Financie pri viacgeneračnom bývaní

1andrea111
16. nov 2013

Zdravím všetkých, rada by som sa spýtala tých, ktorí bývajú s rodičmi ako fungujete s financiami, resp. ako máte dohodnuté prispievanie či vzájomné platby. Sme 5-členná rodina a plus žije v spoločnej domácnosti s nami otec (82r.), ktorý hoci má pekný dôchodok, nie je ochotný na nič prispieť, na stravu, energie a pod. Jednoducho si celý dôchodok schová a čaká, kto mu čo zadarmo dá. Strava je najväčšia položka, keďže si sám nevarí a viete aké sú potraviny drahé. Myslieť si, že raz nám peniaze zostanú, sa nedá, pretože má viac detí. A určite to poznáte, že s platov, ktoré dnes sú (aj keď ja a muž robíme), je čo robiť, aby človek ako-tak zabezpečil fungovanie rodiny. Ďakujem

simcab
16. nov 2013

@1andrea111 ja môžem napísať len toľko, že kým som bývala u rodičov, býval s nami aj starký - maminkin ocino, a ten vždy, keď mu prišiel dôchodok, dal mamine nejakú čiastku z neho.. príp. aj počas mesiaca zvykol niečo vytiahnuť a dať nám deťom 🙂

sisaha
16. nov 2013

@1andrea111 a co takto mu to narovinu povedat? ze, dedo, potraviny sa same nenakupia a ani jedlo same neuvari.. mesacne na teba potrebujeme cca 100 eur.. Ak neprispeje.. nedajte mu.. Este je otazne, ci vy byvate u neho , alebo on u vas..

katy2
16. nov 2013

@1andrea111 my byvame v dvojgeneracnom dome so svokrom (87r.) Inkaso a bezne poplatky (telefon, net a pod.) idu na polovicu, nakupy a stravu platime len my - on sa u nas stravuje.... ak su nepredvidame vydavky ohladom domu, tiez dava polovicu.... Je to jeho volba, sam to takto chce.... A nam to pomoze...

sissy27
16. nov 2013

@1andrea111 predpokladám, že je to otec niekoho z tej vašej 5-člennej rodiny, a teda niekoho z vás živil, šatil, vychovával, staral sa, bez nároku na odmenu... asi je to od neho dosť drzé, keď teraz on čaká, že mu to oplatíte a postaráte sa oňho vy... kde sa naje 5 ľudí, šiesty už nie? 😖 on nijako neprispel na stavbu / kúpu / získanie domu? je mi smutno, keď čítam takéto veci, ako je starý človek na obtiaž, snáď tak nedopadneme aj my...

tunzal
16. nov 2013

neviem kto ako ale mne by v živote nedopadlo vypýtať si od rodičov na stravu alebo na bývanie.....v prvom rade preto lebo ma taktiež živili a aj preto lebo to beriem ako samozrejmosť, hlavne keby sme bývali u nich, to mi nech nikto nepovie že kde sa užívi a naje 5 osob tak šiestemu neujde.......smutné ste niektoré......ale čo už

titkovamiriam
16. nov 2013

Napíšem svoj život s rodičmi-bohužial od leta len s maminou ☹ ☹ .Kým žil otec platilo sa všetko okolo domu na polovicu a stravoval sa každý sám.Teraz náklady na dom znášamielen my,lebo síce neviem čo je,,dobrý dôchodok,, , ale mamina je rada že má na stravu drogeriu ,oblečenie a lieky.Kedže sa stravuje sama,chcela ostať samostatná a ešte s nami býva aj môj brat ,ktorý ZŤP,takže má len minimálny príjem.No kludne by som sa o ňu postarala a nechcela zato nič.Starala sa o nás celý život.....

