Ahojte, idem si k Vam po nazor. Manzel zaraba cca 1600 eur v cistom (priemer, niekedy mava aj odmeny) a ja som na RD. Danovy bonus posielame na sporenie malemu. Vydavky mame rozdelene nasledovne: najom elektrinu hypoteku plyn internet si delime na polovicu, cize kazdy cca 350 eur. A potom na spolocnom ucte mame peniaze (co posle muz) na nakup potravin plienky, kozmetiku, lieky, atd. co tvorí dokopy nejakých 300 e, 100 dam ja. Dokopy teda 400 e, s tým ze ak su nejake vydavky napriklad oprava auta, benzin, obcas nejaky nakup, donaska cca 2-3 x v mesiaci, to plati manzel. Problem je, ze peniaze zo spolocneho uctu nam nikdy nevystacia, je to moja chyba? Minam vela? Varim doma, cca kazdy 2 den, muz ma obedy v praci. Samozrejme malemu nejake chrumky, kapsicky, snazim sa kupovat do zasoby ked je akcia, ale aj tak nam to nestaci. Kolko miniete na potraviny vy? Myslite ze by som mala prehodnotit to co minam v obchode? Budem rada za vase nazory
Nechávaj si jeden mesiac každý bloček a uvidíš.
Napíšem ako je to u nás.
Manžel: plyn,voda, elektrina,poistka, sporenie vo fondoch, auto, hypo nemáme
Ja: tv+net, škôlka,
Na nákup chodíme raz za dva týždne do mesta a do DM na plienky. To platíme ako vyjde. Podľa toho kto ide na nákup. U nás na dedine chodím do obchodu ja. Pečivo, šunka atď a jogurty, keďže kupujeme iba sabi.
Manžel má obedy doma, takže varím stále.
Kapsicky nekupujem, radšej im dám čerstvé jablká. Prepoctaj si koľko ťa vyjde jedna kapsicka a koľko stojí kilo jabĺk.
Ja nechápem logike....sme manželia. Žena dostáva 400€ rodicak a všetko platia napoly. 🫣
Nemyslim si, ze minas vela, tu sa priklanam k nazoru, ze ked je zena na rodicovskej, muz ma potiahnut viac 🤷♀️ kazdopadne zapisuj si jeden mesiac poctivo na co minate a uvidis
My bezne mame vsetko 50/50, pocas rodicovskej financoval domacnost a vsetko s nou suvisiace manzel.
Kozmetiku a drogériu kupujem fakt občas. Ja neviem no. Ako nežijeme v špine ale ani neuofafujem každý deň a vydrží nám dosť dlho. Napr litrová Bioderma čo používajú deti.im drží už pol roka a to stála v akcii 10€.
skus si niekolko mesiacov viest tabulku rodinneho rozpoctu (mozno aj spatne, ak sa da) - prijmy vs vydaje (dopodrobna, podla kategorii - potraviny, drogeria, lekaren, hracky atd....a presne sumy, nie iba odhady) a tam uvidis, ako na tom realne ste. Ak sa ti niekolko mesiacov zopakuje, ze presvihnes tych 400 eur za nevyhnutne veci, tak asi to nemate nastavene spravne a treba zvysit budget.
A nie, nie je to tvoja chyba, neminas vela, suma je primerana za 2+1, na zaklade sledovania rozpoctu uvidis, kolko minate na nevyhnutne veci a kolko na "radosti" a podla toho nastavite rozpocet (y)
"nakup potravin plienky, kozmetiku, lieky, atd. co tvorí dokopy nejakých 300 e, 100 dam ja. Dokopy teda 400 e"
Neviem koľko stoja plienky, aké potraviny kupuješ alebo koľko liekov vám treba ale len z tých názvov by som laicky povedala, že ti 400 stačiť nemôže.
