Financie v domácnosti

4. júl 2022

Ahojte, myslíte že sa dá vyžiť mesačne z 500€? Sme V domácnosti 4 (dve malé deti, kupujeme ešte aj plienky a UM).
500€ by nám už zostalo po zaplatení všetkých výdavkov (okrem benzínu, na aute nechodíme veľa, manžel do práce chodí firemným a ja som doma s deťmi).
Prerábame domček a súrne potrebujeme do budúceho roka došetriť. Myslíte si že je možné vyžiť z tak malej sumy? Samozrejme máme niečo aj našetrené ale nerada by som siahala na úspory ani naše, ani na úspory deti, preto by som chcela skúsiť čo najviac ušetriť na prerábku.
Moja otázka znie či je to vlastne aj reálne žiť z tak mála a ak áno, prosím vás dajte mi nejaké rady ako vlastne ušetriť. Ďakujem.

saska85
4. júl 2022

No neviem, my sme dvaja a 500e minieme na stravu

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jonki
4. júl 2022

Nie, ja som 1+3 deti- strava 250-380€ a kopu výdavkov k tomu-auto( nie je len nafta-pneumatiky, poistky, servis, olej,filtre) oblecko, darcek, tu a tam aj nejsky zazitok, skolske vylety, lieky, drogeria, dan nehnutelnost, odpady, servis na kotol atd-to mi posledne mesiace vyslo 500-800 mesacne k tej strave.

jonki
4. júl 2022

Ok v tych 500-800 bola aj masaz, kozmetika, kontaktný gril. Ale dat 500 spolu za to vsetko co pises vratane plienok a um za mna jedine ak carujes. A to varim, kupujem zakladne potraviny. A nejeme extra vela-sme 4 baby.

autor
4. júl 2022

Tak čo už, budeme musieť zobrať na prerábku z našetreného. Ako tak čítam, tak naozaj vyžiť z 500€ by bol zázrak.

1fifinka1
4. júl 2022

Niektori si ani nedávajú otázku, či dá, lebo musia. Určite sa dá z toho vyžiť, a nemusíte ani "živoriť". Stačí rozumne nakupovať a variť. Netreba kupovať drahé ovocie, treba kúpiť sezónne. Ja rovnako ako niekto predo mnou písal keď som začala chodiť na týždenné nákupy, minula som neporovnateľne menej ako keď chodíš každý, alebo každý druhý deň. Chce to dobré plánovanie varenia, presne kúpiť, čo treba, treba využívať veci z mrazáku a špajze, a určite hladovať nebudete. Ja nakúpim pre 5 členov na týždeň nám bohate stačí 100 e, a máme všetko. Od ovocia, zeleniny, jogurtov, mäsa, atď a nikomu nič nechýba. Ako tu niektoré píšu, že to ide na úkor zdravia. Nejde. Ver mi. Chutne a zdravo sa dá variť aj z takej sumy a rozumne hlavne. Asi budete musieť oželieť kúpalisko, kino, výlety, kde treba tankovať, alebo dovolenku, ale na stravu to stačí. Nedaj sa odradiť.

karhu
4. júl 2022

podla toho kde zijete a ako zijete, 500 je pekna suma, 50 by bolo zleee

martinkatinka
4. júl 2022

Veru, tyzdenne nakupy su lepsie, robim to tak, ked je doma muz. Ked nie je doma, nakupujem kazdy druhy den, po ceste z/do prace a mam pocit, ze miniem viac, ako ked sme doma vsetci traja 🤷

simca06022011
4. júl 2022

ale iste, ked ti to ostane po zaplateni nutnych uctov, da sa to zvladnut. Proste ked sipovies ze musis tak musis.. perdpokladam ze do kina kadetade nechodite aj tak. Kupaliska sa daju riesit aj lacnejsie atd.