barcelona94901
16. nov 2013

@1andrea111 tie viaceré deti by mali tiež prispieť na svojho otca

desantana
16. nov 2013

@sissy27 , @tunzal , @1andrea111 Myslim, ze tu ide dost o zvyky, ktore v rodine su. Ja som vyrastala v rodine, kde aj ti starsi robili vsetko preto, aby mladsim pomohli. A nekoncilo sa to len dosiahnutim dospelosti. Moja stara mama, hoci nemala vysoky dochodok, zila v byte sama, platila si vsetky poplatky, stravu, kazdu nedelu mala pre nas napecene, nikdy nezabudla na sviatok niekoho z nas. Rovnaki su teraz moji rodicia. Hoci sami nemaju vela, este aj o to malo sa delia. Nesmierne si ich za to vazim. A viem, ze raz budem rovnaka. Neviem si ani len predstavit, ze by sa mali raz starat o mna moje deti. Nemozem vediet, ci po zdravotnej stranke nebudem na nich odkazana, ale rozhodne nebudem ocakavat, aby mi oni platili moje vydavky s tym, ze ja si budem odkladat svoj dochodok niekam do obalky. Ja svoje deti nevychovavam v tom, ze ja teraz im, potom oni mne. Bolo moje rozhodnutie ich mat a robim vsetko pre to, aby som im mohla pomoct aj v ich dospelom zivote. Ved povedzme si uprimne, ten zivot nie je lahky. A mladi to maju teraz po financnej stránke omnoho tazsie ako kedysi. Momentalne (kratkodobo) byvame so svokrou (64r). Ona plati tretinu mesacnych nakladov na byvanie (obyva polovicu domu) a varime si zvlast, teda aj potraviny si nakupujeme zvlast. A vychadzame spolu velmi dobre.

afrika
16. nov 2013

@desantana súhlasím 🙂 🙂

janinah
16. nov 2013

dala si málo info,čí je ten dom,kto ho zdedí,dáva nejaké darčeky vnúčatám,čo robí s peniazmi,kto mu kupuje a za čo oblečenie,a hlavne prečo sa nerozprávate? však sa opýtaj na čo šetrí,ako s majetkom..moji rodičia sú 70tnici,ale dávno majú poriešené majetkové veci aj financie,každý z nás detí vie kto čo platí a ako to bude raz s dedičstvom

cmulinko
16. nov 2013

moja svagrina byva s mojimi svokrovcami v rodinnom dome.Oni su coskoro 6 clenna rodina a svokrovci ziju obaja.Podla mojich informacii si vsetky ucty platia obmesiac..raz svokrovci a raz svagrovci.takto svokrovci vypomahaju mladej rodinke ako mozu (ako jedinej rodinke zo svojich 5 deti )...I ked po spravnosti by sa mohli zamysliet uz nad tym,ze by sa patrilo prebrat zezlo podpory a zacat stavat na vlastne nohy a dokazat fungovat aj bez pomoci rodicov (toto sa obzvlast nepaci surodencom,ktory su vsetci samostatni)...predsa uz maju svoje roky a nebudu tu vecne.Osobne som radsej v situacii,ked moj rodic je odkazany na mna...mne by to bolo trapne byt v mojom veku stale zavisli na urcitej ciastke financii mojich rodicov Hlavne ak by som byvala v rodicovskom dome,kde nemusim platit ani najom ani hypoteku.Myslim si,ze uz ten fakt moznosti spolubyvania je obrovska vypomoc a ucty by sa mali delit rozvazne a hlavne spravodlivo.Predsa len 2 ku 5-6 clennej rodiny je znacny spotrebny rozdiel v ktorejkolvek oblasti (jedlo,elektrina,voda,kurenie...atd)

sissy27
16. nov 2013

@desantana píšeš, že mladí to v dnešnej dobe nemajú po finančnej stránke ľahké... a dôchodcovia áno? ak sa nebavíme o nejakom luxusnom výsluhovom dôchodku, ale o štandardnom starobnom dôchodku, tak je to veľmi smutné... žila som s mojou babkou pod jednou strechou pár rokov, a hanbou by som sa prepadla, keby som si od nej mala pýtať na energie, potraviny... plus ak je starý človek na tom zdravotne trošku horšie, ani nehovorím... ja nie som vychovaná tak, že MUSÍM pomáhať, že na to niekto čaká, že by sa to bralo ako samozrejmosť, ja to tak proste cítim... moji rodičia a starí rodičia do mňa investovali nie len financie, ale veľa veľa času, energie, lásky a ja MÁM CHUŤ im to oplatiť, pretože bez nich by som nebola tým čím som... nevidím dôvod, prečo by sa mali ľudia donekonečna starať o dospelé deti a ich deti... a ako píšeš - ja som priviedla dieťa na svet, lebo som chcela, teda je na mne, aby som sa postarala, a až raz moje deti sa rozhodnú priviesť na svet svoje vlastné, tiež to bude ich rozhodnutie a teda v prvom rade ich starosť...

