Financie v domácnosti

moncsi1987
17. máj 2024

Ahojte, hlavne preto píšem lebo potrebujem nestranný názor. Všetko vám neviem napísať lebo to by bolo na niekoľko strán ale skúsim to zhrnúť.
Mám 37 rokov manžel 46, sme manželia 1 rok. Keď sme sa spoznali bol ženatý a mal 2 malé deti, ja som mala 17.
Od mojich 18 rokoch sme spolu, oni zopár rokov bývali spolu ale potom došiel konečne náš čas išli sme spolu bývať do podnájmu. No museli sme sa odsťahovať pretože byt začali predávať. Vtedy on sám zobral hypo na byt, čo sme museli prerobiť a mohli sa nasťahovať. Vtedy ma vôbec ale absolútne vôbec ma nenapadlo že máme zobrať hypo "my" aby to bolo už naše a nie iba jeho.
Dom kde býval s exmanželkou a teraz somnou je dvojgeneračný takže na predaj vtedy nebol ponúknutý kvôli jeho rodičom, s ktorými sme tu dodnes.
Fungovali sme tak že hypo platil sám(cca.150€) ostatné sa delilo,myslím tým vodu, elektrinu, telku, net, smeti, ostatné veci som kupovala ja(potraviny, drogéria). Hneď po prerobení a nastahovani do bytu, som zostala nečakane tehotná. Mesiac pred pôrodom som zostala doma na MD a naše fungovanie v domácnosti sa nezmenili. MD som nemala vysoké lebo výplatu som dostávala aj na ruku. Moje úspory s takýmto tempom začali minút rýchlo. Vtedy som navrhla že teda výdavky sú pre mňa veľa a už nemám taký príjem aký som mala + aj dieťa už tu máme, aby réžiu platil sám a ja budem takisto potraviny drogériu a malému. Samozrejme ani takto som nevychádzala z peňazí tak po 8 mesiacoch som sa vrátila do práce a začala privyrábať okolo 500€ + MD a potom RD, rodičovský príspevok beriem ja, daňový bonus bral on do teraz, do januára, od Januára sme to pridali na mňa,keďže manžel išiel do dôchodku (policajt)a nevedeli sme či sa hneď zamestná alebo chvíľu zostane doma.

suzitok
17. máj 2024

A otázka?

stanulienkat
17. máj 2024

Si 20 rokov pracovne aktivna. Kolko rokov si dostavala plat nacierno? To si urobila velmi zle. Zaratava sa to do dochodku, MD, ak nahodou zostanes invalidna..... pripravila si sa o peniaze.

really8
17. máj 2024

@moncsi1987 Tipujem že pointa bude niekde v tom Že ťa manžel ide vymeniť tak ako predchádzajúcu pani policajtovu.

moncsi1987
autor
17. máj 2024

Žiaľ byt nám zostal malý(3 i.)a chceli sme sa presťahovať do väčšieho prípadne kúpiť dom. Ale už moji svokrovci sú čoraz viac chorý čoraz viac potrebujú pomoc, a manžel čím dlhšie potreboval chodiť domov k nim. Vtedy sme sa rozhodli že buď sa bude starať o nich jeho bývalá,keďže odsťahovať sa dovtedy nechcela, alebo sa nasťahujeme mi tam a budeme blízko k nim(svokrovcov) a jej kúpime byt s čím aj súhlasila.
Musím teda ešte dodať, v byte sme mali väčší nedoplatok za elektrinu a to zaplatil manžel.
Byt po tejto dohode bol predaný, kúpil sa z tej ceny bývalej byt aby sa mohli odsťahovať a my nasťahovať do domu kde dodnes žijeme a fungujeme už cca 7 rokov.
Dom je teda opäť jeho, byt kde bývala jeho bývalá s detmi sa predal min.rok. Ona odišla už iba so stredným synom ktorý je autista bývať do dedine kúsok od nás do 2 iz.bytu.Najstarší syn býva s nami od januára.
Muž s bývalou mali nezhody a chvilu sa nebavili, ale asi cca mesiac dva už všetko vyjasnili a chodí pre chorého syna .... Pointa je v tomto že prvýkrát keď tam bol u nich pre syna, jeho bývalá ktorá je dodnes sama začala že ona potrebuje novú posteľ do spálne pre nich a tiež nový gauč pre syna lebo je už vyležaná. Chce si ešte kúpiť obrazy. A nato môj manžel ponúkol naše obrazy z bytu kde sme bývali spolu. Do domu sa nám nehodili,mne sa ani nepáčili, tak roky sú už v garáži.
Mňa s tým tak urazila, že odvtedy to neviem prehltnúť, že on čo furt musí dotovať jeho ex, keď chce tak nech si kúpi ona. On mi vyčíta že robím z komára somára, že čo to má spoločné s našou rodinou, a že pre mňa to boli aj tak smeti tak prečo som ja taká lakoma a tak.
Ale baby mňa to tak štve, že asi som iba teraz otvorila oči a som prišla nato že vlastne roky rokúce kupujem drogériu, potraviny malému kupujem 90% ja, do výdavkov ako sú dovolenky takisto že vlastne okrem auta s čím som prišla do tohto vzťahu nema