sandra19901990
4. júl 2022

Všetko sa da, zalezi ako velmi chcete novy domov. Od toho závisí vaše uskromnenie. Viem o čom hovorím. Žila som tak s manželom 5 rokov z našich absolvenstlxch platov. Velmi sme chceli opustiť vlhký a maly podnájom a ist do vlastného.
Tak napríklad:
V nedelu si listujem kaufland a pozeram co majú.. taky karfiol kupim ked je v akcii za 1,30 nie ked mam “chut” a miniem 3€ Za kus. Nekupovali sme lososa, mascarpone na kolac, ananás (pre niekoho smiešne, ale my sme fakt žili skromne). V týždni sme mali 2x bez masa. Halušky sú lacné (domace, nie z prášku). Podľa toho co majú v akcii si robím zoznam co budem variť a podľa toho idem na jeden veľký nakup
Drogeria: šetrím, netreba mi kazdy mesiac špeciálny krém za 50€. Veľké nicea balenie pre celu rodinu je Ok a vystačí aj pol roka. Toto obdobie proste šetrím.
Plienky: všetky bezne dostupné sú bielenie chlórom. Lidl sú úplne v pohode. Nakupujeme v akcii za 5,55 viac balení.
Umele mlieko: hodím do googlu značku ktorú používame a vezmem najvýhodnejšie balenie tak aby som mala poštovné zdarma. Síce miniem tento mesiac za um viac, ale mam nakúpené výhodne na dva tri mesiace.
Kozmetiku, wellness, drahe dovolenky, kino, nechty (tie si spravím aj doma) proste toto obdobie neriešim. Stačia mi zdravé deti a podpora manžela. Lebo ked nebude to, ani ten krém ta 50€ Na vzniknuté vrásky mi nepomôže….

vevapeto
4. júl 2022

@cocolino234 mne sa zas tie tyzdenne nákupy vôbec neosvecili. Oveľa viac sme minuli, ako keď idem častejšie a kupim, čo reálne potrebujem.

dusankomoj
4. júl 2022

A čo takto,vyskúšať to a nezisťovať,čo iný? Možno to jeden mesiac pôjde a na ďalší ti bude chýbať pár eur,tak si vezmeš s úspor a na ten ďalší to bude zase OK.

1fifinka1
4. júl 2022

@sandra19901990 aj ja to tak obcas mam. Niekedy si doprajem, ale ked potrebujem usetrit, tak kupujem lacnejsie. Tablety do mycky su v pohode aj za 5euro z Lidla, umyju tak isto, ako tie drahe. Alebo jar na riad z Lidla za euro, alebo proste sprchac za euro z DM, krasne vonia ako taky isty za 3 eura. Atd.... to iste s potravinami. Kupim v akcii, alebo obchodnu znacku, ktora chuti rovnako ako ina a je lacnejsia. Na kvalite to nebadam.
@vevapeto preto ten zoznam, realne naplanujem co budem varit a to kupim. Ziadne hluposti.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
henka123123
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
1fifinka1
4. júl 2022

@cocolino234 ja zasa priamo riad s tym neumyvam, mam mycku, ale umyvam s tym hrnce a bandasky po vyrobe syrov, a su pre mna zasa dobre v tom , ze penia akurat a nemusim to donekonecna oplachovat. ked som mala jar, umyla som bandasku a tu penu som zmyvala este 10 minut a nie a nie to odtial dostat. Mne to vyhovuje, umyje, odmasti, a som spokojna. Je to samozrejme vec nazoru. Ja zasa nemenim Domestos na zachod, tie ine znacky su na figu. To ale zasa nie je polozka na zrujnovanie, do 2e a zachod cistucky, hentie vodave, to je hroza. A rovnako aj tie farbiace gulicky, tak trocha na nich ulietavam. Musia byt tie, co farbia. Tie ine su pre mna vyhodene preniaze. Samozrejme nie vsetko kazdemu vyhovuje, ale ked je clovek nuteny, a zasa niekedy to nekupim z principu drahe veci, aj ked by som na to mala. Napriklad tie jogurty niekedy , to je strasne. Ja kupim jogurt maximalne do 40/50 centov. viac nedam ani keby co bolo. Pockam kym su akcie, vzdy su akcie. A to zlozenie, to mas pravdu.

17alexis
4. júl 2022

Da sa podla mna, ak nebudete plytvat a nakupovat blbosti.

1fifinka1
4. júl 2022

Vcera sme boli v Lidli, a maju XXL niektore veci. Objavila som (moc do Lidlu nechodim, len obcas specialne na niektore veci) pomazankove maslo. Maju rozne prichute, a stoji 1.09 €. Kupila som 6 , a viem, ze mam aspon na 3 tyzdne na ranajky. S obmenami samozrejme, nie kazdy den. Rastu nam rajciny, papriky, uhorky. Alebo ja lubim samotny, s kakaom. Raz smotanovy, potom udeny syr, potom bryndzovy atd. Keby bol v normalnej cene vysiel by viac. Je to hodnejsie ako salamy, parky atd. My mame radi aj maslo s dzemom, medom a podobne. Toasty opiect, rozne druhy peciva, a podobne. A nestoji to vobec vela penazi. Ked mame chut na sladke, casto robim lievance, wafle, palacinky na rozne sposoby. Vyuzivam ovocie z mrazaku, casto jahody, maliny, co mam namrazene z leta. Cucoriedky. ribezle. Jedna varova cokolada stoji 2e ta obrovska, mame ju aj na 4 razy. Rozpustim, pokvapkam. Co potrebujes je len mlieko, muka, prasok do peciva, a trocha oleja. Olizujeme sa az za usami, netreba ziadne keksiky za 70 centov jeden. A takto sa da pokracovat dalej. Casto mavaju v akcii musli, minuly tyzden som kupila za 2 eura, 3 balenia, vydrzia asi mesiac. Decka to tiez maju radi do jogurtov. Nie kazdy bude so mnou suhlasit, ale my to tak mame a takto nam to vyhovuje.

