Financie s partnerom

ivana1410
24. apr 2014

ahoj baby ... s priatelom bývame spolu už skoro rok, on má prácu ja mam prácu ...ja zarábam menej a on o dosť viac ... Nájomné platíme na polovicu ...len onsa stara viac o nákupy a tak... Môj problem je asi v tom, že nemáme spoločné financie ...a mne by niekedy pomohlo keby mi nejake tie korunky dal, ale zas nechcem si od neho pýtať, je to taký zacarovaný kruh...lebo viem že keby si vypýtam od neho tak mi dáá ....ako to máte s patrnermi a peniaymi vy?? dakujem

monicm
24. apr 2014

my sme hned od začiatku začali fungovať tak,že sme mali spoločné peniaze,neriešili sme,kto koľko zarobí,ale dali sme to spolu a tak hospodárili.ale to bola naša vzájomná dohoda a tak nám to vyhovovalo.

vilkaamalka
24. apr 2014

Ja som toho nazoru, ze kazdy by mal mat svoj ucet. My spolu zijeme uz dlho a spolocny ucet sme este nemali. Ani by som to nechcela. Spovedat sa co som kupila, preco som kupila atd. Takto si hospodarime kazdy sam, vieme co ma kto poplatit a ked jeden alebo druhy nema, tak povie a sa peniazky vyberu. Ale ja som urcite proti spolocnemu uctu ;)

klincek
24. apr 2014

@ivana1410 my sme manzelia 5 rokov a spolocny ucet nemame, nepotrebujeme. kazdy platime cast vydavkov na domacnost, zvysok podla toho, co sa kedy naskytne-vychadza to priblizne rovnako. problemy nikdy neboli, proste peniaze vobec neriesime. na seba by som si od neho peniaze nikdy nepytala.
mali by ste sa o tom otvorene porozpravat, co a ako dalej, aby ste mali vo veciach jasno. urcite aj on ma nejake predstavy, ako by ste mohli fungovat, ale to musite riesit hlavne vy dvaja 😉

83lenka83
24. apr 2014

Ahoj, mi mame oddelene financie celý čas čo sme spolu a to je 9 rokov, teraz som na materskej a samozrejme, že mi dáva keď potrebujem ale keď pojdem do prace opäť nabehneme na starý systém. Mne to takto vyhovuje a citim sa v manželstve rovnocenne.

stefka33
24. apr 2014

@ivana1410 To záleží od pováh manželov. Niekomu vyhovuje spoločný účet, niekomu dva oddelené, počula som aj o verzii troch účtov, pričom z tretieho sa uhrádzali pravidelné poplatky a obaja partneri tam prispievali rovnakou čiastkou. My fungujeme na jednom účte. Máme nulové poplatky a dokonalý prehľad. Ja by som nezniesla ak by mi muž nadeľoval peniaze. Vezmem si koľko potrebujem. Chce to dôveru. Ale nie je to univerzálne riešenie pre každého. Napr. kamarátka mala spoločný účet s manželom, ale rozdelili sa lebo manžel jej vyčítal príliš drahé topánky, kozmetiku a podobne. Ona má teraz vlastný účet, manžel platí všetko ohľadne domácnosti a ona má svoju minivýplatičku pre seba a sú spokojní obaja. Otvorene sa porozprávaj s partnerom a dohodnite sa na nejakom systéme. Otestujte ho nejaký čas a ak vám nebude vyhovovať, tak to prosto zmeníte.

mmaatt
24. apr 2014

Ahoj my máme spoločný účet odkedy sme spolu. Najskôr sme mali každý zvlášť a jeden spoločný, kde sme previedli peniaze na domácnosť a z toho sa všetko hradilo, ale potom som narátala bankové poplatky (to bolo pred12 rokmi, keď bank.poplatky boli neúnosné) a zrušili sme solo účty a nechali iba spoločný. Nikomu sa nespovedám, môžem kúpiť čo chcem a potrebujem, o väčších investíciách sa radíme spoločne. Nikdy sme neriešili, že niekto z nás nemá. Keď bol manžel na operácii a potom viac ako rok na PN (ku koncu bez príjmu), tak som to finančne ťahala ja a bez reči, teraz som na materskej a ťahá manžel a tiež bez rečí....je to o dohode medzi partnermi, nám to vyhovuje takto...A to manžel vedie už roky domáce účtovníctvo, ja mu len odovzdávam bločky (nikdy sa ma nepýtal, že na čo potrebujem to či ono, len to zaevidoval a bolo). A tiež sa cítime rovnocenne v partnerstve.

guinevre
24. apr 2014

A kolko mas rokov? Podla mna je ok sa dohodnut, ze on viac plati na potreby na domacnost, palivo do auta a pod. Ale ked mam pracu, tak by mi bolo blbo pytat si od chlapa peniaze na seba. Keby ze som na materskej, tak ok.

jalucija
24. apr 2014

my mame spolocny bank, kde prispievame obaja v zavislosti od vyplat, cize ak ty zarobis napr 500 das sto do banku a on zaraba 1000 da do banku 200. Toto mi pride fer forma.