moncsi1987
autor
17. máj 2024

Okrem auta,nič nemám a do dovoleniek tiež prispievam.
Včera som mu to povedala že asi teraz som prišla nato že takto domácnosť nefunguje, že viac menej každý mesiac mne z účtu odíde 1000€ a on na energie cca500. On z toho má dom ale ja reálne nič.

moncsi1987
autor
17. máj 2024

Včera keď som otvorila túto tému o financiách, my hovoril že keď sa budeme baviť o financiách takto pokazí nad vzťah a teraz si už bude myslieť že som s ním kvôli peniazom. Nikdy som od neho ani jeden cent nepýtala. Akurát som mu hovorila keď dal obrazy jeho ex. že keď ma nato aby obdarovala ju,tak od dnes na syna bude kupovať veci výlučne on, pretože ani si predstaviť nevie aké mám ja mesačne výdavky ja.

suzitok
17. máj 2024

Nemáte to dobre vymyslené. Ja by som sa s ním o tom porozprávala. Ty si úplne v jeho hrsti a keby sa nedajbože cokolvek stalo, tak si na ulici a plus na krku dalsie problemy, lebo tam má este aj dalsie dve deti, ktoré majú rovnako narok na všetko, ako vase spolocne.

maca1984
17. máj 2024

Celé zle to máte poriešené, teda vlastne nedoriešené.
Aj tie financie na vášho ! syna..

martinmmartin
17. máj 2024

@moncsi1987 No a comu presne nerozumies? Ked bude vymienat teba tak bude potrebovat byvanie pre novu rodinu a to viac menej hned. Podla mna je to jasne uplne

slovenka753
17. máj 2024

co viem takto funguje vela rodin .. chlap rezia a zena vsetko ostatne, co je ak nemate sialenu hypo, vzdy viac.zle si si to nastavila na zaciatku. ja som trvala na spolocnych financiach od kedy sme spolu zacali zit, kedze sme mali podstatne rozdielny prijem (uz nie) a odmietala som si delit vydavky pol na pol. takze mame ucet kam posielame nejake percento prijmu a z toho ide vsetko spolocne. skus mu navrhnut ci na teba neprepise polku dpmu, predsa len ste spolu uz dlho. a vydavky si nastavte nejako inak. len by som uz isla za nim s konkretnym navrhom ...

moncsi1987
autor
17. máj 2024

@martinmmartin nechceme sa rozísť.

subartic
17. máj 2024

@moncsi1987 tiež si myslím že kvôli obrazom robíš veľké haló . No tak jej dal obrazy, je to matka jeho detí . A gro sa stará o ich spoločného postihnutého syna a doživotne asi starať aj bude. Život s autistom nie je žiadne eldorádo . V tomto smere buď veľkorysá .
Rok ste manželia ale financie máte ako frajeri . Prečo nemáte financie spoločné ?