desantana
16. nov 2013

@sissy27 my sa asi nerozumieme. Ja som predsa pisala o rôznej rodinnej výchove, zvykoch. Tu predsa nejde o to, ze ja by som nebola ochotná svojim rodičom pomôcť. Ja som pisala skor o tom, ze by to moji rodičia nechceli. Sme traja súrodenci, ak by naši rodičia čokoľvek potrebovali, tak by sme sa isli predbiehať, kto pomoze ako prvy. A toto zmýšľanie sa prenáša aj na mna. Aj ja si uz uvedomujem, ze si neviem predstavit, aby sa moje deti o mna po finančnej stránke museli starať.
Ano, naši dochodci to bohuzial maju velmi tazke. Ale pride mi trochu zvláštne, aby sa preto o nich mali kompletne starať ich deti a oni si budú svoje dôchodky cele odkladať. Uz potom mi pride rozumnejšia nejaka forma vypomoci. Deti - súrodenci sa mozu dohodnúť a mesacne svojim rodičom-dôchodcom prispievať , aby bola ich staroba prijemnejsia. Ale znovu opakujem, v tych rodinách, kde sa to da. V tej mojej by to rodičia nepredychali.

afrika
16. nov 2013

@sissy27 myslím, že tím, že ma moji rodičia krásne vychovali, starali sa o mňa atď neznamená, že ja ich budem od cca 25 rokov živiť?? či?? ja svoju rodinu milujem, no tiež musím myslieť na rodinu, ktorú chcem mať ... a chvala Bohu tak zmýšľa aj môj ocino..

22beba
16. nov 2013

my žijeme v domacnosti kde nas je 7 .... a strašne rýchlo sa mi peniažky mínaju ... ale tak každý týžden nakúpime za 50 e striedame sa ... a elektriku si rodzelujeme medzi členov rodiny .. ale je to naročne lebo keby sme boli 3ja tak je to omnoho lepšie a ešte mi aj peniažky na konci mesiaca ostanu ...

afrika
16. nov 2013

@sissy27 momentálne bývam sama v ocinovom domčeku (ocino žije 200 km od domu), nechce odo mňa žiadne poplatky na elektrinu, vôbec nič... napriek môjmu naliehaniu..takmer sa na mňa nahneval.. povedal nech si odkladám pre seba

sissy27
16. nov 2013

@desantana ja som sa aj zakladateľky pýtala, či ten starý pán nemá náhodou nejaký podiel na vybudovaní, kúpe, získaní domu, zatiaľ sme sa odpovede nedočkali, ale ja predpokladám, že to tak je... už len za to si zaslúži, aby sa ostatní oňho starali... a pokiaľ je ten dom reálne jeho, tak ozaj nie je o čom, lebo ak si ja postavím dom, nasťahuje sa mi tam 5 ľudí, tak nech prispejú aspoň tým, že ja viac investovať nemusím... a keď sa mám starať sama o seba, nech sa aj oni postarajú o vlastné bývanie... ale teda nevieme ako to je, takže toto by som nerozoberala, ale rozhodne si myslím, že starý pán má plné právo na to, aby sa oňho rodina postarala...

sissy27
16. nov 2013

@afrika keď máš 25, tak tvoji rodičia asi nemajú cez 80 rokov, nie? 😅 a jedna vec je, ak ocino povie, že nechce, ale tento pán, o ktorom je reč, zase chce aby sa oňho rodina postarala, a ja si myslím, že na to má právo, to je celé...

afrika
16. nov 2013

@sissy27 mám 29 rokov, moja mamina nežije a ocino je na všetko sám... asi tak.. a napriek tomu odo mňa nič nechce

maca_p
16. nov 2013

@sissy27 nesuhlasim s tebou z toho dovodu, ze dedo si urobil deti, avsak ked boli deti male, tak nemali ziaden prijem. avsak dedo momentalne prijem ma, tak je logicke, ze sa nenecha vydrziavat stravou a energiami inymi clenmi rodiny 😝 . to je doslova prizivnictvo. a este ked si ich odlada do pancuchy... iste, uspory su v poriadku, ale nie na ukor ostatnych clenov rodony. co ak by si prave tie peniaze potrebovala @1andrea111 odlozit na ine, surne rezervy?

