Financie v domácnosti

5. nov 2022

Viem veľa domácnosti žije a nerozdeľuje si financie aj my sme tak žili. No nastali v našom živote zmeny kúsok sme boli od seba no a teraz sme opäť spolu . No boli v tom klamstvá atď.dali sme si šancu no radšej by som bola ak by sme každý mali svoje ako by ste to riešili nájom napoli potom každý svoje výdavky ako mobil splátky . No máme dve deti pýtať nejaké € aj pre nich on nie je tip nakúpi navarí 🤷🤷

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lujza123
5. nov 2022

Nainštalujte si aplikáciu Splitwise (rada ktorú som si prečítala tu na fóre a vďaka za ňu)
Každý tam piste svoje výdavky na domácnosť, deti - je to prepojené, takže všetky platby vidíte a na konci mesiaca sa vyrovnate
Aplikácia totižto do centa spočíta kto co koľko zaplatil a komu čo kto dlzi

Pripadne dajte každý na začiatku mesiaca ci po výplate určitú sumu do spolocneho "banku" a z toho kupujte jedlo, veci pre deti atď.

zmrzlinka2021
5. nov 2022

Keďže máte problém, fungovat pomerom podľa príjmu. Kto viac zarobí, viac platí

zuzanka.zuzu
5. nov 2022

@lujza123 toto je geniálna rada... načo sa vedieť porozprávať s vlastným chlapom, keď to za nás appka vyrieši 😨

viestta
5. nov 2022

Spravodlivé je ak každý dá rovnaký podiel príjmu do spoločného. Povedzme 80% a z toho sa platia všetky spoločne vydavky, nájomné, energie, strava, výdavky na deti, spoločne dovolenky, výlety... S tým zvyškom si každý naklada ako uzná za vhodne.

petamich
5. nov 2022

my sme pred rodicovskou fungovali tak, ze sme si zalozili ucet, ku ktoremu sme mali obaja pristup a nan sa kazdy mesiac posielala suma, na ktorej sme sa dohodli, ja x a manzel y a z tychto penazi sa financovala domacnost, spolocne vydavky, vylety...a po nastupe spat do prace v tom budeme pokracovat

a zo zvysku si kazdy platil svoje vlastne zavazky typu mobil, poistku, ja mam uver, manzel ma uver, ktory sme nadobudli pred manzelstvom...ja som si financovala kozmetiku, kadernicku a pod. a on zasa svoje potreby a samozrejme, ze ked jeden z nas potreboval, tak ten druhy mu poslal keby cosi

opica_skorica
5. nov 2022

@viestta rozumné.

veselo_neveselo
5. nov 2022

Kazdy nech ma vlastny ucet, a potom jeden spolocny.
Dohodnete sa, kolko kazdy z vas bude posielat na spolocny ucet tak, aby ste pokryli vsetky vydavky na domacnost. Najom, energie, skolske pomocky, oblecenie detom, potraviny, drogeria do domacnosti, atd.
A so zvyskom.nech si sam gazduje ako vie. Ak mate male platy, ze vam zostava malo, tak sa dohodnite tak, aby kaxdemu zostalo "na zabavu" rovnako. Ak mate viac volnosti, tak proporcne (bud ako % z platu, alebo vykryvat % z celkovych nakladov podla toho kto-kolko zarobi)

f333
5. nov 2022

Co to vediete za neusporiadany zivot? Obaja ste rodicia /aj ked mate deti mimo manzestva/... takze obaja ste povinni s a o ne starat Aknemate urcene sudom zvedenie doistarostlivosti ejdneho z erodicov. ale aj tak ste obaja povinni sa starat o deti aj finacne aj vychovne....Cize dohodnut sa na starostlivosti o deti po finc.stranke aj vychovnej.
.. Vy dva dospeli rodicia nie ste manzelia prdpokladam.. takze nemate voci seba ziadne pravne ani ine povinosti sa navzajom zivit... Cize ste ako spolubiuvajuci,ktori si obaja platia svoje vydavky... ak mate spocnu nehnutelnost v podielovom spoluvlasatnctve,ste obaja povinni sa o nu starat rovnym dielom.aj finacne.
Ak ste manzelia, tak aj mate BSM/ ci nie,mate hospodarit spolocne.. cize prjem jedneho patri aj druhemu a naopak...
Takze ake mozete mat problemy s hospodarenim?

panegade
5. nov 2022

U nás je to tak že ja vyplatim všetko hypo,nájo
m,energie internet,vsetke réžie a manželke dám sumu na živobytie ona rieši nákupy a istú sumu si nechávam pre seba ...mám rád keď mám aj ja svoje peniaze

katuskamala1
6. nov 2022

Uz je na vas ako, ci ucet ci appka a tak ale určite to rozdelovat percentualne! Nie sumov, nakolko platy isto nemate uplne totozne.

lujza123
6. nov 2022

@zuzanka.zuzu no ved porozprávať sa môže, to s tým nemá absolútne nič spoločné.

Buďto dajú peniaze dokopy dopredu a z toho hospodária alebo platí ten co ma zrovna kartu, cash u seba a potom to dorovnajú. V tom predsa nieje žiadny rozdiel.

Práveže apka mi príde oveľa rozumnejšia. Žijeme v elektronickej dobe, veľa platieb ide cez kartu. Takto budú mať aspoň prehľad koľko financií ako domácnosť potrebujú, koľko ide na stravu, koľko na zabavu, koľko na deti. Prehľadné, jednoduché.

kiki234
6. nov 2022

Zalozte si este jeden spolocny ucet. Posirlajte tam rovnake sumy a hispodarte vylucne z neho. My sme to takto mali prve spolocne roky a fungovalo to. Navyse kedze to bolo vsetko v jednej banke aj nam klesli poplatky na vsetkych uctoch.