moncsi1987
autor
17. máj 2024

Navrhla som aby sme išli na manželsku poradňu, aby sme si mohli vyjasniť veci aby nám poradili ako dobre v tomto smere.
Súhlasil že dobre.
Včera som mu navrhla aj to aby sme mali spoločné financie, on my nato odpovedal že on sa bojí aby som nezačala míňať extrémne veľa zbytočnosti🤭 och baby keby ste ma poznali🤭

zltalienka
17. máj 2024

@moncsi1987 dobre som pochopila, 19 rokov platíš stravu za celú domácnosť? Teda aj za chlapa, ktorý toho poje určite oveľa viac ako Ty? Kde si rozum podela? Určite mesačne prejedol viac ako tých 150€, čo bola hypotéka za byt. Plus dieťa je spoločné, takže stravu za spoločné dieťa ste mali platiť obaja nie iba Ty. Plus ešte píšeš, že od určitej doby žije s vami aj jeho dieťa z prvého manželstva.... takže si vlastne financovala stravu aj pre neho.
Myslím že tu nejde o obrazy z garáže, ale že teraz Ti došlo, že keby niečo, tak si s holým zadkom na ulici....

ekira1
17. máj 2024

@moncsi1987 platíš všetky potraviny? Tak var lacné jednoduché jedlá, mäso len dieťaťu. Keď sa mu nebude páčiť, odpovedz že na viac nemáš, nech nakúpi keď chce lepšie jedlo. Taktiež, že dieťa potrebuje topánky, bundu.. a ty už na to nemáš, nech prispeje na svoje dieťa. A rob si finančnú zásobu, vyzerá, že skôr on má teba na peniaze, vyhovuje mu to.. a nechápem, prečo ste jeden byt predávali a kupovali druhý pre ex? Nemohli ste sa len vymeniť?

januska12323
17. máj 2024

Toto bolo celé zle už od začiatku. To nikto vhodnejší ako o 10 rokov starší ženatý chlap s dvomi deťmi nebol v ponuke?

majlo1234
17. máj 2024

Mne teda pride zvlastne, ze stale dotuje exmanzelku, aj po tolkych rokoch. To nemali stanovene vyzivne? Jedine vtedy by som to pochopila. Zvysok je tiez na prd, lebo al sa rozidete, po rokoch ostanes s holym zadkom, ledaze by ti rovnako gentlemansky kupil byt, tak ako byvalej manzelke

mimikarol
17. máj 2024

Nuž vidíš. Bolo ti treba ženatého? Čo si čakala? Že to bude poklad keď ma doma ženu s deťmi a ku.vi sa s druhou????

zmrzlinka2021
17. máj 2024

@majlo1234 s exmanželkou má tiež rodinu.

vikiki29
17. máj 2024

Mne keby povedal, že si myslí, že som s ním kvoli peniazom, narovinu by som sa opýtala kvoli akým keď mi nič nedáva a neplatí. Navrhni mu, že si výdavky navzájom presne vymeníte. Stavím sa, že sa mu to nebude páčiť. Neostane mu totiž pre ex-ku.

slavka1988
17. máj 2024

@moncsi1987 bola si mladučká a poľa terajšej fotky aj pekná tak prečo starší a ženatý muž s dvoma deťmi? A myslím že sa zbytočne roky trápiš a uprimne mi je aj jeho ženy ľúto lebo skončila sama s dvoma deťmi a s jedným ešte aj chorým sama a prepáč ale takeho chlapa by som nechcela ani za milión .

kattrin5
17. máj 2024

@moncsi1987 treba si sadnut, urobit excel sheet s tym ake mate obaja prijmy a ake vydavky. Alebo stiahnut nejaku appku ktora tu toto automaticky porata a na konci mesiaca sa na vzdy na pozriet. My tiez nemame spolocne ucty ale platime podla toho kolko zarabame teraz manzel 60% + si plati byt ktory je len jeho a ja platim 40% stravu, auto, telefony a pod. Zvysok co nam ostava ma kazdy pre seba. Takto niesu ziadne nezhody.

klotildabazarik
17. máj 2024

@moncsi1987 nikdy si od neho nepýtala ani cent ale žiješ u neho 🙂

majlo1234
17. máj 2024

@zmrzlinka2021 ale hadam nema po 20 rokoch ziadnu povinnost ju financovat. Deti su jedna vec, ale ze ona chce obrazy? To by ma sralo uz len z principu.

