatkov, tak 1000€ odlozim. Kym nechodi dieta do skoly, a netreba investovat do kruzkov napr. Odporucam na zaciatku mesiaca poslat na sporiaci, alebo investovat. A gazdovat so zvyskom. A ako pisali vyssie, aplikovat minimalizmus. Sama si odpovedz na otazku, ci tu konkretnu vec co mas v plane kupit chces, alebo potrebujes.

natalka13
4. feb 2023

Baby ti tu pisu, minate vela.
S 1 babom 2000 len potraviny drogeria a oblecenie. Ked chces setrit odkladaj a neminaj. Myslis ze z obalky neminies? Uplne rovnako ako z uctu. Lavou zadnou, lebo niesi zvyknuta premyslat nad tym,ci tu vec potrebujes.
Mna deti naucili minimsluzmu v dome aj v satniku. Usetrene precestujem.

slavomira236
4. feb 2023

Ak by ste mali minimálku obaja s mužom neboj sa naučila by si sa obracať korunu ako sa hovorí...

lenkakravcova
5. feb 2023

Vydeľ si 200-250€ na týždeň. To je podľa mňa taká normálna suma pre 3 clennu rodinu na celkové fungovanie (jedlo, oblečenie, drogéria). Zvyšné peniaze si pre ved na sporiaci účet. Ak ti bude na konci týždňa chýbať, prejdi si výdavky na čo si v daný týždeň všetko minula a zistiš kde ti to mizne.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sasanka605
5. feb 2023

Poznám, ostáva mi dost ale som schopná si stále nieco nájsť kde to miniem. Ako viem sa zaprieť ale ked je vsetko poplatené a aj na sporenie odišlo proste to az tak nesledujem. Tiez musim začať, ono sa to nazbiera hned - tu somarinka, tu nejaká kavicka a uz to ide.