1andrea111
autor
16. nov 2013

Dom je náš, s tým že otec má tam doživotné právo. To ešte mama riešila, súrodencom dala peniaze a mne s mužom zostal dom, ktorý bol starý a prerobili sme ho s manželom. Dosť sme do neho investovali. Otec má 500 EUR dôchodok, čo aj ja tak zarobím a manžel menej. A keď som bola doma na materskej a manžel bol v tom čase nezamestnaný sme mali ako rodina (ja, muž a tri deti) menej ako on dôchodok. Ja viem, že je treba sa o rodičov postarať, ale otázka je, či ich živiť aj na úkor vlastnej rodiny? Môj otec má veľa peňazí - za tie roky, čo je na dôchodku, nikam ich nedával, len šetrí. Prečo? Aby mal. Jemu je ľúto minúť aj na jedlo. Nevysvetlíte starému človeku.

afrika
16. nov 2013

@1andrea111 nee, nie na úkor vlastnej rodiny a rodičia by to mali pochopiť..

marca1331
16. nov 2013

ked ma pekny dochodok tak si myslim ze by vam mohol prispiet,aj ked len malo ale vzdy pomoze..aspon na energie.. Ved ste 5 clenna rodina tak jeden tanier hore dole... No ked je z coho...ak nie treba mu povedat ..

maca_p
16. nov 2013

@1andrea111 treba mu to vysvetit, alebo ho treba poslat so zonamom na velky nakup, nech precitne zo sna, ze mlieko stoji stale 2 ČSK 🙄 . ja by som s nim veru narobila poriadok. a nie, nie je to o tom, ze si otec nezasluzi, ale on vas zneuziva a zije na vas ukor 😝 . toto sa mi vobec nepaci... s kludom by vam mohol pri 500e aj 200 eurami prispiet....

ritusuk
16. nov 2013

ja nechapem celkom to prirovnanie,ano,investujeme do deti cas aj peniaze a to preto,lebo su to deti.deti,nevinne malicke stvorenia,bez prijmu,uplne odkazane na nas,na nase rozhodnutia a usudky.to sa neda prirovnat k dospelemu cloveku,ktory si odklada do obalky?ako mne tu teraz bola mama 3 tyzdne,spala tu,jedla,pila a nikto po nej nic nechcel,este sa smiala,ze aky luxus tu mame,ze oni doma sami dvaja vyziju z 10eur tyzdenne.ale sama od seba hocikedy doniesla mlieko,plienky,taku drobnost,hentake tricko,vsak komu ma dat,ak nie vnucatam??a naopak,moja sestra sa s malou vratila z DE k rodicom,do prenajmu zatial nemoze,ale bude nasim prispievat do hypo a na energie,lebo ma z coho.uz to nie je male dieta,ale zena a matka.samozrejme,keby nemala nic,prichylia ju tak ci tak,ale zeby byvala zadarmo a peniaze minala na sprostosti to nie.rada sa postaram o kohokolvek z nasej rodiny,pokial bude v nudzi,ale mat dochodok 500eur a nedat nic,to je trocha mimo.

dada1212
16. nov 2013

@1andrea111 a vedia o tom ostatný súrodenci? aký majú na to názor?
a naozaj je to tak ako píšeš, netajíš niečo? nemáte od neho napríklad pôžičku čo ste nesplatili alebo vám niečo nedal, neživil vás v minulosti alebo niečo iné?
ak je to tak ako píšeš, ja by som to skúsila riešiť aj s ostatnou rodinou, možno keby mu dohovorili pomohlo by to.
ale aj tak mi to príde celé zvláštne, síce existuje dosť starších ľudí čo neúmerne šetria, ale nechápem, že neprispeje aspoň pár eurami aby to vyzeralo tak, že dáva niečo, hoci by tých pár eur nepokrylo náklady na neho, ale predsa je čudné nedať ani cent...

blbo
20. nov 2013

niekde som čítala,mal by prispievať na energiu 1/6 a určite aj na stravu,nesúhlasím s tým že aj nás rodičia živili lebo ako deti sme nemali príjem,na rozdiel od neho.jednoducho to treba s ním dohodnúť

loginexistuje
20. aug 2021

pokial niekto nedoveruje svojmu partnerovi alebo je partner nezodpovedny alebo ma za sebou v tomto smere zle skusenosti su oddelene ucty ok aj ked pravne ak je bsm je to v podstate jedno
ale teda co neni ok je delenie na polovicu najma v case ak je jeden z partnerov na rd ci pn