majlo1234
17. máj 2024

@vikiki29 presne pre to, dostavame rozum az po rokoch😂 tiez by som s mojim terajsim rozumom pred desiatimi rokmi lepsie zvazila muza so zavazkami

subartic
17. máj 2024

@majlo1234 tak nemá povinnosť ju financovať.. to je také diskutabilné. Nevieme ako a či je obmedzená pracovne , alebo musí byť doma s chlapcom na opatrovateľskom ,alebo môže pracovať a koľko môže pracovať. Hendikepované dieťa je zásah do života , obmedzuje ťa v každej sfére , aj v tej pracovnej ,

zmrzlinka2021
17. máj 2024

@majlo1234 Prečo by ta to sralo? Mas nieco, co nechces, nepaci sa ti to, nech si to berie. Myslim si, ze jeho exmanzelka to ma velmi narocne v zivote. Ked mozem, pomozem. A ja som toho nazoru, ze ak muz ma so zenou dieta, ma ciastocnu zodpovednost aj za tu zenu, ved je to matka jeho dietata, nie cudzia osoba. To on sa rozhodol mat dve rodiny sucasne, bola to jeho volba, mal by preto prevziat za ne aj zodpovednost. Nečičíkajme tu chlapov.

moncsi1987
autor
17. máj 2024

Ďakujem za názory, ale je to na dlho. Ani neviem prečo som sa zobudila z ružového sna, hoci mi manžel hovorí furt že to je nonsens(kvôli obrazom) že chcem asi siahať na jeho peniaze a že prečo teraz som taká vypočítava.Len že vlastne ja nič hmotné nemám, nemám žiadny majetok, mám ťažko nasporené 4000€ z toho teraz 2000 mi odídu na zuby, ale on si ešte bude obdarovavat ex.
A teraz aj keď sa názory budú líšiť,ale áno jeho ex nepracuje, zo syna presne urobila to čo chcela, furt sa schoval za chorého syna, pritom preňho nič neurobila, malý nie je autista iba nikdy na jeho stav žiadny plnohodnotny nález nebol tak lekári a jeho ex z neho spravili autistu.
Syn nikdy nechodil do škôlky ale ani do školy, bol čas keď k nemu chodila učiteľka ale ani to nebolo dobré. Nevie sa občas ani sa normálne správať, nevie ani čo je spoločnosť. Ale toto rozoberať nechcem. Ona je na osetrovatelskom príspevku a syn dostáva invalidný dôchodok + v tomto ale absolútne súhlasím a podporujem manžela aby doteraz platil výživné.

moncsi1987
autor
17. máj 2024

Odkedy som nastúpila plnohodnotne do práce, financie nám zostali tak ako boli, on platí 100€ za dom (SFRB) + energie(350€ a práve som si spomenula,že vlastne táto suma sa delí s 2, pretože polku nato dávajú rodičia) telku,X box(mes.predplatne)net, sebe mobil, poistenie za nehnuteľnosť.
Ja potraviny, drogériu, do domácnosti veci, malému všetko+ sebe všetko, svoje auto, poistenie, mobil.
Občas neviem v akých intervaloch(raz mesačne alebo max.za dva mesiace)keď ideme náhodou spolu na nákup tak zaplatí on(cca.80€)keď ideme do restiky 2x platí on 1 ja(cca.)keď je pekné počasie tak niekedy aj každý deň za týždeň chodíme von zmrzku. Sme zvyknutý toho minúť viac. Ale to by mi nevadilo, mne vadí to že preto vie "obdarovavat " lebo ja ťahám celú domácnosť ale vlastne ja nemám nič.
Prvý krát keď sme sa spolu nasťahovali do bytu do prenajmu, ja som zobrala menší úver aby sme mohli zariadiť byt, doteraz to platím ja za 70€. Po presťahovaní do domu, som vedela že to nie je môj dom ale aj tak som to chcela skrášliť a vždy za nasporené peniaze som kúpila niečo. Dala som vymeniť vchodové dvere, do spálne vstav.skrinu, do hosťovskej tiež vstav.skrinu. Záhradu upravujem ja, kupujem tam zeleň, kvety stále niečo.

subartic
17. máj 2024

@moncsi1987 tak evidentne syn nie je v poriadku a pre niečo na neho exmanželka berie opatrovateľský a zrejme nemá život s ním ľahký . Vy ho máte občas , to je značný rozdiel a je to aj dieťa tvojho manžela , nech je aké je . Výživné by na neho platil tak či tak , na to sú už rozsudky súdov aj keď berie invalidný . Takže dotovanie expartnerky je podľa mňa v poriadku .
Problém nie sú ani obrazy ale nerovnomerné rozdelenie finacie a tvoje finančné nezabezpečenie. To si treba doriešiť,