Ahojte, ako zvladate ten prechod medzi tym ze obaja partneri naozaj nadstandardne zarabaju a zrazu žena ostane na RD a no normalne mi je do placu a depku mam ze z kolko eur budeme musiet vyzit.
A ako to dame. Ja neviem ci vobec na daky vylet budeme moct ist. Ako to teda zvladate?
Tak pri nadštandardnom prijme musia byť aj dobre rezervy spravené a byť pripravený a ten prechod. Ak nie byt na rodičaku nie je povinnosť.
A čo majú hovoriť ľudia so základným platom? Každý normálny nadštandardne zarábajúci človek má nemalé úspory. A nadštandardne zarába aj manžel, tak snáď vás uživí, keď to zvládajú chlapi s nízkymi príjmami
A nato ste nemysleli skôr ako ste si spravili dieťa? Veď prvé čo riešim, keď sa rozhodnem mať rodinu je finančné zázemie. Najskôr sme si nasporili a až potom sme sa začali pokúšať o dieťa.
1. úspory
2. išla do práce skôr ako po 3 rokoch (ale to nie kvôli financiám, mne 2 roky doma bohate stačili)
ak nemas uspory tak po materskej pred RD chod spat do prace
Dovoľte mi zasmiať sa 🤣 nadštandardné platy,a toto niekto vypustí z úst?no pri najhoršom sa uskromnite...🤷
Nezarábali sme a ani nezarábame nadštandardne. Jediné východisko bolo mať veľa úspor a ísť skôr do práce. Takto som to urobila ja, neľutujem. Čím skôr do práce, tým lepšie.
@mondolina mame uspory samozrejme. Ale aj tak
Halo, jasne ze mame aj rezervu a vsetko potrebne na prichod baba. Mna len hneva ze nechcem zit z uspor. Ci to tak ludia robievaju na RD?
Veď nezi z úspor, uskromni sa a zi z muzovho platu a materskej či rodičovskej
zvladli sme to uplne v pohode 🙂
jednak sme sa financne pripravili, standardne vydavky a dieta sme pokryli aj z jedneho platu, vela veci zrazu nepotrebujes a vydavky skratka su nizsie a ani tak vela necestujes (to je taka naivna predstava, ze sa nic nezmeni) a sla som aj skor do prace, lebo som chcela a manzel chcel ist tiez na matersku a dieta si uzit
Áno, myslím si, že ľudia to tak robia, že pokiaľ majú úspory tak ťahajú z nich.
My sme s manželom nezarabali nadštandardne. Chceli sme dieťa, vopred sme sa snažili zabezpečiť a odkladali sme peniažky, pre prípad, že nám to nebude vychádzať. Dieťa=vyššie náklady ale zároveň sme sa museli aj my trošku uskromniť. Niekedy nám to vyjde, niekedy ťaháme z rezervy, ktorá nám na to slúži.
Podľa mňa je nadštandardný plat chlapa taký, ktorý uživí rodinu počas materskej a rodičovskej. Tak, že môžu ísť aj na výlet.
Z kolkych eur budete musiet vyzit? No, takze si to zhrnme: si doma, takze:
- budes varit - usetrene za restiky a donasky
- nepotrebujes chodit ku kadernicke kazdy tyzden, staci raz mesacne alebo raz za 2 mesiace
- nepotrebujes mihalnice, nechty
- kupis si flasu vina/drinku v obchode a vypijes doma
- nepotrebujes kupovat oblecko pre seba kazdy tyzden, kupis si vzdy na sezonu alebo vyuzijes to, ktore mas doma.
A myslim, ze som zhrnula vsetkych najvacsich zrutov penazi...
Ved stale nadstandardne zaraba partner ;) tak asi nepomriete od hladu aj ked nemate extra uspory. Hlavne klud, je to len obdobie.
Ale však "ostať" na RD nie je povinnosť, je to možnosť. Treba si určiť priority či sa uskromníš a možnosť rodičovskej využiješ a budeš doma s dieťaťom alebo keď si to fakt nevieš (nechceš) predstaviť, tak nech sa páči - smer robota. Nič na tom na plač nie je
@guiseppinka Nic z toho co si vymenovala nepraktizujeme 😂 …. Ach
@thereisabear tak napr prijmy sme mali spolu skoro 5tis v cistom a teraz to bude polovica alebo menej… neviem pride mi to nadstandard preto som to tak napisala. Samozrejme na RD to ziadny nadstandard nebude a budeme sa musiet uskromnit.
Ja len chcem vyjadrit frustraciu ze sa obavam toho. Mozmo to bude vpohode 🙂
Tak potom nechapem preco sa stazujes...
budete mať príjem cez 3000€, dvaja dospelí a mimino...a to vám nebude stačiť?🤔🙈
trolluješ?
Autorka
Tak to ja by som z tej polovice,čo vám ostane ešte aj ušetrila. Ale ja viem extrémne dobre narábať s peniazmi, šetriť a robím tak, aby boli spokojní všetci a nič nechýbalo a boli aj zážitky z výletov,atď.
Milá autorka vy ste sa prišli posťažovať alebo pochváliť?dáte to, s ,,odretými" ušami ale dáte to 😃🤔🧐✌️
Také to trapnucke,rozmaznané fnukanie.
Spolu zarobíme 2000 a 200- 300 mesačne dokážeme ušetriť.🤷🏻♀️To je,čo?
Nikto ti nekaze byť doma a triasť sa o peniaze.Skonci materská a šup naspäť do práce.💪🏻
Keď je vôľa.....tam je cesta......to zvládnete....netreba mať hneď vsetko
No ja neviem clovek z tej polky co ostane zaplati ucty, byvanie, benzin, poistky, jedlo ale to je vsetko. Vobec to nie je vela penazi. A to nemame velku hypo.. ale ok je to obdobie a nie na cely zivot.
Neviem ako ty/vy, ale ja som si povedala po prvej ozajstnej výplate, že si šetrím na materskú, rodičak. Aby som mala sama peniaze aj bez chlapa. Dieťa nemám, ale rátam s tým, že časť úspor poje na toto obdobie. Ty aj partner mate nadštandardné platy a teda máte mat spolu aj nadštandardné úspory pre akýkoľvek prípad.
vyzili sme normalne, akurat sme si za tu dobu nesetrili ako predtym, poistku som si znizila (nebolo treba mat niektore veci pocas rd) a neboli sme napriklad na dovolenke v zahranici.
ale stale ten jeden platu plus rodicak bol nadstandard ;)
A koľko máte deti?
@pieksamaki prve na ceste
keď niekto nadštandardne zarába,ak by mať aj úspory. nemáte?