marca12
4. júl 2022

Ked clovek musi vyzit,tak vyzije aj s mensou sumou.

jonki
4. júl 2022

@1fifinka1 no vyžiť zo 100€ na tyzden pre5 nie je prave šetrenie. A pisat ze ini maju rozumne nakupovat. Nie je problem sa vojst so stravou do 300€. Problem je sa s s tym zvyskom vojst potom fo zvysnych 200.Hlavne ak ratame aj veci ako pisem vyssie-poistky nehnutelnost/auto, bezny servis bezporuchoveho auta, servis domacnosti bez nakupu spotrebicov, platba odpadov, dan za nehnutelnost atd.

mamusa123456789
4. júl 2022

Fuuu, to by som asi nedala, my máme 3 deti a minieme tak 300-400 tyzdenne

1fifinka1
4. júl 2022

@jonki vobec tvojmu prispevku nerozumiem.

jonki
4. júl 2022

@1fifinka1 no pises ze ti bohaté staci 100€ na tyzden a davas to ako priklad šetrenia a dobreho hospodárenia. Ja ti naznacujem ze to az tske šetrenie nie je. Lebo zo 100€ na stravu na tyzden vyjde mnoho domacnosti a ani to za šetrenie nepovazuju. A v takom pripade ti na ten zvysok ostane necelá 100 na mesiac-co nie je realne v tomto pripade zvladnut-v pripade autorky kt riesi 500/mesiac..
Nic v zlom ani nechcem rýpať, len to ozsj nepovazujem za šetrenie.

autor
4. júl 2022

Ďakujem vám všetkým za radu, vyskúšam teda hospodáriť z 500€ mesačne a uvidím ako nám to pôjde. Ak sa podarí, budem veľmi šťastná, ak nie tak svet sa nezrúti a budeme musieť zobrať aj z nasporených. 🙂

jonki
4. júl 2022

Urcite vies nsklady minimalizovať a rozumne minat. Ano svet sa nezrúti a stsle to bude lrpsie ked to presvihnes o par € ako o 200€. A drzim silno prsty, investicia do byvania je dolezita a z mojho pohľadu jedina hodná aj zadlženie-ked sa inak neda❤️

1fifinka1
4. júl 2022

@jonki autorka ma vsetko poplatene. ak si si niekedy vsimla, velka vacsia prispevkov je o tom, ze sa ludia nevojdu ani do 600 euro so STRAVOU, ja som so svojimi vydavkami spokojna. Rypes, a teda ty si jej nedala navod ziadny. Ze sa v kazdej diskusii musi najst nejaka mudra premudra , ktora musi rypat. Do 100 e sa nevojde mesacne polovica zien co tu pisu, lebo to nevedia. Takze asi tak. Nech si autorka vyberie co uzna za vhodne, otazka nebola ako vyjst s 200 eurami, ale s 500. Nebola si ista, ci sa to da. Podla mna to setrenie je, a hovor a rob si ako uznas za vhodne. Hned podo mnou mas prispevok ako zena minie 300 euro tyzdenne, tej co nenapises? Diskusie, kde sa pise k teme sa vzdy zvrhnu na takuto uroven. Vzdy sa proste musi najst niekto. Ach boze. K veci nikdy nepisete, len rypete furt.

1fifinka1
4. júl 2022

@jonki pise sa len o strave a plienkach, nie o servise auta a podobnych nezmysloch, ktore tu pleties. Precitaj si to este raz. Takze reakcia, ci sa da stravovat za 500 euro mesacne bola, ano da. Hoci xy zien pise, ze nie. Takze nemiesaj hrusky s jablkami a neurazaj ma laskavo. Mnoho zien nedokaze vyjst so stravou ani s 1000 euro mesacne.

1fifinka1
4. júl 2022

oprava 100 euro tyzdenne