Takže ty z cca 500 eurového príjmu platíš na spoločné 450 a tvoj muž z príjmu 1600 o dve stovky viac. A ešte si schopná sa spýtať, či máš míňať menej. Akoze, fakt sa pýtam, či sú niektoré ženy aj schopné používať mozog. Keď dám 90% príjmu do spoločného, dá toľko aj muž. Som zvedavá, aký nabuchany frajer bude so 160 eurami mesačne. To je za mňa spravodlive delenie, obaja odvádzajú v závislosti od svojich príjmov rovnako do spoločného.
@elisal 400 eur na stravu, lieky občas nieco pre malého je žiaľ malo nečudujem sa, že ti to nevychádza.Odkladaj jeden mesiac bloky a budeš prekvapená.Ale zase, keď rátam, že muž má príjem cca 1600 plus bonus ten odkladáte a on minie 350 eur na poplatky ty 350 a dá 300 na stravu ty 100 kde on dáva ostatok peňazí?strava je veľmi drahá podľa mňa minas oveľa viac
... a čo muž škrečkuje keď peniaze nevystačia? všetko išlo hore, peniaze sú predsa spoločné, ty si doma a staráš sa o jeho dieťa....dáva ti málo a pri jeho príjme nechápem na čo toľko škrečkuje
Pan mesacne plati 550 eur ( naklady 350 + 200 potraviny plienky lieky).
Kde dava 1050 eur?
Co kupujes , ze TRISTO EUR ti staci na jedlo a plienky preboha mesacne? Bud ste na suchych rohlikoch a dieta ma 3 plienky denne, alebo nechapem.
Ze vam peniaze zo spolocneho uctu nestacia nie je tvoja chyba. Chyba je v tom, ze manzel donho prispieva strasne malo. Ty si prisla kvoli starostlivosti o spolocne dietata o svoj plat, dostavas od statu len prispevok a hradis z neho veci, ktore by mal hradit manzel z vyplaty. Uz nie ste 2 zarabajuci, ale ste 3 a zaraba len jeden. Mal by prevziat vacsiu financnu zodpovednost za rodinu.
Ja ta obdivujem, ako malo minas. A predpokladam, ze sa tu pytas, lebo panovi manzelovi sa zda, ze minas vela penazi. Nech sa spamata.
Akože tiež nechápem kam ide zvyšok mužovej výplaty
400€ miniem len na potraviny mesačne niekedy aj viac a to sú len potraviny
muž niečo hovorí na tvoje ,,minanie,, ?
u nás muž platí auto, poistenie a sporenie pre seba a syna, všetko čo sa týka bytu (elektrina, voda, fond oprav, internet, hypo nemáme ) , veci do domácnosti
teraz sme kupili byt tak renováciu platí a ešte aj odkladá bokom do kasičky čo má doma
ja platím potraviny, drogeriu, všetko čo sa týka syna , svoje veci (kozmetika, nechty, kaderníčku...)
ked niekam ideme večera , nákup, divadlo , proste aktivity raz plati on raz ja
smutne, ste manzelia a idete na polovicu a muz ti prideluje peniaze na nakup 😭 ved normalne mu povedz, ze peniaze, ktore ti posiela ti nestacia, alebo nech si on vyskusa z tej sumy cely mesiac gazdovat
Co potom robi so zvysnou sumou? tebe to pride normalne?
@hygienka detto, tiež tomu nerozumiem. A celkovo nerozumiem ani tomu, že sa niečo/čokoľvek platí 50/50, ak sú rozdielne príjmy partnerov. Ešte pred svatbou, keď sme už spolu bývali, sme si zriadili s partnerom spoločný účet - vlastníkmi sme boli obaja - a prispievali sme alikvótne k našim príjmom: teda keď on zarábal 2,5 krát viac, tak tam poslal 2,5x vyššiu sumu ako ja. Aktuálne máme tiež tento spoločný účet, kam rovnako prispievame pomerovo k aktuálnym platom, z ktorého ide bývanie, energie, nákupy... + každý z nás svoj vlastný účet, a pravidelne sa ma muž pýta, či mi nemá poslať peniaze na môj účet, či mám dostatok, a to som "len" tehotná a chodím do práce, a on sa bojí, či mám dosť peňazí. Už teraz máme dohodnuté, že rodičáku bude "môj" (keď vybehnem s dieťaťom kúpiť rohlík, budem si chcieť kúpiť knihu a pod.), a domácnosť bude dočasne ťahať manžel; ani by ho nenapadlo, aby z som z príspevku prispievala - hoc len pomerovo - na spoločný účet. Títo chlapi, ktorí od ženy na rodičovskom príspevku (!) požadujú platenie polovice nákladov na domácnosť, sú podľa mňa mimo, pardón.