U nas to navrhol frajer, ktory zaraba nasobne viac

jalucija
24. apr 2014

jaj este som zabudla ze mame na toto speci ucet s platobnou kartou, ktoru ma ten co robi nakupy, cize ja 🙂

sense
24. apr 2014

my mame oddelene a vydavky platime napolovicu....neviem ja keby mam pracu bolo by mi asi blbe pytat od PRIATELA (kedze nie ste manzela) peniaze, zvlast ked ako pises on dava do omacnosti aj tak viac

buducamama
24. apr 2014

@ivana1410 - ja tiez zarobim o dost menej ako priatel,na zaciatku sme to delili,ale uz sa neda,cize bud ja alebo on zaplati najom,ak ja nieco potrebujem a zaplatim najom,tak ma financuje. Pokial ta nezivi niekto iny a byvate sami dvaja tak inak to nejde.

maria1989
24. apr 2014

@ivana1410 prečo mu to nepovieš? možno ho to ani nanapadlo, a rád by súhlasil 😉

ivana1410
autor
24. apr 2014

@maria1989 no ved ano 🙂 len ja som taka "trubka" nie som zvzknuta že mi niekto musii davať

wena
24. apr 2014

Máme od začiatku spoločného bývania spoločné peniaze, každý má síce svoj účet, ale peniaze sú spoločné.

mima4
24. apr 2014

@ivana1410
no tym ze sme manzelia, mam pristup na jeho ucet, aj do penazenky, kedze jeho peniaze su vlastne aj moje peniaze 😀
Teito veci je dobre si ujasnit, este kym sa vezmete, ako budete v buducnosti fungovat.

melleanor
24. apr 2014

@ivana1410 my, kým sme neboli manželia, tak si každý financoval svoju polovicu nájomného, strava sa kupovala na striedačku. Ale na začiatku, keď som skončila VŠ a išli sme na privát, tak som nemala peniaze na depozit a on mi bezoplatne "poožičal". Ale do svadby, keď som niečo chcela nepotrebné, tak som si buď privyrobila, alebo našetrila. Teraz máme každý svoj účet, ja mám dispozičné právo k manželovmu účtu, on platí hypotéku a ja nájomné...

katie555
24. apr 2014

No u nas , kazdy mame svoj ucet , uz 3 roky v podstate . Partner zaraba o hodne viac ako ja (ja pracujem totiz len 20 hodin koli starostlivosti o dieta ..On plati vacsinu hypoteky, a uctov..Na stravu sa striedame, 2 tyzdne plati on , 2 tyzdne ja ..mimo toho naftu sa striedame aj ked viac jazdim ja...Ked treba nieco pre malu to zaplati on (plienky , topanky - na drobnosti typu ponozky to ani nespominam to kupim zo svojho) Ked zle hospodarim nie je problem , len poveim a zaplati ..
Ale v skutocnosti si myslim ze je to na dohode. Aj ked tym ze on viac zaraba, som nazoru ze pokial je vsetko zaplatene, a nam nic nechyba , nech si robi zo zvyskom co chce..napr. raz za cas ide na futbal, kupi si nieco k pocitacu, atd ..Podla mna si to zasluzi a mna to viacmenej nezaujima

ellca123
24. apr 2014

popros ho nech ti prispeje,
moj muz o takych to veciach vobec nerozmysla,spolieha sa na mna,

muzi rozmyslaju o inych veciach a pozeraju sa na ten svet inak ako my,
jeho mozno vobec nenapadlo,ze citis nedostatok penazi

co keby ste sli spolu na nakup a naznacila mu toto chcem, toto mi chyba....

milota164
24. apr 2014

my sme mali kazdy svoje peniaze a vydavky sme si delili, teraz som doma s malou takze rodicak ide na uver a zvysok musi platit priatel. Ked nastupim do prace tak si budeme zase delit vydavky.

blue_eyes
25. apr 2014

U nas priatel plati byt plus ostatne vydavky ako faktury atd, mne prizvukuje aby som si ja svoje prachy nechala Na veci pre malu, alebo sminky a take blbosti. Ale s exmanzelom sme mali spolocny ucet .

zabka88
7. máj 2014

@ivana1410 úprimne, mňa by ani nenapadlo pýtať si peniaze od priateľa.. si dospelá, svojprávna osoba, robíš , nemáte spolu dieťa, nie ste manželia... na základe čoho si chceš od neho pýtať peniaze? 😲 máš pocit že zarábaš málo? oki, tak pohni zadkom a začni makať na sebe aby si zarobila viac.. asi ti poviem novinku ale tvoj priateľ nie je povinný ťa ani živiť, ani šatiť , ani inak ťa dotovať... ako sorry, ale by som sa hanbila ako pes už len uvažovať nad tým..

blue_eyes
7. máj 2014

@zabka88 ked nechcem rozbit svoje tak si vypytam ;)

dohna
9. máj 2014

my síce máme každý zvlášť účet ale peniaze sú spoločné, ked sme mali predtým každý svoje peniažky a svoje výdavky, tak sme neušporili nič, od Januára máme € spoločné, ja evidujem každý jeden výdaj a príjem v xls tabulke a mesačne ušporíme 400€ čo nikto z nás nechápe 🙂 ale prehľad čo sa kupuje máme obidvaja, na nákupy chodíme spoločne a väčšinou sa platí z toho účtu kto má väčší zostatok, a takto nám to vyhovuje, no a ked si chce niekto niečo kupiť tak to jednoducho povie tomu druhému že si berie na to a na to peniaze a hotovo, nám to takto vyhovuje, a dokonca sme už boli aj 2x v zime na dovči, takže dá sa len sa treba dohodnúť 🙂

stava_sa
6. dec 2016

Určite sa zver priateľovi. Komunikácia je základ vo všetkom 🙂 . Ale ak ti to naozaj vadí, skús presadiť spoločný účet, v dnešnej dobe nie je problém mať k jednému účtu viac platobných kariet a sms notifikácií na viac čísel.