A tie peniaze čo mu ostanú,tak na čo použije? Spoločné šetrenie? 400€ na troch,no dá sa to,ale asi iba strava a kozmetika,keď z toho platíš aj lieky a plienky to je už dosť zo 400€. Máte aj na osobné míňanie rovnako veľa peňazí? No proste keď ti to nevychádza,tak nech muž dá aspoň o stovku viac.
@elisal autorka, nie, nemiñas vela, ty carujes, obdivujem ta. V manzelstve nie su tvoje a manzelove peniaze, ale vase spolocne. Ty nie si zamestnana, lebo sa staras o VASE spolocne dieta, nezarabas, preto je takato delba vydavkov uplne mimo (v manzelstve je vsetko spolocne) , ale to asi vies aj sama.
Manzel asi vela preje na obedoch v praci, kolko moze stat menu? 🤔
Na potraviny a kozmetiku minas malo by som povedala
Ze si vobec robite deti s takymi drzgrosmi ... Ako sory, ty prides o vyplatu, lebo si roky doma a obetujes na vychovu spolocneho dietata a on by ti mal platit este ze sa staras o dieta.
Túto tému s mojím mužom preberáme práve pár dní 😂 u nás to funguje tak,že máme jeden účet, kde dôjde výplata a mne rodičak a tie financie,čo tam dojdu sú naše. Ja robím prevody a nákupy a môj manžel sa len prizera 😂😂 ja si neviem predstaviť, že ako niekto takto reálne dokáže fungovať, že poďme 50-50. A to máme s mužom 4 deticky a medzitým som aj pracovala. A nikdy ma muž nezadeloval a nikdy mi nepovedal, že moje alebo tvoje peniaze. Ľutujem vás žienky, tie ktoré niečo takéto prežívate. Lebo vy nemáte reálne normálny príjem a muž má v tejto chvíli vziať toto všetko do vlastných rúk a zabezpečiť rodinu. Neexistuje,že by som si ja od muža musela pýtať peniaze..kokos toto moja hlava nedáva.
ja som na materskej nikdy neplatila žiadne výdaje na bývanie ani hypotéku. A v podstate to tak máme doteraz. Tak, ale zas je pravda, že vtedy neboli také materské ako teraz. Vtedy by som z nej ani 1/3 hypotéky nezaplatila
@elisal A co robi manzel so zvysnymi peniazmi cca 900e mesacne?
@elisal ja už mám veľké deti.Ale kym som bola doma. Manžel platil vsetko. Máme spoločný účet a nikdy sa ma nespytal kde davam peniaze. Kúpila som vsetko co som potrebovala a na veľké nákupy chodil väčšinou on. Zobrali sme sa az ked sme mali 2 deti. Prístup na ucet mi dal , ešte keď sme spolu chodili a požiadal ma o ruku.Neviem si predstaviť platiť niečo na polovicu, ved v manželstve je vsetko spoločné
@ivana11155 tak možno odkladá
Čiže dobre tomu rozumiem ze tvoj muž ma za 650€ mesačne postarané o bývanie, stravu, domácnosť aj dieťa? Sikovny 😇
Ja si platim svoju hyposku, vsetko pre deti, darceky, oboecenie pre nas, benzin do auta, restiky, potraviny, donasky…priemerne mam cca 1800 euro vo vydavkoch, z coho 800 je hypotekarna splatka. Takze 400 ti stacit nemoze z mojho pohladu
@elisal a nemoze muz posielat na spolocny viac? Tak kolko vam treba?